TUZLARIJE - VIJESTI

12.04.2018. u 16:36 Broj citanja: 995
Delegacija Vlade posjetila Općinu i privredne subjekte u Gračanici

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem boravila je danas u radnoj posjeti u Gračanici. Ovom prilikom premijer i ministri su se susreli sa načelnikom Općine Nusretom Helićem, u okviru priprema za predstojeći sajam "Grapos Expo" posjetili novu lokaciju sajmišta, te posjetili privredna društva "RPC Superfos" i "Plamingo".

Tuzlarije


Na sastanku sa načelnikom Općine Nusretom Helićem razgovarano je o kapitalnim projektima i potrebama Gračanice, koje bi se mogle sufnansirati iz Kantonalnog budžeta.

"Vlada će ove godine, kroz nekoliko svojih programa, poput programa kapitalnih ulaganja, programa ulaganja vodnih naknada i programa namjenskih sredstava iz oblasti zaštite okolice investirati i realizirati nekoliko razvojnih projekata na području Gračanice. Između ostalog to se odnosi na kapitalne investicije u nekoliko škola, projekat energijske efikasnosti – utopljavanje Opće bolnice u Gračanici, te rekonstrukciju i adaptaciju Policijske stanice. Također, planirali smo da putem Direkcije regionalnih cesta, iz sredstava planiranog kreditnog zaduženja, radimo i na rješavanju pitanja kružnog toka, na ulaznoj cesti u Gračanicu", rekao je premijer Suljkanović.

Tuzlarije


Također, imajući u vidu nedostatak električne energije za narasle investicijske potrebe na području Gračanice, danas je dogovoreno da će Vlada, zajedno sa predstavnicima Općine, zajednički nastupiti prema Elektroprivredi BiH u cilju povećanja elektro-potencijala koji je postao jedan od glavnih limitirajućih faktora za razvoj privrede na gračaničkom području.

Nakon posjete u Kabinetu načelnika, delegacija je u društvu načelnika Helića i njegovih saradnika posjetila novu lokaciju gdje će se ove godine održati sajam privrede i poduzetništva Grapos Expo".
"Zadovoljstvo nam je vidjeti da sve pripreme za održavanje Sajma na ovoj novoj lokaciji, u krugu kompanije "Fering", teku predviđenom dinamikom. Posebno zadovoljstvo je čuti da su već i mjesec dana prije održavanja Sajma svi prostori već rezervisani, te da ove godine imamo i povećanje broja izlagača.


To je jedan od pokazatelja ispravnosti ove sajamske aktivnosti, koji u potpunosti opravdava podršku koju mi, kao Vlada, pružamo Sajmu", rekao je premijer Suljkanović.

"Danas, kada većina sajmova bilježi pad zainteresiranosti i pad broja izlagača, ovogodišnji Grapos Expo je okupio oko 10% više izlagača nego što je to bio slučaj prošle godine. Ove godine, naši projektovani sajamski kapaciteti su popunjeni već mjesec dana prije održavanja samog Sajma, tako da ćemo ove godine na 121 štandu ugostiti 321 izlagača iz 6 zemalja", rekao je Nedžad Nuhanović, direktor sajma "Grapos Expo".

U okviru posjete privrednim društvima "Plamingo" i "RPC Superfos", delegacija Vlade se upoznala sa proizvodnim asortimanom ovih kompanija koje su se izborile za svoju prepoznatljivost i na zahtjevnom europskom tržištu. Kada je u pitanju "Plamingo", radi se o vodećoj firmi u sektoru brizganja i kromiranja plastičnih dijelova za autoindustriju industriju kućanskih aparate, sanitarnu galanteriju i industriju namještaja. Nekadašnji "Helioplast", kojeg je 2014. godine akvizirala jedna od vodećih Evropskih grupacija "RPC", je pod nazivom "RPC Superfos" nastavio širenje svog asortimana plastične ambalaže, povećao broj radnih mjesta, te nastavio svoj ukupan rast i razvoj.

Tuzlarije


Tokom sastanka sa predstavnicima ovih kompanija premijer Suljkanović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da tako respektabilne kompanije rade i uspješno djeluju na području našeg kantona. Premijer je ponovio da svi privrednici u našem kantonu u Vladi imaju partnera i servis koji im stoji na usluzi da im u skladu sa objektivnim mogućnostima pomogne da se izbore sa svim izazovima i poteškoćama s kojima se susreću u svom poslovanju.
Osim premijera današnjoj posjeti prisustvovali su ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović, ministar privrede Osman Puškar, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić i ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić.

(tuzlarije.net - Odjeljene za informisanje Vlade TK)               

 Završen takmičarski dio SFF-a
Najbolji film 24. Sarajevo Film Festivala ˝Aga˝ Milka Lazarova
Povrijeđeno nekoliko od 165 putnika
Avion izletio s piste pri slijetanju na filipinski aerodrom
Odlazak kraljice soula
Umrla je Aretha Franklin

17.08.2018. u 10:20 Broj citanja: 794
Upoznajte treću ˝Pametnu školu˝ u Tuzlanskom kantonu


Područna škola Omazići egzistira u sklopu osnovne škole Grivice i smještena je na području općine Banovići. Unutar škole odvija se četvorogodišnja nastava. Nastavu pohađa 64 učenika, raspoređenih u 4 odjeljenja. Objekat škole izgrađen je 60-tih godina prošlog stoljeća, te zbog svoje starosti predstavljao je energetski neefikasan objekat.

