TUZLARIJE - VIJESTI

16.04.2018. u 12:56 Broj citanja: 827
Više od 90 posto mladih u Lukavcu želi omladinski centar

Omladinska grupa "Kvart” osnovana je u februaru 2017. godine kao neformalna grupa mladih nezadovoljna svojim položajem u društvu, s ciljem da svojim djelovanjem dovedu do promjena i boljih uslova za mlade. U prethodnom periodu odradili smo niz aktivnosti, fokusirajući se na najranjiviju kategoriju društva, a to su djeca i mladi. Kao članica Grupe za dobrobit djece, čast nam je i zadovoljstvo raditi na projektima koji su u interesu svih građana i građanki, a naročito djece, od čega bismo izdvojili učešće u kreiranju strateškog dokumenta, Lokalnog akcionog plana za dobrobit djece općine Lukavac.

Tuzlarije


U mjesecu februaru proveli smo anketu na uzorku od 500 mladih, uzrasta od 15 do 30 godina, sa područja općine Lukavac, s ciljem dobijanja informacija o potrebi otvaranja Omladinskog centra. Mladi smatraju da nema dovoljno kulturno/zabavnih događaja, a za mjesto na kojem se mogu okupljati navode samo nekolicinu kafica/klubova u kojima mogu provesti svoje vrijeme. Poražavajući je podatak da više od 60% ispitanih svoje slobodno vrijeme provodi surfajući na internetu - na društvenim mrežama, jer im nedostaje prostor gdje bi svoje hobije, životne vještine i talente mogli da pokažu, prostor u kojem bi mogli nešto novo da nauče, mjesto sigurnog odrastanja u kojem bi mogli da se druže i kvalitetnije provode vrijeme.

Tuzlarije


Smatramo da otvaranjem Omladinskog centra će se pružiti prilika mladima da imaju razlog za ostanak u svojoj zajednici, da vještine koje posjeduju mogu ispoljiti i prenjeti na druge, da ce se sklapati nova prijateljstva i u konačnici imati mjesto na kojem će se osjećati uvijek dobrodošlo i koje će im pružiti mnoge mogućnosti tokom njihovog odrastanja, a podatak da 90,6% mladih smatra da je potreban Omladinski centar u njihovoj zajednici, je dovoljan pokazatelj da lokalna zajednica treba da uradi sve po pitanju otvaranja jednog ovakvog Centra.

Kako mladi vide Omladinski centar najbolje su opisali u svojim anketama, a u nastavku neke od njih i prenosimo:

"Opušten ambijent, gdje muzika nije preglasna, gdje se stimuliše razgovor i gdje se nudi prilika da prisutni predoče svoj rad ili interesovanja, hobije.”, "Ručno oslikana prostorija sa drvenim podom na kome je karta svijeta da bi se na nju bacala lopta i tako birao film za gledanje. Kutak sa stolom za bilijar, par stolova za šah i druge igre… Art room gdje bi članovi čitali svoje pjesme i kratke radove o kojima bi se smjelo govoriti samo i isključivo u toj sobi… Ozvučenje cijelog prostora i zabrana puštanja zaglupljujuće muzike. I mini kuhinja za isprobavanje recepata.”, "Mjesto sa raznovrsnim društvenim igrama, ali i prostorom za čitanje, pričanje sa prijateljima, sviranje uz mogućnost naručivanja pića. Velika prostorija ili soba koja je uredjena poput nečije kuće. Da je sve komfortno, te da se osjeća prvenstveno ugodno kao da si kući. Filmsko platno, projektor, muzika, razne društvene igre...”

Pozivamo nadležne institucije da nam omoguće da imamo sigurno mjesto odrastanja, a sve mlade sa područja naše općine da nam se pridruže u ostvarivanju naših ciljeva.

(tuzlarije.net)               

 Devet otkrića koja ni arheolozi ne mogu objasniti
Arheološke misterije koje su zbunile naučnike
12 činjenica zbog kojih ćemo prošlost gledati iz drugog ugla
Ipak nije sve bilo onako kako zamišljamo
Desilo se u Maroku:
Nakon 35 godina braka i devetero djece saznao da je neplodan

22.04.2018. u 01:18 Broj citanja: 449
Tribina SDA u Tuzli:
Pokušaj destabilizacije SDA je osujećen!


U organizaciji Gradskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla u velikoj sali BKC-a TK večeras je održana tribina SDA pod nazivom „Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja“. Ovo je samo jedna u nizu tribina koje se održavaju širom Tuzlanskog kantona,, u kojoj SDA svojim članovima, simpatizerima, ali i svim zainteresovanim građanima nudi odgovore na pitanja o aktuelnoj političkoj situaciji i predstavlja plan svog političkog djelovanja u predstojećem periodu.

OPŠIRNIJE


21.04.2018. u 21:19 Broj citanja: 2369
Svečana ceremonija ˝Super žena 2017“:
Žene priznanje svih priznanja dodijelile Raziji Mujanović


TuzlarijePriznanje "Žena ženi“ na svečanoj ceremoniji "Super žena 2017“, održanoj večeras u organizaciji Radio Kameleona i web portala Ženski.ba, dodijeljeno je košarkašici Raziji Mujanović, a odluku o istom donijele su žene dobitnice priznanja "Super žena".

OPŠIRNIJE


21.04.2018. u 20:09 Broj citanja: 406
Školske aktivnosti:
Stariji i učenici zajedno izrađivali predmete od papira


Učenici su aktivno učestvovali i istinski uživali u izradi proizvoda koje planiraju prodavati na prodajnoj izložbi "Teferič na Brčanskoj", planiranoj za održavanje u prvoj sedmici maja. Učiteljice Svetlana i Zerina su pripremile učenike, podsticale ih i dale veliki doprinos uspješnoj realizaciji radionica.

OPŠIRNIJE


21.04.2018. u 17:03 Broj citanja: 833
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Preko 25 stepeni je danas. Na jezerima se uveliko pripremaju za novu sezonu, proširuju plažu. Šteta što ne šire i jezera jer nađe se nekako mjesto na plaži, neki leže i na travi sve do ograde, a u jezerima se, kad je najveća vrućina i gužva, jedva mogu ruke raširiti. Ta gužva je i najveća mana, znam da je bolje što se tiče zarade ali lijepo je kad nema previše svijeta pa se baš može opustiti.

OPŠIRNIJE


21.04.2018. u 16:27
Igramo fudbal, brišemo razlike!


Sport i diplomatija mogu graditi mostove, prevazilaziti razlike i rješavati konflikte poruka je trening seminara organizovanog u sklopu projekta Football Zajedno koji realizuje Fair Play Initiative i Balkan Alpe Adria projekt u saradnji sa fudbalskim savezima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore kroz Hatrick program UEFA-e i podršku Austrijske Razvojne agencije.

OPŠIRNIJE


21.04.2018. u 12:50 Broj citanja: 1632
Foto reportaža:
Panonika miriše na ljetoTuzlarijeLijepo vrijeme, sunčano i toplo, šetači, kristalno bistra voda u srednjem jezeru, nekoliko "hvatača farbice" i zamislite, pravi pravcijati turisti, opravdavaju naš naslov, Panonika miriše na ljeto. Oko Velikog jezera atmosfera je radna, radnici dovršavaju prošireni dio plaže.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Kolektivna dženaza u Vlasenici: Na mezarju Rakita ukopani posmrtni ostaci osam Bošnjaka

VIDEO: ‘Pravda za Davida’ na banjalučkom Trgu Krajine: Davor Dragičević: Saučešće u ubistvu je gore od ubistva

O tešanjskom izvozu i zaposlenosti u F+ Venan Hadžiselimović: Tešanj - razvijena lokalna zajednica koja izvozi u 60 zemalja

VIDEO: Posao stoljeća ili gubitak stoljeća?: Blok 3 TE Ugljevik - odugovlačenje odobrene koncesije

VIDEO: BiH s Kosovom na začelju eurointegracija: Mogherini zaobišla BiH, posjeta u maju ili junu zavisi od napretka

Reagovale sigurnosne snage: Saudijski mediji: Dron iznad naselja u Rijadu

Šešelj planira obilježiti 26. godišnjicu svog govora: Neće biti dozvoljena organizacija bilo kakvih skupova u Hrtkovcima

VIDEO: Svijet pozdravlja odluku Pjongjanga : S.Koreja najavila da će suspendovati nuklearne i raketne probe

VIDEO: Utakmice Lige za prvaka BiH i Lige za opstanak: Željezničar poražen od Krupe, Zrinjski slavio protiv Radnika

Tokom promocije u Meksiku: Nakratko ukraden pehar Lige Evrope
Preuzeto sa portala INDEX.HR

subota, 21.4.2018. 19:01
Inspektori prikupili uzorke iz Dume, istražuju je li korišteno kemijsko oružje
subota, 21.4.2018. 18:56
Indija uvela smrtnu kaznu za silovatelje djece
subota, 21.4.2018. 17:40
Identificirane osobe osumnjičene za trovanje ruskog špijuna i njegove kćeri
subota, 21.4.2018. 16:46
Sjeverna Koreja pozvana da potpiše globalni sporazum o zabrani nuklearnih testova
subota, 21.4.2018. 16:34
Rusija tvrdi da su inspektori stigli na mjesto kemijskog napada u Dumi
subota, 21.4.2018. 16:31
VIDEO Djevojka u Poljskoj u šali gurnula prijateljicu, zamalo je pregazio autobus