TUZLARIJE - VIJESTI

27.07.2013. u 09:10 Broj citanja: 894
Cum grano salis 2013: Predstavljamo predložene romane
Dragana Kršenković - Brković : "Atelanska igra"


13. Međunarodni književni susreti Cum grano salis, održaće se od 5. do 8. septembra 2013. godine u Tuzli. Selektori su članovima žirija predložili 13 romana za nagradu "Meša Selimović". Za književnu nagradu "Meša Selimović", najviše nominacija stiglo je od strane selektora za Crnu Goru Vlatka Simunovića, koji je predložio pet romana. Treći predloženi roman je "Atelanska igra", koji je napisala Dragana Kršenković - Brković.

Dragana Kršenković - Brković: "Atelanska igra"

TuzlarijeAtelanska igra je roman o odnosu umjetnika i vlasti. On nastoji da osvijetli složene odnose između stvaralaca i onih koji vladaju, naročito odnos onih umjetnika koji svoj uspjeh duguju bliskosti s tronom. Tokom 15 dana mjeseca maja 12. godine p.n.e. Horacije, najveći pjesnik svog doba, traga za nečim što bi pomoglo tadašnjem imperatoru Avgustu da otkrije uzrok iznenadne i prerane smrti imperatorovog prvog saradnika generala Marka Agripe. Taj nesvakišnji vladarev zahtjev odvodi Horacija do raznih mjesta – od milionske metropole do Ostije, najveće luke u zemlji, i varošice Dvori na Brdu – gdje on srijeće ljude koji su poznavali generala.

Sjećanja Horacijevih sagovornika oživljuju pred pjesnikom vrijeme kada je general, ponesen idejom o zidanju hrama sa neuobičajenim krovom – do tada neviđenom kupolom, došao u sukob s određenim bogatim porodicama, kao i ličnu dramu jednog nesvakidašnje talentovanog neimara, koji je otkrio tajnu zidanja kupole. Ova sjećanja, nesigurna i varljiva, iznose pred Horacija potpuno različite predstave ne samo o preminulom armijskom generalu, nego i o svim akterima jedne drame koja traje više decenija.

Priče Horacijevih sagovornika vode ovog pjesnika od prenatrpanih prijestoničkih i ostijskih ulica do predivnih palata i ubogih kućeraka; od čina brutalnog nasilja i samoživosti do ponesenog izgaranja pojedinaca da stvore nešto što će ljudima donijeti radost i utjehu; od fantastičnih prizora koji brišu granicu između stvarnog i nestvarnog do dubokog proživljenog bola i patnje, koji satiru... Suočen s nemogućnošću da spozna šta je od svega što je čuo istina, a šta varka, Horacije se na kraju svog puta suočava i sa svojom predstavom o samom sebi. Iako prati radnju koja je smještena na razmeđi stare i nove ere, Atelanska igra nije istorijski roman. On se ne bavi rekonstrukcijom događaja koji se, po predanju ili po istorijskim dokumentima, desio. Sama radnja Atelanske igre, svi njeni likovi (sem pjesnika Horacija, vladara Avgusta i generala Agripe) i mnoga mesta (kao, na primjer, gradić Dvori na Brdu) su fikcija. U ovom romanu realno vrijeme i prostor isprepleteni su s nitima sjećanja. Tako svijet Atelanske igre jeste svijet snova, skrivenih čežnji, usamljenosti i strahova – od smrti, samoće, zaborava, komuniciranja sa drugima.( Vlatko Simunović)

O autoru:
TuzlarijeDragana Kršenković - Brković je diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Univerzitet u Beogradu, 1980. i na Fakultetu dramskih umetnosti, odsjek dramaturgija, Univerzitet umetnosti u Beogradu,1984. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu, Nauka o književnosti, Univerzitet Crne Gore, 2009. Dragana Kršenković Brković piše studije, kritike i eseje o različitim temama vezanim za literaturu, pozorište, medije i mnoge druge društvene probleme.

Pripremila: S. Mešić

(tuzlarije.net)               

 Zlatko Dizdarević:
Ujedinjeni narodi umrli su u Palestini, a definitivno pokopani kasnije u Bosni
Harrison Ford nije ni bio prvi izbor Georga Lucasa
Glumci koji su se umalo okušali kao Han Solo
Napuštena mjesta zbog kojih će vas uhvatiti jeza
FOTO: Svako od njih ima svoju posebnu historiju

21.08.2017. u 01:01
Sloga s ubjedljivih 6:0 savladala bihaćko Jedinstvo


U okviru 3. kola Prve lige FBiH domaća Sloga je u Simin Hanu savladala bihaćko Jedinstvo sa ubjedljivih 6:0. Već u prvoj minuti utakmice mrežu gostiju zatresao je Darjan Todorović, nakon čega se u listu strijelaca upisao i Jovo Kojić.

OPŠIRNIJE


21.08.2017. u 00:54
FK Sloboda 0 HŠK Zrinjski 2


Fudbaleri Slobode u nedjelju uvečer odigrali su drugu utakmicu na Stadionu Tušanj u okviru BHT Premijer lige BiH u sezoni 2017./2018., a za protivnika crveno-crni su imali akutelnog, dvostrukog prvaka HŠK Zrinjski koji se u Mostar vraća sa tri boda.

OPŠIRNIJE


20.08.2017. u 21:58 Broj citanja: 675
Mališani u Hajvazima uživali u predstavi ˝Bosanska bajka˝


TuzlarijePredstava "Bosanska bajka" koja je rađena u produkciji BKC-a, večeras je izvedena u Domu omladine u Hajvazima kod Osmaka.
Bilo je ovo 13. izvođenje predstave koja govori o vrijednostima i bogatstvu naše domovine, te njeguje bosanski jezik, tradiciju i historiju.

OPŠIRNIJE


20.08.2017. u 18:31 Broj citanja: 1649
Svečano otkriven spomenik braniteljima Bosne i Hercegovine


TuzlarijeNa uzvišenju Bandera, strateški važnoj koti 449 kod Gradačca danas je otkriven spomenik svim braniocima Bosne i Hercegovine. Spomenik je postavljen na lokaciji koja dominira cijelim gradačačkim krajem i Posavinom. Vrpcu su svečano presjekli član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef.Kavazović.

OPŠIRNIJE


20.08.2017. u 15:32 Broj citanja: 1716
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeNedavno sam razgovarala s nekim starijim ljudima iz Trebinja pa jedan kaže kako u Hercegovini nije tolika, ili nema nikako razlike, u govoru seoskih i gradskih stanovnika. Imaju isti naglasak, i često koriste iste riječi. U Bosni je razlika dosta izražena, prije svega u naglasku, a često i po sasvim drugačijim izrazima i načinu na koji formiraju rečenicu. Izraz kao VANGOR, koji se koristi na selu, jedan je od onih koji je još poznat, a niz je izraza koji nisu razumljivi.

OPŠIRNIJE


20.08.2017. u 12:32 Broj citanja: 1763
Petrovice kod Pasaca:
26. augusta svečano otvaranje Šehidske džamijeTuzlarijeMedžlis Islamske zajednice Tuzla organizira svečano otvorenje Šehidske džamije u Petrovicama kod Pasaca, u subotu, 27. augusta 2017. godine sa početkom u 11:30 h. Program otvorenja džamije uljepšat će članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Gazi Turali-beg.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Federalni revizori utvrdili: Zastupnicima paušal nije umanjivan kad su izostajali sa sjednica

Prohodan magistralni put Ljubinje - Stolac: Pod kontrolom požar u općini Ljubinje

VIDEO: Donori se najčešće traže izvan BiH: Doniranje organa zakonski neregulisano, rasprave traju godinama

VIDEO: U F+ Zdravko Vojvodić, Drvni klaster Hercegovina: Drvna industrija ima tržište, nedostaje školovanog kadra

VIDEO: Zrinka Delić u F+ o novim trendovima u turizmu: Klaster Una najmlađi je turistički klaster u BiH

VIDEO: Posvećen borcima Armije RBiH: Otkriven spomenik \'Ljiljan\' kod Gradačca

Više od 600 osoba se vodi kao nestalo: Broj poginulih u Sijera Leoneu porastao na skoro 500

Ostaci broda otkriveni na dubini od 5,5 kilometara: Olupina nestalog američkog ratnog broda pronađena nakon 72 godine

VIDEO: Š ef katalonske policije Lluis Trapero: \'Osumnjičeni za napad u Barceloni možda je već u Francuskoj\'

Otišao jedan od najuspješnijih komičara Hollywooda: Preminuo američki komičar i glumac Jerry Lewis