TUZLARIJE - VIJESTI

12.08.2018. u 01:00 Broj citanja: 4545
Mirsad Hadžikadić:
Jedinstvena šansa ne samo za Bošnjake nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu

Nikada u životu nisam bio sigurniji u nešto što vam želim reći, a svako od vas treba, naravno, vjerovati sebi i slušati svoj "unutarnji glas”.

Moja istina ne mora biti i vaša, ali ako već čitate ove redove, molim vas da na ovom mjestu zastanete i poslušate izlaganje prof.dr. Mirsada Hadžikadića bošnjačkog kandidata za člana Predsjedništva BiH na kraju teksta.

Tuzlarije


Duboko vjerujem i znam šta govorim, kako je on najbolji kandidat među svim bošnjačkim predstavnicima za ovu funkciju.

Namjerno se ne razbacujem epitetima i ne kitim tekst velikim riječima o Hadžikadiću kako bi izazvao vaše divljenje i uvažavanje.

Siguran sam da bi i on bio protiv bilo kakvog bildanja njegovog ega, jer ovaj čovjek je potpuno izgrađena i zaokružena ličnost u obrazovnom, naučnom, društvenom, socijalnom i svakom drugom smislu.

Bio bi to možda i nedostatak uvažavanja kako prema njemu, tako i prema vašem ličnom izboru.

Stoga samo jedna molba ovog bh građanina koji pišući ove redove nastoji da ostavi sav prostor za vaš lični izbor i uvjerenje, otklanjajući čak i nesvjesni poriv za iskrivljavanje realnosti:

Poslušajte njegov govor, molim vas.
Ovo je jedinstvena šansa ne samo za Bošnjake, nego za cijelu BiH.
Možda nam se više nikada neće pružiti slična prilika u zemlji razorenoj "letargijom izazvanoj očajem i osjećajem bespomoćnosti” u kojoj četvrt stoljeća zemlju vode konstitutivne vođe koje su u nama stvorile za to vrijeme strašne klimatsko-genetske promjene, pa smo postali iskompleksirani, površni, koruptivni, neodgovorni i potpuno izgubili kompas životnih vrijednosti.

Hadžikadić tako samouvjereno govori o našim mentalitetnim slabostima i našim fiksiranim nacionalnim predodžbama i nudi jednostavna rješenja. Jednostavna rješenja su najbolja, ona su "uvijek bila tu”,ali konstitutivni lideri su nas sprečavali da ih "uzmemo”.

Hadžikadićev govor "iz glave” nije nimalo ispod Kennedyjevih riječi na inauguraciji 20.januara 1960. godine kada je rekao ‘Ne pitajte što vaša zemlja može učiniti za vas, nego što vi možete učiniti za svoju zemlju. Dragi građani svijeta, ne pitajte što za vas može učiniti Amerika, nego što možemo zajedno učiniti za slobodu čovjeka’.Ove riječi postale su dio retoričke legende, ali poslušajte našeg čovjeka i naći ćete mnogo tako jednostavnih "bisera”.

On kao da ne govori jezikom ostalih bošnjačkih kandidata, da se samo na njima zadržim.

Dok oni u meni, a vjerujem, i u vama, stvaraju užasnu klimu nervoze koja prerasta u onu vrstu kolektivne histerije jer se 25 godina "vrtimo u krug” dok elite uzimaju pare, Hadžikadić jedini -pruža realnu nadu.

Dok ostali kandidati pričaju "šuplju” i opet nas plaše onim drugim konstitutivnim babarogama i to na način da iskrivljuju pojmove i istinu, Hadžikadić ne temelji svoju priču na teorijama zavjere jednih protiv drugih, nego nam jasno i otvoreno kaže zašto konstantno materijalno, kulturno, moralno, demografski i svakako nazadujemo. I nudi rješenja. Zato ga čujte.

On priča lijepo, tečno, precizno za razliku od drugih kandidata koji nas zaglupljuju nacionalnim frazetinama i jalovim regresivnim pseudintelektualnim govorima koje slušamo od rata do danas.

On ne viče, možda više govori šapatom, nego što kao drugi diže glas za oktavu i maše prijeteći pesnicom, ali to ne znači da će njegove riječi odnijeti vjetar. On je konkretan, nije demagog, a demagoge slušamo” cijeli” život.

Hadžikadić nam narodski jednostavno ali autoritativno kaže da smo podijeljeni na tri prostora u kojima tri vođe (znamo ih dobro) vladaju svojom "pastvom” na mitovima kojima oblače "naučnu” odoru i nikom ne polažu račune za sve degradacije znanja, morala, zakona. Što je najgore i najpogubnije, ne polažu računa državi u koju se lažno kunu, a ponašaju se kako su iznad nje.

Država da bi opstala mora biti jača od nacija, naroda i konstitutivnih parodija, kaže Hadžikadić. Ostali kandidati retorički paradiraju i hrane našu maštu mitovima, dok država tone sve više.

Riječi prof.dr. Hadžikadića po svojim humanističkim idejama i porukama podsjećaju na riječi dviju legendarnih žena iz povijesti –Emmeline Pankhurst koja je govorila protiv ratova muškarcima svih zemalja koji su uzeli oruža i međusobno se uništavali, kojima životi nisu bili svetinja, a ženama ostavili na teret zemlju; Sojourner Truth, hrabroj robinji oslobođenoj ukidanjem ropstva u državi New York, koja je 1851. godine kazala "Nitko mi ne pomaže oko poroda, ili da me prenese preko blatne vode, ili da mi da najbolje mjesto! A nisam li žena? Pogledaj me! Pogledaj moju ruku! Orala sam i sijala, skupljala u žitnice i niti me jedan muškarac ne može u tome preteći! I nisam li žena? Mogu raditi i jesti kao i oni, a ako treba i podnijeti bič poput njih. I nisam li žena?" a 21 godinu kasnije pokušala glasovati na predsjedničkim izborima, ali je udaljena s glasačkog mjesta.

Hadžikadićeve riječi podsjećaju i na poruke Nelsona Mendele kada je govorio o idealu demokratskog i slobodnog društva u kome ljudi žive sa jednakim šansama. I na riječi Abrahama Lincolna iz 18. novembra 1863. godine, iz najcitiranijeg govora cijele američke povijesti o ljudima koji su stvoreni da budu jednaki.

Bh društvo nije društvo jednakih šansi ni u 21. stoljeću.

A možda još više na "snove” Martina Luthera Kinga ( "I have a dream") i ono "Sanjam da će ova nacija jednog dana ustati i biti na razini svoga vlastitog vjerovanja…”.

Samouvjerenost Mirsada Hadžikadića da se kao "anonimus” bori u medijski i politički neravnopravnoj utakmici sa bošnjačkim kandidatima koji nas sve malo uvjeravaju kako je na djelu "planetarna zavjera protiv Bošnjaka i muslimana” izvire iz njegove snažne i časne namjere da će "iskra” kojom svijetli kroz bh tunele mračne realnosti jednoga dana postati ogromni plamen prosperiteta nad Bosnom.

Podsjeća možda i na Churchilla, ne po majstorstvu retoričkih figura niti po 300.000 popušenih cigara dok se borio sa Hitlerom, mada su Hadžikadićeve konstatacije ubitačno precizne i ogoljuju našu stvarnost.

Ono što ga "veže” sa "Debelim Gospodinom Sa Cigarom” jeste superiorna flegma zasnovana na sigurnosti u sebe kada odlučuje da "skoči u baru punu krokodila”.

Baš kao što je Churcill kada je preuzimao funkciju premijera rekao : ‘Ići ćemo do kraja, borit ćemo se u Francuskoj, borit ćemo se na morima i oceanima, borit ćemo se s rastućim samopouzdanjem u zraku, branit ćemo svoj Otok, koja god cijena bila, borit ćemo se na plažama, na mjestima za slijetanje, na poljima i ulicama, borit ćemo se na brdima; nikada se nećemo predati.’

Prof.dr. Mirsad Hadžikadić je u ovom govoru koji ne bez razloga poredim sa najvećim govorima u povijesti rekao veliku istinu, ali neka ona ostane na nivou teze, kako BiH ne može uspjeti bez bosanske intelektualne i kulturne elite.

Ne bošnjačke, hrvatske ili srpske nego bosanske koja bi trebala da konstitutivne narode koje njihove konstitutivne elite kad god zatreba (posebno u izbornim histerijama za glasove "svojih”) zavađaju, i koji su skrenuli sa civilizacijskog puta u neistraženu mitomansku orbitu u kojoj su ovi narodi sami sebe blokirali u razvoju, vrati modernoj civilizaciji i progresu.

Narodi u BiH zahvaljujući svojim vođama u strašnom su sukobu sa istinom – na jednom kraju je njihov osjećaj sopstvene vrijednosti,a na drugom realnost koja ih stalno negira.

Svjestan da će se. možda, moje riječi tumačiti na razne, pa i na zlonamjerne načine, vjerovatno kao i PR tekst kandidatu Hadžikadiću,mogao bih testamentarno potpisati jedinu (moju) istinu u svemu ovom.

Ona glasi: Mirsad Hadžikadić je najbolji kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.Prava je šteta što se ne bira samo predsjednik Države, jer bi i tada Hadžikadić, po svim referencama, bio za klasu iznad svih ostalih.


Midhat Dedić (normala.ba)

(tuzlarije.net)               

 Nakon 12 godina emitovana zadnja epizoda popularne serije
Posljednji oproštaj glumaca serije Teorije velikog praska
Razgovor s novinarkom šokantnog dokumentarca o migrantima
˝MUP RH na najočitiji način krši međunarodne zakone˝
Strah od moguće zloupotrebe:
San Francisco zabranio tehnologiju za prepoznavanje lica

19.05.2019. u 18:55 Broj citanja: 1950
Najavljena isključenja električne energije za ponedjeljak 20. majIz Elektrodis tribucije Tuzla su za ponedjeljak 20. maj 2019. najavili planske prekide isporuke električne energije u više ulica i naselja na području grada.

OPŠIRNIJE


19.05.2019. u 18:50
Otvorena izložba ˝Linije Života˝ Rame TučićaTuzlarijeNa sceni Pozorišta mladih Tuzle (Dvorana Kaleidoskop) sinoć je sa početkom u 19h otvorena samostalna izložba slika autora Rame Tučića pod nazivom "Linije Života". Posjetioci će moći posjetiti izložbu sve do 23.05. i to u periodu od 18h do 22h.

OPŠIRNIJE


19.05.2019. u 18:18
5. Međunardoni plivački miting ˝Sova kup˝
Zmajevi osvojili 14 medalja


U Vinkovcima je jučer održan 5. Međunardoni plivački miting "Sova kup" u organizaciji Vinkovačkog plivačkog kluba.Plivalo se u 25-metarskom (malom) bazenu sa elektronskim mjerenjem. Na mitingu je učestvovalo oko 250 takmičara koji su predstavljali 14 plivačkih klubova iz 4 zemlje

OPŠIRNIJE


19.05.2019. u 16:23 Broj citanja: 520
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Island je imao u najmanju ruku čudnu pjesmu ali su simpatije mnogih dobili kada su raširili zastave Palestine i naravno zaradili zvižduke publike u dvorani. Nastupila je i Madona, tražila brdo para za nastup, a nastup onako, bez veze ali Madona je u pitanju pa može da traži koliko hoće. Na kraju je i prisjela organizatorima jer su neki od plesača koji su je pratili imali gas maske i na leđima zastave Izraela i Palestine.

OPŠIRNIJE


19.05.2019. u 15:28 Broj citanja: 498
14. Međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae:
U užem izboru za nagradu bila i priča Omera Ć. Ibrahimagića


Na 14. Međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae s temom HRABROST pristiglo je ove godine 128 priča na hrvatskom, srpskom, slovenskom, bosanskom, crnogorskom i talijanskom jeziku.

OPŠIRNIJE


19.05.2019. u 09:42
Omladinski resurni centar Tuzla raspisuje konkurs za prijem novih članova


TuzlarijeORC Tuzla je nevladina organizacija osnovana 2004. godine sa ciljem i misijom poboljšanja položaja mladih u Bosni i Hercegovini i našem gradu. Tokom 12 godina postojanja mladi iz Tuzle i Bosne i Hercegovine učestvovali su u mnogobrojnim projektima.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Ponovo je naklonjeniji Srbiji nego svojoj domovini : Dodik uporno ponavlja - cĚŚlanstvo u NATO-u ne, saradnja da

VIDEO: Šta s povećanjem cijene goriva?: Poljoprivrednici traže plavi dizel, struka predlaže manje akcize

VIDEO: Povezuje TK s Unijom, žila je kucavica za privredu: Počela rekonstrukcija tunela Ormanica

Akademik iz Norveške na sesiji \'Kruga 99\': Vetlsen: Zabrinut sam zbog negiranja genocida u BiH

FOTO/VIDEO: Porodice žrtava dočekali uvredljivi natpisi: Obilježena 27. godišnjica zločina nad Bošnjacima Čajniča

VIDEO: Uzroci plavljenja prirodni, ali i ljudski faktor: Niz Usoru poplave postale uobičajene

FOTO: Nemaju ih gdje reciklirati: Mostarski ekolozi iz Neretve izvadili 30.000 plastičnih boca

Rezultati izlaznih anketa na izborima u Indiji: Pobjeda vladajuće stranke Narendre Modija

Austrijski predsjednik razgovarao s kancelarom: Van der Bellen: Septembar najbolje vrijeme za nove izbore

Košarkaši iz Moskve u finalu završnog turnira pobijedili Efes: CSKA osvojio Euroligu

Bivši Trumpov savjetnik: Desni populisti će izazvati potres u Bruxellesu
U autobusnoj nesreći u Njemačkoj poginula jedna osoba, preko 60 ozlijeđeno
Trump: Ako se Iran želi boriti, bit će to službeno njegov kraj
Google prekida suradnju s Huaweijem
Inflacija u Venezueli je tolika da jelo u McDonaldsu košta više od plaće
Novi zakoni o pobačaju u SAD-u pogodit će siromašne crnkinje: "Žene će umirati"
More na Siciliju izbacilo kita punog plastike
Eksplozija kod egipatskih piramida: Stradao turistički bus, 17 ozlijeđenih
Gotovi izbori u Indiji, trajali su šest tjedana
Trump otkrio tri situacije u kojima mu je pobačaj prihvatljiv
Švicarci odobrili snažniju kontrolu oružja i važne izmjene oko poreza
Saudijska Arabija: Ne želimo rat, ali bude li potrebe, odgovorit ćemo odlučno
Dva referenduma u Švicarskoj danas: Jedan o oružju, drugi o poreznim olakšicama
Srušio se mali avion u Hondurasu: Poginulo pet turista
Biden oštro protiv Trumpa: On je prijetnja demokraciji
Tusk pozvao Poljake da na euroizborima glasaju za oporbu
Izbore u Australiji osvojila premijerova konzervativna koalicija
Iranci kažu da ne žele rat
Tisuće desničara održalo skup u Milanu: "Promijenit ćemo povijest"
Bivši gradonačelnik Londona favorit je za nasljednika Therese May
SVAŠTARIJE

Za danas prekinuta potraga za dječakom iz Begovog Hana

Biden oštro protiv Trumpa: On je prijetnja demokraciji

Mostarski ekolozi iz Neretve izvadili 30.000 plastičnih boca

Eksplozija kod egipatskih piramida: Ima ozlijeđenih, stradao turistički autobus

Sin legende BiH košarke u lisicama doveden na ispitivanje, zatražen pritvor

Prva jahta potpuno proizvedena u BiH na njemačkom sajmu nautike

Pobjednik Eurosonga Holanđanin Duncan Laurence

Pet osoba poginulo u padu malog aviona u Hondurasu

Split: Pucao na komšiju koji se žalio na buku

Iz SDP-a isključeno osam članova