TUZLARIJE - VIJESTI

23.10.2017. u 19:23 Broj citanja: 1520
Delegacije EU i UNICEF-a u posjeti Tuzli:
Podrška kampanji “Svako dijete treba porodicu”
Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno i predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan posjetili su u ponedjeljak Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

Tuzlarije


Posjeta je dio kampanje “Svako dijete treba porodicu” koju UNICEF sprovodi u sklopu projekta “Transformacija institucija za zbrinjavanje i sprečavanje razdvajanja porodica”, koji finansira EU.
Prilikom posjete održali su sastanak sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem, kantonalnim ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak Zoranom Jovanovićem i predstavnicama i predstavnicama vladinog i nevladinog sektora kako bi razgovarali o transformaciji Doma u Tuzli.


“Možemo biti ponosni na dosadašnje rezultate koje smo zajedno napravili u reformi sistema dječije zaštite u BiH, pod vodstvom institucija vlasti na svim nivoima i uključujući partnere iz nevladinog sektora – posebno u Tuzli, gdje je ubrzan proces transformacije dječijeg doma u set novih servisa za najranjiviju djecu i porodice. Istovremeno, svi znamo da je pred nama još mnogo toga što treba uraditi. Od vas ćemo danas čuti šta je to što još treba uraditi u Tuzli”, kazala je predstavnica UNICEF-a za BiH Geeta Narayan, potcrtavši tri ključne aktivnosti za koje UNICEF smatra da mogu napraviti najviše u reformi sistema dječije zaštite u BiH:

“Prvo – vlasti na svim nivoima trebaju investirati više u preveniranje razdvajanja porodica, drugo – moramo investirati u jačanje hraniteljstva i treće – djeca s poteškoćama i djeca mlađa od tri godine u institucije treba smještati samo ako je to posljednje moguće rješenje i što je kraće moguće jer je porodično okruženje od posebnog značaja za njihov razvoj i dobrobit”, dodala je Geeta Narayan.

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH istaknuo je kako je “institucionalizacija djece visoko štetna za njihov razvoj i dobrobit, i u velikom broju slučajeva je nepotrebna i moguće je osigurati odrastanje djece u porodičnom okruženju uz odgovarajuće usluge podrške”:
“Zaštita i promocija prava djeteta jedan je od prioriteta Evropske Unije. Zbog toga EU i finansira ovaj projekat koji vodi UNICEF, pružamo podršku transformaciji domova u Banja Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Impresioniran sam onim što sam čuo za sada o Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli i nadam se da će uz podršku svih nas proces njegove transformacije uskoro biti okončan”, kazao je Khaldoun Sinno.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić istaknuo je podršku koju Vlada ovog kantona pruža procesu transformacije:
“Dajemo nedvosmislenu i jasnu podršku kampanji ‘Svako dijete treba porodicu’. Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli je lider kada je u pitanju ova reforma. Vlada TK je svoje opredjeljenje za podršku najranjivijim kategorijama pokazala i kroz budžet TK, i biće partner koji će i dalje sa svima vama raditi na realizaciji ovog projekta”, kazao je Bego Gutić.

“Dom za djecu bez roditeljskog staranja je prva ustanova u BiH koja je krenula ovim putem, putem transformacije i novih oblika pružanja adekvatne pomoći djeci bez roditeljskog staranja. Mi u BiH i u TK volimo svoju djecu, posebno djecu kojoj je potrebna sva pažnja ovog društva”, dodao je Zoran Jovanović, ministar za rad,socijalnu politiku i povratak u TK.
Direktor JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla kazao je kako su se “otvaranjem novih servisa kao što su dnevni centar, mobilni tim, prihvatilište i centar za savjetovanje i edukaciju stekli uslovi da se može preventivno djelovati na razdvajanje djece iz porodice.”:

“Oko 100 djece je reintegrisano u biološke porodice ili je smješteno u hraniteljske porodice i kroz rad centara za socijalni rad i naših servisa preveniralismo razdjavanje djece iz porodica, djeca su ostala u biološkim porodicama, za djecu koja se nisu mogla vratiti porodicama obezbijeđen je smještaj u hraniteljske porodice, i veoma mali dio djece je smješten u institucije, tako da je to usuštini najvažnijisegment kompletne transformacije. Kroz rad prihvatilišta prepoznata su i do sada za sistem ‘nevidljiva djeca’, djeca koja nisu bila upisana u matične knjige rođenih, nisu imala zdravstvenu zaštitu ni određena socijalna davanja i nisu bila u školi i veliki broj djece jeiz naših usluga krenuo u školu”, kazao je Amir Muharemović.
Značaj prevencije razdvajanja istakla je i Lejla Jogunčić, direktorica Centra za socijalni rad TK:
“Uloga i značaj centara za socijalni rad je u onom dijelu koji zovemo preveniranje, u jačanju hraniteljskih kapaciteta, edukacija hraniteljskih porodica, primjena Zakona o hraniteljstvu koji jepo prvi put donesen na području FBiH i obezbjeđivanje statusa djeci i preveniranje smještaja u institucije. Transformacija domova je proces koji će trajati, i ono što misviskupa trebamo jeste prevenirati izuzimanje djece iz porodica i to je poruka projekta ‘Svako dijete treba svoju porodicu’”.

Delegacija je imala priliku posjetiti i novouspostavljene usluge za ranjivu djecu i njihove porodice, uključujući Dnevni centar, Odjel za privremeni smještaj i Centar za edukaciju i savjetovanje. Susreli su se i razgovarali sa djecom koja su im poklonila crteže, a imali su priliku prisustvovati sesiji edukacije za hranitelje u Centru za socijalnirad Tuzla.
“Želim da učestvujem u podizanju malih i nježnih bića u odrasle osobe, i želim da kroz ovu obuku u tome budem što bolja”, kazala je jedna od polaznica šestog modula obuke, među kojima je i jedan bračni par koji već ima dijete na hraniteljstvu:
“Kod nas je od svoje šeste godine, i sada jematurant. Želimo da ostane kod nas i da ga usvojimo, i on to želi, navikao se na nas i mi na njega, odgajamo ga kao svoje dijete”, kazali su.
UNICEF u Bosni i Hercegovini sprovodi projekat kojeg finansira Evropska unija “Podrška transformaciji institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja porodica” sa ciljem da osigura da djeca bez roditeljskog staranja, djeca pod rizikom od odvajanja iz porodica, djeca sa poteškoćama i osobe sa invaliditetom uživaju jednaka prava i status kao i sva djeca u Bosni i Hercegovini.

(tuzlarije.net)               













28.03.2024. Broj citanja: 217
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝




28.03.2024. Broj citanja: 8439
Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac




28.03.2024. Broj citanja: 226
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi




28.03.2024. Broj citanja: 301
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte




28.03.2024. Broj citanja: 589
Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH




28.03.2024. Broj citanja: 215
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica




28.03.2024. Broj citanja: 57
Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani




28.03.2024. Broj citanja: 600
Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama




28.03.2024. Broj citanja: 690
Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel




27.03.2024. Broj citanja: 231
Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝
















OSTALE VIJESTI
Američki general: Izrael nije dobio svo oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte
VIDEO Ovo je trenutak kada je uništen ruski "tenk sudnjeg dana"
Hamas i Islamski džihad napali izraelske vojnike kod bolnice Al Šifa
Vozač Flixbusa osumnjičen za ubojstvo iz nehaja. Dvije Hrvatice preživjele nesreću
Šef propale kriptobanke dobio 25 godina zatvora zbog najveće prevare u povijesti
Priča o čudnom mađarskom sporazumu s Rusijom
U Francuskoj će za Uskrs biti raspoređena policija ispred svake crkve
Formirana nova palestinska vlada. Premijer će biti i ministar vanjskih poslova
Znanstvenici misle da ova vrsta ipak nije izumrla. Postavljaju zamke, traže dokaze
Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu
Bivši njemački kancelar želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine
Ukrajina traži pomoć u protuzračnoj obrani nakon niza ruskih napada
Ruski ratni brodovi uplovili u Crveno more







SVASTARIJE

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani

Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama

Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi