TUZLARIJE - VIJESTI

07.02.2017. u 11:46 Broj citanja: 4476
Piše: Nermin Bijedić
Za BiH se vrijedi boriti
Već smo nekoliko puta objavljivali tekstove koje nam šalje čitatelj Nermin Bijedić. Ne slažemo se uvijek sa njegovim stavovima ali piše na zanimljiv način i analitično pa vrijedi razmisliti i o onome u čemu se ne slažemo. Njegov tekst u nastavku prenosimo u cijelosti.

Tuzlarije


Nakon perioda niskih temperatura, snijega i leda, nedelja je u Tuzli osvanula okupana suncem. Bio je to razlog da izađem napolje i posjetim jedan od kafića na Stupinama gdje se okupljaju moji prijatelji i poznanici.

Na prvoj uličnoj tabali za javno oglaševanje primjetim, odmah pored posmrtnica, znakovito ili asocijativno, plakat na kome "Sindikat solidarnosti" poziva građane da u utorak obilježe dan februarskih radničkih demonstracija.

Radi podsjećanja, nakon nekoliko vrlo mučnih dana, oborena je SDP-ova Vlada. Na svom otvorenom forumu demonstranti su formirali ekspertnu vladu. Danas je od svega toga ostala samo zapaljena zgrada Vlade TK, čuvena Soda-So. Naravno poslije izvjesnog vremena pokazalo se da ekspertna vlada nije ekspertna i da je gora od one što su je radnici, i ko zna ko još, oborili. Zgrada Soda So još uvijek stoji nepopravljena u svoj svojoj začađenosti.

Nešto se slično desilo i u Sarajavu. I tamo je gorilo oko zgrade Predsjedništva BiH i Vlade KS. Bili su to kako neki kvalifikuju socijalni protesti, a u stvari klasičan pokušaj državnog udara.

Za to vrijeme na prostorima Entiteta RS-a i kantona se hrvatskom većinom, nije bilo ništa jer tamo, vjerovatno, nije bilo socijalnih problema. Vlada manjeg entiteta je pokazala brigu da se val bošnjačkih protesta ne prenese na ovaj entitet, na što ih je Dodik upozorio i čak prstom zaprijetio. Hrvati u "svojim" kantonima nisu imali problema dok su Bošnjaci nestrpljivo, da ne kažem nervozno i po ko zna koji put u istoriji, bez puno razmišljanja, radili u korist svoje štete. Pljuštale su optužeba na sve strane. Ne mogu da se ne sjetim predsjednika jedne političke stranke koji je nalazio opravdanje za postupke demonstrnata i populistički kako to on samo zna, zahtijevao da policija ne uotrebljava silu protiv "naroda".

I dok razmišljam o plakatu "Sindikata solidarnost" u ruke mi dospije nedjeljno izdanje "Dnevnog avaza". Na naslovnoj stranici i Vigemark pokazuje nervozu. I on bi neke demonstracije. Nadalje, na prvim stranicama, dva, nazovimo ih politička analitičara, dva univerzitetska profesora, prognoziraju kako će PONOVNO doći do eksplozije socijalnog bunta ali ovaj put, ne socijalno ugroženih, nego srednjeg sloja stanovništva i to iz novih razloga, ističući da su vlasti u BiH do sada gušile svaku pomisao građana na proteste time što su im ponudile "opijat nacionalizma, političke religije i straha od etničkih susjeda".

Kako ovo shvatiti? Ponovo može biti samo tamo gdje je već bilo, dakle u dijelu FBiH u kojem su Bošnjaci u većini. Ko tu drugi može da opija narod nacionalizmom osim SDA? Ko drugi donosi političku religiju osim SDA i IZ, ko stvara strah od susjeda osim SDA? Naravno drugih nema jer drugi nisu ni važni. Na ove gluposti čovjek ne može da odgovori osim da bude ironičan.

Islam i članovi SDA koji uglavnom baštine Islam, znaju da u Islamu nema nacija, pa po tom osnovu ne mogu biti nacionalisti. Ako su od koga naučili šta je nacionalizm, naučili su od svojih komšija. Pa nisu Bošnjaci napravili genocid. Ponovno neko pravi, smišljenu, zamjenu teza.

Zvanično, SPC je u čitavom velikosrpskom projektu, kojeg je smislila SANU, direktno učestvovala i blagoslovila zločine.

Katolička "Biskupska konferencija" je također bila učesnik u političkim procesima ali vrlo pozitivno i za BiH vrlo korisno. Pitam se: "Šta je to IZ loše uradila kad su u pitanju drugi BH narodi, i šta je ona kome skrivila"?

SDA je kriva što je na njoj odluka o obnovi tužbe protiv Srbije za agresiju na BiH. Ponovno će SDA i Bakir biti krivi ako obnovimo ali i ako ne obnovimo tužbu. SDA je kriva ili će tek biti kriva za odluke HNS o ustavnim promjenama i formiranju trećeg entiteta, što se bunila i što se nije bunila. SDA će biti kriva što će manji entitet uskoro bankrotirati, što taj tamo narod živi iznad socijalne provalije. SDA će biti kriva za sve uključujući i srpsko-četničku agresiju na BiH, granatiranje i ubijanje Sarajeva i Sarajlija, konc-lagere itd, jer Bošnjaci nisu trebali postojati, nisu se trebali politički organizovat i naravno nisu trebali osnovati SDA. Da toga nije bilo, sve bi u redu bilo.

Ko stoji iz ovoga i šta mu je cilj?

One koji nisu iz Bošnjačkog korpusa i nisu Bosanci, lahko ih je identifikovati, odavno nam je poznato i od toga mene nije strah. Problem su naši, moji Bošnjaci.

Šta je tim "Bošnjacima" cilj? U svakom slučaju država BiH, kao nedjeljiva i suverena država, svakako nije. Da je tako ne bi bilo ono što je bilo i što misle da treba da bude. Njihov jedni cilj je domoći se vlasti po svaku cijenu i ovom napaćenom narodu pokazati kako vlada "Lukašenko".

Ovo je njihov drugi pokušaj da naprave gužvu i za naredne izbore eliminišu SDA ali i SDP sa političke scene, da ih minimizira i da kao pobjednik izbora formira koaliciju sa bilo kojom političkom opcijom koja će pristati da za male ustupke, za njima skakuće ko kuče na uzici.

Prvu bitku su naravno izgubili na februarskim demonstracijama, a drugu bitka je unaprijed izgubjena.

Rukovodstvo "Sindikata solidarnosti" je ponovno izmanipulisano i čini se da ne zna šta radi. Bošnjake više niko ne može ili barem ne bi trebao da izmanipuliše. Valjda su došli do pameti. Sad je na red došao, ako je došao, Zapadni Mostar i Banjaluka da se pobune protiv banskih dvora ili protiv Vile na Radobolji. Mi Bošnjaci se nećemo odazivati na na ovakve pozive na građenski bunt i neposluh. Nema više Bošnjačkog "državnog udara".

Mi Bošnjaci više ne smijemo i nećemo rušiti vlastitu državu, paliti njene institucije i gaziti po onome za što smo slobodno glasali i za što je prolivena šehidska krv. Sve što trebamo kazati, kazat ćemo na izborima, hoćemo li sredinom ili nekom drugom stranom puta. Nema više bošnjačke revolucije u BiH.

Mi nećemo pristati da neprijatelji BiH tvrde kako je ovo "nemoguća" država i da se u njoj ne može zajedno živjeti. Na tome su neprijatelji BiH bazirali svoje ratne ciljeve još od prvih dana agresije na Republiku BiH, pošteno govoreći, i sa istoka i sa zapada. Zar BiH nije bila uspješna Republika za vrijeme Branka Mikulića, Džeme Bijedića, Drage Kosovca, Hamdije Pozdreca i drugih, kada smo živjeli kao civilizirani ljudi. Zlo je ušlo u BiH preko njenih granica a oni, naši neprijatelji, moraju znati da nama BiH jedina domovina i da će mo se za nju boriti.

Zbog toga i SDA i SDP moraju staviti državu BiH kao jedni cilj i ne smiju trošiti energiju kojom stranom puta treba ići. To ne mora značiti neminovnu koaliciju. Naprotiv. Jaka SDA, jak SDP i obratno, pa nek Narod izabere. Po onoj Kineskoj "važno je da mačka lovi miševe".

Sve one u čije namjere i poštenje sumnjamo trebamo eliminstai na prvim izborima, bez obzira ko su, kako se zovu, šta imaju itd. Onima kojima se BiH, koju želimo da izgradimo kao državu svih njenih naroda, ne sviđa, bujrum preko Pavlovića mosta, ili "brzim" preko Izačića.

Ostali, dobro ostali.

(tuzlarije.net)               













19.04.2024. Broj citanja: 2888
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 232
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 137
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 503
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 127
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 186
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 63
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 327
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1786
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 189
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane
















OSTALE VIJESTI
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"
"I Izrael i Iran pokušavaju spasiti obraz." Iranci na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi