TUZLARIJE - VIJESTI

11.02.2018. u 20:03 Broj citanja: 4402
Preživjele žrtve seksualnog nasilja u ratu u BiH u globalnom pokretu preživjelih

Globalni pokret preživjelih za prekidanje šutnje o seksualnom nasilju u sukobima, čiji je inicijator i organizator dr. Denis Mukwege Fondacija sa uredima u Ženevi i Den Hagu, rastuća je platforma zajedničkog djelovanja koja ilustrira moć solidarnosti i povezivanja preživjelih iz čitavog svijeta u krug uzajamne podrške u vlastitoj borbi za pravdu i sprečavanje dalje upotrebe silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja nad ženama kao oružja rata.

Zahvaljujući volonterskom angažmanu dr. Amre Delić i članica Udruženja “Naš glas”, čije se sjedište nalazi u Tuzli, od novembra 2017. godine i preživjele seksualnog nasilja u ratu iz BiH postale su aktivistice Globalnog pokreta preživjelih.

Skupa sa preživjelima iz drugih zemalja svijeta, najprije su učestvovale u izradi zajedničke izjave i video poruke u znak podrške ženama Koreje koje su bile žrtve seksualnog porobljavanja i seksualne eksploatacije u vojnim bordelima tokom Drugog svjetskog rata, a koje i sada, iako već u osmoj i devetoj deceniji života, u ime pravde za žrtve nastavljaju svoju borbu protiv šutnje, višedecenijskog poricanja njihove patnje i marginalizacije.


Djelujuci u okviru Globalnog pokreta preživjelih, članice Udruženja „Naš glas“ dale su svoj doprinos i u FB kampanji „16 dana aktivizma“ protiv rodno-zasnovanog nasilja tokom decembra 2017. god., a početkom ove godine pridružile su se još jednoj globalnoj akciji solidarnosti s ciljem zajedničke osude zločina počinjenih nad ženama Sirije i opresije koja je uslijedila nad žrtavama koje su smogle hrabrosti da javno progovore o iskustvima ratnog silovanja i prisilnih brakova.

S tim u vezi, preživjele seksualnog nasilja u ratu iz BiH uputile su pismo podrške i ohrabrenja ženama zrtvama sukoba u Siriji, izrazavajuci uvjerenje da se samo prekidanjem šutnje o seksualnom nasilju nad ženama u ratovima moze nadvladati sveprisutna kultura nasilja, poricanja zločina i nekažnjivosti, i da je to prijeko potreban preduvjet za traženje i zadovoljenje pravde za žrtve, kao i prekidanje lanca nasilja.

Također, u pismu je naglašen značaj kontinuirane borbe protiv duboko ukorijenjene „kulture časti i srama“ koja se vezuje za silovanje žena i da je veoma važno da i žrtva, i njeni najbliži, a i zajednica i društvo shvate i prihvate da svaki oblik seksualnog nasilja predstavlja tesko kršenje ljudskih prava, tj. zločin koji treba prijaviti i kazniti, te da silovanje nema nikakve veze sa „čascu i obrazom“ žene-žrtve, kako se to inače percipira u patrijarhalnim kulturama.


Nakon toga uslijedio je poziv za učešće na Međunarodnoj konferenciji preživjelih koja je održana 07.02.-10.02.2018. godine u Den Hagu, u čijem je radu aktivno ucestvovala gospođa Semka Agić iz Gračanice.

Tuzlarije


Nakon sto je prezentirala probleme preživjelih seksualnog nasilja u ratu iz BiH, načine njihovog organiziranja, te borbe za pravdu i poboljšanje položaja žrtava u BiH, gospođa Agić je putem razmjene iskustava i ideja dala značajan doprinos i u aktivnostima radionica za razvoj strategije budućeg zajedničkog djelovanja u borbi protiv nasilja nad ženama u ratovima u okviru Globalnog pokreta preživjelih, kao i razmatranjima najadekvatnijih načina za dokumentiranje prošlosti.

TuzlarijePrvi strateski sastanak koji je okupio preživjele heroine iz Liberije, Kolumbije, Konga, Bosne i Hercegovine, Iraka i drugih zemalja svijeta, ocijenjen je kao vrlo plodonosan, a dogovoreno je intenziviranje komunikacije i suradnje putem zajedničkih platformi i socijalnih medija. Tokom ovog značajnog međunarodnog događaja, gospođa Agić dala je i intervju za britanski magazin Stylist na temu “nevidljive zene”.

Tuzlarije


Radi podsjećanja, u literaturi se navodi da je ratno silovanje jedna od najvećih historijskih tajni, a sam zločin silovanja, bilo u ratu ili miru, jedan je od najmanje prijavljivanih zločina. Prema procjenama, tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, izmedju 20.000 i 50.000 žena, djevojčica i muškaraca bili su žrtve silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja, od čega je vrlo mali procenat preživjelih koji su te zločine prijavili nadležnim institucijama i koji su o tome spremni otvoreno govoriti.


Tuzlarije


Uprkos viševjekovnoj historijskoj šutnji o silovanju zena u ratovima, tek nakon dokumentiranih masovnih silovanja u Bosni i Hercegovini i Ruandi, dolazi do presedana na međunarodnoj pravnoj sceni kada Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglašava “sistematsko silovanje” i “seksualno ropstvo” u ratu zločinom protiv čovjecnosti, od cega je tezi jedino ratni zločin genocida, i po prvi put u sudskoj praksi počinitelj biva osuđen za upotrebu silovanja kao “oružja u ratu”. No, i nakon toga, svjedoci smo da se okrutna praksa masovnog silovanja žena u ratovima sirom svijeta nastavlja, a da se žene žrtve i dalje sistematski uštukuju, stigmatiziraju i diskriminiraju.

Tuzlarije


Najveća većina onih koji su preživjeli ove zločine u Bosni i Hercegovini prepustena je sama sebi, a zbog srama i straha od stigme i odbacivanja decenijama se ne usuđuju zatražiti niti potrebnu stručnu pomoć.

O seksualnoj trgovini i eksploataciji zena i djece koju su na podrucju BiH tokom i nakon rata provodili pripadnici stranih vojnih snaga (UNPROFOR/IFOR/SFOR) i pripadajuceg osoblja koje je djelovalo pod njihovim okriljem, vrlo malo se kod nas zna, a jos manje govori. Uprkos dosadasnjim naporima nevladinih organizacija, bh. režisera i nekolicine preživjelih koji su znaćajan dio svog aktivizma posvetili prekidanju šutnje o ovim temama, problemi sekundarnih žrtava seksualnog porobljavanja žena, prisilnih trudnoća i/ili prisilnih brakova u ratu i nakon rata, tj. djece rođene kao plod silovanja i seksualne eksploatacije žena, i dalje ostaju u sjeni - nevidljivi i neprepoznati - kao jos jedan taboo bh. postkonfliktnog društva.


U nedostatku političke volje da se na državnom nivou i sistematski riješe problemi proistekli kao posljedica masovnih seksualnih zločina u Bosni i Hercegovini, u borbi protiv “kulture silovanja”, zanemarivanja i dugogodišnje stigme i diskriminacije usmjerenih prema primarnim i sekundarnim žrtvama seksualnog nasilja u i nakon rata, zajednica bi trebala pokazati znatno veći nivo osjetljivosti, suosjećanja i društvene odgovornosti, te kontinuirano pružati podršku udruženjima preživjelih.

Završit ću ovaj članak riječima kolege dr. Denisa Mukwege, incijatora Globalnog pokreta prezivjelih: “Masovna upotreba silovanja kao oružja rata pokazuje da nesto nije u redu. Istina nije nimalo ugodna. Ali, ni šutnja koja i dalje traje nije rješenje… Vrijeme je da prekinemo šutnju!”Dr. Amra Delić

(tuzlarije.net)               


Osmrtnicama baDokazano novom tehnikom datiranja
Veliko otkriće: Vikinzi živjeli u Sjevernoj Americi gotovo 500 godina prije Kolumba
Kina prijeti zauzimanjem Tajvana
Biden: Ako Kinezi napadnu, SAD će braniti otok
Glavni tajnik NATO-a:
Odnosi Rusije i NATO-a na najnižoj tački od hladnog rata

22.10.2021. u 13:35
Obavještenje o potpunoj obustavi sobraćaja u Ulici Patrotske lige


Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle obavještava građane da će, zbog građevinskih radova na sanaciji kolovoza i pripadajućeg trotoara u ulici Patriotske lige u Tuzli, doći do potpune obustave saobraćaja u navedenoj ulici od 25.10. do 28.10.2021. godine

OPŠIRNIJE


22.10.2021. u 13:01 Broj citanja: 512
U Tuzlanskom kantonu:
Pozitivnih 109, u bolnici 131, na respiratoru 6, umrlo 5 osoba


U posljednja 24 sata u TK-u testirano je 415 uzoraka na korona virus od kojih je 109 (26,27 %) bilo pozitivnih. Aktivno pozitivno je 1.340 osoba, u bolnici je 131 osoba od kojih je 6 na respiratoru. Kod kuće se liječi 1.209 osobe, a pod zdravstvenim nadzorom je 1.568 osoba.

OPŠIRNIJE


22.10.2021. u 12:17 Broj citanja: 458
Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK traži:
Neophodno okončavanje radova na sanacija tunela Čaklovići


Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona zatražilo je od JP „Ceste Federacije BiH“ što hitnije okončavanje radova na rekonstrukciji i sanaciji tunela Čaklovići.

OPŠIRNIJE


22.10.2021. u 10:17
Obnovljena područna škola u Gornjoj Maoči


Osnovcima u Gornjoj Maoči obezbijeđeni su bolji uslovi za rad zajedničkim naporima Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK i Caritasa Švicarske. U školi je zamijenjen trošni azbestni krov, rekonstruisana unutrašnjost i instalirana geotermalna toplotna pumpa.

OPŠIRNIJE


22.10.2021. u 10:07
Pokretanje privrede i privlačenja stranih investicija:
PDA poziva Vladu FBiH da ne dozvoli da izgubi dva najvažnija resursa


Pokret demokratske akcije (PDA) pita Vladu FBiH, najodgovorniju u provođenju energetske politike, dokle se stiglo u realizaciji izgradnje zamjenskih kapaciteta za proizvodnju električne energije a koji su planirani još uvijek važećom Okvirnom energetskom strategijom BiH do 2035. godine.

OPŠIRNIJE


22.10.2021. u 10:01
U područnoj školi u Priluku svečano pušten novi sistem grijanja


Presijecanjem svečane vrpce na područnoj školi u Priluku ozvaničeno je puštanje u pogon novog sistema grijanja baziranog na upotrebi geotermalne toplotne pumpe. Ukupna investicija iznosila je preko 67 hiljada KM, a obuhvatala je zamjenu azbestnog krova, energetsko utopljavanje objekta i instalaciju geotermalne toplotne pumpe.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Kina upozorila Slovake i Čehe na osvetu: "Pomno vas pratimo"
Zaručnik Gabby Petito mrtav je već mjesec dana? Uz tijelo pronađen važan dokaz
Kako pištolj rekvizit može ubiti čovjeka?
Eksplozija u ruskoj kemijskoj tvornici, poginulo 16 ljudi
Razvija se cjepivo protiv korone koje se prima kroz usta. Rezultati su obećavajući
U Patagoniji otkriveni fosili koji dokazuju da su neki dinosauri živjeli u krdu
Melbourne se otvara: Ljudi trubili, pohrlili u kafiće, restorani otvarali u noći
Vikinzi su živjeli u Sjevernoj Americi stoljećima prije Kolumbovog "otkrića"
Glumac Alec Baldwin pucajući iz rekvizita na snimanju filma usmrtio snimateljicu
Biden: SAD bi stao u obranu Tajvana u slučaju napada Kine
Irski ministar: Za nekoliko tjedana bismo mogli imati sporazum o Sjevernoj Irskoj
Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa, raste već tjedan dana
Pronađeno tijelo zaručnika ubijene Gabby Petito, potvrdio FBI
Novi Zeland će ublažiti mjere tek kada bude cijepljeno 90% stanovništva
Britanska kraljica (95) provela noć u bolnici
Oružano nasilje u Americi drastično poraslo tijekom pandemije
Putin: Rusija može početi s isporukom plina čim Njemačka odobri Sjeverni tok 2
EMA: Booster doza drugog cjepiva može biti učinkovitija od one kojom ste se cijepili
Studentica iz SAD-a se natjecala u jedenju hot doga, ugušila se i umrla
Navalni dobio nagradu Europskog parlamenta. Rusija: Ne poštujemo jeSVASTARIJE

Eksplozija u ruskoj kemijskoj tvornici, poginulo 16 ljudi

Kako pištolj rekvizit može ubiti čovjeka?

Glumac Alec Baldwin pucajući iz rekvizita na snimanju filma usmrtio snimateljicu

Smijenjena glavna državna tužiteljica BiH

U eksploziji autobusa u Damasku poginulo 13 ljudi, 3 osobe su ozlijeđene

VIDEO U Americi se zapalio avion s 21 putnikom, svi su preživjeli

U moskovskom metrou uveden sustav za plaćanje karata pomoću prepoznavanja lica

Škoda na dva tjedna zaustavila proizvodnju u češkim tvornicama, radnici su na čekanju

Napadači u Nigeriji pucali po tržnici, ubili najmanje 43 osobe

Beskućnik u SAD-u silovao ženu u punom vlaku, nitko od putnika nije reagirao


osmrtnicama ba