TUZLARIJE - VIJESTI

25.01.2017. u 15:35 Broj citanja: 7796
Sigurnosne informacije o događajima u civilnoj avijaciji u 2016. godini
U avione udarali gromovi i ptice, a na stajanci i vozila
Tuzlarije


Sigurnosne informacije, koje objavljuje Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH, sadrže podatke koji se odnose na izvještaje o sigurnosno interesantnim događajima u civilnom zrakoplovstvu BiH.

Osnovno je da u 2016. godini u civilnom zrakoplovstvu BiH nije bilo udesa, smrtnih slučajeva i povreda ali sigurnosno zanimljivih dešavanja nije falilo. Zabilježen je jedan udar munje u avion, desetak bliskih susreta i sudara sa pticama, pa čak i jedan blizak susret aviona sa balonom.

Incidenti u zraku

Udar munje u putnički avion zabilježen je 19. aprila, na prilazu Aerodromu Tuzla. U avionu je bilo 139 putnika i 6 članova posade, udar nije izazvao ozbiljnija oštećenja aviona ali avion nije otpremljen na narednu destinaciju.

U desetak zabilježenih sudara sa pticama nije bilo ozbiljnijih problema osim u jednom slučaju kada je u januaru prošle godine, u fazi polijetanja Boeinga 737 došlo do udara jastreba u motor broj 1 i posada je odlučila da prekine polijetanje. Nakon pregleda aviona ustanovljeno je da je oštećeno par lopatica na uvodniku zraka na motoru br.1, te je posada odlučila da otkaže let dok se oštećeni dijelovi ne zamijene.

Za blizak susret aviona sa balonom nije navedeno gdje se desio. Incident se dogodio u augustu prošle godine, a u izvještaju je navedeno: "Prilikom polijetanja aviona posada je uočila tri balona prečnika oko 1 m spojenih zajedno, a ispod njih je visio bijeli kanap čiji kraj posada vazduhoplova nije mogla vidjeti zbog brzine približavanja. Dio kanapa koji je bio vidljiv bio je preko 100 m. Posada je momentalno preduzela manevar za izbjegavanje udara i skrenula avion oštro u lijevo. Nakon što su se bezbjedno mimoišli sa balonima i osmotrili zonu ispred njih, vratili su se na zadanu liniju puta i informisali kontrolu letenja o događaju".

Incidenti na zemlji

Incidenti su se dešavali i na zemlji pa je tako zabilježen udar palete u nosače mostova (dio aviona), udar elevatora (traka za utovar) u avion, a u jednom slučaju i "udar" samohodnih putničkih stepenica u avion, preciznije rečeno, došlo je do prislanjanja stepenica na strukturu aviona jače od dozvoljenog. U informacijama o ovim događajima nije naznačeno o kojim se aerodromima radi.

Od interesantnih događaja na zemlji treba spomenuti i uočavanje srne na poletno-sletnoj stazi o čemu se u izvještaju kaže: "Za vrijeme početne faze polijetanja aviona, pilot je javio da je ispred vazduhoplova pretrčala srna preko piste. Vazduhoplov je nastavio fazu polijetanja bez ikakvih posljedica".

Problemi kontrole letenja

U izvještaju su navedeni i problemi kontrolora letenja sa opremom pa su tako zabilježeni slučajevi gubitka čujnosti ili loše čujnosti radio veze između kontrolora i pilota, da frekvencija nije u funkciji, neadekvatno korištenje RF kanala i slično.

Primjedbe kontrolora letenja na Aerodromu Tuzla navedene su u Izvještaju u petnaestak slučajeva. Kontrolori su najviše prijavljivali kršenje sigurnosnih procedura u odnosu na njihovo radno vrijeme, neadekvatan raspored rada kontrolora letenja, a imali su problema i sa prokišnjavanjem kontrolnog tornja.

S obzirom da se radi o obimnom materijalu navodimo samo neke od zaključaka BHANSA-e nakon izvršene analize ove vrste događaja:

-Od 04.01.2016. godine koleginica kontrolor letenja je na porodiljskom odsustvu, tako da JPAKL Tuzla raspolaže sa 4 kontrolora letenja i ispomoć od strane jednog kontrolora letenja iz JPAKL Mostar, 5 dana u toku mjeseca, što nije u skladu sa procjenom, a i sa 5 kontrolora ispomoći nisu mogli da se zadovolje važeći propisi o radnom vremenu Pravilnika o radu kao ni bezbjednosne procjene.

-Prema bezbjednosnoj procjeni, noćnim radom kao "one man operated TWR" se smatra rad koji se obavlja između 22:00 sata i 06:30 sati idućeg dana. U dosadašnjem radu nije bilo moguće raditi u okviru tog vremena, tako da je kontrolor u noćnoj smjeni dolazio ranije od propisanog jer bi u suprotnom dnevna smjena trajala duže od dozvoljenog po članu 32. (rad u smjenama) Pravilnika o radu. Takođe je prilikom rada kao "one man operated TWR" u pojedinim situacijama usled kašnjenja vazduhoplova dolazilo do kršenja člana 36. (odmor u toku rada) Pravilnika o radu.

- Zbog nepoštivanja radnog vremena objavljenog NOTAMom(*) i produžavanja radnog vremena kontrolora kao i promjene rasporeda dolazi do prekoračenja propisanog rada kontrolora zračnog prometa.

- Zbog neusklađenog rasporeda, neadekvatnog broja kontrolora, prisutnog zamora u radu te nenalaženja odgovarajućeg rješenja, radna atmosfera kao i međuljudski odnosi u JPAKL-u Tuzla su narušeni.

- U vremenu kad je omogućena ispomoć iz drugih jedinica, zadovoljavajuće je, međutim nije pokriven cijeli mjesec. Ispomoć drugih jedinica je privremeno rješenje koje stvara problem i drugim jedinicama (godišnji odmori, bolovanja itd.).

- Okruženje za rad nije adekvatno - redukcije vode i problemi sa sanitarnim čvorom su osnovni uvjeti koji bi trebali biti osigurani za rad. Također, neadekvatno grijanje i hlađenje u ljetnim/zimskim periodima predstavlja problem u radu.

-U bezbjednosnoj procjeni navedena je sanacija toaleta ispod kupole tornja za kontrolore letenja, te ugradnja protiv-požarnih stepenica do oktobra 2015. godine, međutim to do sada nije izvršeno.

Ostali sigurnosni događaji
Prokišnjavanje kancelarije registrovano je i na Aerodromu Banja Luka. Zbog ovog događaja u izvještaju se kaže da "oblasni i aerodromski prognostičari nisu imali mogućnosti da prate razvoj vremena od značaja za letenje u FIR Sarajevo i na samom aerodromu, te nisu bili u mogućnosti da izdaju upozorenja na opasne meteorološke pojave (SIGMET, AIRMET, i GAMET)".

Zanimljiv je i slučaj iz januara prošle godine kada je pilot Cessne u završnom prilaženju za slijetanje na Aerodrom Banja Luka prijavio je da usljed visokih nanosa snijega, svjetla ivice piste nisu vidljiva u završnom prilaženju, tačnije da se vide samo 3 – 4 svjetla.

I na Aerodromu Mostar se desila slična situacija u maju mjesecu samo što je umjesto visokog snijega problem napravila visoka trava: "Trava u području prilaznih svjetala je prerasla svjetla. Osim toga, svjetla uz rub piste su samo djelimično pokošena."


U martu je zabilježena i sljedeća primjedba: "Duži vremenski period dolazi do ometanja rada kontrolora letenja, na operativnim pozicijama u JPAKL Tuzla od strane Međunarodnog aerodroma Tuzla, na kanalu 1 radio stanice, namjenjenog isključivo za komuniciranje zemaljskih službi sa kontrolnim tornjem". U analizi ovog slučaja se navodi: "Kanal 2 je zvanično kanal za međusobnu komunikaciju aerodromskih službi, međutim kako je dobijena informacija, zbog slabog repetitora čujnost nije dobra na svim manevarskim površinama, tako da za svoju komunikaciju koriste kanal 1. Time konstantno odvlače pažnju kontrolora na dužnosti, naročito u fazi polijetanja i slijetanja vazduhoplova kada sva pažnja mora biti usmjerena ka vazduhoplovu."

Na kraju recimo i to da je u dva navrata nakon slijetanja aviona primjećeno izduvavanje i oštećenje gume aviona.

A.M.


(*)NOTAM je hitno obavještenje kojim se objavljuju privremene, kratkotrajne zrakoplovne informacije i stalne (ili privremene dugotrajne) izmjene čije je objavljivanje hitno (osim u slučaju obimnog teksta/grafike). Notam se, po pravilu, objavljuje u situacijama kada informacija mora da se hitno prenese korisnicima.

(tuzlarije.net)               













18.04.2024. Broj citanja: 44
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane




18.04.2024. Broj citanja: 608
Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝




17.04.2024. Broj citanja: 2797
U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima




17.04.2024. Broj citanja: 159
Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke




16.04.2024. Broj citanja: 814
Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ




16.04.2024. Broj citanja: 1427
VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom




16.04.2024. Broj citanja: 399
Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike




16.04.2024. Broj citanja: 259
VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj




15.04.2024. Broj citanja: 246
Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo




15.04.2024. Broj citanja: 383
VIDEO Dječak izbo biskupa u Australiji. Izbili neredi, masa htjela linčovati napadača
















OSTALE VIJESTI
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, tisuće evakuirane
Njemački mediji o izborima u Hrvatskoj: Vjerojatno kreće faza nestabilnosti
Naglo pala potražnja za strojevima za čipove nizozemskog ASML-a
Ukrajina: Četiri ruska lansera projektila na Krimu su teško oštećena
Njemački izvoz u Iran značajno porastao početkom godine
Strašne oluje u Pakistanu i Afganistanu, gotovo 140 mrtvih
Ovo je najbolja novinska fotografija godine
Šef EU diplomacije: Trebamo poslati proturaketne sustave Ukrajini
U Njemačkoj uhićena dva Rusa. Planirali su sabotažu vojnih objekata
Poljski predsjednik se privatno sastao s Trumpom u New Yorku
Pogledajte što najveće svjetske agencije pišu o izborima u Hrvatskoj
VIDEO Eruptirao indonezijski vulkan. Evakuirano više od 800 ljudi
Belgija i Češka optužile Rusiju: Upliće se u izbore za Europski parlament
EU uvela nove sankcije Iranu
Ukrajina upozorava na treći svjetski rat uoči ključne odluke u Americi
Muškarac bacio bombu na Sotonistički hram u SAD-u
Wall Street pada četvrti dan zaredom
Žena u Brazilu dovela mrtvaca u banku kako bi mogla podići kredit







SVASTARIJE

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo

VIDEO Dječak izbo biskupa u Australiji. Izbili neredi, masa htjela linčovati napadača





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi