TUZLARIJE - VIJESTI

06.04.2018. u 10:35 Broj citanja: 3521
Pismo čitatelja:
Građanska inicijativa za ulicu Goli brijeg u Tuzli

Tuzlarije


Čitalac Mirza Jašarević, poslao nam je tekst identičan onom kojeg je poslao Centru za zastupanje građanskih interesa (centar72.ba). Radi se o aplikaciji putem koje građani Tuzle i Zenice mogu u bilo kojem trenutku, 24 sata dnevno, postavljati pitanja i prijavljivati uočene probleme na području grada, a koji su u gradskoj nadležnosti. Nakon što se pitanje postavi na platformu, gradske službe bi trebale odgovoriti građanima u roku od 72 sata, ne računajući neradne dane i praznike.

Čitalac Jašarević kaže da iz svog vlastitog primjera, i uvida u ostale prijavljene probleme, primjećuje da na neka od postavljenih pitanja nije odgovoreno mjesecima, pa i više.

Pogledali smo statistiku ove aplikacije. Bez obzira što je primjedba čitaoca Jašarevića tačna, moramo primjetiti da je aplikacija postigla cilj. Građani prijavljuju probleme, gradske uprave nastoje da ih riješe. Zanimljivo je da su Zeničani poduzetniji u prijavljivanju problema (1694) u odnosu na Tuzlake (892), ali i da je zenička uprava efikasnija te ima veći broj riješenih prijava i prijava na koje je odgovoreno.

Tuzlarije


U nadi da će tuzlanske gradske službe dostići efikasnost kolega iz Zenice, u nastavku prenosimo u cijelosti tekst čitaoca Jašarevića:


Građanska inicijativa za ulicu Goli brijeg u Tuzli

Poštovani gradski vijećnici i gradonačelniče,

Obraćam Vam se u svoje lično ime, a vjerujem, i u ime svih stanara sa kojima sam imao priliku razgovarati u ulici Goli brijeg u Tuzli. Toliko je komunalnih problema u ovoj ulici, da jednostavno ne znam kako i odakle bih počeo!!!

Vjerovatno Vam je poznato (a trebalo bi da jeste), da je ulica Goli brijeg u samom središtu grada, iako se to nipočemu ne može reći, osim po naplati urbanističkih i građevinskih dozvola, kada nas uredno svrstavate u nultu zonu grada, kao "strogi" i urbani centar grada i kada naplaćujete iznimno visoke takse za gradnju individualnih objekata.

Pokušaću Vam približiti naše goruće probleme.

Putna komunikacija (potez od mosta "Pasarela" do skretanje u Merdžinu ulicu)

Na ovom potezu, više od pola ulice je i danas pod kaldrmom, što i ne bi bio neki problem da se ona redovno održava od stane nadležne gradske službe. Naime, u proteklih 20-30 godina, desilo se mnogo kvarova na vodovodnim, kanalizacionim, elektro, telefonskim i drugim instalacijama koje su provedene ispod površine ulice.

Tuzlarije


Nakon svake intervencije nadležnih službi, te nakon vađenja granitnih kocki, nama bi ostajale hrpe tucanika i iskopane zemlje koje se vremenom slegnu, nakon čega nastanu velike rupe i krateri, koji otežavaju kretanja vozila i pješaka, u već ionako deformisanoj cesti od slijeganja terena. Samo ću spomenuti da, nakon svake takve intervencije, granitne kocke stoje toliko dugo dok ne buduotuđene, umjesto da ih nadležna služba vrati tamo gdje su i bile. Nažalost, to se nikada nije desilo i sada imamo stanje koje možete vidjeti na priloženim fotografijama.

Tuzlarije


Stanari naše ulice često u šali kažu, da jedva čekaju da gradonačelniku padne napamet nova rekonstrukcija nekog gradskog parka, jer bi nam tako odvezli granitnu kocku, a put asfaltirali. (kao u slučaju skidanja kaldrme u MZ Kula i odnošenje iste u centralni gradski park).

Prije 5-6 mjeseci smo dostavili, u ured MZ Jala, potpisanu peticiju za rekonstrukciju ove putne komunikacije, ali još uvijek nemamo nikakav odgovor na istu. Pitamo se koliki je zakonski rok da nam se nadležne služba javi sa bilo kakvim odgovorom?!

Napomena: Živimo u centru Grada Tuzle, u NULTOJ urbanoj zoni...

Odvoz smeća

Odvoz smeća je uredan i uvijek na vrijeme, ponedjeljkom i četvrtkom svake sedmice. Međutim, ono što se dešava u ostalim danima, kada građani iznose svoje smeće zbog redovnog odvoza, teško je opisati. Naime, u našoj ulici nemamo, niti smo ikada imali i jedan kontejner za odlaganje smeća, tako da se stanari snalaze i traže alternativne načine. Mnogi odnose svoje smeće u druge mjesne zajednice, ali većina ih mora ostavljati na ulici, tako da su ove hrpe smeća prepuštene na milost i nemilost pasa lutalica i sakupljača sekundarnih sirovina.

Tuzlarije


Uzgred, koristio sam i vlastita poznanstva sa direktorom nadležne službe, kako bi se ovaj problem sa kontejnerima riješio, međutim, i pored dobre volje obje strane, ni to nije dalo rezultate. Mi i dalje nemamo niti jedan kontejner za ulicu Goli brijeg i ne znamo kakve su namjere naših gradskih vlasti po ovom pitanju. Imate li vi adekvatan odgovor na ovaj naš problem?
Kažu, slike govore mnogo više od riječi...

Tuzlarije


Historija piše, da ni za vrijeme vladavine kralja Tvrtka smeće nije bacano u "kacu za rakiju" od 500 litara, inače vlasništvo našeg dobrog komšije, rahmetli Fike!

Napomena: Živimo u centru Grada Tuzle, u NULTOJ urbanoj zoni...


Centralno grijanje

U 2010. godini, tadašnja je općina Tuzla i JP Centralno grijanje, uz pomoć sredstava međunarodnh donatora, uspjela uraditi centralni toplovod na potezu "Vatrogasni dom- Goli brijeg br. 1", što je za nas bilo vrlo ohrabrujuće. Međutim, od tada pa do danas, punih 8 godina, više ništa, al´ baš ništa, nije učinjeno da se stanovnicima ovog dijela grada olakša individualni priključak na centralno grijanje, u smislu postizanja dogovora oko načina plaćanja priključka, jeftinije nabavke podstanica i cijevi, mogućnost priključenja više objekata na jednu podstanicu kao što je to slučaj u zgradama, itd.

Tuzlarije


Za ovih 8 godina, nije organizovan niti jedan sastanak u MZ Jala, kako bi se o ovome razgovaralo ili dale podrobnije informacije od nadležnih službi i/ili javnih preduzeća o svim mogućnostima priključenja na gradski toplovod, iako ste potpuno svjesni koliko domaćinstava u tom dijelu grada koristi ugalj kao osnovni energent za zagrijavanje svojih domova.

U navedenom periodu, zbog previsokih cijena priključka, na ovom potezu ukupno se priključilo tek 6 objekata, što ovu investiciju čini potpuno neopravdanom.

Da li imate plan/namjeru da se nekako približite građanima po ovom pitanju ili ćete dopustiti da i u narednih 8 godina samo grijete pod/zemlje?

Napomena: Živimo u centru Grada Tuzle, u NULTOJ urbanoj zoni, sa indeksom kvalitete zraka od oko 200 u prosjeku, što se smatra vrlo nezdravim i opasnim zrakom!!!


Još neki problemi naše ulice...

Nepovoljna konfiguracija terena i gusta naseljenost u MZ Jala, nikako ne treba biti alibi da se ništa, al´ baš ništa,ne pokuša poduzeti po pitanju izgradnje nekog manjeg dječijeg igrališta i/ili parka sa klupama za odmor naših starijih sugrađana. Samo ću vas informisati, jer to sigurno ne znate, da naša djeca odrastaju na Južnoj magistrali i igraju "basket" na košu koji je pričvršćen na stub ulične rasvjete u ulici pod nagibom od 45 stepeni.

Sve druge Mjesne zajednice u našem gradu, ovo i mnogo više itekako imaju i obilato koriste.

Blago njima !!!

Naša djeca i naši očevi i majke su "osuđeni" da prelaze preko već potpuno ruiniranog i nesigurnog mosta "Pasarela", koji je njihova jedina veza sa prostorima za nabavku, odmor i igru u centru grada.
Stanje ovog mosta dodajemo kao još jedan veliki problem naše cijele mjesne zajednice, koji predstavlja jako opasan prelaz za pješake iz više razloga. Naime, ograda je stara, nespretno premazna preko korodiranih dijelova, te klimava na pojedinim dijelovima, što bi mogao da bude uzrok pada pješaka na Južnu magistralu ili u rijeku Jalu! Zbog čestih kvarova na rasvjeti na magistrali, ovaj most je često u mraku (jer ne posjeduje vlastitu rasvjetu), čime se stvara veliki osjećaj nesigurnosti kod djece i mladih u večernjim satima. Dodatno, stepenice za prilaz ovom mostu, sa obje strane, su kao i gore pomenuta kaldrma, polomljene, okrnjene i pune sitnih kamenčića koje se nikada ne metu i ne peru, što ih čini potpuno neprilagođenim za prelaz osoba koje su stare ili imaju neki invaliditet. Mi nemamo alternative, osim da siđemo ispod mosta i prelazimo Južnu magistralu na mjestima bez pješačkog prelaza, jer mi ovaj most moramo prelaziti i po nekoliko puta dnevno, zajedno sa turistima i studentima, koji borave u privatnim smještajima i hotelima u našem naselju.

Pitam vas, gradski vijećnici i gradonačelniče, koje biste riješenje našli za vašu djecu i vaše roditelje, koji svakodnevno moraju prelaziti ovaj most, najmanje 4 puta dnevno, radi škole i nabavke osnovnih namirnica?!

Na ovaj dopis ne zahtjevam nikakav odgovor, jer sam svjestan šta ću u njemu dobiti kao obrazloženje. Vi obično imate velike procedure čak i za najjednostavnija pitanja građana, pa se stalno pravdate izgovorima da ne postoje sredstava u budžetu, da nismo prioritet i/ili da je to nadležnost nekog trećeg...

Stoga nam nemojte ni odgovarati na isti, nego, KONAČNO NEŠTO UČINITE !!!!

U iščekivanju vaše PROMPTNE reakcije, ja i moje komšijeiz ulice Goli brijeg, ćemo biti strpljivi i spremni da zajednički učinimo da ovaj dio grada oživi i bude "za život najudobniji svakom njenom stanovniku"..., a ako ni to niste u stanju, bar nam učinite zadovoljstvo i skinite breme NULTE ZONE koju nam neosnovano pripisujete!!!

Svjesni smo i drugih prioriteta i problema u gradu, ali i mi, bar na ovaj način želimo ukazati na svoje!

Ukoliko trebate dodatne informacije vezane za ovu incijativu, budite slobodni da me kontaktirate.

Srdačno,
Mirza Jašarević
U Tuzli, 21.03.2018. god.

(tuzlarije.net)               













28.03.2024. Broj citanja: 113
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica




28.03.2024. Broj citanja: 15
Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani




28.03.2024. Broj citanja: 412
Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama




28.03.2024. Broj citanja: 366
Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel




27.03.2024. Broj citanja: 170
Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝




27.03.2024. Broj citanja: 208
U par mjeseci, tri broda udarila u most: ˝Vremena se mijenjaju, brodovi su sada veći˝




27.03.2024. Broj citanja: 516
Kreće nova potraga u Baltimoreu. ˝Ne vjerujem da ćemo ikoga naći živog˝




27.03.2024. Broj citanja: 2032
Još uvijek se traga za curicom (2) u Srbiji. Nenad Periš: Dani iščekivanja su najteži




27.03.2024. Broj citanja: 193
Iz Europola nestali tajni dokumenti: ˝Ovo je ozbiljan incident˝




27.03.2024. Broj citanja: 130
Izrael u noći snažno bombardirao Gazu. ˝Ljudi umiru od želje za konzervom tune˝
















OSTALE VIJESTI
Predsjednik Filipina uvodi protumjere Kini zbog napada: "Nećemo šutjeti"
Jakarta više neće biti glavni grad Indonezije
Francuska tuži učenicu jer je lažno optužila ravnatelja da ju je udario zbog hidžaba
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica
Iračanin koji je spalio Kuran u Švedskoj otišao u Norvešku. Tražit će azil
Wall Street porastao nakon tri dana pada
Novi ruski napad na Harkiv, ubijen dječak (12). "Možda su koristili novi tip bombe"
Pronađena tijela dvojice radnika s mosta u Baltimoreu, bili su u kamionu
VIDEO Španjolska vojska iz aviona ispustila 26 tona hrane u Pojas Gaze, pogledajte
Izrael traži sastanak s SAD-om zbog planiranog napada na Rafah
AUDIO Objavljen razgovor prometne policije: "Ima li na mostu radnika? Neka se maknu"
Rusi brutalno uništavaju pogranična sela. To je Putinova "sanitarna zona" u Ukrajini
Otapanje ledenjaka usporilo Zemljinu rotaciju. Utječe na mjerenje vremena
Aktivistica Pussy Riota u Rusiji dobila šest godina zatvora zbog objava Ukrajini
Macron s brazilskim predsjednikom porinuo podmornicu vrijednu 10 milijardi dolara
Analiza CNN-a: U par mjeseci, tri broda udarila u most. Trebamo li se brinuti?
Kanada premašila 40 milijuna stanovnika. Gotovo četvrtina nisu Kanađani
VIDEO Divovska anakonda pronađena mrtva. Biolog koji je plivao s njom: Ubili su je
Europska komisija želi uvesti europsku diplomu
Cijene nafte iznad 86 dolara







SVASTARIJE

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani

Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama

Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝

U par mjeseci, tri broda udarila u most: ˝Vremena se mijenjaju, brodovi su sada veći˝

Kreće nova potraga u Baltimoreu. ˝Ne vjerujem da ćemo ikoga naći živog˝

Još uvijek se traga za curicom (2) u Srbiji. Nenad Periš: Dani iščekivanja su najteži

Iz Europola nestali tajni dokumenti: ˝Ovo je ozbiljan incident˝

Izrael u noći snažno bombardirao Gazu. ˝Ljudi umiru od želje za konzervom tune˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi