TUZLARIJE - VIJESTI

30.04.2013. u 15:15 Broj citanja: 1956
Obavljena selekcija prijavljenih radova za 15. INTERBIFEP
Na ovogodišnjem Bijenalu radovi 126 autora iz 40 zemalja svijeta


U prostorijama Međunarodne galerije portreta danas je održana press konferencija na kojoj su o 15. Internacionalnom bijenalnom festivalu portreta, koji organizuje Međunarodna galerija portreta Tuzla, govorili: selektor akademski slikar Ismar Mujezinović, predsjednik Organizacionog odbora i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i direktor Galerije Dženan Jusufović.

Tuzlarije


INTERBIFEP je Festival na kojem kontinuirano portrete u različitim formama izlaže veliki broj autora, a manifestacija ima veliki značaj za Tuzlu, BiH, ali i umjetnike iz cijelog svijeta.
Na ovogodišnjem Festivalu će biti izloženi radovi 126 autora iz 40 zemalja svijeta.

U organizacionom odboru Festivala su:
- Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla, predsjednik Organizacionog odbora
- Nađa Avdibašić Vukadinović, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, potpredsjednik Organizacionog odbora
- Ismar Mujezinović, akademski slikar, član
- Slađan Ilić, predsjedavajući Skupštine Tuzlanskog kantona, član
- Jozo Nišandžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla, član
- Svjetlana Kakeš, šef kabineta Općinskog načelnika Tuzla, član
- Zlatko Dukić, pomoćnik ministrice, Ministarstva obrazovanja nauke kulture i sporta Tuzlanskog kantona, član
- Safet Husanović, pomoćnik Općinskog načelnika Tuzla – Služba za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti, član
- Dženan Jusufović, direktor J.U.Međunarodna galerija portreta Tuzla, sekretar

INTERBIFEP je međunarodni festival portretnog stvaralaštva u oblasti crteža, grafike, fotografije i video art portreta, uz uvažavanje svih individualnih sklonosti autora i stilskih pravaca u savremenoj likovnoj umjetnosti.

Svaki autor može biti zastupljen sa najviše pet radova nastalih u posljednje dvije godine, a najmanje sa tri (autori koji izlažu četiri ili pet radova, prihvataju da jedan rad koji oni odrede bude poklonjen Organizatoru za njegovu Internacionalnu zbirku portreta)

Dimenzije radova ne mogu biti veće od 100 x 80 cm, a autori koji se prijavljuju za učešće sa video art portretom treba da pošalju rad koji predstavlja kratku formu max. do 5 minuta.
Festival se otvara 17. septembara i trajat će do 2. novembra 2013.godine.

Svoje prijave radova dostavili su umjetnici iz: Australije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Češke, Čilea, Danske, Egipta, Ekvadora, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Indije, Italije, Irana, Irske, Izraela, Kanade, Kine, Kipra, Kolumbije, Kosova, Litvanije, Madagaskara, Mađarske, Makedonije, Mauricijusa, Meksika, Nizozemske, Njemačke, Novog Zelanda, Perua, Poljske, Portugala, Rumunije, Rusije, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i Venecuele.

Selektor Festivala 20. maja 2013. godine će objaviti spisak autora koji će biti pozvani da svoje radove pošalju Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Na Festivalu su predviđene slijedeće nagrade:

Diploma za crtež – otkupna nagrada
Diploma za grafiku – otkupna nagrada
Diploma za video art portret
Diploma za fotografiju
Diploma "Ismet Mujezinović"
Diploma "James H. Pinto"
Nagrada publike za portret

Nagrade dodjeljuje Međunarodni žiri, a proglašenje nagrađenih autora će biti obavljeno 17. oktobra 2013. godine na svečanoj ceremoniji. Imena nagrađenih autora će biti objavljena i na službenoj web stranici Galerije. Žiri će sačinjavati tri člana, a radi se o eminentnim umjetničkim imenima iz Turske, Francuske i Bosne i Hercegovine.

Prošlo izdanje Festivala je bilo jedno od do sada najbolje organiziranih i privuklo je veliku pažnju umjetnika iz cijelog svijeta, ljubitelja umjetnosti, javnosti i medija u BiH i svijetu. Na manifestaciju iz 2011. godine se prijavio 371 umjetnik iz 53 zemlje, a selekciona komisija je odabrala radove 161 umjetnika iz 51 države svijeta.

Tokom 2011. godine ljubitelji umjetnosti su imali priliku uživati u ovom jedinstvenom likovnom festivalu koji je održan od 17. septembra do 2. novembra 2011. godine. Festival su pratili brojni kulturni sadržaji, među kojima su, uz izložbu radova, koncerti, likovne radionice, promocije knjiga, okrugli stolovi i druge kulturno-zabavne aktivnosti. Proglašenje nagrađenih umjetnika održano je kao završna svečanost manifestacije, a internacionalni žiri koji je izabrao nagrađene radove je bio sačinjen od priznatih imena iz BiH, Francuske i Engleske. Radovi su nagrađeni diplomama i otkupnim nagradama za crtež i grafiku, te nagradama "Ismet Mujezinović" i "James H. Pinto".

Ove godine će publika, također, moći uživati u brojnim sadržajima koji su planirani tokom ove manifestacije. Prilika je ovo za organizatora da stalno pomiče granice kvaliteta Festivala i time jača ugled Bosne i Hercegovine u svijetu kroz kulturni događaj vrijedan pažnje.

Međunarodna galerija portreta Tuzla osnovana je 1964. godine i u svom fundusu posjeduje preko 4.500 djela najpoznatijih slikara sa područja bivše Jugoslavije. Galerija danas predstavlja svojevrsni muzej slikarstva u kojem se nalaze: Kolekcija savremenog portreta, Kolekcija Ismeta Mujezinovića, Legat James (Haim) Pinto, Kolekcija Adela Behr Vukić, Opća zbirka, Kolekcija Tito u djelima likovnih umjetnika i Internacionalna zbirka portreta Tuzla

Na ovogodišnjem Bijenalu radovi 126 autora iz 40 zemalja svijeta

INTERBIFEP potvrdio svoju vrijednost u svjetskim kulturnim krugovima

Tuzlarije
Mujezinović
Akademski slikar Ismar Mujezinović obavio je selekciju preko 800 radova prijavljenih od 258 autora iz 52 zemlje svijeta i uvrstio u program 15. Internacionalnog bijenala portreta INTERBIFEP radove 126 .autora iz 40 zemalja svijeta.

Na ovogodišnjem Festivalu novina je da će publika osim crteža i grafike moći vidjeti portrete i u dvije nove festivalske forme: fotografija i video art potret. Ovo će manifestaciju učiniti još zanimljivioim i atraktivnijom za publiku. Organizator je primio veliki broj portreta u formi crteža, grafike i fotografije a među prijavama je i 10 zanimljivih video art radova.

Na konferenciji za medije, koja je organizovana danas u prostorijama Međunarodne galerije portreta u Tuzli, predsjednik Organizacionog odbora Festivala i načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović je istakao važnost ove manifestacije.
Tuzlarije
Imamović
"Veoma sam zadovoljan organizacijom Festivala i uopćeno radom Galerije. INTERBIFEP je značajna manifestacija za Tuzlu i Bosnu i Hrecegovinu, a kontinuirano se izlažu radovi autora iz cijelog svijeta. Na prošlom izdanju Festivala u žiriju su bili predstavnici Velike Britanije, Francuske i BiH, a i ove godine su u žiriju respektabilna imena iz Turske, Francuske i naš poznati akademski slikar Ismar Mujezinović.

Ismar Mujezinović je selekciju je izvršio u periodu od 27. do 30. aprila. Istakao je da su prijavljeni kvalitetni radovi i da se tokom selekcije zadovoljilo više likovnih kriterija. "Na Festivalu će biti izloženi dobri radovi i praktično nema slabih mjesta. Dobro je što što se proširio dijapazon radova i da će osim crteža i grafike biti izloženi i fotografija i video art portreti, što i Festivalu daje dodatni kvalitet u raznolikosti. Uz veći broj dobrih radova izloženi će biti i neki koji su nadprosječno dobri", rekao je Mujezinović.

Tuzlarije
Jusufufović
Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla zaključio je: "Uspjeh organizacije XIV Interbifepa koji je održan 2011. godine je otvorio vrata naše Galerije u mnogim institucijama u svijetu što je potvrđeno i ove godine samim brojem prijavljenih učesnika iz 52 zemlje svijeta, te je na taj način naša manifestacija zauzela prestižno mjesto u muzejsko galerijskim krugovima".

(tuzlarije.net)               

 Krijumčarenje ljudima
Osam osoba pronađeno mrtvo u traktorskoj prikolici u San Antoniju
Bivši šef CIA-e John Brennan
Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti
Zaustavljeno širenje požara u borovu šumu
Požarište na planini Čvrsnici puno dima

24.07.2017. u 14:17 Broj citanja: 837
Zavod zdravstvenog osiguranja TK
Omogućena ovjera zdravstvenih legitimacija radnicima Rudnika Kreka


TuzlarijeTreba istaći da Rudnici Kreka čine 5% prihoda Zavoda i da su bitna karika zdravstvenog sistema, ali isto tako da je njihova zakonska obaveza obezbijediti pravo na zdravstvenu zaštitu svojim radnicima.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 13:51 Broj citanja: 500
Vlada TK
Pozitivni efekti kontrole propisivanja lijekova


Komisija je nakon provjere rada u domovima zdravlja sa područja TK, odnosno dobre propisivačke prakse i poštivanja doktrinarnih pristupa navedenih u Pozitivnoj listi lijekova, dvojici ljekara, kod kojih je utvrđeno prekoračenje u propisivanju lijekova i nepoštivanje utvrđenih doktrina, privremeno oduzela šifru

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 12:08 Broj citanja: 592
Saobraćajka u Bašigovcima
Vozač Golfa zadobio teške tjelesne povrede


inoć oko 20,25 sati u Živinicama na lokalnom putu u mjestu Bašigovci, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali pmv. "Mercedes" kojim je upravljao I.S., rođen 1943.godine iz Živinica i pmv. "Golf 4" kojim je upravljao H.B., rođen 1973.godine iz Živinica. ovoj saobraćajnoj nezgodi vozač I.S. je zadobio teške tjelesne povrede, konstatovane od strane ljekara UKC-a Tuzla

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 11:03
Grad Tuzla: Obavještenje za poljoprivredne proizvođače


TuzlarijeObavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa područja grada Tuzla da je stupio na snagu Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju, za 2017. godinu, donesen od strane Vlade TK. Pored toga, od ranije je na snazi set Pravilnika kojim su regulisani uslovi, postupak i rokovi podnošenja zahtjeva za ostvarivanje kantonalnih novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 10:32 Broj citanja: 6476
Pismo čitaoca Nermina Bijedića
Administriranje ili život?

Ne nadajmo se stranim investicijama, a u dogledno vrijeme ni putničkom terminalu na MAT-u


TuzlarijeJoš od Dejtona, uz nadu i krupna obećanja, nama u BiH, nikako da krene. Dok civilizirani svijet grabi naprijed, mi još uvijek stojimo na peronu čekajući voz za bolju budućnost. Vrijeme prolazi a voz nikako da dođe.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 09:32 Broj citanja: 602
1. kolo BH Telecom Premijer lige BiH
NK Široki Brijeg - FK Sloboda Tuzla 2:0TuzlarijeU nedjelju uvečer na Stadionu Pecara u Širokom Brijegu predposljednju utakmicu 1. kola BH Telecom Premijer lige BiH odigrali su NK Široki Brijeg i FK Sloboda Tuzla, a nakon 90 minuta igre slavili su Širokobriježani koji su dva puta pogađali mrežu crveno-crnih.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Na 11 metara dubine: U Prokoškom jezeru pronađeno tijelo stradalog mladića

U nesreći sudjelovala dva vozila, promet u cjelosti obustavljen: Jedna osoba poginula u nesreći kod Mostara

Zajednička akcija sa službenicima UIO: SIPA pronašla 82 kilograma heroina na području Zenice

Obilježena 25. godišnjica zločina u logoru "Keraterm“: Samo u jednoj noći ubijeno oko 200 logoraša

"To je zločin protiv čovječnosti": U napadu na bolnicu u Afganistanu poginulo 35 osoba

Policija napad ne smatra terorističkim: Napad motornom pilom na sjeveru Š vicarske, ranjeno pet osoba

Novinarima lista Cumhuriyet prijeti i do 43 godine zatvora: Turski novinari na sudu zbog navodnog pomaganja teroristima

U vezi sa reformom pravosudnog sustava u zemlji: Duda neočekivano odlučio staviti veto na nacrte zakona

Između ostalih omogućen pristup Al Jazeeri: Od ponoći moguć pristup katarskim medijima u Saudijskoj Arabiji

Gost 23. SFF-a: Počasno Srce Sarajeva Oliveru Stoneu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
MIT O ISTEKU ROKA TRAJANJA LIJEKOVA Bolnice moraju bacati lijekove, a oni su i dalje učinkoviti
Objavljeno prije sat vremena
U napadu u Pakistanu poginulo 20 ljudi, žrtve su uglavnom policajci
Objavljeno prije sat vremena
ŠKAMPI, DIVLJAČ I SKUPA VINA Rastrošnost makedonskih političara posramila bi i hrvatske uhljebe
Objavljeno prije 2 sata
Trumpov zet tvrdi da nije sklopio tajni dogovor s Rusima
Objavljeno prije 2 sata
Talibani ubili 35 ljudi u bolnici u Afganistanu
Objavljeno prije 4 sata
Počelo suđenje turskim novinarima koji su optuženi za pomaganje terorizma