TUZLARIJE - VIJESTI

23.03.2016. u 05:16 Broj citanja: 2594
Ostale odluke i zaključci doneseni na redovnoj sjednici Vlade TK

Vlada je prihvatila Izvještaj o radu Kantonalne uprave civilne zaštite u 2015. godini.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o odobravanju sredstava sa pozicije „Tekuća rezerva” u iznosu od 4.500,00 KM Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja za adaptaciju novih prostorija u cilju preseljenja.

Tuzlarije


Također su odobrena sredstva u iznosu od 3.000,00 KM Uniji studenata Univerziteta u Tuzli, na ime sufinansiranja kulturno – sportske manifestacije “Balkanijada Tuzla 2016”, koja se održava u Tuzli od 1.4.2016. do 4.4.2016. godine, za troškove smještaja studenata.

Vlada je donijela Odluku o određivanju manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2016. godinu.

Vlada je donijela Odluku kojom poništava Javni konkurs za nominiranje i izbor kandidata za predsjednika i člana školskog odbora iz reda osnivača i lokalne zajednice u osnovnim školama, gimnazijama i srednjoj umjetničkoj školi, odnosno predsjednika i člana školskog odbora iz reda osnivača, lokalne zajednice i tržišta rada u srednjim tehničkim, stručnim i mješovitim školama, kao javnim ustanovama čiji je osnivač Skupština Tuzlanskog kantona, na mandatni period od četiri godine. Odlukom je također utvrđen tekst i raspisan novi Javni konkurs.

Vlada TK donijela je Odluku o usmjeravanju donacije u Bužet Tuzlanskog kantona za 2016. godinu za JU Muzej Istočne Bosne Tuzla. Riječ je o usmjeravanju donacije za sufinansiranje projekta „Etnologija na vrhovima prstiju, poboljšanje pristupa muzeju slijepim i slabovidnim osobama“ za JU Muzej Istočne Bosne Tuzla u iznosu 5.000,00 KM, dodijeljene od strane Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.
Vlada je donijela i Odluku o usmjeravanju transfera za posebne namjene u Budžet Tuzlanskog kantona za 2016. godinu za sufinansiranje obavljanja volonterskog staža osoba sa VSS za JU Muzej Istočne Bosne Tuzla u iznosu 460,00 KM, dodijeljene od JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Vlada TK dala je saglasnost na Odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o uslovima i načinu korištenja sredstava od naplaćenih naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta. Primjenom Odluke bit će omogućeno definisanje, finansiranje i realizacija prioritetnih projekata na području Kantona, kojim će se urediti zapušteno poljoprivredno zemljište i povećati kvalitet obradivog zemljišta. Izgradnjom naselja, industrijskih objekata, vodenih akumulacija, željezničkih pruga, saobraćajnica, sportskih terena, stoji u obrazloženju, stalno se smanjuju površine poljoprivrednog zemljišta a prema evidenciji koju vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona svake godine na području Kantona više od 20 ha poljoprivrednog zemljišta promjeni namjenu u nepoljoprivredne svrhe.

Vlada TK također je dala saglasnost na Odluku resornog ministarstva o kriterijima za utvrđivanje prioritetnih projekata iz oblasti upravljanja vodama od gradskog i općinskog značaja za program ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2016. godini. Planiranje ulaganja sredstava opće i posebnih vodnih naknada u Programu ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2016. godini u projekte od gradskog i općinskog značaja vršit će se na osnovu kandidovanih projekata od strane grada i općine, za koje će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede utvrditi listu prioriteta za kandidovane projekte za svaki grad i općinu.

Vlada je donijela Zaključak kojim prihvata Mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona na nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Vlada TK donijela je Zaključak kojim prihvata Analizu Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak postojećih zakonskih rješenja u Tuzlanskom kantonu i zakonskih rješenja u drugim kantonima u vezi sa potrebom i mogućnošću da se u TK donese Zakon o pravima osoba koje se vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta.

Vlada TK donijela je Odluku o utvrđivanju programa, uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2016. godinu
«Podrška povratku prognanih lica». Odlukom je utvrđen program, uslovi, kriteriji i postupak raspodjele sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2016. godinu u iznosu od 224.700,00 KM. Program raspodjele sredstava obuhvata
pomoć drugim nivoima vlasti u slučaju potreba za hitnim intervencijama u zonama povratka i kolektivnim centrima i projekte održivog povratka. Uslovi za dodjelu sredstava su da se radi o mjesnim zajednicama, odnosno naseljima u kojima žive povratnici, i o kolektivnim naseljima u kojima je potrebna intervencija na infrastrukturnim objektima i objektima kolektivnog stanovanja.


