TUZLARIJE - VIJESTI

26.11.2015. u 20:16 Broj citanja: 1219
˝Pjesničkom riječju protiv nasilja nad ženama˝
U Tuzli je u utorak(24.11.) po prvi puta održana manifestacija "Pjesničkom riječju protiv nasilja nad ženama" u prepunoj sali Doma književnosti. U organizaciji Grupe Lucido i Doma mladih Tuzla, povodom, Dana borbe protiv nasilja nad ženama pjesme su čitali Mario Vranješ, Majda Zukić Ribić, Nihad Mešić River, Alma Omeragić, Branislav Lukić Luka, Edina Šarić, Žarmen Hamidović, Fikreta Selimović, Mehmedalija Bektić, Selmir Duraković, Selma Kopić, Maja Hamzić i Ismet Hodžić.

Tuzlarije


U muzičkom dijelu programa nastupili su mladi umjetnici Maida Džombić i Muhamed Kuljanin. Čitane su ne samo pjesme koje govore o nasilju nad ženama, nego i one koje su posvećene nezamjenjivoj ulozi žena u svijetu te o ljubavi koja treba da bude vodilja svih odnosa među ljudskim bićima.

Tuzlarije


Sve učesnice i učesnici poslali su složno poruku o potrebi borbe protiv nasilja, posebno onog u okrenutog protiv žena. Tako se Tuzla priključila gradovima i mjestima u regionu (njih oko 30) u kojima je održana manifestacija na inicijativu pjesnikinje iz Zagreba Lidije Puđak.

Manifestacija pod nazivom "Pjesničkom riječju STOP NASILJU NAD ŽENAMA" ove godine se održava drugi put i nadamo se svake slijedeće godine u sve jačem vrisku i apelu.

Tuzlarije


Istoimeni blog nastao je u jedanaestom mjesecu 2012. godine kada je skupina pjesnika, entuzijasta koji svojim načinom tj. riječju izražavaju svoju potporu, pisala pjesme po društvenim mrežama u svrhu međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Želeći da ne bude sve na jednom mjestu napravljen je blog gdje je sada prikupljeno jako puno radova od otprilike 270 pjesnika iz cijele regije ali i puno šire, a možemo reći da istoimeni svakodnevno raste.

Blog nije samo protiv ove vrste nasilja nego u svrhu svih vrsta nasilja gdje se oskvrnjuje čovjek kao čovjek u njegovoj malenkosti ili veličini.

Međutim, pošto je nastao baš u ove dane i obilježava se na taj dan.
Zato ustanimo, opjevajmo zaštitimo na svoj način svaku osobu. Nitko nije zaslužio biti ni psihički ni fizički zlostavljan, silovan, pretučen.


U svrhu onoga što je najbitnije svakoj ženi da zna zaštiti svoju slabost i ne dozvoliti biti potlačena bilo kojom vrstom nasilja -psihičkom ili fizičkom.

Pjesnici u svojoj ujedinjenosti tvore zasebnu državu gdje se ne pita tko je otkuda. Svi isti samo sa sobom i u sebi poput iskazanih molitvi pišu želeći na taj način staviti na pijedestal Ženu.

Pokušat ćemo stupiti u kontak sa udrugama i kućama te same programe prikazati i žrtvama istih što nam je u budućnosti i najveći cilj. Zastrašujuća je brojka od milijardu žena i djevojčica koje su svakodnevno zlostavljane tokom cijeloga života a da se u velikom slučaju po tom pitanju ništa ne poduzima.

Također, nasilje nad ženama i djevojčicama ne može se ekskluzivno pripisati niti jednoj društvenoj, religijskoj, političkoj, obrazovnoj, dobnoj, ekonomskoj ili nekoj drugoj skupini. Ono je prisutno u svim postojećim društvima.

Za sada su nam potvrđene ove destinacije gdje će se u isto vrijeme održati ova manifestacija, a to su: Beograd, Novi Sad, Subotica, Niš, Podgorica, Split, Tuzla, Pazin, Varaždin, Maribor, Zagreb, Osijek, Slavonski Brod, Županja, Rešetari


Grupa Lucido
Dom Mladih Tuzla

(tuzlarije.net)               

 Bivši šef CIA-e John Brennan
Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti
Zaustavljeno širenje požara u borovu šumu
Požarište na planini Čvrsnici puno dima
Snažan zemljotres u Egejskom moru
Poginule dvije osobe, veliki broj povrijeđenih

22.07.2017. u 21:11 Broj citanja: 8792
Od 1. augusta:
Prugom od Tuzle do Sarajeva, iz Doboja ˝talgo˝ vozomOd 1. augusta 2017. godine putnički voz koji saobraća na relaciji Doboj – Tuzla, saobraćat će sa polaskom iz Doboja u 19:28 sati i dolaskom u Tuzlu u 21:04 sati.
Voz koji saobraća na relaciji Petrovo Novo – Doboj od 2. augusta saobraćat će na relaciji Tuzla – Doboj sa polaskom iz Tuzle u 04:52 i dolaskom u stanicu Doboj u 06:28 sati.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 16:33 Broj citanja: 1331
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Vrijeme je odmora ali je nakon pritiska javnosti zbog požara u Hercegovini Vlada FBiH održala tematsku sjednicu na kojoj je zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da kontinuirano prati stanje izazvano požarima. Ovo je isto kao da su zadužili vozače autobusa da voze autobuse. Za one koji ne znaju, uključujući i Vladu FBiH, od 2009. godine zaštita od požara i vatrogasci su pod patronatom civilne zaštite pa ispada da je Vlada zadužila CZ da radi ono što je dužna po zakonu, blago nama.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 16:27 Broj citanja: 9131
Romantična prosidba
Fejsal zaprosio djevojku Jani na Panonici


Fejsal Kasami je Tuzlak Koji je davno otisao u Njemačku gdje i sada živi. Sa djevojkom Jeni je u vezi 9 godina. Želio ju je zaprositi baš u svom gradu ali nije imao ranije priliku. Želja mu se sinoć ostvarila, uz pomoć rodbine i kolektiva Panonike uspio je! Jeni je iz Bugarske, a živi u Njemačkoj. Još jedan dokaz da ljubav zaista postoji i da se suđeni nađu i spoje

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 12:25 Broj citanja: 1639
Delegacija Vlade TK na ˝19. Teočanskim danima otpora˝Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sa ministrom za boračka pitanja Fahrudinom Skopljakom i ministrom finansija Jakubom Suljkanovićem prisustvovao je tradicionalnoj manifestaciji "Teočanski dani otpora" kojom je i ove je godine obilježeno herojstvo Teočana u proteklom ratu.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 12:04 Broj citanja: 5575
BOSS - saopštenje:
Ajanović opet predlaže da se za gašenje požara nabave avioni Dromader M-18


BOSS ponovo predlaže da se nabave avioni Dromader M-18 koji su izrazito povoljni i koštaju oko 250.000 KM. Znatno su efikasniji od Kanadera jer se pune i na sportskim aerodromima, i to 2.500 litara vode putem vatrogasnih vozila za 50 sekundi a hidrantom za 20 sekundi, a koriste se i u poljoprivredi za zaštitu usjeva.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 11:24 Broj citanja: 1180
Vlada TK: Novčana odobrenja


Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je na sjednici održanoj 18.jula 2017. 3.000,00 KM KUD „Osman Alibašić" Mala Brijesnica Doboj Istok povodom sufinansiranja 7. međunarodne smotre folklora i sevdaha „Brijesnica Mala 2017". Vlada je odobrila iznos od 3.000,00 KM Organizaciji demobilisanih boraca općine Teočak, na ime refundacije izdataka za obilježavanje manifestacije "Teočanski dana otpora" od 17. do 21. jula 2017. godine.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
O potencijalima Ilidže za F+ govorio je načelnik Senaid Memić: Termalni izvori nedovoljno su iskorišteni

Podigli su svoj kamp i vratili se u baze: FUCZ: Uspješno završena akcija gašenja požara na Čvrsnici

Nakon odbijanja optužnice u vezi s referendumom u RS-u: Petković bi mogao tužiti BiH zbog povrede ugleda

Državni parlamentarci iduće sedmice o Vijeću ministara BiH: Je li izvjesno izglasavanje nepovjerenja?

VIDEO: Najavljena privremena sanacija: Gradska deponija od centra Brčkog udaljena samo kilometar

Demonstrant pogođen u grudi u gradu al-Eizariyja: Palestinac ubijen u novim neredima na Zapadnoj obali

Bivši šef CIA-e John Brennan: Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti

Projekt italijanskog umjetnika Emanuela Mascionija: U Sarajevu otvorena izložba \'Muzej je zatvoren\'

Izabranici Duška Vujoševića izgubili u Skoplju od Makedonije: Prvi poraz nakon četiri pobjede u pripremnim utakmicama

Počela nova sezona BH Telecom Premijer nogometne lige BiH: Remi Radnika i Krupe, Mladost pobijedila Vitez
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
BREIVIK JE PRIJE ŠEST GODINA POBIO 77 LJUDI Najmlađa žrtva je imala 14 godina
Objavljeno prije 7 sati
PROŠAO JE S TRI 10-godišnjak htio pobjeći iz zemlje zbog loših ocjena
subota, 22.7.2017. 16:26
Havaji se pripremaju za raketni napad iz Sjeverne Koreje
subota, 22.7.2017. 14:58
VIDEO Turisti i stanovnici Turske prisiljeni spavati na otvorenom nakon smrtonosnog potresa
subota, 22.7.2017. 14:02
Američke zračne snage u Afganistanu zabunom ubile 12 policajaca: "Izražavamo sućut obiteljima"
subota, 22.7.2017. 13:30
Policajac muslimanske vjeroispovijesti u Njemačkoj odbio pružiti ruku kolegici jer je žena