TUZLARIJE - VIJESTI

24.08.2018. u 20:13 Broj citanja: 4971
Intervju/Direktor Turističke zajednice grada Tuzla Edin Jahić:
˝Tuzla je jedna od najboljih ljetnih turističkih destinacija u BiH˝

Direktor Turističke zajednice grada Tuzla Edin Jahić u intervjuu, između ostalog, govorio je ekspanziji turizma u Tuzli, prednostima Tuzle kao ljetne turističke destinacije u odnosu na druge gradove u BiH, ali i aktivnostima i nastojanjima na pomjeni percepcije građana Tuzle i samog image-a grada.
Tuzlarije

TIP: Zašto je osnovana Turistička zajednica grada Tuzla?

Jahić: Turistička zajednica Tuzle je osnovana s ciljem promocije turizma u gradu Tuzla, ali i svih drugih pozitivnih vrijednosti u našem gradu. Zadatak nam je da radimo na stvaranju pozitivnog image-a Tuzle, da promovišemo tuzlansku bogatu turističku, kulturnu, historijsku i gastro ponudu.

Sinergija

TIP: Šta je potrebno da bi se izgradio novi image Tuzle, kao jedne od najboljih ljetnih turističkih destinacija u BiH, što ona uistinu i jeste?

Jahić: Potrebna nam je sinergija, tj. da svako u okviru svog posla koji radi napravi mali korak naprijed kako bi smo primijenili image našeg grada. Tuzla je otvoren grad sa mnogo pozitivnih vrijednosti koje trebamo njegovati i promovisati. Trgovac ili ugostitelj samo treba da očisti ispred svog objekta i na taj način će dati doprinos stvoranju jedne ljepše slike o gradu. Svako iz svoje oblasti djelovanja može dati doprinos. Samo sinergijskim djelovanjem možemo napraviti velike stvari.

Tuzlarije


TIP: Da li je potrebno više raditi na promjeni percpecije građana Tuzle, jer je vrlo teško dobiti poštovanje od drugih ukoliko nemamo dovoljno samopoštovanja prema sebi i gradu u kojem živimo?

Jahić: Tuzlaci su, za razliku od drugih, dosta kritični i samokritični prema svom gradu i onome što je domaće. Ponekad to radimo i previše, što nije dobro. Lijepo je biti kritičan i samokritičan, ali trebamo biti i pozitivni i ponostiti se onime što imamo u svojoj bogatoj kulturnoj-historijskoj i turističkoj ponudi grada. S druge strane, svi zajedno trebamo više raditi na onome što mođda nij dovoljno dobro, kako bi smo to promijenili na bolje. Kada čovjek o sebi stalno loše priča, onda će to i drugi raditi o njemu. Mi se u Tuzli zaista imamo čime ponositi. Moramo u prvi plan staviti pozitivne priče i projekte koje dolaze iz našeg grada.


TIP: Turistička zajednica grada Tuzle ne može to uraditi sama, potrebna je sinergija šire društvene zajednice. Kako to postići?

Jahić: U potpunosti ste u pravu. Turistička zajednica Tuzle ne može to uraditi sama. Moramo svi zajedno djelovati na tom polju. Mi možemo inicirati neke stvari i biti potpora subjektima u gradu. Moramo svi zajedno djelovati ako žellimo unaprijediti život i turistička ponuda grada, a što će za rezultat imati sve veći broj gostiju koji dolaze u naš grad i troše svoj novac ovdje, a ne negdje drugdje. Svaki ugostitelj, trgovac, taksista ili bilo koji drugi pružatelj usluga može i treba dati svoj doprinos kako bi se turisti tokom svog boravka u našem gradu osjećali što ugodnije. Samo zajedničkim djelovanjem možemo napraviti značajne promjene od kojih ćemo svi imati koristi.


TIP: Grad Tuzla i slana jezera dobitnici su druge nagrade UNWTO ULYSSES AWARD, najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija. To je značajno priznanje, o kojem se malo u javnosti zna. Zašto je to tako?

Jahić: O tome sam upravo govorio. Neki drugi gradovi da su dobili tako vrijednu nagradu bi na sva zvona o njoj govorili u javnosti i ponosili se njome. Međutim, kod nas to nije sluačaj. Nismo mi sami sebi dali nagradu, nego Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija koja je prepoznala trud, rad i zalaganje koje su urađeni na polju turizma u gradu Tuzla. Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Svi se moramo ponositi time. Neko respektabilan iz vana je došao u naš grad i rekao bravo to ste dobro uradili. Moramo se više cijeniti i poštovati, da bi nas i drugi uvažavali i cijenili.

Politika

TIP: Prema odabiru Turističke zajednice FBiH u 10 top ljetnih destinacija u Federaciji BiH nema Panonskih jezera i Tuzle. Vaš komentar?

Jahić: Naša država ima veliki broj prelijepih turističkih destinacija, ali mislim da je ovdje urađena nepravda prema Tuzli i Panonskim jezerima. Tuzla po svemu zaslužuje da bude uvrštena u prvih 10 ljetnih turističkih destinacija u FBiH. Mislim da se tu u pitanju politika i odnos centralne vlasti u Sarajevu i medija koji rade za tu vlast. To je jedna ignorantska politika koju mi u Tuzli godinama doživljavamo. Upravo zbog toga je potrebno da se mi u Tuzli ujedinimo i da zajedno radimo za naš grad kako bi diobio status kakav objektivno i zaslužuje.

TIP: Koje su po vašem mišljenju prednosti Tuzle kao turističke destinacije u odnosu na druge destinacije u BiH, ali i u regionu?

Jahić: Kompleks slanih Panonskih jezera su jedina slana jezera i jedinstvena turistička atrakcija u Evropi. Sam za sebe govori podatak da je kompleks "Panonnice" do sada posjetiloviše od 3,7 miliona gostiju. Tuzla je grad sa najvećim parkovskim površinama u Bosni i Hercegovini. Imamo prelijepe i jedinstvene trgove, muzeje, bogatu kulturnu, historijsku i gastro ponudu. Sve su to razlozi zbog kojih svake godine sve više turista iz BiH, država iz regiona, ali i šire posjećuje naš grad.


Medijska blokada

TIP: U organizaciji TZ-a u Tuzli boravili novinari iz regiona kako bi se upoznali sa turističkim potencijalima grada. Šta su vam kazali o svojim utiscima nakon trodnevnog boravka u Tuzli?

Jahić: U organizaciji Turističke zajednice grada u Tuzli su boravili novinari iz regiona kako bi se upoznali sa znamenitostima i bogatom turističkom ponudom, koja svakako opravdava dolazak u "grad soli". Novinarske ekipe uradile su reportaže koje su emitovane u medijima iz kojih dolaze, a sve kako bi se privukao veći broj turista iz regije u grad koji jedini u svijetu ima slana jezera i plažu u svom centru. Novinari iz regiona su bili impresionirani i oduševljeni onime što su doživjeli i vidjeli u Tuzli. Shvatili smo da se Tuzla nalazi u jednoj medijskoj blokadi i u narednom periodu radit ćemo na još većoj promociji svega onoga što imamo mi u Tuzli, a nema niko drugi, kako bi što veći broj turista iz drugih država došao u naš grad.

Tuzlarije


TIP: Kako ide naplata turističke takse u Tuzli?

Jahić: To je problem koji je dosta prisutan. Jedan veliki broj subjekata, iako su zakonski obavezni, ne plaća turističku taksu.Taksa na području Tuzle je simbolična za privredne subjekte i ona se uplaćuje Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona koja vrši raspodjelu sredstava. Od ukupnog prihoda 70 posto pripada Turističkoj zajednici grada Tuzla, a 30 posto prihoda ostaje Turističkoj zajednicu TK. Bitno je napomenuti da sav novac koji se kroz takse prikupi u Turističkoj zajednici Tuzla se troši u gradu. Novac koji se prikupi u Tuzli troši se u Tuzli. Podržavaju se aktivnosti i manifestacije u našem gradu. Ovim putem koristim priliku da apelujem na privredne subjekte, koji su zakonski obavezni, da redovno izmiruju svoje obaveze, jer bez toga ni mi ne možemo adekvatno funkcionisati i raditi svoj posao.


TIP: Koji je značaj turizma za grad Tuzla?

Jahić: Turizam je specifična djelatnost, koja je profitabilna. Sve veći broj ljudi i privatnih subjekata u Tuzli direktno, ali i indirekto ima koristi od turizma.Turista koji dođe u naš grad ne dođe samo na Panonska jezera da se kupa, nego i iznajmi smještaj, jede i pije u ugostiteljskim objektima, posjeti shopping centre u našem gradu, iznajmi vozilo, plati parking ili koristi uluge taksija itd. U globalu svi imaju koristi od turizma.


TIP: Šta TZ ima u planu za realizaciju u narednom periodu?

Jahić: U narednom periodu imamo nekoliko vrlo važnih aktivnosti koje ćemo realizirati. U organizaciji sa ‘Panonnicom’ organizovat ćemo besplatan koncert na Panonskim jezerima, zatim nam dolazi internacionalni moto susreti ‘Bike fest Panonika Tuzla’, književni susreti Cum Grano Salis, ali i brojne druge aktivnosti i manifestacije do kraja godine.



TIP: Turistička zajednica Tuzle pokrenula je multimedijalni portal. Možete li nam kazati nešto više o tome?

Jahić: Pokrenuli smo jedinstven multimedijalni portal u regionu na kojem se nalaze sve potrebne informacije o gradu Tuzla. Posjetitelji portala mogu dobiti apsolutno sve potrebne informacije o tome šta se može vidjeti i doživjeti u Tuzli, gdje odsjesti, uživati u gastro ponudi, a na raspolaganju su im foto, audio i video prezentacije grada. Portal nije isključivo namjenjen samo turistima, nego i građanima Tuzle, Tuzlanskog kantona, ali i cijele BiH. Na portalu se mogu pročitati vijesti iz Tuzle, najave i izvještaje o kulturnim, sportskim i muzičkim i drugim dešavanjima u gradu. Posjetioci portala mogu pročitati pozitivne priče i intervjue o projektima i uspješnim pojedincima koje dolaze ili su vezane za grad Tuzla.

(TIP/Razgovarao: Adis Jašarević)

(tuzlarije.net)               













22.04.2024. Broj citanja: 167
VIDEO Rusi napali Harkiv. Toranj visok 240 metara se prepolovio i srušio




22.04.2024. Broj citanja: 182
U Sloveniji podržali širenje Europske unije: ˝Srbija se mora odlučiti gdje pripada˝




22.04.2024. Broj citanja: 279
Europa se najbrže zagrijava. Objavljeno alarmantno izvještavanje




22.04.2024. Broj citanja: 94
Spasioci hitno evakuiraju ljude zarobljene u poplavama u Kini




22.04.2024. Broj citanja: 140
VIDEO Već si sada možete naručiti drugu generaciju štita nevidljivosti




22.04.2024. Broj citanja: 288
Ovako izgleda dan u vrtiću u Danskoj: Roditelji iz drugih zemalja su u šoku




22.04.2024. Broj citanja: 229
Pauk nosferatu širi se Njemačkom. Može ugristi, ali nije opasan za ljude




22.04.2024. Broj citanja: 151
VIDEO U Rusiji gori ogromna tvornica




21.04.2024. Broj citanja: 275
Prosvjedi u Španjolskoj protiv rata u Gazi. ˝Izrael ubija, Europa sponzorira˝




21.04.2024. Broj citanja: 296
Orban: Zapad je na korak do slanja vojske u Ukrajinu, EU se igra s vatrom
















OSTALE VIJESTI
Vučić u UN: Odbijte rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Tajvan uzdrmala serija potresa. Najjači bio 6.3
Zelenski: Zahvalan sam Joeu Bidenu na njegovoj nepokolebljivoj podršci Ukrajini
Palestinski dužnosnik: U zadnja 3 dana ekshumirana su 283 tijela iz masovne grobnice
State Department: Rat u Pojasu Gaz je značajno narušio stanje ljudskih prava
Ukrajini bi trebali stići moćni ATACMS-i. Trump je upravo doživio prvi veliki poraz
Tužitelj: Trump se podmićivanjem pornoglumice uplitao u izbore 2016.
VIDEO Toranj visok 240 metara prepolovio se i srušio u Harkivu
Šef EU pozdravlja slanje Patriota Ukrajini. Nema pojma kad će ih Ukrajinci dobiti
BBC: Hrvatska tvrtka Rusima isporučuje opremu za ratne brodove
Rusu pet godina prisilnog rada zbog mišljenja o ratu u Ukrajini
Ovo je najstariji ratni brod na svijetu, preživio je 3 rata. Ukrajinci su ga pogodili
Iran: Nećemo odgovoriti na izraelski napad
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
Izrael napao grad na jugu Gaze
Velika akcija u BiH: Uhićene 22 osobe. Među njima policajci, biznismeni, direktori
Ruski sud osudio glasnogovornika Mete na šest godina zatvora
UN: Naša agencija za Palestinu poštuje neutralnost u sukobu u Gazi
Srpsko tužiteljstvo oglasilo se o obdukcijskom nalazu brata Dankinog ubojice
Sudionici summita u Sloveniji podržali proširenje Europske unije







SVASTARIJE

VIDEO Rusi napali Harkiv. Toranj visok 240 metara se prepolovio i srušio

U Sloveniji podržali širenje Europske unije: ˝Srbija se mora odlučiti gdje pripada˝

Europa se najbrže zagrijava. Objavljeno alarmantno izvještavanje

Spasioci hitno evakuiraju ljude zarobljene u poplavama u Kini

VIDEO Već si sada možete naručiti drugu generaciju štita nevidljivosti

Ovako izgleda dan u vrtiću u Danskoj: Roditelji iz drugih zemalja su u šoku

Pauk nosferatu širi se Njemačkom. Može ugristi, ali nije opasan za ljude

VIDEO U Rusiji gori ogromna tvornica

Prosvjedi u Španjolskoj protiv rata u Gazi. ˝Izrael ubija, Europa sponzorira˝

Orban: Zapad je na korak do slanja vojske u Ukrajinu, EU se igra s vatrom





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi