TUZLARIJE - VIJESTI

11.10.2018. u 14:45 Broj citanja: 1006
Sutra na Korzu:
Obilježavanje Dana borbe protiv reumatoidnog artritisa

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv Reumatoidnog artritisa, koji se u cjelom svijetu obilježava 12. oktobra Udruženje osoba oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanskog kantona "Snaga" 12.10.2018 god.od 12:00 sati će obilježiti ovaj datum u užem gradskom jezgru, tačnije na Korzu prekoputa glavne gradske apoteke, te Vas pozivamo da nam se pridružite i date svoj doprinos našem radu,kao i obilježavanju ovog za nas važnog dana pod sloganom"Pokušaj biti ja".

Tuzlarije


Centralna događaj će se odvijati na Korzu prekoputa glavne gradske apoteke petak 12.10.2018 god. od 12:00 do 14:00 sati

PROGRAMSKI SADRŽAJ U SKLOPU OBILJEŽAVANJA 12.OKTOBRA SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV RA UDRUŽENJA SNAGA:

- 12:00-14:00 otvaranje štanda sa promotivnim materijalom- Predsjednik udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti TK"Snaga" Suad Ajdaslić,Prof.dr.Suada Mulić Bačić,Prim dr.Drago Antić,Prof.dr.Hajrija Selesković,Prim.dr.Križić Mario,te članovi udruženja Snaga TK,kao i ostali gosti i građani
- 13:00 Press za novinare u užem gradskom jezgru na Korzu kod glavne gradske apoteke.

Ovaj datum je jedinstvena prilika da oboljeli istaknu probleme,kao i pozitivne primjere sa kojima se oboljeli susreću.Ove godine je slogan" pokušaj biti ja" gdje ćemo pozitivnim primjerima ukazati kako se nositi sa problemima koje ova hronična bolest donosi.Svakako ćemo ukazati i na to kako većina oboljelih ima pozitivan stav prema svemu i uvijek i na svakom mjestu pokušavaju izvući ono najbolje iz svega.To je ono što treba svaki oboljeli da prepozna i nastavi živjeti što kvalitetnije uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreće.

Svakako ćemo ponovno istaći da je naš kanton jedini u federaciji BiH već od prošle godine ima u primjeni 20 bioloških terapija za oboljele.Naravno mi nismo zadovoljni brojem terapija i tražimo da se ovaj broj poveća i nastavi kontinuirana primjena iste.Moram ovdje istaći da smo mi jedini kanton u Federaciji BiH koji ima ovu terapiju na listi od januara prošle godine zahvaljujući radu udruženja i svim drugim koji su imali sluha da se ova terapija nađe na listama. Mi danas slobodno možemo reći kako je nekad nedostižna terapija postala stvarnost i promjenila naše živote iz temelja pa se nadamo da ćemo i mi jednoga dana dosanjati naš nedosanjani san "remisiju bolesti".Ne možemo reći da smo ni blizu riješili naše probleme i zadovoljni brojem onih koji ovu terapiju uspiju dobiti,ali smatramo da je ovo najbolji put ka rješavanju istih.

Bez kontinuirane primjene biološke terapije nema remisije bolesti što nam je svima kraljnji cilj. Aktivnošću našega udruženja potakli smo i druge kantone da oforme ovakva udurženja koja okupljaju oboljele od hroničnih reumatskih zapaljenskih bolesti.Krajnji rezultat je da se i u Sarajevu vrši obrada određenog broja pacijenata koji bi ušli u program primjene biološke terapije.

Zbog mogućnost i da imamo dostupnu biološku na našem kantonu za 20 oboljelih, oboljeli od RA su vrlo brzo osobe koje se vraćaju svakodnevnim obavezama i donose korist kako sebi tako i društvu.Kao takve mnogo manje koštaju državu od iznosa koji se izdvaja za nastale teške posljedice za njih,porodicu i društvo u cjelini.

