TUZLARIJE - VIJESTI

09.03.2017. u 18:28 Broj citanja: 17849
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić misli da rektor Nurić treba dati ostavku
Tuzlarije


U povodu dešavanja na Univerzitetu u Tuzli, danas je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić u prostorijama Vlade TK održao press konferenciju. Na press konferenciju su bili pozvani i rektor Univerziteta u Tuzli Samir Nurić, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Kazafer Bečić, predsjednik Komisije za obrazovanje Skupštine TK Midhat Čaušević i predsjednik Unije studenata Univerziteta u Tuzli Nedžad Hodžić, ali se nisu odazvali.

Treba reći da je sam poziv za konferenciju upućen dosta kasno jer su, kako je na press konferenciji naglašeno, željeli da javnost što prije bude upoznata sa konkretnim informacijama koje su potkrijepljene dokumentima, a potrebni dokumenti dobijeni su tek jutros.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je rekao da nije istina da je on prisustvovao nemilom događaju na RGGF-u, odnosno fizičkom obračunu između profesora Univerziteta u Tuzli, Šarića i Sprečića, izašao je ranije kada je profesor Šarić počeo sa verbalnim napadom.

Rektor Univerziteta Samir Nurić nije se odazvao na današnju press konferenciju, te ga je premijer pozvao da javno kaže ko na njega vrši pritisak jer u svojim novijim javnim nastupima stalno govori o pritisku i uplivu politike ali ne navodi ni jedno ime.

Premijer Gutić je istakao da je bilo niz pritužbi na rad rektora Univerziteta, te je naveo da su se na mobing i pritiske između ostalih žalili dekan Pravnog fakulteta Izudin Hasanović i generalni sekretar Univerziteta Jasna Berbić.

Tuzlarije

Tuzlarije


Premijer TK je više puta kazao da nije vršio pritisak ali jeste iznosio svoje mišljenje, te da je rekao da smatra da prorektor za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu Snježana Marić treba da ostane u menadžmentu Univerziteta u Tuzli, jer je između ostalog, i jedini predstavnik jednog od konstutivnih naroda BiH, odnosno Hrvata, a da rektor želi da njeno mjesto zauzme Alma Dizdarević.

U daljem izlaganju Gutić je naveo da rektor krši Zakon o visokom obrazovanju te da se oglušuje o odluke Vlade TK koje se tiču zapošljavanja zlatnih studenata i prijema 15 asistenata, kao i odluka u vezi završetka studentskog kapusa.

- Lično sam se prilikom podnošenja svog ekspozea obavezao da ćemo unijeti promjene u oblasti visokog obrazovanja, detektovati propuste i pozvati na odgovornost. Obećao sam da ćemo raditi na poboljšanju statusa studenata i o tome ćemo prepustiti da sude sami studenti. Obećali smo ulaganja i odmah, što je bilo do nas, pokrenuli i u roku okončali projekat toplifikacije i priključenja Kampusa na sistem centralnog grijanja. Sa turskom agencijom TIKA-om dogovorili renoviranje jednog velikog objekta u krugu Kampusa. Mi smo novac obezbjedili, sa TIKA-om sve dogovorili, a Univerzitet do danas, i pored svih naših molbi, urgencija, mogu se nazvati i pritiscima, nije započeo realizaciju ovog projekta. Obećali smo i naš Univerzitet učiniti fleksibilnijim i prilagoditi ga da kvalitetnije odgovori potrebama tržišta rada. Nebrojeno puta smo do sada ukazivali na mogućnosti, potrebe i kadrovske deficite, na što je Univerzitet ostao nijem. Očito se danas i takve inicijative da se otvore Poljoprivredni fakultet, Fakultet arhitekture, da se Odsjek psihologije i pedagogije transformira u jednopredmetne studije i time odgovori nasušnoj potrebi naše regije, nažalost smatraju pritiscima, kazao je premijer te dodao da se sadašnji rektor se protivi pokušaju Vlade TK da se uspostavi kadrovska baza i da se prestane sa plaćanjem spoljinih saradnika navodeći primjer kćerke profesora Bahrudina Šarića koja živi u Beču, a dolazi da predaje na Farmaciji u Tuzli.

Gutić je toku press konferencije naveo i da su rektora Nurića "uzeli pod svoje" Zlatan Begić, Edin Delić, Jasmina Alihodžić i još neki koji odlučuju o dešavanjima na Univerzitetu u Tuzli. Naveo je da je u kratkom mandatu rektora Nurića zaposlena supruga prof. Begića na Prirodno matematičkom fakultetu, kao i sestra Edina Delića na RGGF-u, te da se "gura" Vedad Pašić koji je uvrijedljivo govorio o majkama Srebrenice.

U toku trajanja vrlo duge press konferencije moglo se čuti još detalja vezanih za dešavanja na Univerzitetu u Tuzli koji su izašli iz internih okvira i uznemirili javnost.

Na kraju press konfernecije prisutnima se obratila i od strane premijera spomenuta Amela Begić, koja je bila toliko uzrujana da se nije mogla lako razumjeti. Rekla je da je ona davno konkurisala ali je rektor Halilović i ostali iz SDA a i HDZ-a, nisu dozvoljavali njoj da se zaposli nego su zapošljavali "svoje", posebno ističući svoje reference i kvalifikacije.

Video: Armin Kendić

Premijer je saslušao gospođu Begić te rekao da mu ne može imputirati stvari iz 2012. i 2013. godine, kada nije ni bio premijer.

Novinarima se obratio i ministar MUP-a koji je kratko izvijestio da je 5. marta u 23:10 Bahrudin Šarić u prisustvu dva svjedoka Nasera Prljače i Samira Nurića, u prostorijama MUP-a prijavio fizički napad, te da će nakon okončane istrage javnost biti upoznata o više detalja.

Rektor Univerzita u Tuzli Samir Nurić jučer je održao press konferenciju, a njegovu izjavu u nastavku možete poslušati u prilogu kolega sa RTV7.



Press konferencija je završena riječima premijera:
Pozivamo cjelokupnu akademsku zajednicu, da zadrže svoj profesorski i naučni dignitet, te da politiku, političke igre, sujetu i međusobna prepucavanja ostave van Univerziteta u Tuzli, te da se na Univerzitetu nadmeću isključivo svojim naučno-istraživačkim dostignućima i kvalitetom rada sa studentima i znanja koje im trebaju prenijeti. Na taj način pomoći će i nama, kao osnivačima da Univerzitet u Tuzli pozicioniramo na ono mjesto koje mu uistinu i pripada, a to je među top 2000 univerziteta u svijetu. U suprotnom, dovest će do dodatnog urušavanja Univerziteta koji je ove godine navršio 40 godina svog postojanja.

S.M.

(tuzlarije.net)               













18.04.2024. Broj citanja: 1070
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 139
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane




18.04.2024. Broj citanja: 1304
Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝




17.04.2024. Broj citanja: 2962
U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima




17.04.2024. Broj citanja: 175
Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke




16.04.2024. Broj citanja: 864
Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ




16.04.2024. Broj citanja: 1484
VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom




16.04.2024. Broj citanja: 426
Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike




16.04.2024. Broj citanja: 281
VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj




15.04.2024. Broj citanja: 254
Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo
















OSTALE VIJESTI
Iran u UN-u zaprijetio Izraelu
Trump: Opstanak Ukrajine je važan za SAD
New York Times: Stranka krajnje desnice bi mogla odlučiti hrvatske izbore
Scholz traži od saveznika u NATO-u da Kijevu isporuče šest sustava Patriot
EU misli da Kina isporučuje Rusiji komponente za izradu oružja
SAD: Blokirat ćemo puno članstvo Palestine u UN-u, trebaju pregovarati s Izraelom
Zapovjednik kenijske vojske poginuo u padu vojnog helikoptera
Argentina traži partnerski status u NATO-u
Problemi s porotom na suđenju Trumpu, jedna odustala jer joj je Fox otkrio identitet
Iranski zapovjednik: Iran bi mogao preispitati svoju nuklearnu politiku
Uhićen Poljak. "S Rusima je planirao atentat na Zelenskog"
Stoltenberg: NATO radi na dodatnoj protuzračnoj obrani za Ukrajinu
Potres magnitude 5.6 po Richteru u Turskoj
WHO: Povećao se rizik od prelaza ptičje gripe na čovjeka, jako smo zabrinuti
SAD i Britanija uveli sankcije Iranu, ciljaju na proizvođače dronova
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira za Torino, s njim je bila i trudna supruga
Zaharova: Kijev nastavlja otvoreno najavljivati terorističke napade na Rusiju
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, tisuće evakuirane
Brazilka mrtvog "ujaka" u invalidskim kolicima dovela u banku da digne kredit
Njemački mediji o izborima u Hrvatskoj: Vjerojatno kreće faza nestabilnosti







SVASTARIJE

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi