TUZLARIJE - VIJESTI

26.01.2016. u 08:56 Broj citanja: 3904
˝Giprom˝: Reagovanje na Informaciju gradonačelnika i raspravu na Gradskom vijeću
˝Prava istina o SPO 15. Maj˝
Tuzlarije


Povodom događaja i rasprave na Gradskom vijeću Tuzla, informacije Gradonačelnika u vezi uvođenja predstečaja u Direkciji za izgradnju Tuzla, te dovođenja u vezu preduzeća "Giprom" d.o.o. Tuzla, kao i vlasnika preduzeća sa time, dajemo slijedeće saopštenje za javnost: 


- Preduzeće "Giprom" d.o.o. Tuzla, prenesenim pravom, na tenderu za izgradnju SPO "15. Maj" dobila je 75%, a Direkcija za izgradnju 25% zemljišta. Na molbu Direkcije za izgradnju, odustali smo od od 25% zemljišta i sa njima u partnerskim odnosima, zemlju i gradnju podijelili u omjerima 50% : 50%. Također, na molbu Direkcije za izgradnju, priznali smo im projektovanje i nadzor više od tržišnih cijena za cca 400.000 KM, što je, ako se uzme dobit od prodanih stanova od 25% od koje smo se dobrovoljno odrekli a koja iznosi cca 200.000 KM, ukupno 600.000 KM, unaprijed data povoljnost Direkciji za izgradnju.

Razlog zašto smo to učinili je najvećim dijelom zbog obećanja Direkcije za izgradnju da će "Giprom" pod jednakim uslovima kao i drugi ponuđači imati prednost - prioritet u izgradnji SPO "Stadion Tušanj" u Tuzli, a dijelom zbog prethodne i buduće saradnje sa tom do tada renomiranom institucijom. Ni jedno ni drugo se nije desilo. Posao na izgradnji SPO Stadion Tušanj u Tuzli dat je drugoj firmi, iako smo na tenderu bili najpovoljniji, a buduća poslovna saradnje nastavljena je sa drugim građevinskim firmama. Mi smo u to vrijeme bili prevareni, a sa Direkcijom su se odnosi poremetili i nikada vise nisu bili u duhu dobrih poslovnih običaja. S obzirom da smo dali najpovoljniju ponudu za izgradnju SPO Stadion Tušanj, a nismo dobili posao, Direkciju za izgradnju smo prijavili institucijama mjerodavnim na federalnom i kantonalnom nivou, za sankcionisanje neregularnosti, ali bezuspješno. Giprom je na tom objektu trajno oštećen za 600.000 KM.


Objekat SPO 15. Maj je tada po dogovoru podijeljen 50%:50% sa pravima i obavezama. Dogovoreno je da Giprom čitav objekat, a da Direkcija za izgradnju plati rentu VII i VIII etaže i na lameli 1 od V do X etaže, te projektovanje i nadzor, komunalije za struju, vodu, kanalizaciju i grijanje, sklonište, tehnički prijem, razne takse, prijave. Dogovoreno je takođe da plati izvođaču partneru više uzete kvadrate, pribavljanje raznih saglasnosti za nesmetanu gradnju itd. Vrijednost obaveza Direkcije za izradnju, bez avansa, iznosile su cca 1.500.000 KM. Osim avansa, za više uzetih kvadrata, dio projekta i dio nadzora koji po našoj procjeni ne prelazi više od 250.000 KM, Direkcija za izgradnju nije izvršila nijednu svoju obavezu.

To znači da Direkcija za izgradnju prema izvođaču, gradu i komunalnim preduzećima duguje cca 1.250.000 KM. Najveći propust u svemu je neizmirenje rente za pogodnost lokacije, kao preduslov za nesmetanu izgradnju objekta, tj. Giprom bez ove uplate od strane Direkcije nije mogao nastaviti gradnju. Zbog navedenog, Kantonalne inspekcije su više puta zabranjivale rad i pečatile objekat.

Direkcija za izgradnju je objekat napustila prije više od 3 godine, nije završila projekat, nije isprojektovala vanjsko uređenje, nije vodila nadzor, a napuštanjem kadrova, izgubila je pravo projektovanja i vođenja nadzora. Iako je ugovor bio partnerski, sve vrijeme Direkcija se ponašala siledžijski, tražeći više od ugovorenih prava, a sa cca 20% izvršenih obaveza, ne vodeći računa ni o svojim kupcima, od kojih je uzela novac, a kamoli o kupcima Giproma, za koje su u obavezi platiti komunalije, rentu, izvršene radove izvođaču i drugo.

Bez obzira sto nisu platili rentu za pogodnost lokacije i nisu obezbjedili građevinsku dozvolu za rad, nas su tjerali da radimo bez građevinske dozvole, a lažnim informacijama i analizama, zbunjivali javnost, kupce, vlasnike, Grad Tuzla i vijećnike u Gradskom vijeću Tuzle. Tako da su neki vijećnici, koji su manje ili pogrešno informisani, donosili i predlagali nelogične prijedloge, kao npr. da se uvede drugi izvodjač kao na SPO Stadion Tušanj. Međutim, javnost nije obaviještena na koji način i pod kojim uslovima je na SPO Stadionu uveden drugi izvođač. To se prema informacijama koje posjedujemo, dogodilo po vrlo nepovoljnim uslovima, predajom drugih nekretnina Direkcije, na štetu Direkcije, odnosno Grada.

Nadam se da Vijećnici u Gradskom vijeću nisu pogrešno informisani u slučaju SPO 15. Maj, a ako su dobronamjerni, radi zauzimanja ispravnog stava, stojimo na raspolaganju za bilo kakvu dodatnu informaciju.

Ako ipak neko tendeciozno, ovako komplikovanu situaciju, želi još više zakomplikovati, iskoristiti ovu situaciju za favoriziranje pojedinih preduzeća, poručujemo, da ćemo naći načina da se istina sazna. Iz svega iznesenog u ovoj informaciji, podsjećamo, GIPROM NIJE MOGAO I NIJE IMAO PRAVO DA IZVODI RADOVE BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE. Samim izvođenjem radova nakon pečaćenja i zaustavljanja gradnje, izložili smo se nesagledivim rizicima, po bezbijednost radnika, a sve zbog nelegalne gradnje. Također, bez dovoljno sredstava i zaustavljanjem gradnje, dolazilo je do enormnog poskupljenja materijala, koji je išao samo na štetu Giproma, jer se Direkcija davno povukla sa objekta, sa neizvršenim obavezama a potrošenim novcem uzeti od kupaca.

Giprom se prema kupcima Direkcije odnosio i dalje se odnosi, na isti način kao i prema kupcima Giproma, tj. maksimalno korektno koliko to data situacija dozvoljava. To ćemo isto činiti sve do završetka i predaje stanova kupcima, bez obzira kako se ova priča o Direkciji završila. Sa kupcima ćemo ostati do kraja. Nadamo se da će i Grad Tuzla imati sluha za probleme kupaca Direkcije kao i za izmirenje diijela obaveza Direkcije prema kupcima Giproma, te da će prihvatiti ponuđeni prijedlog Giproma, koji obezbjeđuje završetak objekta.

Saglasni smo da se utvrdi odgovornost i eventualne nezakonite radnje, ali da se to odvoji od rješavanja problema završetka SPO 15. Maj, jer ako nas kao vlasnika obavezuju problemi Giproma, treba to isto da bude i obaveza Grada, kao većinskog vlasnika Direkcije, tim prije, što prijedlog ne traži finansijska izdvajanja iz Budžeta Grada Tuzle. 


Javnost podsjećamo da je Giprom bio najveća građevinska firma na Balkanu, da je pomagala skoro svaku humanitarnu, sportsku, boračku, vjersku i druge aktivnosti u Tuzli, kantonu i Fedraciji. Nagrađivani smo od strane domaćih i međunarodnih institucija, od kojih izdvajamo: Nagrade za liderstvo i kvalitet, uručene u Njujorku i Moskvi. U proteklih 20 godina od poslovanja Giproma, izdržavalo se više od 1000 porodica (uključujući porodice radnika preduzeća kao i kooperantskih preduzeća).

Samo u FK Slobodu uložili smo više od 1.000.000 KM. Ne postoji boračka porodica, boračka institucija ili borac pojedinac koji se za pomoć obratio a da nismo pomogli.

Giprom je prevarom na SPO 15. Maj, te pljačkom na izgradnji Plave bolnice UKC-a Tuzla, oštećen za više od 3.000.000 KM. Iako se pljačka na UKC i prevara od strane Direkcije desila prije više godina, te nakon sto smo napadnuti od strane tadašnje politike na Kantonu predvođene SDP-om, a zarad udovoljavanja kooalicionim politikama, morali smo otpustiti radnike.

Da je istina da ljudi snuju, a Bog određuje, Giprom je primjer. Uspjeli smo sve naše radnike ponovo zaposliti preko drugih i naših firmi, ovoga puta u inostranstvu.


S obzirom da smo najbolji poznavaoci građevinske situacije u zemlji i inostranstvu, načina rada u građevinarstvu, dodjele lokacija na tenderima (sve lokacije koje je Giprom kupovao na tenderima, uključivale su i infrastrukturu i parkinge, pojedine firme, kupovale su samo onoliko koliko pokriva objekat a parking, mobilijar i infrastruktura na državnoj zemlji), dodjele poslova finansiranim iz budžeta (Giprom nije za 25 godina izvodio ni jedan posao iz bilo kojeg budžeta iako je bio najveća gradjevinske firma u BH i u regiji), dodjele koncesija, prodaje neprivatizovane imovine u zemlji i inostranstvu, i druge malverzacije u privredi na TK, pripremamo jednu cjelovitu informaciju, sa preciznim podacima, nosiocima aktivnosti pljačke i prevara, davanjem privilegija i uživateljima tih privilegija.

Onima koji su učestvovali i pokušali da unište Giprom i da nas otjeraju sa tržišta TK i Tuzle, poručujemo da su privremeno uspjeli, ali trajno sigurno nisu. Giprom će se se sa svojim uposlenicima vratiti na tržište TK jači nego što je bio. Također poručujemo da se ne opuštaju. Pravdu koju do sada nismo mogli dobiti u TK (pogotovo za najveću pljačku u državi koja se desila na UKC-u Tuzla, gdje je opljačkana država a i Giprom) tražimo na federalnom nivou i nećemo odustati dok istina ne izađe na vidjelo. 

Ovom informacijom želimo javnost upoznati sa pravom istinom o SPO 15. Maj i djelimično sa drugim neregularnim aktivnostima, koji su nas pljačkom, nelojalnom konkurencijom i prljavom politikom, privremeno, kao najveću građevinske firmu eliminirali sa tržišta TK.


GIPROM D.O.O Tuzla

(tuzlarije.net)               












28.03.2024. Broj citanja: 157
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝




28.03.2024. Broj citanja: 6841
Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac




28.03.2024. Broj citanja: 180
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi




28.03.2024. Broj citanja: 230
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte




28.03.2024. Broj citanja: 509
Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH




28.03.2024. Broj citanja: 200
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica




28.03.2024. Broj citanja: 55
Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani




28.03.2024. Broj citanja: 578
Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama




28.03.2024. Broj citanja: 648
Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel




27.03.2024. Broj citanja: 214
Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝
















OSTALE VIJESTI
Američki general: Izrael nije dobio svo oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte
VIDEO Ovo je trenutak kada je uništen ruski "tenk sudnjeg dana"
Hamas i Islamski džihad napali izraelske vojnike kod bolnice Al Šifa
Vozač Flixbusa osumnjičen za ubojstvo iz nehaja. Dvije Hrvatice preživjele nesreću
Šef propale kriptobanke dobio 25 godina zatvora zbog najveće prevare u povijesti
Priča o čudnom mađarskom sporazumu s Rusijom
U Francuskoj će za Uskrs biti raspoređena policija ispred svake crkve
Formirana nova palestinska vlada. Premijer će biti i ministar vanjskih poslova
Znanstvenici misle da ova vrsta ipak nije izumrla. Postavljaju zamke, traže dokaze
Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu
Bivši njemački kancelar želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine
Ukrajina traži pomoć u protuzračnoj obrani nakon niza ruskih napada
Ruski ratni brodovi uplovili u Crveno more







SVASTARIJE

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani

Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama

Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi