TUZLARIJE - VIJESTI

10.03.2017. u 17:39 Broj citanja: 17276
Saopštenje KO SDA TK u povodu nemilih dešavanja na Univerzitetu u Tuzli
Tuzlarije


Poštovani građani i građanke Tuzlanskog kantona, poštovana akademska zajednico, cjenjeni studenti UNTZ, nakon niza optužbi i neistina upućenih na adresu KO SDA TK i njenog predsjednika Dr. Mirsada Kukića, a u povodu posljednjih nemilih događaja na Univerzitetu u Tuzli i općenito stanja na području Tuzlanskog kantona želimo vam dati nekoliko činjenica na znanje;

1. Nakon preuzimanja vlasti na području Tuzlanskog kantona u februaru 2015. godine bili smo svjedoci u kakvom se stanju nalazio Tuzlanski kanton. Dug u budžetu preko 90 miliona KM, radnici na ulicama, neredovna plaćanja prispjelih obaveza, konstantne blokade isporuka osnovnih i neophodnih sredstava za funkcioniranje institucija obrazovanja, zdravstva, sigurnosti i dr. A sve je to doprinijelo da je Tuzlanski kanton bio mjesto nepovoljnog ambijenta za ulaganje i razvoj. Rješavali smo zajedno sa našim koalicionim partnerima goruće probleme koji su nanijeli ogromnu štetu Tuzlanskom kantonu. Svjedoci smo da je danas situacija mnogo bolja ali očito neko želi vraćanje stanja, nestabilnosti, nesigurnosti i neperspektivnosti TK.

2. Jedan od naših prioriteta je urediti i učiniti boljim stanje na Univerzitetu u Tuzli. Univerzitet u Tuzli je javno dobro svih građana TK. Tuzlanski kanton bez Univerziteta u Tuzli i Univerzitetskog kliničkog centra sigurno ne bi bio ovo što danas jeste. Osnovu za razvoj i prosperitet Tuzlanskog kantona vidimo u Univerzitetu u Tuzli. Shodno tome Vlada TK i Skupština TK su pokrenule procedure za donošenje novog Zakona o Visokom obrazovanju, kao polaznu osnovu za bolje funkcioniranje Univerziteta u Tuzli. Kroz javnu raspravu data je mogućnost svima da učestvuju i daju svoja mišljenja, prijedloge, sugestije i amandmane. Ponosni smo što su akademska zajednica, Unija studenata, Sindikati bili partneri u donošenju ovog Zakona i uz podršku naših koalicionih partnera, a na zadovoljstvo svih Zakon je usvojen u Skupštini TK 2016. godine. Novi zakon je omogućio bolji status za studente. Naši studenti imaju jedno od boljih statusnih zakonskih rješenja u Rgionu, više ispitnih rokova, jasniju proceduru polaganja ispita, mogućnost prijenosa ECTS bodova (tj ispita s prve na treću, s druge na četvrtu i s treće na petu), jasnije je definisan status samofinancirajućih studenta. Omogućen je komisijski ispit bez prisustva predmetnog nastavnika što je omogućilo da studenti mogu pred komisijom polagati ispit a da u toj komisiji ne bude nastavnik kod kojeg nisu položili ispit tri i više puta. Studenti ovo zaslužuju i puno više od ovoga, jer ste vi neizostavan faktor za funkcioniranje UNTZ. Novi Zakon je dao osnove za bolji status nastavnika i saradnika, stalni radni odnos za nastavnike i saradnike, dvije akademske plaćene i tri neplaćene godine koje mogu saradnici i nastavnici koristiti za stručno usavršavanje. Produžen je rok za ispunjavanje uslova za napredovanje asistenata i viših asistenata. Za profesore, viši asistente i asistente ima još prostora za bolji status, jer oni nose jednu od najčasnijih titula, a to je član akademske zajednice. Stava smo da akademska zajednica treba imati svoju akademsku slobodu i autonomiju ali i odgovornost za posao koji obavlja.

3. Stanje na UNTZ po preuzimanju vlasti kao i na većini drugih institucija nije bilo dobro. Milionska dugovanja po osnovu neizmirenih obaveza dobavljačima, vanjskim saradnicima i nastavnicima. Bio je pokrenut veliki broj tužbi od strane vanjskih saradnika i dobavljača kako bi se namirile stvorene i neisplaćene obaveze. Razumjeli smo ozbiljnost stanja, iznalazili rješenja a sve u cilju stabilizacije Univerziteta. Naše opredjeljenje da želimo bolji Univerzitet u Tuzli pokazali smo i kroz kapitalna ulaganja Vlade TK,( kampus 0.5 miliona KM, nastavak adaptacije objekta u kampusu uz partnerski odnos sa TIK-om 1.3 miliona KM). Izmjenama i dopunama novog Zakona o Visokom obrazovanju iz septembra 2016. godine, dvadeset dana prije lokalnih izbora, što nije politički popularan potez, zajedno sa našim koalicionim partnerima smo pokazali da smo odlučni da promijenimo stanje na UNTZ jer programski ciljevi Vlade i Skupštine se nisu mogli realizirati u postojećem ambijentu. Doneseni su novi standardi na UNTZ kroz koje smo uredili stanje u nastavi i time ispoštovali osnovne primjedbe revizora i spriječili sudske sporove koji su bili u prošlosti. Iz budžeta TK se izdvaja 22 miliona maraka za UNTZ, to je novac svih građana Tuzlanskog kantona, želimo jasno kazati da ćemo tražiti od osnivača da prati rad i zakonitost UNTZ. Niko se neće miješati u akademska pitanja ali u praćenje zakonitosti rada kao najodgovrniji politički subjekt Tuzlanskog kantona, hoćemo.

4. Informacija o nemilom događaju na RGG fakultetu. Osuđujemo nemili događaj i pozivamo nadležne organe da poduzmu sve neophodne radnje kako bi utvrdili činjenično stanje i odgovornost za ovaj događaj. Ovo nije akademizam i smatramo da je nanesena nesaglediva šteta ugledu UNTZ. Stava smo da mora postojati koordinacija između osnivača i Univerziteta jer sistem, ako je sistem, ne može drugačije funkcionirati. Osnivač UNTZ-a je Skupština, Skupštinu čine predstavnici političkih stranaka, Vladu bira Skupština tj politika. Vlada, odnosno Ministarstvo, ima zakonsku obavezu da se brine i prati rad institucija koje su joj u nadležnosti. Uloga predsjednika KO SDA TK na tom sastanku je bila jasna i nedvosmislena i to mogu potvrditi učesnici sastanka. Želio je jasno da kaže da se ne želi miješati u izbor bilo kojeg dekana niti člana Senata, stim što traži da se mora poštovati Zakon i Statut. Dekani imaju pravo biti članovi Senata i to im niko ne smije oduzeti. Naučna nastavna vijeće demokratski nakon konkursom sprovedene procedure biraju dekane i volja većine članova nastavnika, saradika i studenata se treba poštovati od strane rektora. Novi dekani trebaju biti imenovani, zatim da ti novi dekani predlažu članove senata kako bi se izbjegao uticaj na izabrane ali i ne imenovane dekane u vidu ne davanja saglasnosti od strane rektora ako ne predlože ciljane članove Senata. Kako u izboru VD dekana tako ni sada nismo se određivali prema imenima. Pozivamo vas da analizirate stranačku pripadnost vd dekana i vd Senata tako i novih dekana i članova Senata. Prosudite sami koliko je članova SDA na pomenutim funkcijama. Stava smo i insistirat ćemo da se mora poštivati Zakon i Statut. O navodima koje smo iznijeli vjerujemo da će konačan sud dati nadležne institucije.

5. Dajemo punu podršku Skupštini i Vladi TK na čelu s premijerom Begom Gutićem. Radit ćemo zajedno sa našim koalicionim partnerima na stabilizaciji Tuzlanskog kantona. Jasno smo opredijeljeni i dobronamjerni prema UNTZ kao najrespektabilnijoj odgojno-obrazovnoj instituciji na području TK. Smatramo da oni koji su preuzeli dužnost moraju preuzeti i odgovornost za narušeni ugled i nanesenu štetu UNTZ. Akademskoj zajednici želimo još bolje rezultate i uspjehe uz poruku da pitate svoje nadležne:

a. Zašto još nije pokrenut postupak promjene standarda u smislu određivanja platnih razreda za uposlenike uz smanjenje opterećenosti za nastavnike i saradnike.

b. Zašto ne možete da ostvarite zakonsko pravo da dobijete na vaš zahtjev ugovor o radu na neodređeno.

c. Zašto je doveden pod znak pitanja projekat adaptacija objekta u kampusu vrijedan 1.3 milona KM

d. Zašto još nije raspisan konkurs za zlatne studente za prijem u radni odnos u zvanju asistenta te za još 15 asistenata za koje je Vlada TK obećala da će dati saglasnost.

e. Ko u ovom momentu ima značajniju ulogu u odlučivanju i uticaju na menadžment Univerziteta, neformalne grupe koje su interesno vezane za UNTZ ili osnivač univerziteta?

Tražimo od nadležnih organa da u potpunosti rasvijetle stanje na Univerzitetu u Tuzli, stavljajući akcenat na uticaj neformalnih grupa i inkorporiranje njihovih interesa zajedno sa menadžmentom UNTZ u dijelu kršenja Ustava, Zakona i Statuta. Ispitati nesavjestan rad menadžementa, zloupotrebe položaja i trgovinu uticaja. Ovo su po našem sudu ključni razlozi stanja u kojem se Univerzitet našao, a ne pritisak i fizički napad prorektora Bahrije Šarića na vd. dekana Denijala Sprečića kako oni žele predstaviti javnosti.

Tuzla 10.03.2017.
PRES SLUŽBA KO SDA TK

(tuzlarije.net)               













28.03.2024. Broj citanja: 305
Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH




28.03.2024. Broj citanja: 165
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica




28.03.2024. Broj citanja: 37
Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani




28.03.2024. Broj citanja: 531
Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama




28.03.2024. Broj citanja: 542
Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel




27.03.2024. Broj citanja: 190
Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝




27.03.2024. Broj citanja: 241
U par mjeseci, tri broda udarila u most: ˝Vremena se mijenjaju, brodovi su sada veći˝




27.03.2024. Broj citanja: 532
Kreće nova potraga u Baltimoreu. ˝Ne vjerujem da ćemo ikoga naći živog˝




27.03.2024. Broj citanja: 2083
Još uvijek se traga za curicom (2) u Srbiji. Nenad Periš: Dani iščekivanja su najteži




27.03.2024. Broj citanja: 205
Iz Europola nestali tajni dokumenti: ˝Ovo je ozbiljan incident˝
















OSTALE VIJESTI
VIDEO Ovo je trenutak kada je uništen ruski "tenk sudnjeg dana"
Hamas i Islamski džihad napali izraelske vojnike kod bolnice Al Šifa
Vozač Flixbusa osumnjičen za ubojstvo iz nehaja. Dvije Hrvatice preživjele nesreću
Šef propale kriptobanke dobio 25 godina zatvora zbog najveće prevare u povijesti
Priča o čudnom mađarskom sporazumu s Rusijom
U Francuskoj će za Uskrs biti raspoređena policija ispred svake crkve
Formirana nova palestinska vlada. Premijer će biti i ministar vanjskih poslova
Znanstvenici misle da ova vrsta ipak nije izumrla. Postavljaju zamke, traže dokaze
Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu
Bivši njemački kancelar želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine
Ukrajina traži pomoć u protuzračnoj obrani nakon niza ruskih napada
Ruski ratni brodovi uplovili u Crveno more
Uhićenja u Pakistanu nakon jezive snimke na kojoj brat ubija sestru. Otac sve gledao
Kijev pooštrava mjere sigurnosti nakon ruskih napada balističkim projektilima
Predsjednik Filipina uvodi protumjere Kini zbog napada: "Nećemo šutjeti"
Jakarta više neće biti glavni grad Indonezije
Francuska tuži učenicu jer je lažno optužila ravnatelja da ju je udario zbog hidžaba
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica
Iračanin koji je spalio Kuran u Švedskoj otišao u Norvešku. Tražit će azil
Wall Street porastao nakon tri dana pada







SVASTARIJE

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani

Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama

Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝

U par mjeseci, tri broda udarila u most: ˝Vremena se mijenjaju, brodovi su sada veći˝

Kreće nova potraga u Baltimoreu. ˝Ne vjerujem da ćemo ikoga naći živog˝

Još uvijek se traga za curicom (2) u Srbiji. Nenad Periš: Dani iščekivanja su najteži

Iz Europola nestali tajni dokumenti: ˝Ovo je ozbiljan incident˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi