TUZLARIJE - VIJESTI

13.05.2013. u 20:44 Broj citanja: 2796
Podnesena peticija da se kuća Mujezinovića proglasi nacionalnim spomenikom
Mevludin Ekmečić i Selim Bešlagić predlažu adaptaciju u galerijski prostorU povodu podnošenja peticije Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, sa prijedlogom da se kuća i atelje Ismeta Mujezinovića proglase Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, danas je u Međunarodnoj galeriji portreta održana press konferecnija.
Na press konferenciji su se obratili članovi Upravnog odbora Galerije i direktor Galerije.

Tuzlarije


Predsjednik Upravnog odbora Galerije, Mehmed Zaimović, kazao je da je u današnjem Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović, naš najpoznatiji slikar radio zadnjih 20 godina svoga života. Kuća nije značajna kao zdanje, mada ima svojih vrijednosti, nego zbog činjenice da je u njoj Mujezinović uradio neka od najznačajnijih djela.

Direktor Međunarodne galerije portreta, Dženan Jusufović, govorio je o benefitima ako se Atelje proglasi nacionalnom spomenikom ali i o inicijativi Mevludina Ekmečića i Selima Bešlagića da se Atelje uredi kao galerija u kojoj bi bila izložena Mujezinovićeva djela. Direktor je naglasio da se protive rušenju zidova i adaptiranju prostorija u kojoj su živjeli Ismet i Marija Mujezinović. Naveo je da se ništa slično nije radilo ni sa stanovima i kućama poznatih svjetskih umjetnika.

Predstavnicima medija danas je predočen odgovor predsjednika Upravnog odbora JU "Međunarodna galerija portreta" Tuzla Mevludinu Ekmečiću i Selimu Bešlagiću, kao i mišljenje Ismara Mujezinovića.

TuzlarijeIstaknuto je da je odgovor na prijedlog sa zahtjevom preseljena Galerije "Ismet Mujezinović" u adaptirane prostore kuće i ateljea "Ismeta Mujezinović", negativan. U Galeriji su se jednoglasno složili da to nije prihvatljivo iz više razloga, a prije svega jer je namjena Galerije i Ateljea određena aktima tadašnjih državnih organa kojima je uvažena želja Ismeta Mujezinovića i njegovih nasljednika. Stalna postavka "Galerija Ismet Mujezinović" ustanovljena je 02.12.1982. za života Ismeta Mujezinovića, uz njegovu saglasnost i nalazi se u prostorijama sadašnje Galerije.

U svom pismu Ismar Mujezinović navodi da je proučio prijedlog i da je našao na suviše nelogičnosti da bi bio realan za izvedbu. Dalje je naveo "na osnovu želje Ismeta Mujezinovića kuću smo predali Tuzli ali pod određenim uslovima, a to je da bude "otvoreni atelje" za mlade umjetnike iz regije i inostranstva, sa željom da se lakše uspostavljaju međunarodni kontakti.

Kao što je poznato Atelje se koristi za održavanje raznih kulturnih sadržaja, koncerata, izložbi, promocija kao i umjetničkih radionica i kao takav postao je prepoznatljiv. Očito je da će o ovome biti još priče, pa se, s razlogm postavlja pitanje da li se nešto krije u pozadini prijedloga i inicijative.


Tuzlarije
Dio inicijative Mevludina Ekmečića i Selima Bešlagića
.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Bivši šef CIA-e John Brennan
Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti
Zaustavljeno širenje požara u borovu šumu
Požarište na planini Čvrsnici puno dima
Snažan zemljotres u Egejskom moru
Poginule dvije osobe, veliki broj povrijeđenih

22.07.2017. u 21:11 Broj citanja: 8569
Od 1. augusta:
Prugom od Tuzle do Sarajeva, iz Doboja ˝talgo˝ vozomOd 1. augusta 2017. godine putnički voz koji saobraća na relaciji Doboj – Tuzla, saobraćat će sa polaskom iz Doboja u 19:28 sati i dolaskom u Tuzlu u 21:04 sati.
Voz koji saobraća na relaciji Petrovo Novo – Doboj od 2. augusta saobraćat će na relaciji Tuzla – Doboj sa polaskom iz Tuzle u 04:52 i dolaskom u stanicu Doboj u 06:28 sati.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 16:33 Broj citanja: 1315
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Vrijeme je odmora ali je nakon pritiska javnosti zbog požara u Hercegovini Vlada FBiH održala tematsku sjednicu na kojoj je zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da kontinuirano prati stanje izazvano požarima. Ovo je isto kao da su zadužili vozače autobusa da voze autobuse. Za one koji ne znaju, uključujući i Vladu FBiH, od 2009. godine zaštita od požara i vatrogasci su pod patronatom civilne zaštite pa ispada da je Vlada zadužila CZ da radi ono što je dužna po zakonu, blago nama.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 16:27 Broj citanja: 9045
Romantična prosidba
Fejsal zaprosio djevojku Jani na Panonici


Fejsal Kasami je Tuzlak Koji je davno otisao u Njemačku gdje i sada živi. Sa djevojkom Jeni je u vezi 9 godina. Želio ju je zaprositi baš u svom gradu ali nije imao ranije priliku. Želja mu se sinoć ostvarila, uz pomoć rodbine i kolektiva Panonike uspio je! Jeni je iz Bugarske, a živi u Njemačkoj. Još jedan dokaz da ljubav zaista postoji i da se suđeni nađu i spoje

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 12:25 Broj citanja: 1630
Delegacija Vlade TK na ˝19. Teočanskim danima otpora˝Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sa ministrom za boračka pitanja Fahrudinom Skopljakom i ministrom finansija Jakubom Suljkanovićem prisustvovao je tradicionalnoj manifestaciji "Teočanski dani otpora" kojom je i ove je godine obilježeno herojstvo Teočana u proteklom ratu.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 12:04 Broj citanja: 5550
BOSS - saopštenje:
Ajanović opet predlaže da se za gašenje požara nabave avioni Dromader M-18


BOSS ponovo predlaže da se nabave avioni Dromader M-18 koji su izrazito povoljni i koštaju oko 250.000 KM. Znatno su efikasniji od Kanadera jer se pune i na sportskim aerodromima, i to 2.500 litara vode putem vatrogasnih vozila za 50 sekundi a hidrantom za 20 sekundi, a koriste se i u poljoprivredi za zaštitu usjeva.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 11:24 Broj citanja: 1175
Vlada TK: Novčana odobrenja


Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je na sjednici održanoj 18.jula 2017. 3.000,00 KM KUD „Osman Alibašić" Mala Brijesnica Doboj Istok povodom sufinansiranja 7. međunarodne smotre folklora i sevdaha „Brijesnica Mala 2017". Vlada je odobrila iznos od 3.000,00 KM Organizaciji demobilisanih boraca općine Teočak, na ime refundacije izdataka za obilježavanje manifestacije "Teočanski dana otpora" od 17. do 21. jula 2017. godine.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
O potencijalima Ilidže za F+ govorio je načelnik Senaid Memić: Termalni izvori nedovoljno su iskorišteni

Podigli su svoj kamp i vratili se u baze: FUCZ: Uspješno završena akcija gašenja požara na Čvrsnici

Nakon odbijanja optužnice u vezi s referendumom u RS-u: Petković bi mogao tužiti BiH zbog povrede ugleda

Državni parlamentarci iduće sedmice o Vijeću ministara BiH: Je li izvjesno izglasavanje nepovjerenja?

VIDEO: Najavljena privremena sanacija: Gradska deponija od centra Brčkog udaljena samo kilometar

Demonstrant pogođen u grudi u gradu al-Eizariyja: Palestinac ubijen u novim neredima na Zapadnoj obali

Bivši šef CIA-e John Brennan: Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti

Projekt italijanskog umjetnika Emanuela Mascionija: U Sarajevu otvorena izložba \'Muzej je zatvoren\'

Izabranici Duška Vujoševića izgubili u Skoplju od Makedonije: Prvi poraz nakon četiri pobjede u pripremnim utakmicama

Počela nova sezona BH Telecom Premijer nogometne lige BiH: Remi Radnika i Krupe, Mladost pobijedila Vitez
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
BREIVIK JE PRIJE ŠEST GODINA POBIO 77 LJUDI Najmlađa žrtva je imala 14 godina
Objavljeno prije 6 sati
PROŠAO JE S TRI 10-godišnjak htio pobjeći iz zemlje zbog loših ocjena
subota, 22.7.2017. 16:26
Havaji se pripremaju za raketni napad iz Sjeverne Koreje
subota, 22.7.2017. 14:58
VIDEO Turisti i stanovnici Turske prisiljeni spavati na otvorenom nakon smrtonosnog potresa
subota, 22.7.2017. 14:02
Američke zračne snage u Afganistanu zabunom ubile 12 policajaca: "Izražavamo sućut obiteljima"
subota, 22.7.2017. 13:30
Policajac muslimanske vjeroispovijesti u Njemačkoj odbio pružiti ruku kolegici jer je žena