TUZLARIJE - VIJESTI

07.06.2018. u 09:57 Broj citanja: 23767
Prof dr med sci Elvira Konjić:
Kome smetaju doktori?

Prof dr med sci Elvira Konjić poslala nam je tekst pod nazivom "Kome smetaju doktori". Tekst možete pročitati u nastavku, ispod fotografije je ali mislimo da treba da pročitate i mail kojeg nam je poslala. Evo šta piše:

Ne mogu da ne reagujem! Ne mogu vise da cutim! Kada je trebalo braniti svoju zemlju, ostala sam. Kada je trebalo graditi zdravstveni sistem, ostala sam. Sta je ovo sada?

Ako ima imalo razuma u ovoj nasoj napacenoj drzavi, pomozite da glas razuma pobijedi!
Ko to zeli unistiti ono sto, mozda, jedino vrijedi jos u ovoj drzavi - Zdravstvo! Univerzitetski Klinicki centar! Domove Zdravlja!

U sta ce se pretvoriti te zdravstvene institucije bez doktora? Da li se pita iko? U Centre za njegu, mozda Univerzitetske Centre i Previjalista. Koliko god su bitni uposlenici u zdravstvu, a jesu, jedini nosioc zdravstvene djelatnosti je doktor. Bez doktora nema zdravstva!! Pa daj shvatite to! Ima li mrvica razuma?

Zasto nasi pacijenti dozvoljavaju da budu "ovce u toru" u prenesenom znacenju? Pa da li idete električaru u UKC da vas izlijeci ili mozda sestri, soferu? Neka i njih, trebaju, postujemo ih i izborili su se za svoj status, sve ove godine govore da imaju najbolji Kolektivni ugovor! Ako je najbolji, zasto se bune!

Ali fokus se stavlja na "platu" doktora, koja je u odnosu na godine skolovanja i odgovornost neadekvatna. Svojim postupcima nam govore "u kucicu! Cuti i radi, u kucicu!"

Ali nije ovo strajk za plate, nego za dostojanstvo!

I jos jedna cinjenica! Doktor nikada nece biti gladan, doktor moze svoju platu zaraditi svugdje, jer doktor je doktor, institucija za sebe, pacijenti traze doktora.

A da li ce raditi u sistemu ili van njega, to je interes pacijenta.

Probudite se pacijenti! Ne dajte svoje doktore, ne dajte da odemo iz javnog zdravstvenog sektora, jer mi mozemo otici svugdje, a gdje cete Vi? Vi, koji ste citav zivot izdvajali za zdravstvo, sada ste penzioneri a necete moci nista ostvariti na svoju zdravstvenu knjizicu. Nista.

U prilogu Vam saljem i jedan tekst vezano za dio obrazovanja. Ako ima imalo razuma, shvatite ovo pozitivno i molim Vas reagujte! Prikljucite se u borbi za opstanak zdravstvenog sistema u nasem Kantonu!

Ja sam Prof dr med sci Elvira Konjić, prim spec dj hirurg, radima 26 godina u UKC, demobilisani borac, ali prvo covjek i doktor!


Tuzlarije


Kome smetaju doktori!

Da li ćete, zaista, dragi stanovnici Tuzlanskog kantona dozvoliti da se doktori otjeraju? Pitate se zašto doktori idu u strajk? Zašto, kada prezentiraju da su nam "dali" najbolje "plate". Koji to novci mogu kupiti dostojanstvo doktora! Koji to novci mogu kupiti "srce doktora"? Vjerujte dragi pacijenti, sadašnji i budući, NIKO. Doktor nije zvanje, to je način zivota! Nama svakodnevno povjeravate svoje živote i živote svojih najmilijih. To je ona osoba kojoj dolazite da izliječi Vaše boli! Svejedno da li Vas boli noga, ruka, srce, duša. Budite uz nas, ne dozvolite da doktori odu!