Obilježavanjem dana borbe protiv RA oboljeli od RA, kao i drugi skromnim programom će obilježiti pomenuti datum.Poruka koju žele poslati sa ovog mjesta,na ovaj dan jeste "Pokušaj biti ja" Ovim putem želimo ukazati na značaj ove terapije i borbu pojedinca sa ovom teškom i opakom bolešću.(Kako oboljeli treba da pristupi bolesti i sa njom se uhvati u koštac sa svim problemima s kojima se susreće)

Epidemijologija i simptomi RA

Reumatoidni artritis je onesposobljavajuća autoimuna bolest koja uzrokuje upalu (oticanje) i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova i drugih organa u ljudskom tijelu. Reumatoidni artritis obično prvo utječe na zglobove u rukama i nogama, ali bilo koji zglob može biti zahvaćen. Pacijenti s reumatoidnim artritisom često imaju ukočene zglobove i općenito se osjećaju loše i umorno.Dakle, simptomi RA su jutarnja ukočenost,oticanje jednog ili više zglobova,opšta slabost,nedostatak energije,umor,gubitak tjelesne težine i bol u i oko zglobova.Žene obolijevaju tri puta češće nego muškarci.

U BiH od reumatoidnog artritisa boluje predpostavlja se oko 40 000 ljudi,od toga oko 8.000 oboljelih od težih formi RA.Na Tuzlanskom kantonu od RA se liječi oko 7.500 oboljelih svih životnih dobi,a najviše u dobi od 20 do 40 godina.Od artritisa boluju i djeca predškolskog i školskog uzrasta i većinom radno sposobni ljudi.Od pomenutog broja oboljelih 20% je teško oboljelih od kojih su mnogi trajni invalidi.Brojka oboljelih od RA smatraju stručnjaci je daleko veća od ovog broja.
Rano otkrivanje bolesti i pravovremeno uključivanje terapije znatno utiče na razvoj i tok bolesti.

Zbog progresije bolesti i nedostupne terapije oboljeli su na čestom odusutvu sa radnog mjesta,samim tim su i radno sposobni članovi porodice primorani izostajati s posla da bi brinuli o oboljelima koji u fazi progresije bolesti nisu u stanju uraditi ni osnovne životne potrebe,kao ni ustati iz kreveta.Potrebno je imati u vidu da većina oboljelih cijeli život koristi terapiju i usluge zdravstva(fizikalno-banjski tretman po 2x godišnje,operativni zahvati desetine puta u toku života bolničko liječenje i dr.dolazi se do enormno velikih novčanih izdataka za liječenje posljedica,a u konačnici imate invalidnu osobu.Oboljeli nemaju dovoljan pristup kako konvencionalnoj tako i biološkoj terapiji.

U liječenje nastalih posljedica zbog nemogućnosti terapiji se ulaže mnogo sredstava,Jedini pravi način za dugoročno riješavanje problema sa kojima su suočeni oboljeli od RA i problema koje ima država sa oboljelim jeste rana dijagnoza bolesti i potrebna terapija biološka terapija u pravo vrijeme!
- Udruženje oboljelih od reumatskih bolesti TK" SNAGA" osnovano je 9.10.2013 godine sa ciljem podizanja svijesti i iznošenja u javnost problema sa kojima se suočavaju oboljeli od reumatskih bolesti i njihove porodice.Oboljeli od reumatskih bolesti su prepušteni sami sebi i najveći teret su sebi i svojim porodicama kao i društvu.O problemima i životu oboljelih od RA se u javnosti malo zna.Samim tim su marginalizirana kategorija ljudi,diskriminirana od države,uglavnom troškove liječanja snose sami,osjećaju se napušteno od strane države što dodatno pogoršava njihovo zdravstveno stanje.

Konvencionalna terapija za RA se ne nalazi na listama lijekova koji se finasiraju iz zdravstvenih fondova (metrotreksat-bazični lijek koji se koristi u kombinaciji sa svim drugim lijekovima, kortikosteroidi(Medrol),biološka terapija na tuzlanskom kantonu za samo 20 pacijenata na nivou godine).Od prošle ove godine se nalazi lijek Arava-leflunomid na listi sa 100% učešćem zavoda,što je veliki pomak,ali još uvijek nedovoljan za adekvatan tretman ove bolesti.Imajući u vidu socijalni status pacijenata i cijenu konvencionalne terapije isti nemaju mogućnosti nabaviti konvencionalnu terapiju,o biološkoj da i ne govorimo.

- U Republici Srpskoj biološka terapija je uvrštena na listu lijekova za nemaligne bolesti koja se finansira iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Uvrštavanjem biološke terapije na liste lijekova države u svijetu i okruženju su prepoznale ovaj problem kao uštedu u svojim budžetima dugoročno.

(tuzlarije.net)               

 Saudijska televizija objavila:
Nestali novinar Khashoggi je mrtav
Najmanje 50 mrtvih u Indiji
Vlak naletio na ljude koji su gledali vatromet
Plenković u Briselu ponovo o BiH
Miješanje čelnika vlasti iz Hrvatske u rezultate bh. izbora

22.10.2018. u 01:01
Košarka:
U 1. kolu Prvenstva BiH, Sloboda pobijedila Bosnu


U prvom kolu Prventstva BiH, ekipa OKK Sloboda je na domaćem parketu Mejdana pobijedila gostujuću Bosnu Royal konačnim rezultatom 83:73. U domaćoj ekipi su najuspješniji bili Milivoje Božović sa 30 poena, te Zlatko Jovanović.

OPŠIRNIJE


21.10.2018. u 21:35 Broj citanja: 542
Servisne informacije
.... bez malo tuzlarija


TuzlarijePorodilište - u toku protekla 24 sata rodeno je 8 beba, 4 djevojčice i 4 dječaka
Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 197 intervencija
Vatrogasci - imali su 3 intervencije
MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljena su 2 krivična djela, zabilježeno je 9 saobraćajnih nezgoda

OPŠIRNIJE


21.10.2018. u 21:25 Broj citanja: 1202
Plan dobrovoljnog darivanja krvi za 23. oktobar
Ako niste dobrovoljni davalac, razmislite, možda je vrijeme da to postanete


Ako niste do sada dobrovoljno darivali krv, razmislite, možda je vrijeme da to uradite. Ne čekajte da Vama ili Vašem bližnjem zatreba krv! Darivanjem pomažete u ostvarenju cilja da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto!

OPŠIRNIJE


21.10.2018. u 21:17 Broj citanja: 755
Večerašnjim okupljanjem u Tuzli počele pripreme rukometne reprezentacije BiH


Pred predstojeće mečeve kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se večeras u Tuzli. Prvu utakmicu igraju u četvrtak u Minsku sa Bjelorusijom, dok će u subotu u Mejdanu ugostiti selekciju Češke.

OPŠIRNIJE


21.10.2018. u 19:56 Broj citanja: 711
13. kolo Premijer omladinske lige BiH U-17:
Kadeti FK Sloboda poraženi u Stanišićima


Kadeti FK Sloboda Tuzla poraženi su danas u Etno selu Stanišići od kadeta FK Zvijezda 09 u okviru utakmice 13. kola Premijer omladinske lige BiH U-17 reuzltatom 1:3 (1:0). Domaći su do prednosti došli u samom finišu prvog poluvremena preko Božić Mateje u 40. minuti utakmice.

OPŠIRNIJE


21.10.2018. u 17:22 Broj citanja: 657
Rukomet, Prva liga FBiH – grupa Sjever
Još jedna pobjeda za SloboduTuzlarijeRukometni klub Sloboda Tuzla u Mejdanu dočekao je Rukometni klub Žepče u sklopu Prve lige FBiH – grupa Sjever. Na poluvrijeme rukometaši Slobode otišli su sa rezultatom 15:14, dok je rezultat na kraju utakmice bio 39:24.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Razgovarali lideri SNSD-a i HDZ-a BiH: U Banjoj Luci neformalni susret Dodika i Čovića

Vanredni kongres Saveza samostalnih sindikta BiH u Zenici: Selvedin Šatorović izabran za predsjednika SSSBiH

VIDEO: Sulejman Ugljanin na sesiji \'Kruga 99\': Status Sandžaka preduslov za rješenje spornih pitanja BiH i Srbije

U ponedjeljak ponovo skup, Mektić najavio Ušivak kao rješenje: U Bihaću održani novi protesti zbog eskalacije migrantske krize

Nesuglasice između Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona: Tri i po miliona maraka za infrastrukturu je neiskorišteno

Turska istraga dešavanja u Konzulatu S.Arabije: Erdogan: U utorak ću iznijeti detalje o smrti Jamala Khashoggija

Dio dobio policijsko osiguranje: Prijetnje makedonskim poslanicima koji su glasali za izmjenu ustava

VIDEO: Reakcije na Trumpovu najavu: Ryabkov: Američko povlačenje iz sporazuma opasan korak

FOTO: Ratu je mjesto u muzejima: Otvoren Muzej ratne fotografije u Zagrebu

U posljednjem susretu 14. kola BHT Premijer lige: Čelik bez cijelog plijena protiv Širokog ostao u sudijskom dodatku

VIDEO Saudijski ministar dao ekskluzivni intervju o ubijenom novinaru
London, Pariz i Berlin traže hitnu istragu okolnosti Khashoggijeve smrti
Jordan neće obnoviti dijelove mirovnog sporazuma s Izraelom
Trumpova odluka mogla bi imati velike posljedice: "Shvaća li Amerika to uopće?"
Anonimni saudijski dužnosnik: Khashoggija su slučajno zadavili u konzulatu
Caritas započeo simbolično hodočašće s migrantima
Američki ministar financija ne želi o sankcijama za Saudijsku Arabiju
Poginuo migrant. Pokušao preko bodljikave ograde ući na španjolski teritorij
Zašto se u Francuskoj rodilo toliko djece bez ruku? Vlasti naredile istragu
Slavna bazilika i simbol Barcelone nema građevinsku dozvolu
Na Tajvanu vlak izletio s tračnica, poginulo 17 ljudi
Irski volonter išao u Grčku spašavati migrante, završio u zatvoru kao krijumčar
Gvatemalske vlasti vraćaju dvije tisuće migranata u Honduras
Cape Town - grad koji bi mogao ostati bez vode. Čeka li ovaj scenarij i svijet?
Talijanski sud odlučio da Salvini nije kriv za zadržavanje migranata
Rusi tvrde da je američko povlačenje iz sporazuma o raketama opasno
Nekoliko njemačkih pokrajina želi lakši odstrel vukova
Izrael ipak neće rušiti beduinsko selo na Zapadnoj obali
Australski premijer smatra kako neće doći do prijevremenih izbora
Južni Tirol bira regionalni parlament
SVAŠTARIJE

Nekad popularno talijansko ljetovalište puno je bordela i barova za migrante

Kina će lansirati "drugi Mjesec" zbog uštede na uličnoj rasvjeti

Mislite da nemate sreće? Vi ste amateri za ove nesretnike

Rekordno nizak nivo Dunava u Budimpešti

Lažirao smrt da prevari osiguranje, žena ubila sebe i djecu misleći da je mrtav

Bokser Alvarez potpisao za 365 miliona dolara

Nakon tuče u Banjoj Luci preminuo 29-godišnjak

Scenaristi "ubili" Roseanne na bizaran način, serija se nastavlja bez nje

Fotka smeća postala hit na internetu, vidite li zbog čega?

Prije 29 godina ni milicija nije spriječila Prljavce da okupe 250 tisuća ljudi