TUZLARIJE - VIJESTI

30.07.2016. u 10:35 Broj citanja: 17775
Bahrudin Bato Hadžiefendić, kandidat SBB-a i SDA za gradonačelnika
˝Sa ponosom naglašavam da sam unuk legendarnog Muhamedage Hadžiefendića˝
Tuzlarije


Zahvaljujući izjavi iz naslova zanimanje za tuzlanske izbore prešlo je granice naše zemlje. Razlog je što je "legendarni" Muhamedaga Hadžiefendić bio nacist i to ne mali, već SS-Sturmbannführer! U nastavku prenosimo tekst pod naslovom Tuzla: nova adresa simpatizera Zlatka Hasanbegovića! koji je objavljen na hrvatskom portalu Forum.tm a potpisuje ga Goran Borković.

Tuzlarije


Tuzla: nova adresa simpatizera Zlatka Hasanbegovića!


Za tri mjeseca se u susjednoj Bosni i Hercegovini održavaju lokalni izbori, a jedan od mnogobrojnih pretendenata za načelničke i gradonačelničke funkcije je i tuzlanski liječnik, aktualni ministar u tamošnjoj županijskoj Vladi Bahrudin Bato Hadžiefendić. Kandidat je koalicije dvaju najvećih bošnjačkih stranaka: Saveza za bolju budućnost – čiji je član – i Stranke demokratske akcije, koje će ove jeseni pokušati ovladati gradom, često i s pravom nazivanim utvrdom SDP-a.

Tuzla je, naime, jedno od rijetkih mjesta u BiH u kojem nikada izbornu pobjedu nisu ostvarile takozvane nacionalne stranke: uoči rata, pobijedili su ondašnji Reformisti Ante Markovića, da bi zatim promijenili naziv u Uniju bosanskohercegovačkih socijaldemokrata i, nešto kasnije, ujedinili se sa SDP-om iz kojega dolazi i dugogodišnji gradonačelnik, Jasmin Imamović.

Naredni bi, kao i prethodni uostalom, izbori u Tuzli bili malo, ako ikako, zanimljivi izvan granica BiH da, kako je rečeno, SDA i SBB nisu odabrale Hadžiefendića, a on se odmah, prvom zgodom, uklopio u trend revidiranja povijesti i uloge vlastitog djeda u njoj. "Rođen 29.08.1977 god u Tuzli u uglednoj i jednoj od najstarijih Tuzlanskih porodica Hadžiefendić, gdje sa ponosom naglašavam da sam unuk legendarnog Muhamedage Hadžiefendića, te potomak drugog gradonačelnika grada Tuzle Mujage Hadžiefendića koji je ovu dužnost obavljao u dva mandata...", tako sam o sebi na Facebook stranici i gdje god zatreba, piše Bahrudin Hadžiefendić. I tu priča postaje zabrinjavajuća koliko i aktualna u širem okviru od bosanskohercegovačkoga. "Legendarni" Muhamedaga Hadžiefendić je, naime, bio nacist i to ne mali, već SS-Sturmbannführer!

" ... Hadžiefendić je 07.12.1941. posjetio ministra vojske u NDH, Slavka Kvaternika u Zagrebu. U svom raportu o tome Hadžiefendić je napisao sljedeće: ´Tu sam izložio moju namjeru zamolivši vojskovođu da mi da potrebno oružje kao i ostalu opremu. Vojskovođa je u svemu prihvatio moj plan i odobrio mi formiranje jedinice kojoj sam dao naziv dobrovoljački odjel narodnog ustanka Tuzle", piše u knjizi Esada Tihića i Omera Hamzića "Gračanica i okolina u NOB-u i revoluciji", koju, kao i još neke, citiraju bh. portali nakon objavljivanja Hadžiefendićeve kandidature.

Iako je NDH nazivao svojom domovinom, primao njeno oružje, ordenje i povremeno klicao Anti Paveliću, Muhamedaga Hadžiefendić je nije doživljavao kao izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda za svojom državom, niti kao trajnije rješenje za troreligijski hrvatski korpus. On se, naime, zalagao za izdvajanje BiH i stavljanje te države pod direktnu upravu Trećeg rajha. Zbog toga je muslimansku miliciju kojom je zapovijedao, priključio SS-u.

Unuci nisu krivi za grijehe predaka, sve dok te grijehe ne pokušavaju umanjiti ili ih, kao u ovom slučaju, uopće ne smatraju grijehom. Bahrudin Hadžiefendić radi upravo to, pokazujući se kao veći politički diletant čak i od onih što ga nisu izbrifirali o onome o čemu, ako već nema što pametno reći, mora barem glasno šutjeti. Tuzla je, naime, grad izuzetne antifašističke tradicije u kojoj ljevičarski pokreti i ideje još od znamenite "Husinske bune" imaju i bazu i potporu. Također, jedno je to od rijetkih mjesta u bivšoj Jugoslaviji gdje baš nije uobičajeno, zapravo nemoguće je, naći ulicu ili školu nazvanu po pripadnicima i sljedbenicima fašističkih pokreta u Drugom svjetskom ratu.

Oni što su u takvom kontekstu Hadžiefendića odlučili suprotstaviti Imamoviću i SDP-u su, da ponovimo, ili potpuni diletanti ili vjeruju u pravilo prema kojem se svaka negativna pojava iz susjedstva u BiH događa s manjim zakašnjenjem i, najčešće, u gorem izdanju nego u originalu. Računaju, bit će, na to kako bezbolno prolaze pokušaji rehabilitacije Draže Mihailovića i Milana Nedića u Srbiji, a ne znaju kako je sada već odlazeća Vlada Hrvatske prošla zbog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, u diplomatskim i međunarodnim krugovima doživljavanog kao najopasnijeg u, na sreću, zaustavljenoj konzervativnoj i revizionističkoj revoluciji.

Zbog svog odnosa prema antifašizmu, daleko više nego zbog štete koju je uspješno činio masakrirajući kulturnu i medijsku scenu, Hasanbegović je, ma koliko o njemu suzdržano govorio Andrej Plenković, osoba bez političke budućnosti i tu mu ne mogu pomoći niti potpora članova HDZ-a, niti sve simpatije ovdašnje krajnje desnice, čijim bi se biračima, sasvim je sigurno, dopao netko tko je spreman nacističkog časnika nazvati legendarnim.

Takvi će, ukoliko se čudo dogodi i u Tuzli pobijedi Bahrudin Hadžiefendić, imati gdje na odmor. Tamošnja su slana jezera sasvim ugodna za kupanje, a vanpansionska ponuda izdašna i prihvatljivih cijena. Da, malo će se, možda, osjećati neugodno pred unukom čovjeka koji je htio pocijepati NDH-a, ali će se na kraju nekako dogovoriti.

Uostalom, već im je jednom išlo dobro, sve do dolaska tuzlanskih partizana, među kojima su, na opći užas Pavelićevog Zagreba i svih što bi danas NOB-u mijenjali karakter, bitnu, jako bitnu ulogu imali i tamošnji Hrvati i Bošnjaci, nimalo skloni kako ustaškoj, tako i nacističkoj državi...

(tuzlarije.net)               

Ruski napad na Ukrajinu:
Najnovija dešavanja
Ruski napad na Ukrajinu:
Pregled dešavanja 213-og dana rata
Ruski napad na Ukrajinu:
Pregled dešavanja 212-og dana rata

25.09.2022. u 15:52
Održano Književno veče sa Kaplanom


U organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla i Književnog kluba „Lanterna“, sinoć je u Američkom kutku organizirano književno veče sa bosankohercegovačkim književnikom Alminom Kaplanom. Ovo je prvi događaj ovakve vrste u organizaciji književnog kluba koji u Tuzli djeluje od februara ove godine.

OPŠIRNIJE


25.09.2022. u 15:32
SPKD “Prosvjeta”:
Održano druženje i čitanje poezije u okviru manifestacije “100.000 pjesnika za promjene”


Tuzlarije
“100 000 pjesnika za promjene“ pokrenuo je američki pjesnik i kantautor Michael Rotenberg, s namjerom da što više poetskih stvaralaca okupi oko plemenite ideje da se poezijom može uticati na mnoge negativne pojave u svijetu.

OPŠIRNIJE


25.09.2022. u 14:07
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Tenis smo inače davno gledali, u društvu, još kad je igrala Monika Seleš. Onda je ta navika ostala, poslije mi je i dijete dugo treniralo, nekad davno i muž pa je to nekako ostao kao sport koji nas jedini može okupiti da zajedno gledamo, ostalo, što se mene tiče, samo kad igra naša reprezentacija.

OPŠIRNIJE


25.09.2022. u 09:55
U krugu kompanije Lukavac Cement održan Dan otvorenih vrata


U krugu kompanije Lukavac Cement jučer je održan 12. po redu “Dan otvorenih vrata”. Nakon dvogodišnje pauze okupilo se preko 2000 posjetilaca svih uzrasta koji su uživali u prelijepom danu i dobroj zabavi.

OPŠIRNIJE


25.09.2022. u 08:50
˝Novi lideri Tuzlanskog kantona˝ u Solani


Kantonalna privredna komora Tuzla u saradnji sa Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i Privrednom komorom Naples Florida iz Sjedinjenih Američkih Država organizira ciklus programa za mlade poslovne ljude pod nazivom „Novi lideri Tuzlanskog kantona“.

OPŠIRNIJE


25.09.2022. u 08:39 Broj citanja: 476
Dopuna Uredbe o pomoći stanovništvu:
Jednokratna novčana naknada za nezaposlene


Vlada Federacije BiH je u petak, donijela Uredbu o dopuni Uredbe o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena. Ostajući privržena principu prema kojem višak javnih prihoda direktno usmjerava građanima kojima su oni najpotrebniji, Vlada na ovaj način proširuje obuhvat svog programa pomoći i u njega uvrštava i nezaposlene osobe.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO Ogroman požar u Parizu, gori jedna od najvećih tržnica
Problemi s mobilizacijom. Žestoke borbe za važan grad: "Od Rusa će ostat samo leševi"
Srpski ministar: Nećemo moći prihvatiti rezultate ruskih referenduma
Hrvatski veleposlanik pri UN-u: Rusi prijete nuklearnim ratom, situacija je ozbiljna
Ruskinja: U vojsku je pozvan i moj otac. Ima rak kože, loše vidi, ne čuje dobro...
Rus koji je pobjegao: Izbor je bio ili zatvor ili postati ubojica
Putin otišao na godišnji? Izvori: Sve njegove snimke su snimljene unaprijed
Putinovi suradnici kritizirali provedbu mobilizacije: "To je neprihvatljivo"
Zelenskij obećao tri stvari Rusima koji se predaju
Zelenskij: Šokiran sam jer nam Izrael nije dao proturaketni sustav
Kubanci danas glasaju o istospolnim brakovima, posvajanju i surogat-majčinstvu
Švicarci danas na referendumu glasaju da se ženama podigne dob za odlazak u mirovinu
Žestoke borbe na ulicama važnog grada: "Iza Rusa će ostati samo njihova tijela"
Lavrov u UN-u napao Zapad i SAD: "Opseg rusofobije je groteskan, želite nas uništiti"
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv omikrona
Središnje banke agresivno podižu kamate, svjetske burze oštro pale
Supertajfun ide prema Filipinima
Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil
Poznati detalji oko aneksije, puno uhićenih u Moskvi. Kina poslala poruku o ratu
Kina: Najveći prioritet u Ukrajini je ubrzanje mirovnih pregovoraSVASTARIJE

Putin otišao na godišnji? Izvori: Sve njegove snimke su snimljene unaprijed

U teškoj nesreći kod Mostara poginuli muž, žena i dijete. Mrtav i čovjek iz BMW-a

Ovo je grob britanske kraljice

Rusija nakon Putinovog obraćanja više neće biti ista

U gušenju protesta u Iranu poginulo najmanje 50 ljudi

VIDEO Uragan pogodio Kanadu, pušu vjetrovi jačine do 150 km/h

VIDEO Potres u Meksiku izazvao valove u Đavoljoj jami u kalifornijskoj Dolini smrti

VIDEO Šire se snimke mobilizacije u Rusiji

U središnjoj Kini velika nestašica vode

VIDEO Biden nakon govora lutao po pozornici: ˝Ovo je strašno i tužno˝


osmrtnicama basmrtovnice