TUZLARIJE - VIJESTI

12.08.2018. u 01:00 Broj citanja: 4467
Mirsad Hadžikadić:
Jedinstvena šansa ne samo za Bošnjake nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu

Nikada u životu nisam bio sigurniji u nešto što vam želim reći, a svako od vas treba, naravno, vjerovati sebi i slušati svoj "unutarnji glas”.

Moja istina ne mora biti i vaša, ali ako već čitate ove redove, molim vas da na ovom mjestu zastanete i poslušate izlaganje prof.dr. Mirsada Hadžikadića bošnjačkog kandidata za člana Predsjedništva BiH na kraju teksta.

Tuzlarije


Duboko vjerujem i znam šta govorim, kako je on najbolji kandidat među svim bošnjačkim predstavnicima za ovu funkciju.

Namjerno se ne razbacujem epitetima i ne kitim tekst velikim riječima o Hadžikadiću kako bi izazvao vaše divljenje i uvažavanje.

Siguran sam da bi i on bio protiv bilo kakvog bildanja njegovog ega, jer ovaj čovjek je potpuno izgrađena i zaokružena ličnost u obrazovnom, naučnom, društvenom, socijalnom i svakom drugom smislu.

Bio bi to možda i nedostatak uvažavanja kako prema njemu, tako i prema vašem ličnom izboru.

Stoga samo jedna molba ovog bh građanina koji pišući ove redove nastoji da ostavi sav prostor za vaš lični izbor i uvjerenje, otklanjajući čak i nesvjesni poriv za iskrivljavanje realnosti:

Poslušajte njegov govor, molim vas.
Ovo je jedinstvena šansa ne samo za Bošnjake, nego za cijelu BiH.
Možda nam se više nikada neće pružiti slična prilika u zemlji razorenoj "letargijom izazvanoj očajem i osjećajem bespomoćnosti” u kojoj četvrt stoljeća zemlju vode konstitutivne vođe koje su u nama stvorile za to vrijeme strašne klimatsko-genetske promjene, pa smo postali iskompleksirani, površni, koruptivni, neodgovorni i potpuno izgubili kompas životnih vrijednosti.

Hadžikadić tako samouvjereno govori o našim mentalitetnim slabostima i našim fiksiranim nacionalnim predodžbama i nudi jednostavna rješenja. Jednostavna rješenja su najbolja, ona su "uvijek bila tu”,ali konstitutivni lideri su nas sprečavali da ih "uzmemo”.

Hadžikadićev govor "iz glave” nije nimalo ispod Kennedyjevih riječi na inauguraciji 20.januara 1960. godine kada je rekao ‘Ne pitajte što vaša zemlja može učiniti za vas, nego što vi možete učiniti za svoju zemlju. Dragi građani svijeta, ne pitajte što za vas može učiniti Amerika, nego što možemo zajedno učiniti za slobodu čovjeka’.Ove riječi postale su dio retoričke legende, ali poslušajte našeg čovjeka i naći ćete mnogo tako jednostavnih "bisera”.

On kao da ne govori jezikom ostalih bošnjačkih kandidata, da se samo na njima zadržim.

Dok oni u meni, a vjerujem, i u vama, stvaraju užasnu klimu nervoze koja prerasta u onu vrstu kolektivne histerije jer se 25 godina "vrtimo u krug” dok elite uzimaju pare, Hadžikadić jedini -pruža realnu nadu.

Dok ostali kandidati pričaju "šuplju” i opet nas plaše onim drugim konstitutivnim babarogama i to na način da iskrivljuju pojmove i istinu, Hadžikadić ne temelji svoju priču na teorijama zavjere jednih protiv drugih, nego nam jasno i otvoreno kaže zašto konstantno materijalno, kulturno, moralno, demografski i svakako nazadujemo. I nudi rješenja. Zato ga čujte.

On priča lijepo, tečno, precizno za razliku od drugih kandidata koji nas zaglupljuju nacionalnim frazetinama i jalovim regresivnim pseudintelektualnim govorima koje slušamo od rata do danas.

On ne viče, možda više govori šapatom, nego što kao drugi diže glas za oktavu i maše prijeteći pesnicom, ali to ne znači da će njegove riječi odnijeti vjetar. On je konkretan, nije demagog, a demagoge slušamo” cijeli” život.

Hadžikadić nam narodski jednostavno ali autoritativno kaže da smo podijeljeni na tri prostora u kojima tri vođe (znamo ih dobro) vladaju svojom "pastvom” na mitovima kojima oblače "naučnu” odoru i nikom ne polažu račune za sve degradacije znanja, morala, zakona. Što je najgore i najpogubnije, ne polažu računa državi u koju se lažno kunu, a ponašaju se kako su iznad nje.

Država da bi opstala mora biti jača od nacija, naroda i konstitutivnih parodija, kaže Hadžikadić. Ostali kandidati retorički paradiraju i hrane našu maštu mitovima, dok država tone sve više.

Riječi prof.dr. Hadžikadića po svojim humanističkim idejama i porukama podsjećaju na riječi dviju legendarnih žena iz povijesti –Emmeline Pankhurst koja je govorila protiv ratova muškarcima svih zemalja koji su uzeli oruža i međusobno se uništavali, kojima životi nisu bili svetinja, a ženama ostavili na teret zemlju; Sojourner Truth, hrabroj robinji oslobođenoj ukidanjem ropstva u državi New York, koja je 1851. godine kazala "Nitko mi ne pomaže oko poroda, ili da me prenese preko blatne vode, ili da mi da najbolje mjesto! A nisam li žena? Pogledaj me! Pogledaj moju ruku! Orala sam i sijala, skupljala u žitnice i niti me jedan muškarac ne može u tome preteći! I nisam li žena? Mogu raditi i jesti kao i oni, a ako treba i podnijeti bič poput njih. I nisam li žena?" a 21 godinu kasnije pokušala glasovati na predsjedničkim izborima, ali je udaljena s glasačkog mjesta.

Hadžikadićeve riječi podsjećaju i na poruke Nelsona Mendele kada je govorio o idealu demokratskog i slobodnog društva u kome ljudi žive sa jednakim šansama. I na riječi Abrahama Lincolna iz 18. novembra 1863. godine, iz najcitiranijeg govora cijele američke povijesti o ljudima koji su stvoreni da budu jednaki.

Bh društvo nije društvo jednakih šansi ni u 21. stoljeću.

A možda još više na "snove” Martina Luthera Kinga ( "I have a dream") i ono "Sanjam da će ova nacija jednog dana ustati i biti na razini svoga vlastitog vjerovanja…”.

Samouvjerenost Mirsada Hadžikadića da se kao "anonimus” bori u medijski i politički neravnopravnoj utakmici sa bošnjačkim kandidatima koji nas sve malo uvjeravaju kako je na djelu "planetarna zavjera protiv Bošnjaka i muslimana” izvire iz njegove snažne i časne namjere da će "iskra” kojom svijetli kroz bh tunele mračne realnosti jednoga dana postati ogromni plamen prosperiteta nad Bosnom.

Podsjeća možda i na Churchilla, ne po majstorstvu retoričkih figura niti po 300.000 popušenih cigara dok se borio sa Hitlerom, mada su Hadžikadićeve konstatacije ubitačno precizne i ogoljuju našu stvarnost.

Ono što ga "veže” sa "Debelim Gospodinom Sa Cigarom” jeste superiorna flegma zasnovana na sigurnosti u sebe kada odlučuje da "skoči u baru punu krokodila”.

Baš kao što je Churcill kada je preuzimao funkciju premijera rekao : ‘Ići ćemo do kraja, borit ćemo se u Francuskoj, borit ćemo se na morima i oceanima, borit ćemo se s rastućim samopouzdanjem u zraku, branit ćemo svoj Otok, koja god cijena bila, borit ćemo se na plažama, na mjestima za slijetanje, na poljima i ulicama, borit ćemo se na brdima; nikada se nećemo predati.’

Prof.dr. Mirsad Hadžikadić je u ovom govoru koji ne bez razloga poredim sa najvećim govorima u povijesti rekao veliku istinu, ali neka ona ostane na nivou teze, kako BiH ne može uspjeti bez bosanske intelektualne i kulturne elite.

Ne bošnjačke, hrvatske ili srpske nego bosanske koja bi trebala da konstitutivne narode koje njihove konstitutivne elite kad god zatreba (posebno u izbornim histerijama za glasove "svojih”) zavađaju, i koji su skrenuli sa civilizacijskog puta u neistraženu mitomansku orbitu u kojoj su ovi narodi sami sebe blokirali u razvoju, vrati modernoj civilizaciji i progresu.

Narodi u BiH zahvaljujući svojim vođama u strašnom su sukobu sa istinom – na jednom kraju je njihov osjećaj sopstvene vrijednosti,a na drugom realnost koja ih stalno negira.

Svjestan da će se. možda, moje riječi tumačiti na razne, pa i na zlonamjerne načine, vjerovatno kao i PR tekst kandidatu Hadžikadiću,mogao bih testamentarno potpisati jedinu (moju) istinu u svemu ovom.

Ona glasi: Mirsad Hadžikadić je najbolji kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.Prava je šteta što se ne bira samo predsjednik Države, jer bi i tada Hadžikadić, po svim referencama, bio za klasu iznad svih ostalih.


Midhat Dedić (normala.ba)

(tuzlarije.net)               

 Lopovi buše na hiljade rupa u naftovodima
U požaru na naftovodu u Meksiku poginulo 66 osoba
VIDEO Pogledajte njihovu školu
Ovako izgleda danska školska budućnost
306 zastupnika glasalo je protiv May, 325 za nju
May preživjela glasanje o povjerenju, i dalje je premijerka

20.01.2019. u 18:02 Broj citanja: 402
Stigao glavni talas gripe, trajat će najmanje dvije sedmice


TuzlarijeU BiH je od gripe preminula jedna osoba, hiljade je oboljelih. Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH potvrdio je 21 slučaj gripe virusa tipa A i registrovao trend daljeg rasta oboljelih. Iz Zavoda su naveli da je od ukupnog broja oboljelih kod 13 slučajeva potvrđen podtip H3N2, a osam podtip H1N1.

OPŠIRNIJE


20.01.2019. u 16:49 Broj citanja: 419
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijePrije par godina sam se uhvatila pletanja, mužu neobično. Svaki put kad me vidi kaže da mu je neobično da me vidi kad pletem. To su oni naši tipični stereotipi, kad se neke radnje vežu za određeni tip ljudi. Kao pletivo je za neke stare žene i sl. Kreator Igor Galaš sam plete svoje kreacije, a jedan je od rijetkih muškaraca inače, a ne s područja bivše Jugoslavije, koji plete.

OPŠIRNIJE


20.01.2019. u 15:52
Oduzeta robe zbog povrede prava intelektualnog vlasništva:
U Carinskoj ispostavi Tuzla oduzeti džemperi, ženske torbe, čarape


TuzlarijeSlužbenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su veliku količinu robe zbog povrede prava intelektualnog vlasništva i povrede žiga, saopćio je UIO-a BiH. U Carinskoj ispostavi Tuzla je zbog povrede inelektualne svojine i povrede žiga oduzeto je 960 komada čarapa označenih žigom Hello Kitty.

OPŠIRNIJE


20.01.2019. u 11:24
U Ekonomsko-trgovinskoj školi upriličena izložba slikaTuzlarijeU petak, 18. januara 2019.godine u holu Ekonomsko-trgovinske škole u Tuzli upriličena je prva samostalna izložba profesorice Mare Grbić. Izloženo je dvadesetak umjetničkih radova u tehnici akril na platnu, gdje su se isticali motivi planinskih pejzaža, rijeke, slapovi, zalazak sunca, livadsko cvijeće, suncokreti, behar, zimska idila, portret i dr.

OPŠIRNIJE


20.01.2019. u 10:50 Broj citanja: 2431
Semir Mujkanović ne ide u Tuzla City:
˝Nudili su mi minimalac, vidio sam odmah koliko je sati˝


Semir Mujkanović, napadač Mladosti iz Kikača i sin predsjednika Slobode Senada Mujkanovića, ipak neće potpisati za Tuzla City. Kako piše Sportsport.ba Mujkanović je golovima u ekipi trećeligaša iz Kikača impresionirao i premijerligaše.

OPŠIRNIJE


20.01.2019. u 02:31
Futsal liga BiH:
FC Salines - KMF Beli Anđeo 6-3


Prva utakmica proljetnog dijela PFL BiH, donijela je nova tri boda za našu ekipu. Nije ovo bila lagana pobjeda, kao što smo i najavljivali. Naši gosti iz utakmice u utakmicu traže bodove spasa, a naša ekipa je, silom prilika, bila prisiljena praviti brojne rokade u timu.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Od Hrvatske traže nemijesĚŚanje u unutrasĚŚnja pitanja: Saborska Deklaracija ponovo u fokusu

VIDEO: Visoka politika preko leđa naroda: Usora i Tešanj i dirigirani napisi o navodnom etničkom čišćenju

Ugradit će se kao temelji za dva središnja stupa: Počelo postavljanje prvog stalnog pilota Pelješkog mosta

FOTO/VIDEO: Protesti protiv sporazuma sa Skopljem: Povrijeđeno 25 policajaca, sedam osoba uhapšeno u Atini

Sporazum potpisali Netanjahu i Derbi: Izrael i Čad zvanično obnovili diplomatske odnose

Predložio zaštitu za Sanjare u zamjenu za 5,7 milijardi: Trump ponudio kompromis za okončanje blokade, demokrati odbili

Zemljin satelit će biti crveno-smeđe boje: Potpuna pomrčina Mjeseca u ponedjeljak u zoru

U 113. godini: Preminuo najstariji muškarac na svijetu

Libanon poziva svjetske sile da omoguće Sirijcima da se vrate kućama
Sastaju se Putin i Abe. Hoće li Rusija Japanu predati četiri otoka?
VIDEO Posmrtni ostatci žrtava Holokausta pokopani u Velikoj Britaniji
Papa o 170 mrtvih migranata: Pomolimo se za njih i za one koji su odgovorni
Trump napao Nancy Pelosi: Očisti ulice San Francisca, odvratne su
Dvoje uhićenih zbog eksplozije u Londonderryju
Ministar Fox parlamentu: Ne otimajte Brexit
Britanski princ uhvaćen bez pojasa dva dana nakon što je izazvao nesreću
Umro je najstariji čovjek na svijetu
VIDEO Britanska banda dobila 60 godina zatvora zbog napada kiselinom
Eksplozija naftovoda u Meksiku odnijela 73 života
Požar u skijaškom odmaralištu u francuskim Alpama, poginulo dvoje ljudi
Potvrđena predsjednička pobjeda šefa oporbe u Kongu, slijede li prosvjedi?
UN upozorava: 170 migranata nestalo u brodolomima u Mediteranu
Snažan potres pogodio Čile. Dvoje ljudi umrlo, tisuće ostale bez struje
May želi bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem
Trump ne odustaje, želi zid od 5,7 milijardi dolara na granici s Meksikom
Izraelski premijer za afere optužuje ljevicu i medije
Trump dočekao posmrtne ostatke američkih žrtava iz Sirije
Napad u hramu u Tajlandu, ubijena dva budistička svećenika
SVAŠTARIJE

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Meksikanci krali naftu pa sve eksplodiralo, ima puno mrtvih

Njemačka razmatra blokirati Huawei pri razvoju 5G mreže

VIDEO Australka sjekirom nasumce napale ljude u trgovini. Sada ide u zatvor

Eksplozija automobila bombe u Bogoti, najmanje 5 mrtvih USKORO OPŠIRNIJE

Izraelska studentica u Australiji ubijena dok je pričala sa sestrom na telefon

Međunarodni aerodrom u Luisvilleu dobio ime po Muhammedu Aliju

VIDEO Beba sa sjedalicom ispala iz auta, majka nastavila voziti

Više od 7 milijuna ljudi pogledalo je snimku bebe koja mami želi maznuti burito

Plenković vs. Grmoja: Tko bi dobio batine da su se zaista potukli?

Zvijezda Moderne obitelji: "Bila sam jako, jako blizu samoubojstvu"