TUZLARIJE - VIJESTI

06.03.2017. u 15:16 Broj citanja: 5053
Okrugli sto u Tuzli:
Žene još uvijek nisu jednake s muškarcima u ostvarivanju prava
Uprkos činjenici da je Bosna i Hercegovina potpisnica brojnih međunarodnih konvencija, protokola i sporazuma koji oblikuju i zahtjevaju stvarnu primjenu pravila zabrane rodne diskriminacije, te da postoje pravni okviri i javne politike koje garantuju jednaka prava za žene i muškarce, žene u BiH još uvijek nisu jednake sa muškarcima u ostvarivanju svojih prava ni u javnoj niti u privatnoj sferi.

Rečeno je to na današnjem okruglom stolu o temi "Položaj žena u ruralnim i urbanim zajednicama". Okrugli sto su organizirale članice Udruženja "Vive Žene" iz Tuzle, a u okviru u okviru projekta "Osnaživanje žena na selu" kojeg podržava Olaf Plame International Centre.

Tuzlarije


Tuzlarije


- Dakle, žene su isključene iz svih važnih procesa vezanih za niz reformi koje je Bosna i Hercegovina u posljednje vrijeme pokrenula, a kao posljedica toga njihovi stavovi ostaju nevidljivi, i trend zanemarivog broja žena koje učestvuju u tijelima odlučivanja i upravljanja se nastavio. Bosna i Hercegovina se značajno poboljšala u ovom polju tokom posljednjih 15 godina uspostavljanjem okvira državnih institucija, usvajanjem Zakona o ravnopravnosti spolova u 2003. i njegovih amandmana u 2009. godini, kao i Zakon o zabrani diskriminacije u 2009. godine, ali neuspjeh vladinih institucija ili izbjegavanje harmoniziranja zakona na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima kako bi se osigurala jednaka prava i tretiranje žena pred zakonom izaziva zabrinutost - kazala je za Tuzlarije Mima Dahić, koordinatorica projekta "Osnaživanje žena na selu" u Udruženju "Vive Žene".

Tuzlarije


Proces postratne tranzicije obično služi kao izgovor da se poštivanje ljudskih prava žena stavi na margine javnog diskursa. Stereotipni i tradicionalni stavovi, običaji i kulturne prakse su duboko ukorijenjene u kolektivnu svijest o ulozi žene u društvu, koja je primarno viđena kao majka, supruga i domaćica, kao da su im velikodušno dodjeljene uloge čuvarica porodice.

Stradanja koje su žene doživjele u ratnim sukobima, na prostorima Bosne i Hercegovine, su bila ponižavajuća, u svakom smislu. Pored opasnosti za život, žene su morale brinuti o potrebnim sredstvima za opstanak, te obezbijediti hranu za porodicu, a to je zahtijevalo teške fizičke i psihičke napore.

Nakon ratnog perioda, došlo je mirnodobno vrijeme, a sa njim i privatizacija. U procesu privatizacije žene su izgubile glavne resurse, bolje uslove stanovanja, bolje plaćena mjesta i dovedene su do situacije da se bore za goli opstanak.

Prema gotovo svim istraživanjima o ekonomskom razvoju, mi smo među najnerazvijenijim državama, i samim tim je i položaj žene gori.

Žene u Bosni i Hercegovini su vezane za dom koji su skupa gradile sa supružnicima, ali u ovakvim slučajevima, najčešći nosilac prava na imovinu je muškarac.

Žene u društvu

Žene iz ruralnih područja su posebna kategorija u pogledu socijalne isključenosti, rečeno je na današnjem okruglom stolu. U seoskim područjima BiH se još uvijek drži do tradicionalnih rodnih uloga. U državnom pregledu napretka u provedbi Pekinške deklaracije (Beijing +20) za Bosnu i Hercegovinu navodi se kako se više od jedne trećine žena izjasnilo kao domaćice, a vjerojatnost da su muškarci zaposleni, samozaposleni ili rade na ugovore o djelu je dva puta veća nego kod žena.

Međutim, žene čine 40% zaposlenih osoba u dobnoj skupini između 16 i 26 godina te 30% onih u dobnoj skupini od 46 do 55, što sugerira na to kako je došlo do značajne promjene u posljednjih 30 godina.

Ipak, žene u ruralnim područjima čine manji dio zaposlenih i samozaposlenih radnica u odnosu na ukupan broj zaposlenih i samozaposlenih u čitavoj zemlji, što upućuje na velike razlike između ruralnih i gradskih područja. Iako žene predstavljaju važan resurs za oživljavanje ruralnih područja i ruralnog razvoja, njihov nepovoljan položaj s obzirom na njihove potrebe i probleme s kojima se susreću, one i dalje ostaju marginalna tema u ukupnim procesima i politikama BiH na svim nivoima.

Okruglom stolu prisustvovala su brojna udruženja iz Tuzlanskog kantona i Podrinja. Među njima bile su i članice Neformalnog udruženja iz Cerske.

- Naša grupa broji deset članica. Žene se međusobno druže unutar grupe, a koordinaciju među nama vrše članice UG "Vive Žene" iz Tuzle. Borimo se za ekonomsko, društveno i socijalno osnaživanje žena, te promociju i afirmaciju kroz razne projekte i edukacije. Želimo da žene izađu iz svojih kuća, počnu djelovati samostalno i afirmisano u društvu - kazala je Talović za Tuzlarije.

Dodala je da je položaj žena na selu izuzetno težak.

- Egzistenciju osiguravamo vršeći najteže poslove. Većina stanovništva u Cerskoj živi od poljoprivrede i stočarstva. Zbog neadekvatne putne infrastrukture, slabog vodosnabdijevanja, loših telefonskih linija, nedostatka prevoza i zdravstvenih usluga, život na takvom selu gotovo da nikome nije primamljiv. Sve više mladih odlazi, napušta svoje domove, tražeći šansu za normalniji život u inostranstvu. Zbog toga smo danas ovdje kako bi skrenuli pažnju na sve probleme i eventualno pokušali naći barem neko rješenje - istakla je Talović.

Naglasila je da su žene na selu itekako jako, hrabre i ustrajne. Bore se svim pomenutim problemima, odgajaju svoju djecu, a sve to od vlastitog rada i truda.

Vive Žene kroz projekat Osnaživanje zena u rualnim zajednicama želi doprinjeti boljem položaju žena kroz njihovu edukaciju, povezivanje s drugim ženskim grupama u Bosni i Hercegovini i šire.

- Također želimo promovisati važnost uloge žene na selu, uvidjeti njihove potrebe te osigurati njihovo prisustvo u javnom i društvenom životu Bosne i Herecegovine, te pomoći im da pokažu koliko doprinose u svojoj zajednici kroz djelovanje različitih ženskih grupa, i svakodnevnom bavljenju poljoprivredom. Danas smo imali priliku da se upoznamo i na koji način rade i kako zastupaju ženska prava različite grupe i udruzenja u zajednici - dodala je Mima Dahiž za Tuzlarije.

Tuzlarije


Tuzlarije


Organiziranjem okruglog stola "Vive Žene" su obilježile i 8. Mart, te dale priliku ženama iz urbanih u ruralnih zajednica da diskutuju o zajedničkim problemima, a i mogućnostima da uvide rješenja i akcije za prevazilaženje postojećih problema, i prepreka na putu unapređenja položaja žena u BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               













19.04.2024. Broj citanja: 2589
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 207
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 132
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 478
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 115
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 166
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 59
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 320
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1744
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 186
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane
















OSTALE VIJESTI
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"
"I Izrael i Iran pokušavaju spasiti obraz." Iranci na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi