TUZLARIJE - VIJESTI

11.02.2018. u 20:03 Broj citanja: 4619
Preživjele žrtve seksualnog nasilja u ratu u BiH u globalnom pokretu preživjelih

Globalni pokret preživjelih za prekidanje šutnje o seksualnom nasilju u sukobima, čiji je inicijator i organizator dr. Denis Mukwege Fondacija sa uredima u Ženevi i Den Hagu, rastuća je platforma zajedničkog djelovanja koja ilustrira moć solidarnosti i povezivanja preživjelih iz čitavog svijeta u krug uzajamne podrške u vlastitoj borbi za pravdu i sprečavanje dalje upotrebe silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja nad ženama kao oružja rata.

Zahvaljujući volonterskom angažmanu dr. Amre Delić i članica Udruženja “Naš glas”, čije se sjedište nalazi u Tuzli, od novembra 2017. godine i preživjele seksualnog nasilja u ratu iz BiH postale su aktivistice Globalnog pokreta preživjelih.

Skupa sa preživjelima iz drugih zemalja svijeta, najprije su učestvovale u izradi zajedničke izjave i video poruke u znak podrške ženama Koreje koje su bile žrtve seksualnog porobljavanja i seksualne eksploatacije u vojnim bordelima tokom Drugog svjetskog rata, a koje i sada, iako već u osmoj i devetoj deceniji života, u ime pravde za žrtve nastavljaju svoju borbu protiv šutnje, višedecenijskog poricanja njihove patnje i marginalizacije.


Djelujuci u okviru Globalnog pokreta preživjelih, članice Udruženja „Naš glas“ dale su svoj doprinos i u FB kampanji „16 dana aktivizma“ protiv rodno-zasnovanog nasilja tokom decembra 2017. god., a početkom ove godine pridružile su se još jednoj globalnoj akciji solidarnosti s ciljem zajedničke osude zločina počinjenih nad ženama Sirije i opresije koja je uslijedila nad žrtavama koje su smogle hrabrosti da javno progovore o iskustvima ratnog silovanja i prisilnih brakova.

S tim u vezi, preživjele seksualnog nasilja u ratu iz BiH uputile su pismo podrške i ohrabrenja ženama zrtvama sukoba u Siriji, izrazavajuci uvjerenje da se samo prekidanjem šutnje o seksualnom nasilju nad ženama u ratovima moze nadvladati sveprisutna kultura nasilja, poricanja zločina i nekažnjivosti, i da je to prijeko potreban preduvjet za traženje i zadovoljenje pravde za žrtve, kao i prekidanje lanca nasilja.

Također, u pismu je naglašen značaj kontinuirane borbe protiv duboko ukorijenjene „kulture časti i srama“ koja se vezuje za silovanje žena i da je veoma važno da i žrtva, i njeni najbliži, a i zajednica i društvo shvate i prihvate da svaki oblik seksualnog nasilja predstavlja tesko kršenje ljudskih prava, tj. zločin koji treba prijaviti i kazniti, te da silovanje nema nikakve veze sa „čascu i obrazom“ žene-žrtve, kako se to inače percipira u patrijarhalnim kulturama.


Nakon toga uslijedio je poziv za učešće na Međunarodnoj konferenciji preživjelih koja je održana 07.02.-10.02.2018. godine u Den Hagu, u čijem je radu aktivno ucestvovala gospođa Semka Agić iz Gračanice.

Tuzlarije


Nakon sto je prezentirala probleme preživjelih seksualnog nasilja u ratu iz BiH, načine njihovog organiziranja, te borbe za pravdu i poboljšanje položaja žrtava u BiH, gospođa Agić je putem razmjene iskustava i ideja dala značajan doprinos i u aktivnostima radionica za razvoj strategije budućeg zajedničkog djelovanja u borbi protiv nasilja nad ženama u ratovima u okviru Globalnog pokreta preživjelih, kao i razmatranjima najadekvatnijih načina za dokumentiranje prošlosti.

Tuzlarije


Prvi strateski sastanak koji je okupio preživjele heroine iz Liberije, Kolumbije, Konga, Bosne i Hercegovine, Iraka i drugih zemalja svijeta, ocijenjen je kao vrlo plodonosan, a dogovoreno je intenziviranje komunikacije i suradnje putem zajedničkih platformi i socijalnih medija. Tokom ovog značajnog međunarodnog događaja, gospođa Agić dala je i intervju za britanski magazin Stylist na temu “nevidljive zene”.

Tuzlarije


Radi podsjećanja, u literaturi se navodi da je ratno silovanje jedna od najvećih historijskih tajni, a sam zločin silovanja, bilo u ratu ili miru, jedan je od najmanje prijavljivanih zločina. Prema procjenama, tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, izmedju 20.000 i 50.000 žena, djevojčica i muškaraca bili su žrtve silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja, od čega je vrlo mali procenat preživjelih koji su te zločine prijavili nadležnim institucijama i koji su o tome spremni otvoreno govoriti.


Tuzlarije


Uprkos viševjekovnoj historijskoj šutnji o silovanju zena u ratovima, tek nakon dokumentiranih masovnih silovanja u Bosni i Hercegovini i Ruandi, dolazi do presedana na međunarodnoj pravnoj sceni kada Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglašava “sistematsko silovanje” i “seksualno ropstvo” u ratu zločinom protiv čovjecnosti, od cega je tezi jedino ratni zločin genocida, i po prvi put u sudskoj praksi počinitelj biva osuđen za upotrebu silovanja kao “oružja u ratu”. No, i nakon toga, svjedoci smo da se okrutna praksa masovnog silovanja žena u ratovima sirom svijeta nastavlja, a da se žene žrtve i dalje sistematski uštukuju, stigmatiziraju i diskriminiraju.

Tuzlarije


Najveća većina onih koji su preživjeli ove zločine u Bosni i Hercegovini prepustena je sama sebi, a zbog srama i straha od stigme i odbacivanja decenijama se ne usuđuju zatražiti niti potrebnu stručnu pomoć.

O seksualnoj trgovini i eksploataciji zena i djece koju su na podrucju BiH tokom i nakon rata provodili pripadnici stranih vojnih snaga (UNPROFOR/IFOR/SFOR) i pripadajuceg osoblja koje je djelovalo pod njihovim okriljem, vrlo malo se kod nas zna, a jos manje govori. Uprkos dosadasnjim naporima nevladinih organizacija, bh. režisera i nekolicine preživjelih koji su znaćajan dio svog aktivizma posvetili prekidanju šutnje o ovim temama, problemi sekundarnih žrtava seksualnog porobljavanja žena, prisilnih trudnoća i/ili prisilnih brakova u ratu i nakon rata, tj. djece rođene kao plod silovanja i seksualne eksploatacije žena, i dalje ostaju u sjeni - nevidljivi i neprepoznati - kao jos jedan taboo bh. postkonfliktnog društva.


U nedostatku političke volje da se na državnom nivou i sistematski riješe problemi proistekli kao posljedica masovnih seksualnih zločina u Bosni i Hercegovini, u borbi protiv “kulture silovanja”, zanemarivanja i dugogodišnje stigme i diskriminacije usmjerenih prema primarnim i sekundarnim žrtvama seksualnog nasilja u i nakon rata, zajednica bi trebala pokazati znatno veći nivo osjetljivosti, suosjećanja i društvene odgovornosti, te kontinuirano pružati podršku udruženjima preživjelih.

Završit ću ovaj članak riječima kolege dr. Denisa Mukwege, incijatora Globalnog pokreta prezivjelih: “Masovna upotreba silovanja kao oružja rata pokazuje da nesto nije u redu. Istina nije nimalo ugodna. Ali, ni šutnja koja i dalje traje nije rješenje… Vrijeme je da prekinemo šutnju!”Dr. Amra Delić

(tuzlarije.net)               

Ruski napad na Ukrajinu:
Najnovija dešavanja
Ruski napad na Ukrajinu:
Pregled dešavanja 168-og dana rata
Ruski napad na Ukrajinu:
Pregled dešavanja 167-og dana rata

11.08.2022. u 22:13
Završen drugi Internacionalni festival klasične gitare “Guitar Fest” Tuzla


Tuzlarije Sinoć je koncertom polaznika završen drugi Internacionalni festival klasične gitare “Guitar Fest” Tuzla, kojeg je organizovalo Udruženje “Eminent”. Tokom ovogodišnjeg festivala održavani su koncerti vrsnih muzičara i profesora, kao i masterklasi

OPŠIRNIJE


11.08.2022. u 21:31
Eldar Jusufović novi generalni direktor FK Sloboda


Na današnjoj konferenciji za medije FK Sloboda predstavio je novog generalnog direktora Kluba. Riječ je o Eldaru Jusufoviću, diplomiranom ekonomisti iz Tuzle. Dugogodišnji je radnik u privatnom sektoru prodaje i marketinga i navijač Slobode, a protekih više od godinu dana radio je na poboljšanju marketinga u našem Klubu.

OPŠIRNIJE


11.08.2022. u 18:01 Broj citanja: 395
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Danas je dan za manje priče a više slika. Pa evo nekih desetak, na nekim se vidi kako napreduje pravljenje Kuće bosanskog jezika. To je ideja gradonačelnika Imamovića, vijećnici su podržali, mada je bilo i tu neke priče, vjerovatno oko prioriteta. Pravi se gdje je donedavno bila jedina zanatska radnja za popravljanje kišobrana.

OPŠIRNIJE


11.08.2022. u 15:52
Pripremite se za takmičenja:
Počinje Ljetna škola matematike i fizike u Tuzli!


Tuzlarije
Učenici osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona, ali i cijele Bosne i Hercegovine koji žele unaprijediti svoja znanja iz matematike i fizike ovo je prilika za vas. Svi vi koji se želite dodatno pripremiti za nadolazeća domaća i međunarodna takmičenja imate jedinstvenu priliku.

OPŠIRNIJE


11.08.2022. u 15:45
Lejla Bašić, predsjednica Vijeća mladih Grada Tuzla i Udruženja mladih žena Girlthing:
Uz razvoj poduzetništva i IT sektora mladi će manje odlaziti


Tuzlarije
Predsjednica Vijeća mladih Grada Tuzla i Udruženja mladih žena Girlthing, apsolventica Elektrotehnike, Lejla Bašić (25), još od ranog djetinjstva uspješno balansira brojne obaveze, hobije i zabavu.

OPŠIRNIJE


11.08.2022. u 15:42
Merima Osmanović, predsjednica Udruženja mladih „Trik“ Kalesija:
Aktivizam mi je spasio život


TuzlarijeKad je kao sedmogodišnja djevojčica doživjela nesreću u kojoj je pretrpjela udar struje, usljed čega je doživjela kliničku smrt i bila u komi 48 sati, sa procijenjenih 80% invalidideta niko u porodici, pa ni sama, nije vjerovala u svijetlu budućnost za sebe.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Latvija i Estonija napustile inicijativu kojoj je cilj jačanje suradnje Kine i Europe
Arktik se zagrijava skoro četiri puta brže od globalnog prosjeka
Sateliti snimili uništene ruske avione. Ukrajina: Rusija povećala broj zračnih napada
Rusi preuzeli ukrajinsku nuklearku. Ministar: Moramo biti spremni za svaki scenarij
Ruski vojni zrakoplovi prošli kroz zonu protuzračne obrane Aljaske
Zapad šalje još 1.5 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini
Bjelorusija o eksplozijama u bazi blizu Ukrajine: To je bio tehnički problem
Britanski ministar obrane: Putin se kockao, sumnjam da će uspjeti okupirati Ukrajinu
Britanija: Obučavat ćemo više ukrajinskih vojnika, Engleska je puna Vikinga
Ukrajina objavila podatke o razini radijacije u nuklearki Zaporižja
Cijena nafte porasla
Koordinacijom EU Ukrajini stiglo 66 tisuća tona nenovčane pomoći
Poskupljuje Ryanair. Izvršni direktor: Mislim da karte od 10 eura više nećete vidjeti
McDonald’s ponovo otvara restorane u Ukrajini
Analitičarka Instituta za rat objavila detaljnu analizu i prognoze za rat u Ukrajini
Njemački kancelar: Neće biti nestašice plina, ali će biti skuplji
Ruski ultranacionalisti: Rusima pada standard, minimalac od 1700 kuna nije dovoljan
Rusija za smanjenu isporuku plina okrivila EU, Poljsku, Ukrajinu i sankcije
Novi virus u Kini. Zaraženo nekoliko desetaka ljudi
Ogroman požar u Francuskoj, a temperature neće pasti: "To je čudovište"SVASTARIJE

Arktik se zagrijava skoro četiri puta brže od globalnog prosjeka

VIDEO Ukrajina se ruga ruskim turistima na Krimu

Šef Ryanaira: Gotova je era letova koji koštaju 10 eura

Ruski civili masovno bježe s Krima, pogledajte snimke

Kina: Amerika je pokrenula rat u Ukrajini

Dramatični pretres Trumpovog imanja je samo početak. ˝On je u ozbiljnoj nevolji˝

U Engleskoj i Walesu u 2021. rođeno više djece izvan braka nego u braku

Kriza nekretnina u Kini: Kinezi prestaju plaćati hipoteke

Rusija tvrdi da su eksplozije u vojnoj bazi posljedica detonacije streljiva

Umrla je Olivia Newton-John


osmrtnicama basmrtovnice