Vlada TK dala je saglasnost na četiri programa raspodjele sredstava Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak u ovoj godini. Riječ je o programima raspodjele sredstava jednokratnih novčanih pomoći, za materijalno zbrinjavanje osoba u stanju socijalne potrebe, subvenciji troškova prevencije ovisnosti o drogama i subvenciji za djecu, učenike i studente.

Vlada je donijela Odluku kojom daje saglasnost na tekst Sporazuma o saradnji na provođenju državnog projekta “Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja” u okviru Projekta CEB II – Podprojekat Grad Tuzla, koji će se zaključiti između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK i Grada Tuzla.

Vlada je također dala saglasnost na tekst Sporazuma o saradnji na provođenju državnog projekta “Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja” u okviru Projekta CEB II – Podprojekat Općina Srebrenik, koji će se zaključiti između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK i Općine Srebrenik.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak za prijem dva državna službenika na neodređeno vrijeme i to pomoćnika ministra za zbrinjavanje prognanih osoba i izbjeglica, povratak i repatrijaciju i pomoćnik ministra za oblast socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je zahtjeve za pokroviteljstvom manifestacija IV simpozij o liječenju neplodnosti sa međunarodnim učešćem “Dani humane reprodukcije” Tuzla 2016, koji će se održati od 14. do 17. aprila 2016. godine u Tuzli i I simpozija oftalmologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem koji će se održati u Tuzli 22. aprila 2016. godine.

Vlada je donijela Odluku o o raspisivanju i utvrđivanju teksta Javnog oglasa za izbor i imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona.

Vlada je utvrdila prijedlog Odluke Odluke o obavezi pribavljanja prethodne saglasnosti osnivača prilikom raspolaganja imovinom i uputila Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje. Odlukom se utvrđuje obaveza ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja čiji je osnivač Skupština TK ili nad kojim je Skupština TK preuzela osnivačka prava da prilikom raspolaganja nepokretnom imovinom škole moraju pribaviti prethodnu saglasnost osnivača. Materija koja se reguliše ovom Odlukom uredit će se posebnim zakonom koji će Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta sačiniti u roku od 30 dana i putem Vlade Tuzlanskog kantona dostaviti Skupštini Tuzlanskog kantona.

Vlada TK je donijela Rješenje o imenovanju Almire Hurić za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog Kantona do okonanja postupka na osnovu kojeg će se izvršiti imenovanje novog direktora, a najduže tri mjeseca.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               













18.04.2024. Broj citanja: 1170
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 147
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane




18.04.2024. Broj citanja: 1345
Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝




17.04.2024. Broj citanja: 2980
U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima




17.04.2024. Broj citanja: 175
Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke




16.04.2024. Broj citanja: 872
Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ




16.04.2024. Broj citanja: 1488
VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom




16.04.2024. Broj citanja: 428
Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike




16.04.2024. Broj citanja: 286
VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj




15.04.2024. Broj citanja: 255
Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo
















OSTALE VIJESTI
Iran u UN-u zaprijetio Izraelu
Trump: Opstanak Ukrajine je važan za SAD
New York Times: Stranka krajnje desnice bi mogla odlučiti hrvatske izbore
Scholz traži od saveznika u NATO-u da Kijevu isporuče šest sustava Patriot
EU misli da Kina isporučuje Rusiji komponente za izradu oružja
SAD: Blokirat ćemo puno članstvo Palestine u UN-u, trebaju pregovarati s Izraelom
Zapovjednik kenijske vojske poginuo u padu vojnog helikoptera
Argentina traži partnerski status u NATO-u
Problemi s porotom na suđenju Trumpu, jedna odustala jer joj je Fox otkrio identitet
Iranski zapovjednik: Iran bi mogao preispitati svoju nuklearnu politiku
Uhićen Poljak. "S Rusima je planirao atentat na Zelenskog"
Stoltenberg: NATO radi na dodatnoj protuzračnoj obrani za Ukrajinu
Potres magnitude 5.6 po Richteru u Turskoj
WHO: Povećao se rizik od prelaza ptičje gripe na čovjeka, jako smo zabrinuti
SAD i Britanija uveli sankcije Iranu, ciljaju na proizvođače dronova
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira za Torino, s njim je bila i trudna supruga
Zaharova: Kijev nastavlja otvoreno najavljivati terorističke napade na Rusiju
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, tisuće evakuirane
Brazilka mrtvog "ujaka" u invalidskim kolicima dovela u banku da digne kredit
Njemački mediji o izborima u Hrvatskoj: Vjerojatno kreće faza nestabilnosti







SVASTARIJE

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi