TUZLARIJE - VIJESTI

18.03.2016. u 10:55 Broj citanja: 2554
Ime koje je zaboravljeno:
Gazi Turali-beg je utemeljio Tuzlu, napravio vodovod i organizovao proizvodnju soli
Ime Gazi Turali-bega decenijama je bilo nepravedno i neopravdano zapostavljano, iako je riječ o najznačajnijem vakifu sjeveroistočne Bosne i jednoj od najvažnijih ličnosti u historiji Bosne i Hercegovine. Gazi Turali-beg je utemeljio Tuzlu i od ovog grada je u 16. stoljeću napravio centralno administrativno mjesto na ovom području, što se zadržalo do današnjeg dana, rekao je Emir ef. Šečić, imam tuzlanske Vikaljske džamije u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Tuzlarije


"Ne postoje tačni biografski podaci o Turali-begu, tako da nije poznat datum njegovog rođenja, mada se navodi da je bio sin Ejne-hana i pretpostavlja se da je rođen u Tuzli. Prvi put s njegovim se imenom susrećemo 1526. godine, kada je tokom čuvene Mohačke bitke bio jedan od najzaslužnijih u redovima osmanske vojske, a borio se zajedno sa Gazi Husrev-begom. Za svoje zasluge od sultana Sulejmana Veličanstvenog dobio je nagrade i titulu sandžak-bega, a do 1580. godine, kada je penzionisan, upravljao je u pet sandžaka i to u: Zvorničkom, Hercegovačkom, Sremskom, Smederevačkom i Bosanskom sandžaku", ističe efendija Šečić, dodajući da je za grad Tuzlu naročito važan period njegove uprave od 1548. do 1572. godine.

U tom 24-godišnjem periodu, navodi sagovornik AA, Turali-beg je sagradio niz objekata, koji su predstavljali javno dobro (vakuf), čime je započet razvoj ove čaršije.

Tuzlarije


"Gazi Turali-beg udario je temelje mnogim vrijednostima i Tuzlu je učinio čaršijom u pravom smislu te riječi. Osim što je sagradio džamiju, koja se i danas nalazi na istom mjestu i prije dvije godine je renovirana, a nosi njegovo ime, Gazi Turali-beg sagradio je mekteb-ibtidaija, koji je bio poput osnovne škole. Mnogo je pažnje posvećivao kvalitetnom obrazovanju, i to ne samo muškaraca, nego i ženskih osoba, a mekteb je srušen 1945. godine. Sagradio je 38 dućana, a iz vlastitog imetka osnovao je kasu za pozajmicu zanatlijama za pokretanje zanata u iznosu od 300.000 srebrenih dirhema. To je, možemo reći, bila neka preteča bankarskih kredita, ali bez kamate. Također, doveo je prvi vodovod u grad, a voda je dolazila iz izvora Pašina glava u naselju Solina do njegove džamije, koju je narod prozvao još i Poljska džamije, jer je izgrađena u polju. Vodovod je bio dug četiri kilometra, a prilikom rekonstrukcije Turali-begove ulice 1999. godine, na dubini od 1,5 metara pronađeni su ostaci ovog vodovoda", pojašnjava efendija Šečić.

U okviru svog vakufa, Turali-beg je napravio i hamam tj. javno kupatilo, han i musafirhanu, odnosno prenoćišta za odmor gostiju, te musalu ili prostor na kojem su se održavali vjerski obredi i ceremonije.

"Na musali su se klanjali bajram-namazi, održavale su se svečanosti, postrojavanja osmanske vojske ili prijemi. Taj se prostor nalazio na potezu od semafora kod danas poznate zgrade ´Cipelići´ pa do Narodnog pozorišta Tuzla. Prekoputa današnjeg pozorišta, a na mjestu Pasaža, nalazila su se dva turbeta, kojih više nema. Građevinski objekti Gazi Turali-begovog vakufa u Tuzli arhitektonski su obrisi koji su odredili kostur grada i jezgro tuzlanske čaršije od 16. stoljeća do danas. Zatim, zemljište od današnjeg hotela Tuzla, cijela naselja Stupine i Sjenjak, te dio naselja Ši Selo bio je njegov vakuf, a zakonima u periodu od 1946. do 1984. sva ta vakufska imovina je oduzeta", navodi efendija Šečić.

U periodu Gazi Turali-begovog upravljanja zabilježeno je prvo organizirano eksploatiranje soli na ovom, po slanoj vodi prepoznatljivom području.

"Jedna četvrtina izvora slane vode bila je u njegovom vlasništvu i on je pokrenuo prvu organiziranu proizvodnju soli. Do tada su se ljudi time bavili privatno, slanicu su isušivali u baščama i avlijama, pa su tako dobivali so. Sultanskim fermanom iz Istanbula, prvi put je utemeljen organiziran proces proizvodnje soli na lokalitetu današnjeg Solnog trga. Uz to i sva dobra koja je sagradio Turali-beg, Tuzla je dobila privredni značaj u Osmanskom carstvu. Do tada su Srebrenica, Zvornik i Gornja Tuzla bili gradovi od većeg značaja na ovom prostoru, ali osmanska vlast je prepoznala razvojni prosperitet Tuzle i 1581. godine ona je postala centar zakonodavne, sudske i izvršne vlasti sjeveroistočne Bosne", izjavio je efendija Šečić.

Sagovornik AA ističe da je nakon što je 1933. godine rahmetli Mehmed efendija Handžić izvršio prepis i prevod Turali-begove vakufname tj. darovnice iz 1572. godine, koja se smatra jednim od najvažnijih historijskih dokumenata za grad, nastupa početak uništavanja bogatog vakufa ovog velikog dobrotvora.

"Tada nastupa jedan vakuum, a o Turali-begu pisao je jedino još rahmetli Hamdija Kreševljaković. U drugoj polovini prošlog stoljeća politička ideologija uništila je mnoge vrijednosti koje je Gazi Turali-beg utemeljio, a koje je njegov vakuf stoljećima poslije njegovao. Na rušenje objekata nije utjecalo slijeganje tla u Tuzli, što je posljedica iscrpljivanja slanice, nego političke odluke. Zemljište i objekti su oteti, uzurpirani ili srušeni, a danas nema Gazi Turali-begovih potomaka ni mutevelija. No, nema sumnje da je Gazi Turali-beg bio u ravni Gazi Husrev-bega, Gazi Ferhad-bega i Karađoz-bega", zaključuje efendija Šečić, dodajući da nije pouzdano poznato ni gdje se nalazi Gazi Turali-begov mezar.

Prema riječima Hasana efendije Spahića, predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, od bogatog vakufa sačuvana je samo džamija, a danas se u njenoj blizini otvara i administrativno-poslovni centar Gazi Turali-begov vakuf.

Tuzlarije


"Ovaj je centar izgrađen kako bi se velikom vakifu iskazala zahvalnost, te kako generacije koje dolaze ne bi zaboravile njegovo ime i njegov značaj za ovu regiju. U Turali-begovoj džamiji danas bi džuma-namaz trebao predvoditi Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, a nakon džuma-namaza i svečane akademije, planirano je da reisu-l-ulema, u centru Tuzle, svečano otvori administrativno-poslovni centar koji nosi naziv Gazi Turali-begov vakuf", najavio je efendija Spahić.


(tuzlarije.net - Agencija Anadolija)               













20.04.2024. Broj citanja: 84
Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je




19.04.2024. Broj citanja: 3358
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 268
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 151
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 551
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 135
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 224
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 67
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 344
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1880
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga
















OSTALE VIJESTI
VIDEO Rusi u ratu su ostali bez 100 borbenih zrakoplova, kažu britanski obavještajci
Veliki ukrajinski napad dronovima na Rusiju. Pogođeno skladište goriva i trafostanice
Ovo je Indijac koji je poginuo u Ukrajini boreći se za Putina. Priča je jeziva
Vođa Hamasa stigao u Istanbul, sastat će se s Erdoganom
Rusija će otvoriti centar za proizvodnju dronova
Bivša manekenka pokušala izliječiti rak sokovima. Umalo je umrla
Šire se snimke: "Ukrajinci sinoć napali Rusiju s 50 dronova"
Amerika blizu povijesne odluke o Ukrajini. Ovo bi moglo promijeniti tijek rata
Ukrajinci dronom napali Ruse, ubijen ruski ratni reporter
Sjeverna Koreja testirala "superveliku" bojevu glavu krstareće rakete
Njemački ratni brod štitio trgovačke brodove od napada Huta u Crvenom moru
Otkrivena golema crna rupa u našoj galaksiji, neočekivano je blizu Zemlje
Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je
Eksplozija u bazi proiranske milicije u Iraku, spominje se zračni napad. Jedan mrtav
SAD povlači vojsku iz Nigera
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći







SVASTARIJE

Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi