TUZLARIJE - VIJESTI

30.04.2013. u 15:15 Broj citanja: 1876
Obavljena selekcija prijavljenih radova za 15. INTERBIFEP
Na ovogodišnjem Bijenalu radovi 126 autora iz 40 zemalja svijeta


U prostorijama Međunarodne galerije portreta danas je održana press konferencija na kojoj su o 15. Internacionalnom bijenalnom festivalu portreta, koji organizuje Međunarodna galerija portreta Tuzla, govorili: selektor akademski slikar Ismar Mujezinović, predsjednik Organizacionog odbora i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i direktor Galerije Dženan Jusufović.

Tuzlarije


INTERBIFEP je Festival na kojem kontinuirano portrete u različitim formama izlaže veliki broj autora, a manifestacija ima veliki značaj za Tuzlu, BiH, ali i umjetnike iz cijelog svijeta.
Na ovogodišnjem Festivalu će biti izloženi radovi 126 autora iz 40 zemalja svijeta.

U organizacionom odboru Festivala su:
- Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla, predsjednik Organizacionog odbora
- Nađa Avdibašić Vukadinović, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, potpredsjednik Organizacionog odbora
- Ismar Mujezinović, akademski slikar, član
- Slađan Ilić, predsjedavajući Skupštine Tuzlanskog kantona, član
- Jozo Nišandžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla, član
- Svjetlana Kakeš, šef kabineta Općinskog načelnika Tuzla, član
- Zlatko Dukić, pomoćnik ministrice, Ministarstva obrazovanja nauke kulture i sporta Tuzlanskog kantona, član
- Safet Husanović, pomoćnik Općinskog načelnika Tuzla – Služba za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti, član
- Dženan Jusufović, direktor J.U.Međunarodna galerija portreta Tuzla, sekretar

INTERBIFEP je međunarodni festival portretnog stvaralaštva u oblasti crteža, grafike, fotografije i video art portreta, uz uvažavanje svih individualnih sklonosti autora i stilskih pravaca u savremenoj likovnoj umjetnosti.

Svaki autor može biti zastupljen sa najviše pet radova nastalih u posljednje dvije godine, a najmanje sa tri (autori koji izlažu četiri ili pet radova, prihvataju da jedan rad koji oni odrede bude poklonjen Organizatoru za njegovu Internacionalnu zbirku portreta)

Dimenzije radova ne mogu biti veće od 100 x 80 cm, a autori koji se prijavljuju za učešće sa video art portretom treba da pošalju rad koji predstavlja kratku formu max. do 5 minuta.
Festival se otvara 17. septembara i trajat će do 2. novembra 2013.godine.

Svoje prijave radova dostavili su umjetnici iz: Australije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Češke, Čilea, Danske, Egipta, Ekvadora, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Indije, Italije, Irana, Irske, Izraela, Kanade, Kine, Kipra, Kolumbije, Kosova, Litvanije, Madagaskara, Mađarske, Makedonije, Mauricijusa, Meksika, Nizozemske, Njemačke, Novog Zelanda, Perua, Poljske, Portugala, Rumunije, Rusije, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i Venecuele.

Selektor Festivala 20. maja 2013. godine će objaviti spisak autora koji će biti pozvani da svoje radove pošalju Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Na Festivalu su predviđene slijedeće nagrade:

Diploma za crtež – otkupna nagrada
Diploma za grafiku – otkupna nagrada
Diploma za video art portret
Diploma za fotografiju
Diploma "Ismet Mujezinović"
Diploma "James H. Pinto"
Nagrada publike za portret

Nagrade dodjeljuje Međunarodni žiri, a proglašenje nagrađenih autora će biti obavljeno 17. oktobra 2013. godine na svečanoj ceremoniji. Imena nagrađenih autora će biti objavljena i na službenoj web stranici Galerije. Žiri će sačinjavati tri člana, a radi se o eminentnim umjetničkim imenima iz Turske, Francuske i Bosne i Hercegovine.

Prošlo izdanje Festivala je bilo jedno od do sada najbolje organiziranih i privuklo je veliku pažnju umjetnika iz cijelog svijeta, ljubitelja umjetnosti, javnosti i medija u BiH i svijetu. Na manifestaciju iz 2011. godine se prijavio 371 umjetnik iz 53 zemlje, a selekciona komisija je odabrala radove 161 umjetnika iz 51 države svijeta.

Tokom 2011. godine ljubitelji umjetnosti su imali priliku uživati u ovom jedinstvenom likovnom festivalu koji je održan od 17. septembra do 2. novembra 2011. godine. Festival su pratili brojni kulturni sadržaji, među kojima su, uz izložbu radova, koncerti, likovne radionice, promocije knjiga, okrugli stolovi i druge kulturno-zabavne aktivnosti. Proglašenje nagrađenih umjetnika održano je kao završna svečanost manifestacije, a internacionalni žiri koji je izabrao nagrađene radove je bio sačinjen od priznatih imena iz BiH, Francuske i Engleske. Radovi su nagrađeni diplomama i otkupnim nagradama za crtež i grafiku, te nagradama "Ismet Mujezinović" i "James H. Pinto".

Ove godine će publika, također, moći uživati u brojnim sadržajima koji su planirani tokom ove manifestacije. Prilika je ovo za organizatora da stalno pomiče granice kvaliteta Festivala i time jača ugled Bosne i Hercegovine u svijetu kroz kulturni događaj vrijedan pažnje.

Međunarodna galerija portreta Tuzla osnovana je 1964. godine i u svom fundusu posjeduje preko 4.500 djela najpoznatijih slikara sa područja bivše Jugoslavije. Galerija danas predstavlja svojevrsni muzej slikarstva u kojem se nalaze: Kolekcija savremenog portreta, Kolekcija Ismeta Mujezinovića, Legat James (Haim) Pinto, Kolekcija Adela Behr Vukić, Opća zbirka, Kolekcija Tito u djelima likovnih umjetnika i Internacionalna zbirka portreta Tuzla

Na ovogodišnjem Bijenalu radovi 126 autora iz 40 zemalja svijeta

INTERBIFEP potvrdio svoju vrijednost u svjetskim kulturnim krugovima

Tuzlarije
Mujezinović
Akademski slikar Ismar Mujezinović obavio je selekciju preko 800 radova prijavljenih od 258 autora iz 52 zemlje svijeta i uvrstio u program 15. Internacionalnog bijenala portreta INTERBIFEP radove 126 .autora iz 40 zemalja svijeta.

Na ovogodišnjem Festivalu novina je da će publika osim crteža i grafike moći vidjeti portrete i u dvije nove festivalske forme: fotografija i video art potret. Ovo će manifestaciju učiniti još zanimljivioim i atraktivnijom za publiku. Organizator je primio veliki broj portreta u formi crteža, grafike i fotografije a među prijavama je i 10 zanimljivih video art radova.

Na konferenciji za medije, koja je organizovana danas u prostorijama Međunarodne galerije portreta u Tuzli, predsjednik Organizacionog odbora Festivala i načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović je istakao važnost ove manifestacije.
Tuzlarije
Imamović
"Veoma sam zadovoljan organizacijom Festivala i uopćeno radom Galerije. INTERBIFEP je značajna manifestacija za Tuzlu i Bosnu i Hrecegovinu, a kontinuirano se izlažu radovi autora iz cijelog svijeta. Na prošlom izdanju Festivala u žiriju su bili predstavnici Velike Britanije, Francuske i BiH, a i ove godine su u žiriju respektabilna imena iz Turske, Francuske i naš poznati akademski slikar Ismar Mujezinović.

Ismar Mujezinović je selekciju je izvršio u periodu od 27. do 30. aprila. Istakao je da su prijavljeni kvalitetni radovi i da se tokom selekcije zadovoljilo više likovnih kriterija. "Na Festivalu će biti izloženi dobri radovi i praktično nema slabih mjesta. Dobro je što što se proširio dijapazon radova i da će osim crteža i grafike biti izloženi i fotografija i video art portreti, što i Festivalu daje dodatni kvalitet u raznolikosti. Uz veći broj dobrih radova izloženi će biti i neki koji su nadprosječno dobri", rekao je Mujezinović.

Tuzlarije
Jusufufović
Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla zaključio je: "Uspjeh organizacije XIV Interbifepa koji je održan 2011. godine je otvorio vrata naše Galerije u mnogim institucijama u svijetu što je potvrđeno i ove godine samim brojem prijavljenih učesnika iz 52 zemlje svijeta, te je na taj način naša manifestacija zauzela prestižno mjesto u muzejsko galerijskim krugovima".

(tuzlarije.net)               

 Kićina divna crna žena, pa Selma, Tonka ...
Fatalne žene iz najljepših pjesama bivše Juge
˝Svijet konja˝
Zašto je dobro biti sa konjima?
Moderni ˝Put svile˝
Prvi izravni vlak iz Londona stigao u Kinu

30.04.2017. u 22:08 Broj citanja: 434
VIDEO:
Sloboda Željezničar 2:2


TuzlarijeTreneri obje ekipe, u svojim izjavama nakon utakmice, zaključili su da je podjela bodova pošten ishod onoga što se dešavalo na terenu. Sloboda ima više razloga da žali jer je kod rezultata 2:1 imala stativu, ali je i Željezničar mogao pobijediti u finišu susreta. Sve u svemu bio je to odličan meč u kojem su gledaoci uz dobru igru obje ekipe vidjeli i četiri gola.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 21:26 Broj citanja: 1937
U Kalesiji zasvirale himne BiH i Srbije:
Odigrana utakmica Amaterskih košarkaških selekcija AKOL i AKL


TuzlarijeDvorana u Kalesiji ispunjena publikom koja voli košarku, najveći je uspjeh u subotu (29.04.2017.) odigrane utakmice između reprezentacija amaterskih košarkaških liga Niša i Tuzlanskog kantona, piše NKP.ba

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 21:09 Broj citanja: 8324
Dragodol:
Policiji prijavljeno silovanje maloljetne djevojčice


Policijskoj upravi Tuzla danas u 14:15 sati prijavljeno je silovanje maloljetne osobe, potvrđeno je za Klix.ba iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK). Navodno silovanje se dogodilo u tuzlanskom naselju Dragodol, a uviđaj trenutno obavljaju policijski službenici.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 17:06 Broj citanja: 2814
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeVrijeme se skroz proljepšalo, sunce sija, a kako će biti sutra ostaje da vidimo. Na snazi imamo globalno zagrijavanje, a često lokalno smrzavanje. Mene državni praznici često umaraju, ne radi se, mnoge aktivnosti i sjednice se završe prije ili odgađaju za poslije praznika, a medijima ostaje da izmišljaju vijesti. Bolje je kada je svaki dan ispunjen, da ima i radni i paradni dio.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 15:45 Broj citanja: 2037
Od 3. do 5. maja:
16. Festival srednjoškolskog teatra BiH ŽiviniceTuzlarije16. Festival srednjoškolskog teatra BiH Živinice biće održan od 3. do 5. maja 2017. godine na sceni BKC-a Živinice. U tom periodu općinu Živinice će posjetiti više od 140 mladih dramskih stvaralaca iz Mostara, Banja Luke, Uskoplja, Kiseljaka, Travnika, Fojnice, Tuzle, Dobrinje i Jajca.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 15:40 Broj citanja: 1549
Vrijeme je za borbu, a ne za slavlje:
Prvomajske radničke demonstracije


Sindikat solidarnosti poziva sve ponižene, obespravljene građanke i građane, opljačkani i osiromašeni narod Tuzlanskog kantona na "Prvomajske radničke demonstracije". Penzioneri, studenti, radnici, seljaci, svi Vi koji trpite nepravdu pridružite nam se pred zgradom SODASO na Slatini, prvog maja, sa početkom u 10 časova.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Uoči Praznika rada: Radnici svjedoče o uvredama i otkazima u ŽGP-u Zenica

VIDEO: Ususret 1. maju - u F+ Ismet Bajramović: Penzioneri se nadaju boljim danima, radnici manjoj administraciji

VIDEO: Policija naplatila sindikalcima radnički protest: Ovog ponedjeljka protestna šetnja Saveza sindikata RS-a

VIDEO: Još nisu raspisani ni tenderi za prevodilačke usluge: 25.000 stranica odgovora na Upitnik treba prevesti do juna

VIDEO: Zakon uskoro pred parlamentarcima: Loš zakonski okvir dodatno otežava borbu s neplodnošću u BiH

VIDEO: Prioriteti sindikalne borbe humaniji i sigurniji rad: Rudari još čekaju na obećanu modernizaciju proizvodnje

46 osoba povrijeđeno: U lančanom sudaru u Indoneziji poginulo 11 ljudi

VIDEO: Osumnjičeni za nasilje u Sobranju: Makedonska policija identificirala 15 osoba

Kompletirano 6. kolo Lige za prvaka i Lige za ostanak : Remi Slobode i Željezničara, Olimpic bolji od Š irokog

\'Izazov prihvaćen\': Fury prihvatio meč za titulu svjetskog šampiona
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 5 sati
Trump komentirao hoće li započeti nuklearni rat sa Sjevernom Korejom: "Ne znam... vidjet ćemo."
Objavljeno prije 6 sati
Angela Merkel stigla je u posjet Saudijskoj Arabiji, nije pokrila glavu
Objavljeno prije 7 sati
Irački general se nada kako će džihadiste IS-a iz Mosula potjerati u sljedećeg mjeseca
Objavljeno prije 7 sati
Sjeverna Koreja zaprijetila SAD-u: "Potopit ćemo vam nuklearnu podmornicu"
Objavljeno prije 7 sati
Papa branio svoj komentar o migrantskim centrima kao koncentracijskim logorima
Objavljeno prije 8 sati
Theresa May o Brexitu: "Sigurna sam da ćemo uspjeti postići dogovor"