OPŠIRNIJE


17.08.2018. u 10:04 Broj citanja: 424
Iz Biltena MUP-a TK:
Jučer kod Doma za nezbrinutu djecu teško povrijeđena pješakinja


Dana 16.08.2018 godine oko 18:55 sati u Tuzli u ulici Prve Tuzlanske brigade, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovalo pmv. "Golf 5", kojim je upravljao D.P., rođen 1999. godine iz Tuzle i pješak E.T., rođena 1944. godine iz Tuzle.

OPŠIRNIJE


17.08.2018. u 09:33 Broj citanja: 459
Novalić: Brojne prednosti izgradnje bloka 7 TE Tuzla


TuzlarijeIz Vlade FBiH stižu potvrde da bi realizacija projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektra ne Tuzla trebala početi u septembru ove godine. Postoji konsenzus da je izgradnja bloka 7 Termoelektrane Tuzla neophodna za stabilnost elektroenergetskog sistema BiH, te da su brojne prednosti izgradnje ovog bloka, od ekoloških, ušteda u potrošnji uglja do novih radnih mjesta

OPŠIRNIJE


17.08.2018. u 09:15
Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla:
Najava 5. Regionalne likovne kolonije ˝Slovenci u Tuzli 2018˝


TuzlarijeSavez slovenačkih društava u BiH "Evropa zdaj" i "Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla, od ponedjeljka 20.08. do subote 25.08.2018.godine u Kući plamena mira organizovat će jubilarnu, 5. Regionalnu likovnu koloniju "Slovenci u Tuzli 2018".

OPŠIRNIJE


17.08.2018. u 00:10 Broj citanja: 5342
Dogodilo se u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


17.08.2018. u 00:07 Broj citanja: 8492
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Sjednica Vlade FBiH u Mostaru: Garancija za kreditno zaduženje za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla

Borci nezadovoljni predloženim tekstom Zakona: Nova runda usaglašavanja Zakona o pravima demobiliziranih boraca

Većina nije zainteresovana za ostanak u BiH: Mektić: U BiH trenutno između 2.000 i 2.300 migranata

Trenutno tu boravi više od 1500 ilegalnih migranata: Naredne sedmice počinje adaptacija Đačkog doma u Bihaću

Danas prve sahrane žrtava: Uklonjeni veliki komadi srušenog mosta u Genovi

Stotine osoba se nalazi na krovovima kuća čekajući pomoć: U poplavama u Indiji više od 160 mrtvih

Projekt stabilizacije: Saudijci izdvojili 100 miliona dolara za obnovu Sirije

Trump želi nadmašiti francusku proslavu Dana Bastilje: Pentagon odgodio vojnu paradu za 2019. godinu

Zbog plana o novom pretraživaču: Protest više od hiljadu radnika Googlea

VIDEO: Završen takmičarski dio SFF-a: Najbolji film 24. Sarajevo Film Festivala \'Aga\' Milke Lazarova

Programer koji misli da žene nisu za programiranje tuži Google zbog otkaza
Uznemirujući prizori: Snimljeno brutalno klanje kitova na Farskim otocima
Pentagon: Kina obučava vojne pilote za napade na SAD
Papa Franjo stao na stranu žrtava svećeničke pedofilije
Psi traže preživjele ispod betonskih blokova u Genovi, objavljene nove snimke
Austrija odbila azil tinejdžeru iz Afganistana jer ne izgleda dovoljno gej
Godišnjica terorističkih napada u Španjolskoj: Barcelona odaje počast žrtvama
Somalijac nožem ubio liječnika u Njemačkoj
EU odgovorio talijanskim vlastima: Dali smo vam milijarde eura za obnovu mostova
Strašni detalji zlostavljanja u SAD-u: Svećenik silovao curicu nakon operacije
Jak potres pogodio središnju Italiju, ljudi u panici bježali na cesteSVAŠTARIJE

Jerry Seinfeld nakon 20 godina otkrio zašto je odbio 100 milijuna dolara

"Ukrala mi je pjesmu": Aretha Franklin svoj je najveći hit otela ovom tipu

Ronilac snimio nevjerojatan selfie s kitom

Težak život Arethe Franklin: Prvo dijete rodila s 12, menadžer i suprug je tukao

"Najsiromašniji predsjednik" povukao se iz politike i oduševio potezom

Umrla je Aretha Franklin

Kao da su znali što će biti: Ovi filmovi predvidjeli su budućnost

Policija zaustavila vozača i testirala ga na droge, bio je pozitivan na svaku

Rast turske lire poslije najave 15 milijardi dolara iz Katara

Skoro 350 američkih novina stalo zajedno u obranu slobode tiska od Trumpa