TUZLARIJE - VIJESTI

29.03.2018. u 11:36 Broj citanja: 2809
Održana 17. redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzla:
Vijećnici usvojili niz odluka o izradi regulacionih planova

Novina na sjednici Gradskog vijeća je da počinje sa intoniranjem državne himne. Od promjena treba navesti i da je uveden sistem elektronskog glasanja. Vijećnica Hidajeta Jarčević, koja je do sada bila članica SDA, obavijestila je prisutne da napušta stranku, te da od sada djeluje kao nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću, a nakon toga se pristupilo usvajanju i realizaciji dnevnog reda.

Tuzlarije
Uvedeno elektronsko glasanje


Vijećnici opozicionih stranaka u Vijeću (SDA, HDZ, SBB, BOSS) ukazali su na činjenicu da gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović rijetko prisustvuje sjednicama Gradskog vijeća, što smatraju njegovim propustom i nepoštivanjem rada Vijeća i vijećnika. Vijećnici HDZ-a Ivica Kovačević i Jasminka Mijatović, kazali su da neće podržati dnevni red jer opet ne sadrži uvajanje Statuta Grada Tuzla.

Brojna vijećnička pitanja

Iznesena su brojna vijećnička pitanja. Neka od se odnose na uređenje Barutane na Gradini, sanaciju brojnih udarnih rupa na saobraćajnicama, neuređen parking iza zgrade Gradske uprave, otrovni odpad u HAK-u koji predstavlja opasnost za cijeli grad i državu (naveo Mirnes Ajanović BOOS). Pravilnik o subvencijama kamata onima koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, zanimo je vijećnicu Ernu Delić (SDP) kao i izgradnja igrališta u Krečanskoj. Nevres Hurić (SDA) ukazao je na problem kanala u Ljepunicama koji se ne čisti te se nakon kiša stvaraju problemi. Istaknuo je i nedostatak linija gradskog saobraćaja do Dragunje što mještanima stvara problem. Elvir Kasumović (SBB) upoznao je prisutne sa problemom parkiranja kojeg imaju stanari Kula G i F na Sjenjaku iako imaju stanarske parking karte. Vijećnica Lejla Osmanbegović (SBB) izvijestila je o vodi koja se nakon kiše slijeva do ambulante u Slavinovićima, što otežava pristup do ambulante, a otpadna voda nekada ulazi i u same prostorije.

Vijećnici svih političkih opcija na svakoj sjednici u ime građana postavljaju brojna pitanja ali isto tako i ukazuju na problem da ne dobijaju redovno odgovore od resorsnih službi.

Tuzlarije


Nakon razmatranja jednoglasno je usvojena Odluka o prenosu posjeda i prava vlasništva bez naknade na nekretninama u vlasništvu Grada Tuzle, koje se nalazi u obuhvatu područja perspektivne vojne imovine OS BiH "Kozlovac" Tuzla, na Bosnu i Hercegovinu - Ministarstvo odbrane BiH.

Sjednici je prisutvovao i sekretar Ministarstva odbrane BiH Muhamed Smajić, koji se zahvalio na korektnoj saradnji koju su imali sa gradskim vlastima u toku pripreme potrebnih materijala.

Usvojene odluke o pristupanju izradi regulacionih planova za više tuzlanskih naselja

Na sjednici je usvojen niz odluka koje se odnose na razvoj i izgradnju dijelova Tuzle za koje se pokazuje interes ili zbog potreba grada za boljim infrastrukturnim rješenjima u nekim naseljima.

Usvojena je Odluka pristupanju izradi Regulacionog plana stambeno poslovne zone Kreka jug. Površina obuhvata Regulacionog plana iznosi cca 5,44 ha.

Tuzlarije


Granica obuhvata Regulacionog plana definisana je na sjeveroistoku Ulicom Amalije Lebeničnik, na sjeverozapadu Južnom gradskom magistralnom saobraćajnicom, na jugozapadu sa dijelom Prostorne cjeline "Kreka jug" - I faza, a na jugoistoku sa prostorom individualnog stambenog naselja Crvene Njive.

Na jučerašnjoj sjednici usvojen je i Nacrt regulacionog plana dijela prostorne cjeline "Sjenjak 1" i prostorne cjeline "Sjenjak 2", kao i o Odluka o provođenju Regulacionog plana.

Tuzlarije


Odluka se donosi u svrhu prostornog uređenja i izgradnje u obuhvatu dijela Prostorne cjeline "Sjenjak 1" i Prostorne cjeline "Sjenjak 2", stambeno poslovna zona, sa režimom građenja I stepena i prelaznim odredbama, koja je utvrđena Prostornim planom grada Tuzla za period 2010/2030. godine.

Prostor obuhvaćen Regulacionim planom zauzima površinu od 8 ha i definisan je na istoku stambenim objektom "Blok A" i Ulicom Alekse Šantića (transferzalna saobraćajnica T-8), na sjeveru Ulicom I Tuzlanske brigade, na jugu regulisanim koritom rijeke Jale i na zapadu stambenim objektima "Blok C" i "Blok B". Granica obuhvata Regulacionog plana najvećim dijelom je identična granicama Prostorne cjeline "Topolica".

Tuzlarije


Granica obuhvata Regulacionog plana definisana je na sjeveru regulisanim koritom rijeke Jale, na zapadu transverzalnom saobraćajnicom T-7 (Ulica 15. maja), na jugu planiranom trasom Južne gradske magistralne saobraćajnice i na istoku sa parcelom postojećeg kolektivnog stambenog objekta C-8.

Također je usvojena Odluka o izmjenama Odluke o provođenju regulacionog plana prostorne cjeline Slatina. Rečeno je da će se izgradnja objekata i uređenje prostora vršiti uz etapnu i djelimičnu realizaciju osnovne mreže infrastrukture, u skladu sa usvojenim Regulacionim planom, Glavnim projektima objekata i Glavnim projektima uređenja terena za pojedinačne mikrokomplekse. Kroz predmetno područje prolazi trasa zacjevljenog potoka Hukalo, te je Regulacionim planom predložena trasa izmještanja koja će se realizovati etapno u skladu sa prostornim i finansijskim mogućnostim.

Usvojena je i Odluka o provođenju Urbanističkog projekta prostorne cjeline Tabašnice - Atik mahala u Tuzli. U ranije donesenu Odluku dodat je član koji glasi "Izuzetno, do sticanja inžinjersko–geoloških uslova za izgradnju planiranih objekata, u okviru ove prostorne cjeline, može se odobriti uređenje javnih površina (uređenje pješačkih površina, parking površina, uređenih zelenih površina i sl.)."

Tuzlarije


Stečeni su oslovi za igradnju višenamjenskog igrališta i pratećih sadržaja u naselju Mihatovići (MZ Šićki Brod) te su jučer vijećnici usvojili Odluku o utvrđivanju javnog interesa i pristupanju izradi igrališta, kao i izvođenju radova u svrhu implementacije Regulacije rijeke Jale - III faza na dionici u Simin Hanu do skretanja u Gornju Tuzlu.

Razmotren je izvještaj o radu JU Centar za socijalni rad, čime je i završena 17. redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzla, a za april su najavljene dvije sjednice Vijeća.

S.M.

(tuzlarije.net)               













25.04.2024. Broj citanja: 111
Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti




25.04.2024. Broj citanja: 74
Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi




25.04.2024. Broj citanja: 404
Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina




25.04.2024. Broj citanja: 149
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 233
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 170
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli




25.04.2024. Broj citanja: 151
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima




24.04.2024. Broj citanja: 949
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝




24.04.2024. Broj citanja: 768
Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra




24.04.2024. Broj citanja: 319
Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝
















OSTALE VIJESTI
Rusija zaprijetila Poljskoj
Švedska šalje vojnike u Latviju
Operirana dva konja koji su jurili centrom Londona: "U teškom su stanju"
Pokrenuta istraga o smrti brata Dankinog ubojice: "Tužiteljstvo ne vjeruje policiji"
Kremlj: Isporuka ATACMS-a će samo stvoriti probleme Ukrajincima
Širi se korupcijska afera u Rusiji. Nakon Šojguovog suradnika uhićen i biznismen
Pogođena željeznica u Ukrajini, stradao i neboder. Rusi napali moćnim Iskanderom
Srpski plaćenik: Rusi me žele protjerati u Srbiju, gdje mi prijeti 25 godina zatvora
Grčki vojni brod presreo dronove Huta u Crvenom moru
Pet tinejdžera optuženo za terorizam nakon napada nožem u crkvi u Sydneyju
Svemirska luka u Škotskoj sve bliže lansiranju satelita
Venecija od danas naplaćuje ulazak u grad turistima
Američki šef diplomacije: Nadamo se da će više Amerikanaca studirati u Kini
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli
Pad na azijskim burzama. Ulagače zabrinule poruke iz tvrtke vlasnice Facebooka
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke
Pentagon potvrdio: Isporučili smo moćne ATACMS-e Ukrajincima
VIDEO Zastupnik u EU parlamentu pustio živu golubicu u znak mira, pogledajte
U Makedoniji su predsjednički izbori, vodi oporbena desničarska kandidatkinja
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini







SVASTARIJE

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi