TUZLARIJE - VIJESTI

28.12.2017. u 12:28 Broj citanja: 2042
Kantonalno tužilaštvo TK:
Potvrđena optužnica protiv šest odgovornih osoba u fabrici obuće Fortuna Gračanica

Tuzlarije


Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv šest (6) odgovornih osoba u fabrici obuće Fortuna Gračanica. Optužnicom se Safet Pjanić (60), generalni direktor Fortune i jedan od osnivača firme Fortex tereti da je organizirao i rukovodio grupom koja se bavila organiziranim kriminalom u oblasti privrednog kriminala i korupcije.

U deset tačaka optužnice se navodi da su članovi ove grupe, u periodu dužem od 8 godina, od 2009. do 2017. godine, zajedničkim i planskim djelovanjem osnivali paralelna i vezana privredna društva kako bi koristili sve potencijale i poslovne veze dioničkog društva Fortuna. Oni su činjenjem većeg broja krivičnih djela pribavili imovinsku korist za sebe ili osnovane firme, a pri čemu je pričinjena imovinska šteta za gračaničku Fortunu u iznosu od oko 4,5 miliona KM, te stvorene obaveze radi neplaćenih direktnih poreza i doprinosa za radnike Fortune u iznosu od oko 5,5 miliona KM.

Uz Safeta Pjanića, kao vođe grupe za organizirani kriminal, optuženi su i Husein Nurikić (62)- finansijski direktor i član uprave Fortune, Ibrahim Muharemović (64)- direktor firme Fortob i član uprave Fortune, Bakir Pjanić (33)- direktor firme Fortunatto, Redžo Delimehić (57)-direktor firme Fortex i Alija Nurikić (rođena 1960. godine)-knjigovođa Fortune.

U šestoj i jedanaestoj tački optužnice se i stečajnom upravniku u Fortuni Muhamedu Hadžiću na teret stavlja da je počinio krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja i kritvotvorenje službene isprave, ali ne kao član pomenute grupe.

Safetu Pjaniću, Huseinu Nurikiću, Ibrahimu Muharemoviću, Bakiru Pjaniću, Redži Delimehiću i Aliji Nurikić se na teret stavlja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja, nesavjestan rad u službi, zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, krivotvorenje službene isprave i pranje novca.


Dakle, grupa je po Pjanićevom planu osnivala paralelne i vezane firme, prvo Fortex ( firma osnovana 2004. godine, a posebno proizvodno i finansijski aktivna od 2009. godine), a zatim Fortob i Fortunatto, koje su iskorištavale privredni potencijal i sve poslovne veze Fortune. Ove firme su preuzimale poslovne aktivnosti Fortune sa svim ranijim inostranim kupcima, pri čemu je Fortuna ovim firmama iznajmljivala poslovne i proizvodne potencijale po nerealnim i neopravdano niskim naknadama uz djelimično plaćanje samo osnovnih troškova korištenja opreme i prostora, dok su zajedničke komunalne usluge, troškove električne energije i ishrane radnika prebacivali na Fortunu i iznajmljivali mašine Fortune drugim firmama, pri čemu je Fortex u takvom poslovnom odnosu kontinuirano ostvarivao ekstra profit a Fortuna knjižila negativne poslovne rezultate. Takav modus poslovanja se nastavlja i sa osnivanjem firme Fortob u januaru 2014. godine, a početkom 2015. godine se osnivanjem firme Fortunatto i preostali dio poslova sa inostranim kupcima prebacuje i na ovu firmu, uz korištenje ljudskih, materijalnih i drugih kapaciteta Fortune, uslijed čega su za Fortunu stvorene obaveze koje su dovele do pokretanja stečajnog postupka u novembru 2016. godine.

U devetoj tački optužnice Safet Pjanić, kao direktor i Husein Nurikić, kao izvršni direktor za finansije i računovodstvo u Fortuni, se terete i da su u periodu od početka 2009. do kraja 2016. godine, postupajući suprotno odredbama Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak FBiH i druge zakonske regulative, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi za Fortunu, uskraćivali plaćanje poreza i drugih fiskalnih obaveza, i to tako što su odobravali obračune i mjesečne isplate plata radnicima u vidu toplog obroka, iako im je bio obezbijeđen u restoranu firme. Tako su izbjegavali plaćati pripadajuće poreze i doprinose na plate za sistem finansiranja obaveznog penzijsko-invalidskog, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti u FBiH, kao i poreze vezane za budžete Tuzlanskog kantona i općina Gračanica i Lukavac. Ukupan iznos poreskih i fiskalnih obaveza stvoren Fortuni na ovaj način je oko 5,5 miliona KM.
U desetoj tački optužnice se svim članovima grupe na teret stavlja da su počinili krivično djelo pranje novca, na način da su novac, u cilju njegove legalizacije, iako su bili svjesni da potiče od izvršenih krivičnih djela, polagali na različite transakcijske ili štedne račune, ulagali u kupovinu, izgradnju ili renoviranje stambenih i drugih objekata, kupovali pokretne stvari ili trošili na drugi način. Istragom je utvrđeno da se radi o iznosu od oko 628.000 KM.

Uz optužnicu je Kantonalnom sudu Tuzla dostavljeno više od 4.500 materijalnih dokaza koji potkrepljuju navode optužnice i koji će se izvoditi na glavnom pretresu. Tokom istrage Tužilaštvu su dostavljena i dva nalaza i mišljenja vještaka ekonomske i finansijske struke, te je saslušan veći broj svjedoka.

U optužnici je nadležnom sudu, u skladu sa Zakonom o oduzimanju nelegalno stečene imovine krivičnim djelom FBiH, predloženo da se od Safeta Pjanića, Bakira Pjanića i IBrahima Muharemovića oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u ukupnom iznosu od oko 1 milion KM.

Također, Kantonalni sud Tuzla je prihvatio prijedlog Tužilaštva i optuženim Safetu Pjaniću, Huseinu Nurikiću, Redži Delimehiću i Aliji Nurkić produžio mjeru pritvora.

Kantonalni sud Tuzla je produžio i različite mjere zabrane za Bakira Pjanića (33), direktora firme Fortunatto i Ibrahima Muharemovića (64), direktora firme Fortob i člana uprave Fortune. Mjere zabrane za ove osobe su tokom istrage, a i po potvrđivanju optužnice, predložene jer se radi o direktorima firmi Fortob i Fortunatto, koje trenutno zapošljavaju oko 650 radnika i koje su u stalnom prozivodnom procesu. Na taj način se u Tužilaštvu smatra da se štite prava radnika i nesmetan proizvodni proces u ovim firmama, kako radnici ne bi bili oštećeni u bilo kojem pogledu i kako ne bi došlo do zastoja u proizvodnji, distribuciji proizvoda i drugim poslovnim procesima. Dvojici optuženih je izdato upozorenje da će im se u slučaju kršenja mjera zabrane izreći mjera pritvora.
Istragu u ovom predmetu je Tužilaštvo vodilo sa istražiteljima MUP-a TK, a uključene su bile i Finansijska policija i Porezna uprava FBiH, dok je stručnu podršku u pojedinim segmentima istrage pružila i Federalna uprava policije.


Odjel za odnose s javnošću
Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću

(tuzlarije.net)               


Osmrtnicama baNovo dramatično izvještavanje UN-a:
Idemo prema klimatskoj katastrofi, sat glasno otkucava
U Srbiji je cijepljeno 43% ljudi, umire 60 dnevno
U Danskoj cijepljeno 76%, umire 2 dnevno
Ustavnopravni sistem ne poznaje funkciju „lider Bošnjaka“:
Javni poziv Denisa Bećirovića Bakiru Izetbegoviću

26.10.2021. u 20:25 Broj citanja: 354
Ahmet Hukić - Uhvaćeni trenutak:
Vesela parada povodom mjeseca knjige


Tuzlarije Danas, dok sam prolazio šetnicom od Senjaka prema Slavinovićima, bio sam prijatno iznenađen. Razdragana dječica iz osnovne škole Slavinovići, kostimirana u likove svojih omiljenih junaka iz knjiga, prošetala se u pratnji svojih učiteljica i nastavnica ovim dijelom grada.

OPŠIRNIJE


26.10.2021. u 15:55 Broj citanja: 563
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeJučer je javljeno da je v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić za šeficu Posebnog odjela za organizovani kriminal i korupciju imenovao Dianu Kajmaković. Čitam i mislim vidiš ti štela, nemaju mjere, otvoreno svoj rod stavlja. Tek poslije vidim da je ona Kajmaković a on Kajganić. Nadam se da će se lijepo slagati kao i prezimena im.

OPŠIRNIJE


26.10.2021. u 15:19 Broj citanja: 460
Svako drvo nosiće ime djeteta koje ga je posadilo:
Djeca posadila ˝Dječiju šumu˝ na Slanoj Banji u TuzliRafting klub "Tuzlak" danas je sa 30 mališana, polaznika Udruženja za kreativni razvoj "Mala akademija" i njihovih 20 prijatelja posadilo 50 četinara na Slanoj banji. Sadnji se pridružila i direktorica misije USAID BiH Courtney Chubb.

OPŠIRNIJE


26.10.2021. u 14:33 Broj citanja: 467
Vanja Stuhli – Jedini ženski teniski trener u BiH sa položenim najvišim ITF kursom za trenere


Vanja Stuhli jedan je od najuspješnijih teniskih trenera u Bosni i Hercegovini. Trenersku karijeru započela je u rodnom gradu, a nastavila u Mostaru, gdje i danas živi. Vanja je svoju trenersku karijeru započela rano i već na početku je prepoznata od Međunarodne teniske federacije.

OPŠIRNIJE


26.10.2021. u 14:26
Razgovor o unaprjeđenju programa građanskog obrazovanja


Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković razgovarao je sa direktoricom Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava „CIVITAS“ Sandrom Sladaković o uspješnoj dugogodišnjoj saradnji. Na radnom sastanku je razgovarano o nastavku saradnje na unaprjeđenju školskih programa

OPŠIRNIJE


26.10.2021. u 13:55 Broj citanja: 1374
U Tuzlanskom kantonu:
Pozitivnih 201, u bolnici 120, na respiratoru 4, umrle 4 osobe


U posljednja 24 sata u TK-u testirano je 610 uzoraka na korona virus od kojih je 201 (32,95 %) bio pozitivan. Aktivno pozitivne su 1.534 osobe, u bolnici je 120 osoba od kojih su 4 na respiratoru. Kod kuće se liječi 1.414 osoba, a pod zdravstvenim nadzorom je 1.620 osoba.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Austrijski predsjednik otvorio palaču, pozvao građane da se dođu cijepiti
Američki regulator odobrio Pfizerovo cjepivo za djecu stariju od 5 godina
Trudeau predstavio novu vladu, među ministrima i ekološki aktivist
Pučiste ne priznaje 12 veleposlanika Sudana, stali su na stranu narodnog otpora
Kraljica Elizabeta neće sudjelovati na UN-ovoj konferenciji o klimi
Le Pen podržala Orbana: Europa želi migracijsku poplavu, posljedice se već osjećaju
Socijaldemokratkinja izabrana za predsjednicu Bundestaga
Biden zabrinut zbog situacije u Mjanmaru
Glavni tajnik UN-a: Sudanski premijer mora odmah biti oslobođen
Novo dramatično izvješće UN-a o klimi: "Sat glasno otkucava, imamo još osam godina"
Analitičar: Ove zime će potražnja za naftom biti bez presedana
Francuska naručila 50 tisuća kutija lijeka za covid koji još nije ni proizveden
Azerbajdžanski ministar: Hvala Hrvatskoj na potpori našem teritorijalnom integritetu
U Iranu ne rade benzinske, državna televizija javlja da se dogodio hakerski napad
Grlić Radman sudjelovao na sastanku Europske i Afričke unije u Ruandi
Glavni sudanski general: Svrgnuli smo vladu jer su huškali protiv vojske
Talijanske i francuske zračne luke grade infrastrukturu za leteće taksije
Afrička unija kupit će 110 milijuna doza Modernina cjepiva
Nizozemski sud: Rusija mora Ukrajini vratiti krimske zlatne artefakte
Merkel bila na prvoj sjednici novog saziva njemačkog parlamentaSVASTARIJE

Najveći britanski aerodrom očekuje oporavak zračnog prometa tek 2026. godine

Egipat ukida izvanredno stanje, trajalo je četiri godine

Ubijeno 18 ljudi u džamiji u Nigeriji

VIDEO Rijetki mediteranski uragan hara Italijom. Ogromne štete, poginuo muškarac...

Preminuo legendarni Gunther iz Prijatelja

Puč u Sudanu? Vojska uhapsila premijera, ministre...

Erdogan naredio protjerivanje veleposlanika koji su tražili oslobađanje aktiviste

Austrija bi za necijepljene mogla uvesti lockdown

Novi detalji: Na setu filma postojali ogromni problemi, bilo je nekoliko incidenata

Američka vojska objavila da je ubila vođu Al-Kaide u Siriji


osmrtnicama ba