TUZLARIJE - VIJESTI

28.02.2018. u 09:24 Broj citanja: 1830
Ostale odluke donesene na drugoj redovnoj sjednici Vlade TK


Tuzlarije

-Vlada je jučer prihvatila Program rada Kantonalne uprave civilne zaštite za 2018. godinu. Kako se u Programu između ostalog navodi, kada su u pitanju normativni akti Uprava civilne zaštite u 2018. godini ne planira donošenje propisa i drugih akata, izuzev ako se na nivou Federacije Bosne i Hercegovine na donesu novi zakoni i drugi propisi iz oblasti za koje je nadležna kantonalna uprava. Ipak, obzirom da se na federalnom nivou već nalaze u proceduri, u 2018. godini moguće je donošenje zakona iz oblasti zaštite od požara i vatrogastva, kao i izmjene zakona iz oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, što bi uslovljavalo i donošenje propisa iz ovih oblasti na nivou kantona.


Vlada je jučer prihvatila Izjašnjenje na amandmane dostavljene na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravobranilaštvu, te ga uputila u skupštinsku proceduru.

Vlada je jučer donijela Odluku o utvrđivanju kriterija, uslova i postupka za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice manifestacije. Iz sredstava planiranih u Budžetu Tuzlanskog kantona za ove namjene, sufinansirat će se programi manifestacija koji afirmišu razvoj Tuzlanskog kantona, uključuju ili su uključeni u programe manifestacija međunarodnog karaktera i saradnje, manifestacije koje su sajamskog karaktera i realizuju se na području Tuzlanskog kantona. S druge strane neće se razmatrati niti finansijski podržati programi koji su usmjereni isključivo za ostvarivanje vjerskih ciljeva, usmjereni na promociju programa političkih stranaka, usmjereni na finansiranje plata i drugih izdataka zaposlenika u pravnom licu, usmjereni isključivo na investicijska ulaganja, izgradnju i adaptaciju objekata, kupovinu opreme i slično, odnosno oni programi gdje su podnosioci zahtjeva propustili dostaviti izvještaj o namjenskom utrošku sredstava dobivenih u prethodnoj godini od Vlade Tuzlanskog kantona.
Vlada je danas Prihvatila Izvještaj o implementaciji Programa javnih investicija TK u 2017. godini, kao i Izvještaj o radu Komisije za izradu programa javnih investicija TK za period septembar 2017-februar 2018. godine. Izvještaj o implementaciji Programa javnih investicija Tuzlanskog kantona u 2017. godini kreiran je na osnovu podataka koje su Ministarstvu privrede, zaključno sa 31.12.2017. godine, dostavila nadležna resorna ministarstva, jedinice lokalne samouprave i javna preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona, koji implementiraju projekte i upravljaju sredstvima namijenjenim za realizaciju projekata iz Programa javnih investicija Tuzlanskog kantona. Izvještaj sadrži pregled planiranih i realizovanih investicija analiziranih po vrsti finansiranja, lokacijama i DAC sektorima.
Izvještaj sadrži podatke za 37 projekata, čija ukupna planirana vrijednost iznosi blizu 214 miliona KM, od čega se preko 186 miliona KM odnosi na planirane domaće izvore finansiranja, a blizu 28 miliona KM na planirana ino sredstva. U toku 2017. godine je za implementaciju projekata iz Programa javnih investicija utrošeno ukupno 8.887.072 KM, od čega je 6.628.903 KM finansirano iz domaćih izvora, a 2.258.169 KM iz ino izvora finansiranja. Što se tiče ulaganja po DAC sektorima, najviše sredstava je izdvojeno u sektoru vodosnabdijevanja i sanitacije, u ukupnom iznosu od 4.513.233 KM za realizaciju 11 projekta, te za realizaciju četiri projekta iz oblasti transporta i skladištenja ukupne vrijednosti od 1.684.193 KM. Najviše sredstava je utrošeno na području općine Živinice, u ukupnom iznosu od 1.825.064 KM za realizaciju dva projekta, te na području grada Tuzla, gdje je za realizaciju pet projekata utrošeno 1.510.917,00 KM.

Zbog neophodne kadrovske promjene, Vlada je jučer donijela izmjene i dopune odluke o izražavanju interesa za učešće u Programu saradnje EU/IPA INTERREG. Naime, obzirom da je dosadašnji pomoćnik ministra za razvoj u Ministarstvu privrede, imenovan za koordinatora projekta napustio ovo radno mjesto, a da je za pomoćnika ministra za razvoj postavljena druga osoba, predloženo je da se Odluka izmijeni na način da se za koordinatora projekta imenuje novoimenovni, pomoćnik ministra za razvoj u Ministarstvu privrede Tuzlanskog kanona. Iz istog razloga Vlada je danas donijela i Odluku izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izradu programa javnih investicija Tuzlanskog kantona.


Vlada je jučer prihvatila Informaciju u vezi sa izmještanjem forenzičkih pacijenata iz Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa Tuzla. Također, prihvaćen je tekst Protokola o regulisanju obaveza iz Sporazuma o smještaju i naknadi troškova izvršenja mjera sigurnosti u krivičnom postupku i u drugom postupku u kojem se izriče mjera liječenja, te je ovlaštena ministrica pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona da, u ime Vlade Tuzlanskog kantona zaključi navedeni protokol sa Federalnim ministarstvom pravde. Ministrica je ovlaštena i da na osnovu potpisanog Protokola sa Federalnim ministarstvom pravde, zaključi ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza sa JZU Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac. Na kraju, Ministarstvo pravosuđa i uprave i Ministarstvo zdravstva su zaduženi da u saradnji sa JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla, pokušaju iznaći rješenje i stvoriti uslove za smještaj forenzičkih pacijenata sa prebivalištem u Tuzlanskom kantonu, na psihijatrijskom odjelu JZU Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.


Vlada je jučer dala saglasnost na Odluku Ministarstva zdravstva kojom se odobravaju sredstva za plaćanje pruženih zdravstvenih usluga neosiguranim licima sa područja Tuzlanskog kantona, plaćanje obaveza nastalih po osnovu organizacije pregleda lica umrlih izvan zdravstvene ustanove - mrtvozorstvo, i plaćanje troškova organizacije "Majske donacije 2018. godine" Udruženju građana "Moto klub", Tuzla, u ukupnom iznosu od 958.000,00 KM. Od ovog iznosa 790.000,00 KM je predviđeno za plaćanje pruženih zdravstvenih usluga neosiguranim licima sa područja Tuzlanskog kantona, 160.000,00 KM za plaćanje obaveza nastalih po osnovu organizacije pregleda lica umrlih izvan zdravstvene ustanove i 8.000,00 KM za plaćanje troškova organizacije "Majske donacije 2018. godine".


Kako bi se kvalitetnije precizirale određene odredbe, kao i otklonile nedoumice do kojih se došlo u primjeni važeće Uredbe o pravilima disciplinskog postupka za disciplinsku odgovornost državnih službenika i namještenika u organima državne službe u Tuzlanskom kantonu, a koje se prije svega odnose na gradske odnosno općinske organe državne službe, Vlada je jučer donijela Uredbu o izmjenama Uredbe o pravilima disciplinskog postupka za disciplinsku odgovornost državnih službenika i namještenika u organima državne službe u Tuzlanskom kantonu.

Vlada je jučer prihvatila prijedlog Ministarstva obrazovanja i nauke za pokretanje postupka zaključivanja aneksa kolektivnih ugovora za djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, te zadužila pregovarački tim Vlade Tuzlanskog kantona za vođenje pregovora u vezi sa Kolektivnim ugovorom za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu da do 10.03.2018. godine održi sastanak sa predstavnicima Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture BiH, Kantonalni odbor Tuzlanskog kantona radi usaglašavanja stavova po pitanju zaključivanja aneksa kolektivnih ugovora. Glavna intencija ovih aktivnosti jeste usklađivanje odredbi kojima je regulisana najniža plaća, odnosno jednak tretman svih uposlenika, kako bi se preveniralo da određeni broj uposlenika, sa najnižim koeficijentom za obračun plaće bude doveden u neravnopravan položaj. S tim u vezi Vlada je danas imenovala pregovarački tim Vlade Tuzlanskog kantona za vođenje pregovora u vezi sa Kolektivnim ugovorom za djelatnost osnovnog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu i Kolektivnim ugovorom za djelatnost srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu. Na čelo tima imenovan je ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović, a članovi su ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić, ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić i ministar finansija Miralem Nuhanović.

Zbog neophodnih tehničkih izmjena, odnosno usklađivanja sa odredbama nedavno donesenog Zakona o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu, Vlada je jučer donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće državnih službenika u organima državne službe Tuzlanskog kantona.


Vlada je jučer odobrila 6.000,00 KM Kantonalnom tužilaštvu Tuzla na ime usluga demontaže polica TCMS-a, demontaže kancelarijskog namještaja i arhivskih polica, uklanjanje podnih obloga (laminata) i iznošenja arhivske građe, kao i 2.340,00 KM Klubu borilačkih sportova „Tuzla – Sinbra“ Tuzla, na ime refundacije troškova u organizaciji 19. Međunarodnog karate turnira „TK Open“ (otvoreno prvenstvo Tuzlanskog kantona u karateu) i 4. Memorijalnog turnira „Fuad Hadžiavdić Fudo“ koji je održan 24.02.2018. godine.


-Vlada je donijela rješenja o privremenom imenovanju predsjednika i članova Upravnog odbora JU Odgojni centar Tuzlanskog kantona, Upravnog odbora JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, Upravnog odbora JU Arhiv Tuzlanskog kantona i Upravnog odbora Opće bolnice „Dr. Mustafa Beganović“ Gračanica.

Vlada je jučer prihvatila da bude pokrovitelj bez finansijske potpore trećeg „Simpozija urgentne medicine Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem“ koji je planiran 30. i 31. marta 2018.godine u Hotelu „Tuzla“.

(tuzlarije.net - Odjeljene za informisanje Vlade TK)               













27.03.2024. Broj citanja: 159
Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝




27.03.2024. Broj citanja: 179
U par mjeseci, tri broda udarila u most: ˝Vremena se mijenjaju, brodovi su sada veći˝




27.03.2024. Broj citanja: 512
Kreće nova potraga u Baltimoreu. ˝Ne vjerujem da ćemo ikoga naći živog˝




27.03.2024. Broj citanja: 2012
Još uvijek se traga za curicom (2) u Srbiji. Nenad Periš: Dani iščekivanja su najteži




27.03.2024. Broj citanja: 184
Iz Europola nestali tajni dokumenti: ˝Ovo je ozbiljan incident˝




27.03.2024. Broj citanja: 129
Izrael u noći snažno bombardirao Gazu. ˝Ljudi umiru od želje za konzervom tune˝




27.03.2024. Broj citanja: 125
Demografska katastrofa: Japanska firma s pelena za bebe prelazi na pelene za odrasle




26.03.2024. Broj citanja: 3963
Umrla je Slađana Milošević




25.03.2024. Broj citanja: 1067
Izrael upozorio četiri europske zemlje da ne priznaju Palestinu




25.03.2024. Broj citanja: 128
Ukrajinci masovno bježe od regrutacije. ˝To je karta u jednom smjeru˝
















OSTALE VIJESTI
Pronađena tijela dvojice radnika s mosta u Baltimoreu, bili su u kamionu
VIDEO Španjolska vojska iz aviona ispustila 26 tona hrane u Pojas Gaze, pogledajte
Izrael traži sastanak s SAD-om zbog planiranog napada na Rafah
AUDIO Objavljen razgovor prometne policije: "Ima li na mostu radnika? Neka se maknu"
Rusi brutalno uništavaju pogranična sela. To je Putinova "sanitarna zona" u Ukrajini
Otapanje ledenjaka usporilo Zemljinu rotaciju. Utječe na mjerenje vremena
Aktivistica Pussy Riota u Rusiji dobila šest godina zatvora zbog objava Ukrajini
Macron s brazilskim predsjednikom porinuo podmornicu vrijednu 10 milijardi dolara
Analiza CNN-a: U par mjeseci, tri broda udarila u most. Trebamo li se brinuti?
Kanada premašila 40 milijuna stanovnika. Gotovo četvrtina nisu Kanađani
VIDEO Divovska anakonda pronađena mrtva. Biolog koji je plivao s njom: Ubili su je
Europska komisija želi uvesti europsku diplomu
Cijene nafte iznad 86 dolara
Kako mala europska država spašava Ukrajinu u ključnom trenutku
Visa i Mastercard pristali na nagodbu, neznatno snižavaju naknade trgovcima u SAD-u
Ukrajinci su u jednom žestokom napadu pogodili četiri ruska broda
19-godišnjak u Njemačkoj zaklao roditelje i brata, teško ozlijedio sestru
UN: U svijetu se svakog dana baci milijardu obroka hrane
Pao broj TV reklama, vlasniku njemačke RTL grupe prihodi stagnirali
Zaharova: ISIL nije mogao izvesti masakr. Zna se tko je, izvukli su asa iz rukava







SVASTARIJE

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝

U par mjeseci, tri broda udarila u most: ˝Vremena se mijenjaju, brodovi su sada veći˝

Kreće nova potraga u Baltimoreu. ˝Ne vjerujem da ćemo ikoga naći živog˝

Još uvijek se traga za curicom (2) u Srbiji. Nenad Periš: Dani iščekivanja su najteži

Iz Europola nestali tajni dokumenti: ˝Ovo je ozbiljan incident˝

Izrael u noći snažno bombardirao Gazu. ˝Ljudi umiru od želje za konzervom tune˝

Demografska katastrofa: Japanska firma s pelena za bebe prelazi na pelene za odrasle

Umrla je Slađana Milošević

Izrael upozorio četiri europske zemlje da ne priznaju Palestinu

Ukrajinci masovno bježe od regrutacije. ˝To je karta u jednom smjeru˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi