TUZLARIJE - VIJESTI

08.04.2016. u 08:52 Broj citanja: 956
Održan prvi Free Market Road Show
Tuzlarije


U Tuzli je održan prvi Free Market Road Show na kojem je učešće uzelo preko 100 studenata Ekonomskog, ali i drugih fakulteta Univerziteta u Tuzli. Free Market Road Show u Tuzli je otvoren od strane dekana Ekonomskog fakulteta, profesora Safeta Kozarevića i profesora poduzetništva Bahrije Umihanića. Događaj je organizovan od strane Austrian Economics Center i udruženja "Multi", uz podršku Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Asocijacije studenata Ekonomskog fakulteta (ASEF).

Tuzlarije


U okviru prvog panela pod nazivom "Smrt i porezi", govorili su Randal O’Toole, Nikolai Hubble i Luca Bertoletti. Panel je moderirala Merima Bećirović iz udruženja "Multi". Randal O’Toole sa Cato instituta je držao predavanje na temu pogubnosti centralnog planiranja gradnje stambenih objekata i uloge državnog regulatora u stvaraju tzv. "mjehura na tržištu nekretnina" (eng. Housing bubble), što dalje vodi ka finansijskog i ekonomskoj krizi. Nikolai Hubble je pričao o neminovnosti poreza (i smrti), kao i nestabilnosti postojećih socijalnih sistema (državni penzioni sistem, zdravstveni sistem i slično). Naveo je da već danas moramo razmišljati o reformiranju i to zarad budućnosti generacija koje tek dolaze. Luca Bertoletti je izrazio vlastitu sumnju u ekonomsko blagostanje koje obećava ulazak u EU, sa naglaskom na štetnost brojnih EU regulacija i harmonizacijskih planova. Bertoletti se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu, navodeći da moramo razvijati konkurentsku prednost na nižim porezima, manjoj regulaciji i generalno boljoj poslovnoj klimi, bez da prihvatimo pravila fiskalne harmonizacije koji podrazumijevaju da eliminišemo potencijal fiskalne prednosti male zemlje.

Tuzlarije


Na drugom panelu naslova "Europa u vremenu promjena" su govorili Aleksandar Kokotović, Admir Čavalić, Ivan Jovetić i Mario Fantini. Kokotović je držao predavanje na temu ekonomije dijeljenja (eng. Sharing economy). U svom predavanju, naveo je značaj datog segmenta ekonomije, uz prikaz eksplozivnog širenja navedenog širom svijeta. Uprkos brojnim barijerama nametnutim od strane interesnih grupacija koje nastoje sačuvati postojeće tržišne pozicije, ekonomija dijeljenja postaje trend koji obilježava 21. stoljeće i to prije svega razvoju novih tehnologija, uticaju Interneta i procesu globalizacije. Admir Čavalić je predstavio ekonomsku sliku Bosne i Hercegovine, navodeći da je nezaposlenost mladih jedan od najvećih ekonomskih, ali i širih društvenih problema naše države. Čavalić je izrazio mišljenje da ekonomija dijeljenja nije razvijena u Bosni i Hercegovini zbog niskog nivoa socijalnog kapitala, te da je budućnost naše države u daljoj liberalizaciji i otvaranju tržišta, što treba da vodi korištenju izvoznog potencijala domaće ekonomije. Panelista Mario Fantini se osvrnuo na vlastitu novinarsku karijeru, uz navođenje raznih formalnih i neformalnih centara moći koji oblikuju javno mijenje. Fantini je posebno izrazio bojazan od trenda "političke korektnosti" koji predstavlja najvećeg cenzora današnjice, ograničavajući naše pravo na slobodu mišljenja i govora. Naveo je primjer pojedinih fakulteta u Zapadnoj Evropi koji pod geslom "političke korektnosti" cenzurišu vlastite profesore, ali također i same studente. Zadnji panelista, Ivan Jovetić je podijelio iskustva Crne Gore, te se osvrnuo na poduzetničku zaostalost Evrope u odnosu na ostatak svijeta, naročito po pitanju inovacija i IT proizvoda. Jovetić je postavio problematizirajuće pitanje, zašto većina IT inovacija ne dolazi iz Evrope, već ostatka svijeta. Naveo je da je Evropa zaboravila na značaj "kreativne destrukcije", pojma kojeg je u prošlom stoljeću, skovao upravo građanin Evrope i ekonomski genije - Joseph Schumpeter.Free Market Road Show je ispunio očekivanja učesnika i organizatora. Potvrđeno je da će Tuzla ostati domaćin ovom događaju koji nastavlja dalje sa evropskom turnejom posjete 45 gradova. Događaj je posebno važan za Tuzli i Bosnu i Hercegovinu jer nam upravo nedostaje ekonomska, poduzetnička i bilo kakva druga sloboda, potrebna za razvoj domaće ekonomije.

(tuzlarije.net)               

 VIDEO Snimke pokazuju strašno stanje na Grenlandu:
"Ovo smo očekivali tek 2070."
Izvještaj organizacije Border Violence Monitoring
Hrvatska u BiH u junu i julu nezakonito prebacila 438 migranata
FOTO: Pawlikowskom i Inarrituu uručeno Počasno Srce Sarajeva
Bh. filmom ˝Sin˝ počeo 25. SFF

18.08.2019. u 14:01
Pokaznom vježbom završena Ljetna škola crvenog križaU periodu od 13. do 18. augusta na obroncima Majevice u organizaciji Crvenog križa grada Tuzla održana je Ljetna međunarodna škola mladih. Bila je ovo prilika da se mladi iz Tuzle, Lukavca, Živinica, Gradačac, Osijeka, Novog Sada, Sombora i Brčko Distrikta BiH međusobno druže, nauče i usvoje nove vještine iz prve pomoći.

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 12:01 Broj citanja: 348
Stare slike pričaju:
Gimnazijalke iz šezdesetih godina prošlog vijeka


Tuzlarije Na slici su gimanzijalke Željka Kaloci, Najla Azapagic Susic, Branka Joketović i Teodora Mićić Seka. Odjevene gotovo isto, nose mantile koji su tada bili moderni, karirane haljine, cipele u spic, tu su i frizure šezdesetih i knjige u ruci da upotpune dojam.

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 11:12
Najava Kolegija gradonačelnika Tuzle Jasmina ImamovićaU ponedjeljak, 19.08.2019. u zgradi Gradske upave u 11,00 održat će se Kolegij gradonačelnika Tuzle. Dnevnim redom predviđeno je razmatranje Izvještaja o radu i poslovanju javnih i drugih preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 10:44
Problemi za Slobodu i Velež na istoj poziciji

Na Koševu će dvojica igrača morati igrati s dozom oprezaI Sloboda i Velež ostali su bez igrača na poziciji lijevog beka, pošto su standardni prvotimci protiv Željezničara, odnosno Širokog Brijega dobili treće žute kartone i morat će da pauziraju 6. kolo.

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 10:33 Broj citanja: 302
Mladi volonteri iz Evrope u akciji očuvanja Jevrejskog groblja u Tuzli

Foto/video


U Tuzli ovih dana borave volonteri iz Evrope. Oni su vođeni željom da upoznaju više o našoj tradiciji i kulturi, posebno o tradiciji Jevreja na našim prostorima, odlučili svoje slobodno vrijeme posvetiti čišćenju i uređenju Jevrejskog groblja u Tuzli, koje je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

OPŠIRNIJE


17.08.2019. u 15:55 Broj citanja: 617
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeKad se u nešto ne razumije najbolje je ništa ne raditi, posebno kada su u pitanju struja i plin. Imaju stručnjaci pa neka se bave svojim poslom. Najgore je što većina ljudi kada koristi autobus, brod ili neko drugo prevozno sredstvo privatnika, misli da se podrazumijeva da je sve ok. Tako bi i trebalo biti, da se poštuju standardi i posjeduju potrebne dozvole ali

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Kantonalni sud u Bihaću: Jednomjesečni pritvor za osumnjičene za čedomorstvo

Ogranak \'Islamske države\' preuzeo odgovornost: Bombaš-samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 osobe

VIDEO: Medeno polje sporna lokacija: Lokacije prihvatnih centara za migrante još nisu definirane

Barikade u Srinagaru: Indija ponovno uvela ograničenja kretanja u Kašmiru nakon sukoba

Organizatori se nadaju da se neće ponoviti neredi: Desetine hiljada demonstranata preplavile centar Hong Konga

Posada i brod će biti pušteni na slobodu: Gibraltar odbio zahtjev SAD-a za izručenje iranskog tankera

Pokušali preći u Grčku: Turska: U Canakkaleu uhvaćeno 330 migranata

Drama na Mediteranu: Salvini poručio posadi broda sa migrantima da plove u Španiju

Premijer Pakistana upozorio međunarodnu zajednicu: Khan: Indijsko nuklearno oružje je u rukama fašista i rasista

Masterclass s Iñárrituom: \'Nadam se da moje filmove neće biti moguće uklopiti u algoritam\'

Islamska država preuzela odgovornost za masakr na svadbi u Afganistanu
Dvojica speleologa od jučer zarobljena u spilji u Poljskoj, spašavaju ih
Novi masovni prosvjedi u Hong Kongu, na ulicama deseci tisuća ljudi
Poplave u Indiji u dva mjeseca ubile više od tisuću ljudi. Stiže još kiše
Rusija: Nećemo raspoređivati nove rakete po Europi, ali samo uz jedan uvjet
VIDEO Snimke pokazuju strašno stanje na Grenlandu: "Ovo smo očekivali tek 2070."
Gost u Parizu ubio konobara jer je predugo čekao sendvič
Indija opet uvela ograničenja kretanja u Kašmiru
Bombaš samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 i ranio 182 osobe
Kava je druga najtraženija roba na svijetu, evo koliko je konzumiraju Hrvati
Hong Kong se priprema za novi masovni prosvjed
Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, svi strahuju od recesije
Procurili dokumenti o Brexitu bez dogovora. Britanija će imati ogromne probleme
Dolar ojačao, euro pod pritiskom
VIDEO Istanbul paraliziran, cijeli je pod vodom, jedna osoba poginula
U velikom požaru u Bangladešu izgorjelo 15.000 domova
Par desetaka aktivista prosvjeduje u Moskvi, traže pravedne izbore
Juncker ide na hitnu operaciju
U zračnom napadu u Siriji poginula sedmeročlana obitelj
Indijska vlada tvrdi da je u Kašmiru jako napeto: "Traje intenzivna paljba"
SVAŠTARIJE

Gost u Parizu ubio konobara jer je predugo čekao sendvič

Bombaš samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 i ranio 182 osobe

U velikom požaru u Bangladešu izgorjelo 15.000 domova

VIDEO Istanbul paraliziran, cijeli je pod vodom, jedna osoba poginula

Osmero poginulo u požaru u hotelu u Odesi

"Holivudski Trbosjek" proglašen krivim, ubio djevojku Ashtona Kutchera i susjedu

Žena u Kanadi skočila iz aviona, nije se otvorio padobran. Čudom je preživjela

Na Novom Zelandu ubijen surfer iz Australije

Martina Mlinarević izbačena s festivala u Čitluku: "Ko vas je** majmuni"

Uhapšeni vlasnik i kapetan broda na kojem su otrovani Italijani