TUZLARIJE - VIJESTI

06.05.2018. u 17:54 Broj citanja: 15215
Preusmjeren za Budimpeštu jedan kilometar od piste:
Avion iz Vaksja ˝vraćen˝ s kućnog praga Aerodroma Tuzla?

Tuzlarije


Grmljavinsko nevrijeme spriječilo je dva Wizzerova aviona da se po redu letenja spuste na tuzlanski aerodrom u subotu oko 23 sata. Oba su poslana na čekanje da bi se nakon pola sata kruženja prvi avion, iz Stokholma, spustio oko 23:40. Drugi avion, iz Vaksja, pet minuta poslije, u 23:45, u fazi spuštanja, svega 1 kilometar od piste, preusmjeren je za Budimpeštu.

Tuzlarije


Moramo napomenuti da se ovdje ne radi o neuspjelom prilazu (missed approach), situaciji kada posada aviona u fazi spuštanja zaključi da nema uslove za nastavak spuštanja. Neuspjeli prilaz se izvodi po propisanoj proceduri koju prikazuje naredna slika. Obaveznu putanju aviona nakon neuspjelog prilaza pokazuju plave strelice a izvedenu putanju crvena.

Tuzlarije


Manevar kojeg je izvela posada aviona iz Vaksja ne odgovara proceduri neuspjelog prilaza. Da malo pojasnimo, aerodromska kontrola leta može da odobri ili ne odobri slijetanje ali nakon što izda konačno odobrenje sve odluke su na posadi pa i odluka o odustajanju. U slučaju da odustane od slijetanja posada je dužna da prati proceduru za neuspješni prilaz. S obzirom da posada nije pratila tu proceduru nameće se zaključak da nije ona ta koja je odustala od slijetanja već da je slijetanje prekinuto ranije od strane kontrole letenja. Uostalom, nakon više od pola sata kruženja i čekanja, u kojem je baš posada ovog aviona imala prilično posla, što se može vidjeti na narednoj slici, nelogično je da nakon svega tek tako odluči da odustane ispred praga piste i usmjeri avion prema Budimpešti.

Tuzlarije


Izvedeni manevar i odlazak za Budimpeštu navodi na mogućnost da avion nije dobio konačno odobrenje za slijetanje. Moguće je da je posada aviona, koji se spustio pet minuta ranije, obavijestila da su uslovi na pisti loši. Moguće je i da se vrijeme za pet minuta znatno pogoršalo bez nade da bi se brzo moglo popraviti. Podsjećamo, avion je već dugo kružio i nije imao goriva za novi ciklus kruženja.

Sve su to normalni razlozi da se posada odluči za odlazak na aletrnativni aerodrom, u ovom slučaju u Budimpeštu, ali postoji i jedan razlog koji nije normalan u nenormalnim vremenskim uslovima. Riječ je o radnom vremenu aerodromske kontrole letenja. Sve se ovo dešavalo nakon 23:30 do kada je radno vrijeme aerodromske kontrole letenja, a Aerodrom Tuzla i Wizz Air su već imali problema zbog ograničenog radnog vremena aerodromske kontrole letenja. Da ne bi nagađali mailom smo poslali upit stručnom suradniku za odnose s javnošću pri Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) uz molbu za pojašnjenje navedenih dešavanja.

Nadamo se da ćemo od BHANSA-e dobiti objašnjenje jer, prije svega putnici ali i njihova rodbina i prijatelji koji su ih čekali na aerodromu, zaslužuju da znaju zašto su sa "praga Aerodroma Tuzla" upućeni u Budimpeštu.

S obzirom da spominjemo Aerodrom Tuzla moramo naglasiti da je obaveza Aerodroma prema kompanijama i putnicima da u okviru deklarisanog radnog vremena osigura operativne uslove za bezbjedan i efikasan prihvat i otpremu aviona i putnika. Aerodrom ne odlučuje o polijetanju i slijetanju aviona, to je nadležnost kontrole letenja.

Aerodrom kao preduzeće, nema nikakvu nadležnost nad aerodromskom kontrolom letenja kao što je nema ni nad graničnom službom. Kontrola letenja je u nadležnosti Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA - Sarajevo) i to je razlog zašto objašnjenje za dešavanja u vezi sa preusmjeravanjem aviona iz Vaksja nismo tražili od Aerodroma Tuzla već od BHANSA-e.

Nadamo se da će BHANSA dati neko razumljivo objašnjenje jer raspoložive informacije upućuju na mogućnost da je avion vraćen sa "kućnog praga" aerodroma zato što je isteklo radno vrijeme aerodromske kontrole letenja. Za 23 godine postojanja Dejtonske BiH svašta smo vidjeli i doživjeli ali da se avionu "ugase aerodromska svjetla" bilo bi previše i za nas. Nadajmo se da je ova filmska šala ostala samo fimska, a da je avion upućen za Budimpeštu jer se tako moralo zbog lošeg vremena.



