TUZLARIJE - VIJESTI

13.03.2014. u 22:36 Broj citanja: 3126
Stari zanati
Njegovanje i vrednovanje tradicije

Sa ciljem da od zaborava otrgnu stare zanate, Međunarodna galerija portreta Tuzla i Udruženje obrtnika "Stari i umjetnički zanati" TK organizovali su trodnevnu manifestaciju "Dani starih zanata". Prvog dana manifestacije održana je konferencija "Tipični proizvodi i poduzetništvo", a u večernjim satima, nakon svečanog otvaranja, promovisana je knjiga " Poduzetništvo za mikro preduzeća i obrte" i predstavljen je centar za transfer znanja Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.- Cilj nam je pokazati građanstvu da stari umjetnički zanati još žive na našim prostorima i da su itekako upotrebni u vremenu u kome živimo, rekao je Rasim Hamidović, predsjednik Udruženja "Stari i umjetnički zanati" TK, koji se ujedno bavi restauracijom i izgradnjom starih bosanskih kuća.

Također je dadao da su ovakve manifestacije prilika da se javnost upozna sa mogućnostima bavljenja zanatima, koji mogu biti vrlo unosni. "Na svim događajima koje smo organizovali bilo je dosta učesnika iz raznih branši, i svi su iskazali jednu potrebu očuvanja, odnosno prenošenja znanja na mlađe generacije. Samim tim, u budućnosti bi osigurali da se naša tradicija bavljenja starim zanatima nastavi. Sa ovog skupa želimo upravo mladim ljudima da pošaljemo poruku da itekako ima prostora za život, rad i djelovanje u Bosni i Hercegovini", istakao je Hamidović.

Posjetioci su imali priliku da vide izložene eksponate starih predmeta, odnosno samo jedan mali dio svega onoga što posjeduje bogati fundus Udruženja obrtnika "Stari i umjetnički zanati" TK.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Učešće na manifestaciji uzeli su i predstavnici Mreže za razvoj tipičnih proizvoda u BiH.

Tuzlarije


- Mreža za razvoj radi od 2013.godine i nastoji da ojača kapacitete domaćih proizvođača, kao i da vrši promociju i poboljšanje prepoznatljivosti naših tipčnih proizvoda, kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu. Također, kontinuirano se radi na valorizaciji tipičnog proizvoda kao turističkog brenda u našoj zemlji. U toku projekta koji je radio Nezavisni biro za razvoj, ujedno i jedan od osnivača mreže, zajedno sa ostalim udruženjima pronađeno je šesnaest proizvoda koji su iz sjeveroistočnog dijela BiH prepoznati kao autentični proizvodi. Od njih šesnaest, izdvojili smo osam proizvoda na kojima smo zasnovali edukaciju kroz projekat: jabukov pekmez, pekmez od šljiva, suhi sir "Zarica", sir iz čabra, sudžuka, zatim drvorezbarstvo, suhe šljive, znači čitav jedan niz proizvoda koje proizvode stanovnici ruralnih područja, ali jednostavno nisu prepoznatljivi kao vrijedni. S tim ciljem je i organizovana ova manifestacija kako bi se što bolje afirmisali domaći proizvodi – kazala je za Tuzlarije Dinka Huremović, predsjednica Skupštine Mreže za razvoj tipičnih proizvoda u BiH.

O knjizi " Poduzetništvo za mikro preduzeća i obrte", autora Elmedina Hibeljića, govorili su Rasim Hamidović, Enver Sarvan i sam autor. Knjiga je struktirana u pet dijelova i u njoj su obrađeni pojam i definisanje poduzetnika i poduzetništva, te načini pokretanja posla. Drugo poglavlje posvećeno je pojmu, definisanju i vrsti strategija. Treći dio obrađuje: pojam i definisanje poduzetničkog menadžementa, menadžerske vještine i životne cikluse preduzeća – obrta. Četvrti dio govori o poduzetničkom marketingu i na kraju knjige se obrađuje poduzetnička infrastruktura u Bosni i Hercegovini. Ova knjiga je namijenjena poduzetnicima, obrtnicima, vlasnicima i direktorima mikro preduzeća koji imaju želju i volju da nauče kako poduzetnički upravljati biznisom bez obzira na njegovu veličinu i broj uposlenih, osobama koje namjeravaju da pokrenu privatni biznis, menadžerima velikih poslovnih sistema, studentima ekonomoskih fakulteta i slično.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U petak, 14.03.2014. godine održat će se izložba slika iz fundusa Medunarodne galerije portreta fotografija Roberta Andrejaša "Stari zanati" i eksponata starih i umjetničkih zanata.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Krijumčarenje ljudima
Osam osoba pronađeno mrtvo u traktorskoj prikolici u San Antoniju
Bivši šef CIA-e John Brennan
Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti
Zaustavljeno širenje požara u borovu šumu
Požarište na planini Čvrsnici puno dima

24.07.2017. u 14:17 Broj citanja: 837
Zavod zdravstvenog osiguranja TK
Omogućena ovjera zdravstvenih legitimacija radnicima Rudnika Kreka


TuzlarijeTreba istaći da Rudnici Kreka čine 5% prihoda Zavoda i da su bitna karika zdravstvenog sistema, ali isto tako da je njihova zakonska obaveza obezbijediti pravo na zdravstvenu zaštitu svojim radnicima.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 13:51 Broj citanja: 500
Vlada TK
Pozitivni efekti kontrole propisivanja lijekova


Komisija je nakon provjere rada u domovima zdravlja sa područja TK, odnosno dobre propisivačke prakse i poštivanja doktrinarnih pristupa navedenih u Pozitivnoj listi lijekova, dvojici ljekara, kod kojih je utvrđeno prekoračenje u propisivanju lijekova i nepoštivanje utvrđenih doktrina, privremeno oduzela šifru

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 12:08 Broj citanja: 592
Saobraćajka u Bašigovcima
Vozač Golfa zadobio teške tjelesne povrede


inoć oko 20,25 sati u Živinicama na lokalnom putu u mjestu Bašigovci, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali pmv. "Mercedes" kojim je upravljao I.S., rođen 1943.godine iz Živinica i pmv. "Golf 4" kojim je upravljao H.B., rođen 1973.godine iz Živinica. ovoj saobraćajnoj nezgodi vozač I.S. je zadobio teške tjelesne povrede, konstatovane od strane ljekara UKC-a Tuzla

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 11:03
Grad Tuzla: Obavještenje za poljoprivredne proizvođače


TuzlarijeObavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa područja grada Tuzla da je stupio na snagu Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju, za 2017. godinu, donesen od strane Vlade TK. Pored toga, od ranije je na snazi set Pravilnika kojim su regulisani uslovi, postupak i rokovi podnošenja zahtjeva za ostvarivanje kantonalnih novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 10:32 Broj citanja: 6476
Pismo čitaoca Nermina Bijedića
Administriranje ili život?

Ne nadajmo se stranim investicijama, a u dogledno vrijeme ni putničkom terminalu na MAT-u


TuzlarijeJoš od Dejtona, uz nadu i krupna obećanja, nama u BiH, nikako da krene. Dok civilizirani svijet grabi naprijed, mi još uvijek stojimo na peronu čekajući voz za bolju budućnost. Vrijeme prolazi a voz nikako da dođe.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 09:32 Broj citanja: 602
1. kolo BH Telecom Premijer lige BiH
NK Široki Brijeg - FK Sloboda Tuzla 2:0TuzlarijeU nedjelju uvečer na Stadionu Pecara u Širokom Brijegu predposljednju utakmicu 1. kola BH Telecom Premijer lige BiH odigrali su NK Široki Brijeg i FK Sloboda Tuzla, a nakon 90 minuta igre slavili su Širokobriježani koji su dva puta pogađali mrežu crveno-crnih.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Na 11 metara dubine: U Prokoškom jezeru pronađeno tijelo stradalog mladića

U nesreći sudjelovala dva vozila, promet u cjelosti obustavljen: Jedna osoba poginula u nesreći kod Mostara

Zajednička akcija sa službenicima UIO: SIPA pronašla 82 kilograma heroina na području Zenice

Obilježena 25. godišnjica zločina u logoru "Keraterm“: Samo u jednoj noći ubijeno oko 200 logoraša

"To je zločin protiv čovječnosti": U napadu na bolnicu u Afganistanu poginulo 35 osoba

Policija napad ne smatra terorističkim: Napad motornom pilom na sjeveru Š vicarske, ranjeno pet osoba

Novinarima lista Cumhuriyet prijeti i do 43 godine zatvora: Turski novinari na sudu zbog navodnog pomaganja teroristima

U vezi sa reformom pravosudnog sustava u zemlji: Duda neočekivano odlučio staviti veto na nacrte zakona

Između ostalih omogućen pristup Al Jazeeri: Od ponoći moguć pristup katarskim medijima u Saudijskoj Arabiji

Gost 23. SFF-a: Počasno Srce Sarajeva Oliveru Stoneu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
MIT O ISTEKU ROKA TRAJANJA LIJEKOVA Bolnice moraju bacati lijekove, a oni su i dalje učinkoviti
Objavljeno prije sat vremena
U napadu u Pakistanu poginulo 20 ljudi, žrtve su uglavnom policajci
Objavljeno prije sat vremena
ŠKAMPI, DIVLJAČ I SKUPA VINA Rastrošnost makedonskih političara posramila bi i hrvatske uhljebe
Objavljeno prije 2 sata
Trumpov zet tvrdi da nije sklopio tajni dogovor s Rusima
Objavljeno prije 2 sata
Talibani ubili 35 ljudi u bolnici u Afganistanu
Objavljeno prije 4 sata
Počelo suđenje turskim novinarima koji su optuženi za pomaganje terorizma