U medijima se pominju "sramno visoke" plate doktora ! Pokušavaju nas prezentirati kao nezahvalne, bezobrazne, bahate. Dajte razmislite! Pa zar bi takvoj osobi povjerili svoj život i živote svojih najmilih? Da biste bolje razumjeli za šta se borimo, zašto štrajkujemo, dati ću samo jedan od mnoštva primjera. Borimo se za opstanak zdravstvenog sistema!! Pročitajte pa sami prosudite. Npr. Jedne od dilema mladog čovjeka je koju od dvije odvojene profesije u zdravstvenoj struci izabrati nakon završene srednje.

Prva profesija npr sestrinstvo. Nakon završene srednje medicinske škole treba donijeti odluku. Ukoliko ne želi studirati, zaposli se i postane poštovana i vrlo bitna karika u zdravstvenom sistemu, medicinska sestra/tehničar. Radi, ima platu, ide mu/joj radni straž, postane samostalan/a, planira porodicu, pomaže roditeljima, ide na godišnji odmor.... Poslije godinu dana odluči da se dalje educira, upisuje Fakultet zdravstvenih studija, tri ili četiri godine se trudi, uči, radi. Svo to vrijeme stiče iskustvo, ima platu, privatni i socijalni život, ali se dodatno angazuje i završi fakultet. Postajete diplomirana medicinska sestra/tehničar, odmah ili za godinu dana dobija veći koeficijent, višu platu, novo formacijsko mjesto. Sve to u šest godina.

Druga profesija: doktor/ica medicine. Medicinski fakultet se ne može studirati vanredno. Za tih šest godina, student medicine: studira, nema platu, nema radni staž, roditelji ga izdržavaju, ne može planirati porodicu, stalno je pod pritiskom i stresom, ali ide dalje. Pri tome, vrlo često, mora da se odrekne odlaska u pozorište, šetnje sa djevojkom/momkom, odlaska na ljetovanje, zimovanje, jer je medicinski fakultet vrlo zahtjevan i težak. Educira se da postane odgovorna osoba, koja će sutra odlučivati o nečijem životu. Ali, sam je izabrao/la taj put, želi biti doktor/ica. Ako je izuzetno vrijedan/na taj student medicine uz brojna druga odricanja, za šest godina postane doktor. Doktor medicine koji da bi samostalno radio treba još najmanje 5-10 godina učenja i odricanja, treba razmišljati o daljoj edukaciji, specijalizaciji 4-6 godina, subspecijalizaciji 1-3 godine, postdiplomskom studiju, magisteriju, doktoratu. Sve se to očekuje od tog doktora medicine.

A onda kada se zaposli, ima istu ili nižu platu od svog prijatelja koji nije želio studirati medicinu. Otvaraju se brojna pitanja u duši tog mladog čovjeka. Zapitajte se šta biste Vi izabrali?! Da li entuzijazam plaća račune za struju, telefon....?

S druge strane, da li je ove dvije profesije moguće upoređivati! Ne i ne treba. To su dvije odvojene profesije u zdravstvenom sistemu i svaka treba imati svoje mjesto. Doktori ne podcjenju nikoga, ali da li ovakav sistem podcjenjuje njih?

Zapitajte se šta će se dogoditi ako ovi mladi ljudi, naša djeca, ne budu više imali motiv da studiraju medicinu? Realizirani doktori, otići će iz ovakvog zdravstvenog sistema. Svejedno da li u privatni sektor ili u drugi kanton ili u drugu državu. Doktor nigdje i nikada neće biti gladan, to je sigurno! Ali se onda postavlja pitanje, šta će raditi ova druga vrlo značajna profesija u zdravstvu? Doktori su nosioci zdravstvene djelatnosti, oni postavljaju dijagnozu, određuju terapiju, vrše intervencije, hirurške zahvate. Oni određuju drugoj profesiji, npr. sestrinstvu, koji lijek će se dati kojem pacijentu, u kojoj dozi... Koliko god educirano, sestrinstvo ne može postaviti dijagnozu i odrediti lijek pacijentu. Šta želimo tjerajući doktore iz javnih zdravstvenih ustanova? Da li želimo od najboljeg Kliničkog centra, napraviti najbolji Centar za njegu, a doktore ćemo dovesti "od nekle", možda iz Tanzanije, jer čak i oni iz Rumunije i Bugarske neće u ovako uređen sistem kao što je naš, nego ipak samo "prolaze" kroz njega.

Šta će dobiti taj pacijent koji je čitav život izdvajao ili izdvaja za zdravstvo, a doći će u situaciju da neće moći dobiti liječničku uslugu za to. Pa će onda odlučiti da ne plača više zdravstveno osiguranje, liječiti će se privatno. Pa zar to želimo???? A šta će biti sa našim nanama, bakama, borcima, koji nemaju mogućnost da plate privatnu uslugu?

Eto to je samo jedan od razloga zašto doktori traže svoj Kolektivni ugovor. Zašto pojednici ili sistem ignorišu doktore kao intelektualnu avangradu zdravstvenog sistema?

Prof dr med sci, Elvira Konjić, prim. spec.dj. hirurg

(tuzlarije.net)               

 Vakcinu primila i jedna od njegovih kćeri
Putin: Naše vakcina je učinkovita i gradi snažan imunitet
Guardian:
Mislite da je blagi oblik korone bezopasan? Razmislite opet
VIDEO: "Taj strah niste doživjeli, COVID postoji"
Smrt porodilje potresla državu

11.08.2020. u 14:18
Ostale odluke Vlade TK donesene na današnjoj redovnoj sjednici


U okviru kadrovskih pitanja Vlada je donijela niz rješenja o razrješenju i imenovanju privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona te donijela rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora JU Arhiv Tuzlanskog kantona.

OPŠIRNIJE


11.08.2020. u 13:40
Utvrđeni kriteriji za sufinansiranje prijevoza osnovaca


Tuzlarije
Vlada je utvrdila kriterije za sufinansiranje troškova prijevoza učenika osnovnih škola za period septembar - decembar školske 2020/2021. godine. Ovo se odnosi na učenike koji su dalje od dva kilometra od najbliže škole, a nisu obuhvaćeni subvencijama po drugim propisima.

OPŠIRNIJE


11.08.2020. u 13:22
Održana 55. redovna sjednica Vlade TK:
Pandemija ostavila traga na javne finansije TK


Na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Periodični izvještaji Budžeta Tuzlanskog kantona za period od 01.01.-30.06.2020. godine. Prema podacima iz Izvještaja prihodi, primici i finansiranja u izvještajnom periodu ostvareni su u iznosu od 159.990.828 KM.

OPŠIRNIJE


11.08.2020. u 12:20 Broj citanja: 953
U Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata:
Pozitivnih 28, u Tuzli 12


Tuzlarije
U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu testirano je 165 uzoraka, od kojih je 28 bilo pozitivno. Trenutno aktivnih je 700, u bolnici je 78, na respiratoru su 3 osobe. Kod kuće se liječi 622, a pod zdravstvenim nadzorom je 953 osoba.

OPŠIRNIJE


11.08.2020. u 10:57
Potpisan Protokol između MUP-a TK i Sindikata policije


Tuzlarije
Jučer (10.08.2020) su ministar MUP-a TK Sulejman Brkić i Hasan Alić predsjednik Sindikata policije MUP-a TK-a potpisali Protokol o vođenju pregovora radi pregovaranja i zaključivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i Sindikata policije MUP-a Tuzlanskog kantona.

OPŠIRNIJE


11.08.2020. u 10:33
Jučer u Miričini:
Četverogodišnjak zadobio teške tjelesne povrede


Jučer oko 20,25 sati, na lokalnom putu u naselju Miričina, grad Gračanica dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali biciklista S.K., rođen 1991.godine nastanjen na području grada Gračanica i pješak malodobni četverogodišnjak iz Tuzle.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Dvodnevni razgovori i obilazak migrantskih kampova: Ministar Cikotić u posjeti USK, traju razgovori o migrantskoj krizi

Rezultati novih testiranja: U BiH 208 novih slučajeva koronavirusa, 15 osoba preminulo

Rasim Skomorac nalazi se u kućnoj izolaciji: Direktor bolnice u Zenici pozitivan na koronavirus

Zaključci sa sjednice o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji: Vlada SBK: Pojačati inspekcije, ojačati borbu protiv koronavirusa

U cilju sprečavanja širenja koronavirusa: Nastavljaju se pojačani inspekcijski nadzori u FBiH

Statistički na Kosovu najteža situacija: BiH druga u regiji prema broju oboljelih na 100.000 stanovnika

Prema posljednjim podacima: Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio 20 milijuna osoba

Incident u blizini Bijele kuće: Trump zbog pucnjave izveden usred konferencije za medije

Putin: Ispitivanja dala pozitivne rezultate: Rusija registrovala prvu vakcinu protiv koronavirusa u svijetu

Misno slavlje kod Kiseljaka: U Brestovskom proslava spomendana sv. Klare Asiške

Tihanovskaja objasnila da je napustila Bjelorusiju zbog djece
UN šalje u Libanon 50 tisuća tona brašna
Na pakiranju smrznute morske hrane u Kini pronađen koronavirus
Putin: Naše cjepivo je učinkovito
VIDEO Trump izjavio da je pandemija španjolske gripe 1918. zaustavila 2. svjetski rat
Nakon više od 100 dana u Novom Zelandu se ponovo pojavio koronavirus
U Hong Kongu uhićen vlasnik prodemokratskog lista, tiraža im danas porasla 5 puta
Putin: Registrirali smo prvo cjepivo protiv korone, cijepio sam kćer
Prodaja automobila u Kini porasla u srpnju
Finska uvodi karantenu za hrvatske državljane, kažu da smo zemlja visokog rizika
U SAD-u od covida-19 do sada preminulo više od 900 zdravstvenih radnika
Američki državni tajnik u Pragu počeo turneju po srednjoj Europi
Lukašenkova protivnica je na sigurnom u Litvi
Svjetska zdravstvena organizacija: Godišnja doba ne utječu na koronavirus
Kineski gejmeri će od idućeg mjeseca morati igrati pod svojim pravim imenom
Opozicijska liderica Bjelorusije pobjegla u Litvu
Na jučerašnjem prosvjedu u Minsku poginuo jedan muškarac
Trump misli da će cjepivo biti spremno do izbora u SAD-u, stručnjaci se ne slažu
Šef Applea Tim Cook ušao u klub milijardera
Libanonski čelnici prošli mjesec upozoreni na rizik eksplozije u luci u Bejrutu
SVAŠTARIJE

Tri dana nakon poroda umrla aktivistica iz Sarajeva zaražena koronom

Trump napustio konferenciju nakon što mu je novinarka postavila neugodno pitanje

U Parizu od sutra maske obavezne na otvorenom

Avion Air Indije s gotovo 200 ljudi se prepolovio pri slijetanju, najmanje 16 mrtvih

Krenuli protesti u Bejrutu zbog eksplozije, došlo do sukoba s vojskom

Muškarac koji je držao taoce u francuskoj banci predao se policiji

Ovako je izgledao Bejrut prije, a ovako izgleda nakon snažne eksplozije

Golemu eksploziju u Bejrutu uzrokovao je amonijev nitrat. Što je to uopće?

Golema eksplozija u Bejrutu ubila više od 100 ljudi, u luci bile tone opasnog nitrata

VIDEO Dvije snažne eksplozije u Bejrutu, najmanje deset mrtvih