TUZLARIJE - VIJESTI

11.03.2016. u 13:50 Broj citanja: 2041
Ilija Jurišić:
Preko mog slučaja napravljen je ˝revanš˝ Tuzli
Ilija Jurišić, čovjek kojeg je srbijansko tužiteljstvo teretilo za ratni zločin i kojem je sudski proces upropastio zdravlje, nakon osam i pol godina trajanja sudskog spora, prvi put u ruci drži pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Beogradu kojom je, uslijed nedostatka dokaza, oslobođen optužbi.

Tuzlarije


Neposredno nakon što je primio otpravak presude, u Fondaciji ˝Istina, pravda, pomirenje˝, koja je servisirala njegovu odbranu, dao je intervju za Anadolu Agency (AA), u kojem je poentirao da bi predmet u kojem je bio optužen trebalo dovesti do kraja i utvrditi ko je odgovoran za događanja na Brčanskoj Malti u Tuzli, 15. maja 1992. godine.

˝U mom je slučaju pravda mogla biti zadovoljena i na prvom pretresu. Međutim, slučaj je htio da se odvija tako kako se odvijao. Pretrpio sam i podnio teret, da se preko mene vjerovatno napravi ´revanš´ Tuzli i tuzlanskoj koloni . U ovom događaju od 15. maja 1992. godine, napadnuta je kolona ´JNA´, koja tada nije postojala, nego su to bile jedinice koje je snabdijevala Republika Srpska˝, govori Jurišić na početku razgovora.

Nije želio reći koga smatra krivim za događaj, kada su se prilikom napuštanja tuzlanske kasarne u naselju Brčanska Malta sukobili tzv. ˝vojnici Jugoslovenske narodne armije˝ sa tuzlanskim policajcima. Jurišić naglašava da mu je stalo do toga da istina i pravda izađu na vidjelo.

˝Ja sam čovjek koji drži do dostojanstva. Ne želim biti Baba Vanga, ne želim biti nikakav prorok. Postoje određene institucije koje se bave tim pitanjem, i neka radi svako svoj posao. Samo želim reći da u ovom maratonskom procesu koji je vođen prema meni postoji obimna dokumentacija iz koje je lako sagledati i vidjeti ko je odgovoran. Naravno, bit ću još zadovoljniji ako se utvrdi odgovornost u ovom postupku, što bi bila svojevrsna satisfakcija oštećenim porodicama na jednoj i na drugoj strani˝, izjavio je Jurišić.

Dva prijelomna događaja

U njegovom su životu, priča, prijelomna dva događaja, i to oni iz 2007. i 2016. godine, između kojih su godine provedene u neizvjesnosti i strepnji, ali i više od tri godine provedene u pritvoru, u beogradskom zatvoru za koji kaže da je najgori u regionu.

˝Pečat na mom životnom putu udarila su dva datuma. Prvi je bio 11. maj 2007. godine, kada sam uhapšen na beogradskom aerodromu ´Nikola Tesla´. To je tužan i ružan dan, jer sam optužen za ratni zločin, za djelo koje je kažnjivo prema članu 148. što znači ratni zločin upotrebom nedozvoljenih sredstava i načina ratovanja. Odmah sam smješten u pritvor, u kojem sam ostao tri i pol godine. Nasuprot prvom, drugi datum je sretan i to je ovaj, kada sam pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu oslobođen i kada nije utvrđena krivična odgovornost u djelu za koje sam terećen˝, navodi Jurišić.

U međuvremenu je, iako mu je većina savjetovala suprotno, ponovo odlazio na suđenja u Beograd. Naime, kada je Apelacioni sud poništio osuđujuću presudu Višeg suda u Beogradu i naložio ponovljeni pretres sa obnovljenim vijećem, Jurišić je donio odluku da se ponovo pojavi u sudnici.

˝Svi Tuzlaci, moji prijatelji, brojna rodbina i najbliži, pa i supruga, savjetovali su mi da ne idem. Govorili su:´Bio si jednom u Beogradu i doživio si to što si doživio´. Ja sam rekao:´Ja nosim moju glavu i najviše ja brinem o njoj. U Beogradu je ukaljan moj obraz i nametnuta mi je teška ljaga i optužba, pa moram istrajati u dokazivanju istine i dolasku do pravde. Da li ćemo to okončati u Beogradu ili van Beograda, to je pitanje na koje ja ne mogu odgovoriti´. Bio je to osjećaj velike odgovornosti prema samom sebi, ali i odgovornosti od strane onih koji su me sažalijevali, da se ne nađem tamo gdje sam proveo tri i pol godine˝, prisjeća se Jurišić.

Dostojanstven i odmjeren u ispoljavanju emocija, sagovornik AA je, ne skidajući pogled sa presude, rekao da su mu nakon oslobađanja osjećanja pomiješana, te da u njemu još uvijek ima i negativne energije, koja je trajala skoro devet godina. Sada, ističe, pokušava ugasiti i zaboraviti loše uspomene.

Učinio bi sve isto

˝To je kao kada pripremate smrznuto meso za ručak. Malo potraje dok se to postepeno odmrzava. Naravno da sam presretan od kada je objavljena presuda. Bolje vijesti iz Beograda nisam mogao ni dobiti. To je rečenica koju je izgovorio moj cijenjeni advokat Đorđe Dozet, koji je imao osjećaj i dušu za istinom i pravdom, i koji me stručno vodio i usmjeravao na poteze koji su išli u prilog odbrani moje nevinosti. Bio je 4. mart ove godine, u popodnevnim satima. Bio sam u mom stanu, kada mi je advokat Dozet saopćio rečenicu koja je u meni izlila buru oduševljenja i radosti. U telefonskom razgovoru advokat Dozet rekao mi je:´Oslobođen si!´. Na te riječi odgovorio sam da mi je zaista drago i zahvalio sam se svojim advokatima, a onda i svima koji su mi davali podršku i ulijevali snagu da istrajem u ovom maratonskom sudskom procesu˝, rekao je Jurišić.

Na pitanje šta bi uradio da se može vratiti u popodnevne sate 15. maja 1992. godine, dan koji se navodi kao početak rata u Tuzli, Jurišić danas nema dileme. Ponovo bi, kaže, učinio sve isto.

˝Ne može se drugačije postupiti. To je logika. To je slijed. Ne možete vi, ako neko puca u vas, spustiti ruke i reći:´Nastavite, ubijajte´. To je logičan čin odbrane od onoga ko te napao˝, navodi Jurišić.

Dodajući da je iza njega iscrpljujući period, Jurišić sada, kao slobodan čovjek koji je dočekao da ˝pravda pobijedi očitu nepravdu˝, nastoji što više vremena provesti sa dragim ljudima.

˝Bio je to period u kojem je narušeno moje psihičko i fizičko zdravlje. Trudim se da koliko-toliko zadržim što duže ovaj nivo zdravlja i da radosne trenutke provedem sa svojim najdražim˝, naglasio je Jurišić na kraju razgovora za AA.

(tuzlarije.net - Agencija Anadolija)               













28.03.2024. Broj citanja: 213
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝




28.03.2024. Broj citanja: 8369
Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac




28.03.2024. Broj citanja: 226
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi




28.03.2024. Broj citanja: 298
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte




28.03.2024. Broj citanja: 587
Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH




28.03.2024. Broj citanja: 215
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica




28.03.2024. Broj citanja: 57
Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani




28.03.2024. Broj citanja: 600
Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama




28.03.2024. Broj citanja: 689
Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel




27.03.2024. Broj citanja: 231
Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝
















OSTALE VIJESTI
Američki general: Izrael nije dobio svo oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte
VIDEO Ovo je trenutak kada je uništen ruski "tenk sudnjeg dana"
Hamas i Islamski džihad napali izraelske vojnike kod bolnice Al Šifa
Vozač Flixbusa osumnjičen za ubojstvo iz nehaja. Dvije Hrvatice preživjele nesreću
Šef propale kriptobanke dobio 25 godina zatvora zbog najveće prevare u povijesti
Priča o čudnom mađarskom sporazumu s Rusijom
U Francuskoj će za Uskrs biti raspoređena policija ispred svake crkve
Formirana nova palestinska vlada. Premijer će biti i ministar vanjskih poslova
Znanstvenici misle da ova vrsta ipak nije izumrla. Postavljaju zamke, traže dokaze
Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu
Bivši njemački kancelar želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine
Ukrajina traži pomoć u protuzračnoj obrani nakon niza ruskih napada
Ruski ratni brodovi uplovili u Crveno more







SVASTARIJE

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani

Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama

Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi