TUZLARIJE - VIJESTI

30.04.2013. u 15:15 Broj citanja: 1929
Obavljena selekcija prijavljenih radova za 15. INTERBIFEP
Na ovogodišnjem Bijenalu radovi 126 autora iz 40 zemalja svijeta


U prostorijama Međunarodne galerije portreta danas je održana press konferencija na kojoj su o 15. Internacionalnom bijenalnom festivalu portreta, koji organizuje Međunarodna galerija portreta Tuzla, govorili: selektor akademski slikar Ismar Mujezinović, predsjednik Organizacionog odbora i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i direktor Galerije Dženan Jusufović.

Tuzlarije


INTERBIFEP je Festival na kojem kontinuirano portrete u različitim formama izlaže veliki broj autora, a manifestacija ima veliki značaj za Tuzlu, BiH, ali i umjetnike iz cijelog svijeta.
Na ovogodišnjem Festivalu će biti izloženi radovi 126 autora iz 40 zemalja svijeta.

U organizacionom odboru Festivala su:
- Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla, predsjednik Organizacionog odbora
- Nađa Avdibašić Vukadinović, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, potpredsjednik Organizacionog odbora
- Ismar Mujezinović, akademski slikar, član
- Slađan Ilić, predsjedavajući Skupštine Tuzlanskog kantona, član
- Jozo Nišandžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla, član
- Svjetlana Kakeš, šef kabineta Općinskog načelnika Tuzla, član
- Zlatko Dukić, pomoćnik ministrice, Ministarstva obrazovanja nauke kulture i sporta Tuzlanskog kantona, član
- Safet Husanović, pomoćnik Općinskog načelnika Tuzla – Služba za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti, član
- Dženan Jusufović, direktor J.U.Međunarodna galerija portreta Tuzla, sekretar

INTERBIFEP je međunarodni festival portretnog stvaralaštva u oblasti crteža, grafike, fotografije i video art portreta, uz uvažavanje svih individualnih sklonosti autora i stilskih pravaca u savremenoj likovnoj umjetnosti.

Svaki autor može biti zastupljen sa najviše pet radova nastalih u posljednje dvije godine, a najmanje sa tri (autori koji izlažu četiri ili pet radova, prihvataju da jedan rad koji oni odrede bude poklonjen Organizatoru za njegovu Internacionalnu zbirku portreta)

Dimenzije radova ne mogu biti veće od 100 x 80 cm, a autori koji se prijavljuju za učešće sa video art portretom treba da pošalju rad koji predstavlja kratku formu max. do 5 minuta.
Festival se otvara 17. septembara i trajat će do 2. novembra 2013.godine.

Svoje prijave radova dostavili su umjetnici iz: Australije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Češke, Čilea, Danske, Egipta, Ekvadora, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Indije, Italije, Irana, Irske, Izraela, Kanade, Kine, Kipra, Kolumbije, Kosova, Litvanije, Madagaskara, Mađarske, Makedonije, Mauricijusa, Meksika, Nizozemske, Njemačke, Novog Zelanda, Perua, Poljske, Portugala, Rumunije, Rusije, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i Venecuele.

Selektor Festivala 20. maja 2013. godine će objaviti spisak autora koji će biti pozvani da svoje radove pošalju Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Na Festivalu su predviđene slijedeće nagrade:

Diploma za crtež – otkupna nagrada
Diploma za grafiku – otkupna nagrada
Diploma za video art portret
Diploma za fotografiju
Diploma "Ismet Mujezinović"
Diploma "James H. Pinto"
Nagrada publike za portret

Nagrade dodjeljuje Međunarodni žiri, a proglašenje nagrađenih autora će biti obavljeno 17. oktobra 2013. godine na svečanoj ceremoniji. Imena nagrađenih autora će biti objavljena i na službenoj web stranici Galerije. Žiri će sačinjavati tri člana, a radi se o eminentnim umjetničkim imenima iz Turske, Francuske i Bosne i Hercegovine.

Prošlo izdanje Festivala je bilo jedno od do sada najbolje organiziranih i privuklo je veliku pažnju umjetnika iz cijelog svijeta, ljubitelja umjetnosti, javnosti i medija u BiH i svijetu. Na manifestaciju iz 2011. godine se prijavio 371 umjetnik iz 53 zemlje, a selekciona komisija je odabrala radove 161 umjetnika iz 51 države svijeta.

Tokom 2011. godine ljubitelji umjetnosti su imali priliku uživati u ovom jedinstvenom likovnom festivalu koji je održan od 17. septembra do 2. novembra 2011. godine. Festival su pratili brojni kulturni sadržaji, među kojima su, uz izložbu radova, koncerti, likovne radionice, promocije knjiga, okrugli stolovi i druge kulturno-zabavne aktivnosti. Proglašenje nagrađenih umjetnika održano je kao završna svečanost manifestacije, a internacionalni žiri koji je izabrao nagrađene radove je bio sačinjen od priznatih imena iz BiH, Francuske i Engleske. Radovi su nagrađeni diplomama i otkupnim nagradama za crtež i grafiku, te nagradama "Ismet Mujezinović" i "James H. Pinto".

Ove godine će publika, također, moći uživati u brojnim sadržajima koji su planirani tokom ove manifestacije. Prilika je ovo za organizatora da stalno pomiče granice kvaliteta Festivala i time jača ugled Bosne i Hercegovine u svijetu kroz kulturni događaj vrijedan pažnje.

Međunarodna galerija portreta Tuzla osnovana je 1964. godine i u svom fundusu posjeduje preko 4.500 djela najpoznatijih slikara sa područja bivše Jugoslavije. Galerija danas predstavlja svojevrsni muzej slikarstva u kojem se nalaze: Kolekcija savremenog portreta, Kolekcija Ismeta Mujezinovića, Legat James (Haim) Pinto, Kolekcija Adela Behr Vukić, Opća zbirka, Kolekcija Tito u djelima likovnih umjetnika i Internacionalna zbirka portreta Tuzla

Na ovogodišnjem Bijenalu radovi 126 autora iz 40 zemalja svijeta

INTERBIFEP potvrdio svoju vrijednost u svjetskim kulturnim krugovima

Tuzlarije
Mujezinović
Akademski slikar Ismar Mujezinović obavio je selekciju preko 800 radova prijavljenih od 258 autora iz 52 zemlje svijeta i uvrstio u program 15. Internacionalnog bijenala portreta INTERBIFEP radove 126 .autora iz 40 zemalja svijeta.

Na ovogodišnjem Festivalu novina je da će publika osim crteža i grafike moći vidjeti portrete i u dvije nove festivalske forme: fotografija i video art potret. Ovo će manifestaciju učiniti još zanimljivioim i atraktivnijom za publiku. Organizator je primio veliki broj portreta u formi crteža, grafike i fotografije a među prijavama je i 10 zanimljivih video art radova.

Na konferenciji za medije, koja je organizovana danas u prostorijama Međunarodne galerije portreta u Tuzli, predsjednik Organizacionog odbora Festivala i načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović je istakao važnost ove manifestacije.
Tuzlarije
Imamović
"Veoma sam zadovoljan organizacijom Festivala i uopćeno radom Galerije. INTERBIFEP je značajna manifestacija za Tuzlu i Bosnu i Hrecegovinu, a kontinuirano se izlažu radovi autora iz cijelog svijeta. Na prošlom izdanju Festivala u žiriju su bili predstavnici Velike Britanije, Francuske i BiH, a i ove godine su u žiriju respektabilna imena iz Turske, Francuske i naš poznati akademski slikar Ismar Mujezinović.

Ismar Mujezinović je selekciju je izvršio u periodu od 27. do 30. aprila. Istakao je da su prijavljeni kvalitetni radovi i da se tokom selekcije zadovoljilo više likovnih kriterija. "Na Festivalu će biti izloženi dobri radovi i praktično nema slabih mjesta. Dobro je što što se proširio dijapazon radova i da će osim crteža i grafike biti izloženi i fotografija i video art portreti, što i Festivalu daje dodatni kvalitet u raznolikosti. Uz veći broj dobrih radova izloženi će biti i neki koji su nadprosječno dobri", rekao je Mujezinović.

Tuzlarije
Jusufufović
Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla zaključio je: "Uspjeh organizacije XIV Interbifepa koji je održan 2011. godine je otvorio vrata naše Galerije u mnogim institucijama u svijetu što je potvrđeno i ove godine samim brojem prijavljenih učesnika iz 52 zemlje svijeta, te je na taj način naša manifestacija zauzela prestižno mjesto u muzejsko galerijskim krugovima".

(tuzlarije.net)               

 The Culture Trip izdvojio 18 svjetskih bisera
Najljepša mjesta na svijetu za koja ne zna baš svako
Najveći još od 2005. godine
Evropa se topi pod talasom vrućine
Ima li Trump ikakav plan?
Amerika i Rusija su na rubu otvorenog rata

22.06.2017. u 17:36 Broj citanja: 739
˝Budi mali svijet˝:
Počela kampanja namicanja sredstava za osposobljavanje Centra za ranu intervenciju


Danas je održana je press konferencija predstavnika organizacije World Vision Bosne i Hercegovine i Udruženja Mali svijet na kojoj je predstavljena inicijativa za osposobljavanje prvog Centra za ranu intervenciju na tuzlanskoj regiji.

OPŠIRNIJE


22.06.2017. u 15:46 Broj citanja: 4562
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Danas je vrlo toplo, na jezeru izgleda prekrasno, virila sam kroz ogradu, malo slikala. Gledam svijet uživa, a valja i raditi. Nekad mi se čini da je najbolje djeci i penzionerima, pod uslovom da su solidnog zdravlja. Studenti uče, zaposleni rade ne znaju gdje će prije, nezaposleni kukaju jer nemaju posla, oni s s malom djecom sve podrede djeci.

OPŠIRNIJE


22.06.2017. u 11:49 Broj citanja: 1163
Centralna bajramska svečanost u džamiji Kralja AbdullahaCentralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog bit će održana u džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli u nedjelju 25. juna 2017. godine. Sabahski namaz će se klanjati u 4,30 sati, od kada počinje ostali dio programa.

OPŠIRNIJE


22.06.2017. u 10:00 Broj citanja: 1599
Ljeto u Tuzli 2017 uz Ansambl ˝Iskre˝ i Ženski vokalni ansambl ˝Arabeske˝ iz Gračanice


TuzlarijeU sklopu tradicionalne manifestacije "Ljeto u Tuzli", koja ima za cilj unapređenja ljetne turističke i kulturne ponude Grada, Ansambl "Iskre" je za građane i posjetioce Tuzle održao koncert pod nazivom "U susret Bajramu".

OPŠIRNIJE


22.06.2017. u 09:42 Broj citanja: 2678
Javljanje čitaoca:
Iz dvorišta odlutao pas Tedi, zlatni labradorTuzlarijeSinoć je u toku noći iz dvorišta izašao i odlutao pas Tedi, rase zlatni labrador. Na sebi ima metalnu ogrlicu ali je nažalost otpala markica sa kontakt podacima.

Molimo osobe koje ga vide ili pronađu da pozovu na broj telefona 061/854-590.

OPŠIRNIJE


22.06.2017. u 09:01 Broj citanja: 981
„Riječ u kamenu“
Nihad Mešić-River, Majda Zukić-Ribić i Alma Omeragić na Petoj međunarodnoj umjetničkoj koloniji


Učesnici kolonije su bili likovni umjetnici, književnici, pjesnici i kantautori iz nekoliko zemlja regiona: Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH. BiH su predstavili Majda Zukić-Ribić, Nihad Mešić-River i Alma Omeragić.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
U Sarajevu Međunarodna konferencija o naslijeđu MKSJ-a: Akteri u regiji su odgovorni za nastavak života tribunala

VIDEO: Skupština TK-a raspravljala o stanju u GIKIL-u: Upitno 1.000 radnih mjesta, traži se procesuiranje odgovornih

Trump donio odluku o zapadnom Balkanu: Dodik i Čengić ostaju na crnoj listi SAD-a

Ivanić s Tuskom i Hahnom u Briselu: EU mora biti prisutnija u BiH i to je obostrani interes

Kuvajt će predstaviti listu zahtjeva: Lideri Turske i S. Arabije saglasili se o okončanju tenzija u...

U maju je počinjeno 2.186 ubistava: Mjesečna stopa ubistava u Meksiku najveća u posljednjih 20 godina

Napad u Afganistanu uslijedio dok su ljudi čekali platu: U eksploziji autobombe poginule najmanje 34 osobe

VIDEO: \'Budi Mali svijet\': Počela kampanja za Centar za ranu intervenciju u TK-u

Ramazan na afganistanskoj prvoj liniji: Nakon borbe, gladi i dosade

FOTO: John Travolta kao žena, Angelina Jolie kao muškarac...: 13 maestralnih filmskih imitacija suprotnog spola
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Irački premijer: Uništenje džamije je znak poraza ISIS-a
Objavljeno prije 3 sata
Trump voli ministre bogataše: Oni ne žele novac
Objavljeno prije 4 sata
NAPAD U BRUXELLESU Privedene četiri osobe
Objavljeno prije 4 sata
PORTUGALSKI VATROGASCI Požar koji je odnio 64 života podmetnut
Objavljeno prije 6 sati
SAD Četvero ljudi umrlo od velikih vrućina
Objavljeno prije 6 sati
Erdogan: Izolacija Katara nehumana i odgovara smrtnoj kazni