Dopuna informacije
Odgovor od BHANSA-e smo čekali cijeli dan i baš kad smo objavili naš tekst, gospodin Rade Zucić, stručni suradnik BHANSA-e za odnose s javnošću, poslao je odgovor na naš upit. Njegov odgovor u nastavku prenosimo u cijelosti:

Uslijed iznimno loših vremenskih uvjeta niske naoblake i jakog grmljavinskog nevremena koji su se dodatno i brzo pogoršavali iz minute u minutu nakon slijetanja Wizz Air-ova leta iz Stockholma u 23:40 na Međunarodni aerodrom Tuzla, pilot Wizz Air leta iz Vaxjo-a, u koordinaciji sa kontrolom letenja BHANSA-e, procijenio je da meteorološki uvjeti nisu povoljni za slijetanje te je prilikom krajnjeg prilaza pisti donio odluku o odustajanju od slijetanja nakon čega je kontrola letenja BHANSA-e uputila let prema Budimpešti gdje je avion sigurno sletio.

Sigurnost putnika u zračnom prometu je glavni prioritet BHANSA-e i u skladu sa time je donesena i ova odluka.


Rezime:
Uz zahvalnost gospodinu Radetu Zuciću za dostavljeni odgovor, drago nam je da možemo zaključiti da naš "strah od gašenja svjetala" nije bio opravdan. Aerodromska kontrola letenja je odradila svoj posao, i piloti su učinili što su mogli ali "viša sila" je htjela da se u razmaku od 5 minuta jedan avion spusti a drugi odustane od slijetanja.

A.M.
Dobivši odgovor od BHANSA-e privremeno smo skinuli sa neta naš tekst. Nakon još jednog iščitavanja, te imajući u vidu i objašnjenje BHANSA-e, zaključili smo da nema potrebe da mijenjamo osnovni tekst s obzirom da sadrži informacije koje su važne za putnike.
Mogućnost da je radno vrijeme kontrole letenja jedan od potencijalnih razloga za preusmjeravanje aviona, bila je vrlo realna u vrijeme pisanja teksta. Odgovor BHANSA-e je takvu mogućnost otklonio te smo mišljenja da naš tekst i odgovor BHANSA-e nude jasnu sliku dešavanja u vezi preusmjeravanja aviona iz Vaksja, odnosno da ne postoji razlog zbog kojeg bi čitaoci mogli zaključiti da je za preusmjeravanje "krivo radno vrijeme kontrole letenja".

Redakcija Tuzlarija

(tuzlarije.net)               













08.05.2024. Broj citanja: 102
Prekinut program Federalne TV u BiH. Državni emiter im uskratio usluge zbog duga




08.05.2024. Broj citanja: 223
Lokalni izbori u BiH po Schmidtovom zakonu 6. oktobra, Dodik nezadovoljan




08.05.2024. Broj citanja: 164
VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre




08.05.2024. Broj citanja: 302
Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene




08.05.2024. Broj citanja: 62
Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren




08.05.2024. Broj citanja: 122
Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?




08.05.2024. Broj citanja: 190
Međunarodna istraga otkrila jednu od najvećih online prevara. Iza nje stoje Kinezi




08.05.2024. Broj citanja: 216
Oceani se bore s viškom topline. Evo zašto bi nas to trebalo brinuti




07.05.2024. Broj citanja: 234
Izrael započeo napad na Rafah




07.05.2024. Broj citanja: 595
Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir
















OSTALE VIJESTI
SAD zaustavio isporuku od 3500 bombi Izraelu zbog napada na Rafah
Potvrđeno: Ukrajina će u vojsku moći zvati i zatvorenike
Uber ima znatno veći prihod na početku godine
Ova tri čovjeka pretvaraju najmnogoljudniju zemlju svijeta u ekonomsku supersilu
NATO ima novi plan za Ukrajinu. Mađarska: To je luđačka misija, nećemo sudjelovati
Raiffeisen odustaje od kupnje udjela Strabaga od ruskog holdinga
The Verge: Ovaj mejl poslan je zaposlenicima Tesle koji su dobili otkaz
Italija brani dobrotvornim organizacijama da koriste aerodrome blizu migrantskih ruta
Novi detalji oko malene Danke: Na autu kojim je pregažena nisu pronašli njezin DNA
Amerika povukla dozvole za isporuku 4G čipova kineskom Huaweiju
Lokalni izbori u BiH 6. listopada
Gruzija optužuje organizatore prosvjeda da žele silom preuzeti vlast
Rusija zaprijetila NATO-u
VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre
Vučić je sa Xijem zaigrao na krivu kartu
Ovo je metal budućnosti
Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?
Najtopliji travanj ikada, nastavljaju se obarati temperaturni rekordi
Kineska mreža stoji iza jedne od najvećih online prevara
Obnovljivi izvori čine više od 30 posto proizvodnje električne energije u svijetu







SVASTARIJE

Prekinut program Federalne TV u BiH. Državni emiter im uskratio usluge zbog duga

Lokalni izbori u BiH po Schmidtovom zakonu 6. oktobra, Dodik nezadovoljan

VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre

Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren

Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?

Međunarodna istraga otkrila jednu od najvećih online prevara. Iza nje stoje Kinezi

Oceani se bore s viškom topline. Evo zašto bi nas to trebalo brinuti

Izrael započeo napad na Rafah

Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi