TUZLARIJE - VIJESTI

12.11.2015. u 22:55 Broj citanja: 1514
Izložba "Solana u vremenu" privukla veliku pažnju publike
Multimedijalna izložba pod nazivom "Solana u vremenu" otvorena je u četvrtak u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, a održava se povodom obilježavanja 130. godišnjice uspješnog rada ove tuzlanske fabrike.Mnogobrojni posjetioci bili su u prilici da pogledaju umjetničke slike, eksponate, fotografije i video zapise iz bogatog fundusa Muzeja solarstva Tuzla.

- Cilj je zapravo da ukažemo na jedinstveno kulturno naslijeđe i dugu industrijsku tradiciju razvoja "Solane", koja je direktno uticala i na razvoj našeg grada, odnosno razvoj Bosne i Hercegovine i regiona. Namijenjena je široj društvenoj zajednici, te je po svojoj strukturi ujedno i edukativnog karaktera – naveli su organizatori izložbe.

Tuzlarije


Izložbu je otvorio Izudin Kapetanović, direktor "Solane".

- Ova postavka je svojevremeno putovanje kroz vrijeme, te predstavlja upute kako da se ponašamo u budućnosti. "Solana" izložbu poklanja gradu Tuzla povodom 130 godina uspješnog poslovanja, te neprekinute solarske tradicije. Nadam se da će se pažljivim proučavanjem historije sigurno doći do saznanja šta i kako raditi u budućnosti. Mi smo u "Solani" napravili jednu modernu kompaniju i to je zapravo najbolji odgovor na ovih 130 godina dosadašnjeg rada – dodao je Kapetanović izrazivši posebnu zahvalnost Dženanu Jusufoviću, direktoru Međunarodne galerije portreta, Robertu Andrejašu, fotografu i Damiru Ćilimkoviću, zaposleniku Solane bez čije pomoći ova izložba ne bi bila tako uspješna.

Tuzlarije


Pripreme za ovaj događaj trajala je dva mjeseca, kazao je za Tuzlarije fotograf Robert Andrejaš.

- Izložba sadrži 400 eksponata, od čega je 320 iz Muzeja Solane koji su postavljeni 1985. godine i od tada prestaje njihov javni život. Osim starih eksponata, publika je u prilici da pogleda i radove koji prikazuju modernu Solanu 21. vijeka. Taj dio je predstavljen u pokretu zato što je Solana trenutno sva ustvari u pokretu, u jednom zamahu. Također je prikazan film koji govori o novoj Solani – dodao je Andrejaš.

Tuzlarije

Tuzlarije


- Galerija je jedna od najvažnijih institucija u Tuzli, a Solana je naš privredni gigant tako da je ova izložba od izuzetnog značaja za cijelu Bosnu i Hercegovinu. U budućem periodu planiramo da sa stručne strane pomognemo da se osposobi i ponovo stavi u funkciju Muzej solarastva. Mislim da je ova postavka jako korisna i za studente i đake kako bi se upoznali sa našom historijom – kazao je Dženan Jusufović, direktor galerije dodajući da će posjetioci izložbu moći pogledati do kraja ovoga mjeseca.

Osim što je simbol grada, Solana je prosperitetna kompanija koja zapošljava 400 radnika, a u procesu proizvodnje i pakiranja koriste se savremeni uređaji.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


Kažimo i to da su svečanost otvaranja izložbe svojim nastupom uljepšali učenici Srednje muzičke škole iz Tuzle.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Bivši šef CIA-e John Brennan
Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti
Zaustavljeno širenje požara u borovu šumu
Požarište na planini Čvrsnici puno dima
Snažan zemljotres u Egejskom moru
Poginule dvije osobe, veliki broj povrijeđenih

22.07.2017. u 21:11 Broj citanja: 8569
Od 1. augusta:
Prugom od Tuzle do Sarajeva, iz Doboja ˝talgo˝ vozomOd 1. augusta 2017. godine putnički voz koji saobraća na relaciji Doboj – Tuzla, saobraćat će sa polaskom iz Doboja u 19:28 sati i dolaskom u Tuzlu u 21:04 sati.
Voz koji saobraća na relaciji Petrovo Novo – Doboj od 2. augusta saobraćat će na relaciji Tuzla – Doboj sa polaskom iz Tuzle u 04:52 i dolaskom u stanicu Doboj u 06:28 sati.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 16:33 Broj citanja: 1315
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Vrijeme je odmora ali je nakon pritiska javnosti zbog požara u Hercegovini Vlada FBiH održala tematsku sjednicu na kojoj je zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da kontinuirano prati stanje izazvano požarima. Ovo je isto kao da su zadužili vozače autobusa da voze autobuse. Za one koji ne znaju, uključujući i Vladu FBiH, od 2009. godine zaštita od požara i vatrogasci su pod patronatom civilne zaštite pa ispada da je Vlada zadužila CZ da radi ono što je dužna po zakonu, blago nama.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 16:27 Broj citanja: 9045
Romantična prosidba
Fejsal zaprosio djevojku Jani na Panonici


Fejsal Kasami je Tuzlak Koji je davno otisao u Njemačku gdje i sada živi. Sa djevojkom Jeni je u vezi 9 godina. Želio ju je zaprositi baš u svom gradu ali nije imao ranije priliku. Želja mu se sinoć ostvarila, uz pomoć rodbine i kolektiva Panonike uspio je! Jeni je iz Bugarske, a živi u Njemačkoj. Još jedan dokaz da ljubav zaista postoji i da se suđeni nađu i spoje

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 12:25 Broj citanja: 1630
Delegacija Vlade TK na ˝19. Teočanskim danima otpora˝Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sa ministrom za boračka pitanja Fahrudinom Skopljakom i ministrom finansija Jakubom Suljkanovićem prisustvovao je tradicionalnoj manifestaciji "Teočanski dani otpora" kojom je i ove je godine obilježeno herojstvo Teočana u proteklom ratu.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 12:04 Broj citanja: 5550
BOSS - saopštenje:
Ajanović opet predlaže da se za gašenje požara nabave avioni Dromader M-18


BOSS ponovo predlaže da se nabave avioni Dromader M-18 koji su izrazito povoljni i koštaju oko 250.000 KM. Znatno su efikasniji od Kanadera jer se pune i na sportskim aerodromima, i to 2.500 litara vode putem vatrogasnih vozila za 50 sekundi a hidrantom za 20 sekundi, a koriste se i u poljoprivredi za zaštitu usjeva.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 11:24 Broj citanja: 1175
Vlada TK: Novčana odobrenja


Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je na sjednici održanoj 18.jula 2017. 3.000,00 KM KUD „Osman Alibašić" Mala Brijesnica Doboj Istok povodom sufinansiranja 7. međunarodne smotre folklora i sevdaha „Brijesnica Mala 2017". Vlada je odobrila iznos od 3.000,00 KM Organizaciji demobilisanih boraca općine Teočak, na ime refundacije izdataka za obilježavanje manifestacije "Teočanski dana otpora" od 17. do 21. jula 2017. godine.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
O potencijalima Ilidže za F+ govorio je načelnik Senaid Memić: Termalni izvori nedovoljno su iskorišteni

Podigli su svoj kamp i vratili se u baze: FUCZ: Uspješno završena akcija gašenja požara na Čvrsnici

Nakon odbijanja optužnice u vezi s referendumom u RS-u: Petković bi mogao tužiti BiH zbog povrede ugleda

Državni parlamentarci iduće sedmice o Vijeću ministara BiH: Je li izvjesno izglasavanje nepovjerenja?

VIDEO: Najavljena privremena sanacija: Gradska deponija od centra Brčkog udaljena samo kilometar

Demonstrant pogođen u grudi u gradu al-Eizariyja: Palestinac ubijen u novim neredima na Zapadnoj obali

Bivši šef CIA-e John Brennan: Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti

Projekt italijanskog umjetnika Emanuela Mascionija: U Sarajevu otvorena izložba \'Muzej je zatvoren\'

Izabranici Duška Vujoševića izgubili u Skoplju od Makedonije: Prvi poraz nakon četiri pobjede u pripremnim utakmicama

Počela nova sezona BH Telecom Premijer nogometne lige BiH: Remi Radnika i Krupe, Mladost pobijedila Vitez
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
BREIVIK JE PRIJE ŠEST GODINA POBIO 77 LJUDI Najmlađa žrtva je imala 14 godina
Objavljeno prije 6 sati
PROŠAO JE S TRI 10-godišnjak htio pobjeći iz zemlje zbog loših ocjena
subota, 22.7.2017. 16:26
Havaji se pripremaju za raketni napad iz Sjeverne Koreje
subota, 22.7.2017. 14:58
VIDEO Turisti i stanovnici Turske prisiljeni spavati na otvorenom nakon smrtonosnog potresa
subota, 22.7.2017. 14:02
Američke zračne snage u Afganistanu zabunom ubile 12 policajaca: "Izražavamo sućut obiteljima"
subota, 22.7.2017. 13:30
Policajac muslimanske vjeroispovijesti u Njemačkoj odbio pružiti ruku kolegici jer je žena