TUZLARIJE - VIJESTI

11.10.2018. u 14:45 Broj citanja: 1183
Sutra na Korzu:
Obilježavanje Dana borbe protiv reumatoidnog artritisa

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv Reumatoidnog artritisa, koji se u cjelom svijetu obilježava 12. oktobra Udruženje osoba oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanskog kantona "Snaga" 12.10.2018 god.od 12:00 sati će obilježiti ovaj datum u užem gradskom jezgru, tačnije na Korzu prekoputa glavne gradske apoteke, te Vas pozivamo da nam se pridružite i date svoj doprinos našem radu,kao i obilježavanju ovog za nas važnog dana pod sloganom"Pokušaj biti ja".

Tuzlarije


Centralna događaj će se odvijati na Korzu prekoputa glavne gradske apoteke petak 12.10.2018 god. od 12:00 do 14:00 sati

PROGRAMSKI SADRŽAJ U SKLOPU OBILJEŽAVANJA 12.OKTOBRA SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV RA UDRUŽENJA SNAGA:

- 12:00-14:00 otvaranje štanda sa promotivnim materijalom- Predsjednik udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti TK"Snaga" Suad Ajdaslić,Prof.dr.Suada Mulić Bačić,Prim dr.Drago Antić,Prof.dr.Hajrija Selesković,Prim.dr.Križić Mario,te članovi udruženja Snaga TK,kao i ostali gosti i građani
- 13:00 Press za novinare u užem gradskom jezgru na Korzu kod glavne gradske apoteke.

Ovaj datum je jedinstvena prilika da oboljeli istaknu probleme,kao i pozitivne primjere sa kojima se oboljeli susreću.Ove godine je slogan" pokušaj biti ja" gdje ćemo pozitivnim primjerima ukazati kako se nositi sa problemima koje ova hronična bolest donosi.Svakako ćemo ukazati i na to kako većina oboljelih ima pozitivan stav prema svemu i uvijek i na svakom mjestu pokušavaju izvući ono najbolje iz svega.To je ono što treba svaki oboljeli da prepozna i nastavi živjeti što kvalitetnije uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreće.

Svakako ćemo ponovno istaći da je naš kanton jedini u federaciji BiH već od prošle godine ima u primjeni 20 bioloških terapija za oboljele.Naravno mi nismo zadovoljni brojem terapija i tražimo da se ovaj broj poveća i nastavi kontinuirana primjena iste.Moram ovdje istaći da smo mi jedini kanton u Federaciji BiH koji ima ovu terapiju na listi od januara prošle godine zahvaljujući radu udruženja i svim drugim koji su imali sluha da se ova terapija nađe na listama. Mi danas slobodno možemo reći kako je nekad nedostižna terapija postala stvarnost i promjenila naše živote iz temelja pa se nadamo da ćemo i mi jednoga dana dosanjati naš nedosanjani san "remisiju bolesti".Ne možemo reći da smo ni blizu riješili naše probleme i zadovoljni brojem onih koji ovu terapiju uspiju dobiti,ali smatramo da je ovo najbolji put ka rješavanju istih.

Bez kontinuirane primjene biološke terapije nema remisije bolesti što nam je svima kraljnji cilj. Aktivnošću našega udruženja potakli smo i druge kantone da oforme ovakva udurženja koja okupljaju oboljele od hroničnih reumatskih zapaljenskih bolesti.Krajnji rezultat je da se i u Sarajevu vrši obrada određenog broja pacijenata koji bi ušli u program primjene biološke terapije.

Zbog mogućnost i da imamo dostupnu biološku na našem kantonu za 20 oboljelih, oboljeli od RA su vrlo brzo osobe koje se vraćaju svakodnevnim obavezama i donose korist kako sebi tako i društvu.Kao takve mnogo manje koštaju državu od iznosa koji se izdvaja za nastale teške posljedice za njih,porodicu i društvo u cjelini.

Obilježavanjem dana borbe protiv RA oboljeli od RA, kao i drugi skromnim programom će obilježiti pomenuti datum.Poruka koju žele poslati sa ovog mjesta,na ovaj dan jeste "Pokušaj biti ja" Ovim putem želimo ukazati na značaj ove terapije i borbu pojedinca sa ovom teškom i opakom bolešću.(Kako oboljeli treba da pristupi bolesti i sa njom se uhvati u koštac sa svim problemima s kojima se susreće)

Epidemijologija i simptomi RA

Reumatoidni artritis je onesposobljavajuća autoimuna bolest koja uzrokuje upalu (oticanje) i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova i drugih organa u ljudskom tijelu. Reumatoidni artritis obično prvo utječe na zglobove u rukama i nogama, ali bilo koji zglob može biti zahvaćen. Pacijenti s reumatoidnim artritisom često imaju ukočene zglobove i općenito se osjećaju loše i umorno.Dakle, simptomi RA su jutarnja ukočenost,oticanje jednog ili više zglobova,opšta slabost,nedostatak energije,umor,gubitak tjelesne težine i bol u i oko zglobova.Žene obolijevaju tri puta češće nego muškarci.

U BiH od reumatoidnog artritisa boluje predpostavlja se oko 40 000 ljudi,od toga oko 8.000 oboljelih od težih formi RA.Na Tuzlanskom kantonu od RA se liječi oko 7.500 oboljelih svih životnih dobi,a najviše u dobi od 20 do 40 godina.Od artritisa boluju i djeca predškolskog i školskog uzrasta i većinom radno sposobni ljudi.Od pomenutog broja oboljelih 20% je teško oboljelih od kojih su mnogi trajni invalidi.Brojka oboljelih od RA smatraju stručnjaci je daleko veća od ovog broja.
Rano otkrivanje bolesti i pravovremeno uključivanje terapije znatno utiče na razvoj i tok bolesti.

Zbog progresije bolesti i nedostupne terapije oboljeli su na čestom odusutvu sa radnog mjesta,samim tim su i radno sposobni članovi porodice primorani izostajati s posla da bi brinuli o oboljelima koji u fazi progresije bolesti nisu u stanju uraditi ni osnovne životne potrebe,kao ni ustati iz kreveta.Potrebno je imati u vidu da većina oboljelih cijeli život koristi terapiju i usluge zdravstva(fizikalno-banjski tretman po 2x godišnje,operativni zahvati desetine puta u toku života bolničko liječenje i dr.dolazi se do enormno velikih novčanih izdataka za liječenje posljedica,a u konačnici imate invalidnu osobu.Oboljeli nemaju dovoljan pristup kako konvencionalnoj tako i biološkoj terapiji.

U liječenje nastalih posljedica zbog nemogućnosti terapiji se ulaže mnogo sredstava,Jedini pravi način za dugoročno riješavanje problema sa kojima su suočeni oboljeli od RA i problema koje ima država sa oboljelim jeste rana dijagnoza bolesti i potrebna terapija biološka terapija u pravo vrijeme!
- Udruženje oboljelih od reumatskih bolesti TK" SNAGA" osnovano je 9.10.2013 godine sa ciljem podizanja svijesti i iznošenja u javnost problema sa kojima se suočavaju oboljeli od reumatskih bolesti i njihove porodice.Oboljeli od reumatskih bolesti su prepušteni sami sebi i najveći teret su sebi i svojim porodicama kao i društvu.O problemima i životu oboljelih od RA se u javnosti malo zna.Samim tim su marginalizirana kategorija ljudi,diskriminirana od države,uglavnom troškove liječanja snose sami,osjećaju se napušteno od strane države što dodatno pogoršava njihovo zdravstveno stanje.

Konvencionalna terapija za RA se ne nalazi na listama lijekova koji se finasiraju iz zdravstvenih fondova (metrotreksat-bazični lijek koji se koristi u kombinaciji sa svim drugim lijekovima, kortikosteroidi(Medrol),biološka terapija na tuzlanskom kantonu za samo 20 pacijenata na nivou godine).Od prošle ove godine se nalazi lijek Arava-leflunomid na listi sa 100% učešćem zavoda,što je veliki pomak,ali još uvijek nedovoljan za adekvatan tretman ove bolesti.Imajući u vidu socijalni status pacijenata i cijenu konvencionalne terapije isti nemaju mogućnosti nabaviti konvencionalnu terapiju,o biološkoj da i ne govorimo.

- U Republici Srpskoj biološka terapija je uvrštena na listu lijekova za nemaligne bolesti koja se finansira iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Uvrštavanjem biološke terapije na liste lijekova države u svijetu i okruženju su prepoznale ovaj problem kao uštedu u svojim budžetima dugoročno.

(tuzlarije.net)               

 Ako Kurdi budu napadnuti ISIS-ovci bi se mogli naći na slobodi
Hoće li se stotine ISIS-ovaca vratiti u Europu?
Nagrada Akademije ove godine slavi 91 godinu
Devet najvećih momenata na dodjelama Oscara
Svijet je prepun uzbudljivih stvari
11 fotki koje bi vas mogle iznenaditi ili začuditi

20.02.2019. u 17:26
Grad Tuzla: Objavljen Javni poziv za odabir korisnika za proizvodnju ljutih paprika i drugog povrća


Tuzlarije
Na osnovu Sporazuma zaključenog između Grada Tuzle i UNDP BiH, u cilju razvoja poljoprivredne proizvodnje, obavještavamo sva zainteresirana fizička lica, da je 20.2.2019. godine, na web stranici Grada Tuzle www.grad.tuzla.ba objavljen Javni poziv za odabir korisnika za proizvodnju ljutih paprika i drugog povrća.

OPŠIRNIJE


20.02.2019. u 11:40
21. februara u Dobrnji tribina na temu:
˝Bosanski jezik - pitanje identiteta˝


TuzlarijePovodom 21. februara - Međunarodnog dana maternjeg jezika Medžlis Islamske zajednice Tuzla u saradnji sa Institutom za društvena i religijska istraživanja i Specijalnom bibliotekom "Behram-beg“ organizuje tribinu na temu "Bosanski jezik - pitanje identiteta".

OPŠIRNIJE


20.02.2019. u 10:43 Broj citanja: 2171
Sport idealan za razvoj djeteta:
Počeo upis u školu plivanja ˝Sprint˝


TuzlarijeIz Kluba vodenih sportova "Sprint“ Tuzla pozivaju sve zainteresirane djevojčice i dječake da upišu školu plivanja. Ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 17.30 do 18.30 sati, roditelji i njihova djeca mogu doći na bazen u Hotel "Tuzla" i saznati sve detaljne informacije.

OPŠIRNIJE


20.02.2019. u 09:08
Jučer održana 48. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona
Usvojeni izvještaji o radu više ministarstava, Pedagoškog zavoda i Odgojnog centra


Tuzlarije
Na jučer održanoj 48. redovnoj sjednici Vlada je razmatrale izvještaje o radu više ministarstava, te Pedagoškog zavoda i Odgojnog centra. Svi izvještaji su ocijenjeni pozitivno i usvojeni.

OPŠIRNIJE


20.02.2019. u 08:43
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite
Povećava se broj požara niskog rastinja


Tuzlarije
Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata, osim nekoliko tehničkih, vatrogasne jedinice su imale i jedanaest intervencija na gašenju požara u Tuzli, Banovićima, Gradačcu, Gračanici, Srebreniku, Teočaku i Živinicama.

OPŠIRNIJE


20.02.2019. u 08:27
U povodu Dana maternjeg jezika:
Najava otvaranja izložbe i predavanja na Filozofskom fakultetu


Tuzlarije
U srijedu, 20.2.2019. godine, s početkom u 16 sati na Filozofskom fakultetu bit će otvorena izložba skeniranih arhivskih dokumenata srednjovjekovne Bosne „Tragom kulturne baštine Bosne i Hercegovine: Povelje srednjovjekovne Bosne“.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Finansijska deblokada entiteta: Federacija dobila budžet za 2019. godinu

VIDEO: Dopredsjedavajući Aljoša Čampara: Predsjedavajući Doma naroda PFBiH Tomislav Martinović

SBB-u uručen program rada SDA za naredni period: Izetbegović i Radončić razgovarali o formiranju vlasti

Srnec osumnjičena i za skrivanje tijela sestre: Osumnjičenoj za ubojstvo sestre određen jednomjesečni pritvor

Putin o izlasku iz nuklearnog sporazuma: \'Ako SAD postave rakete, uzvratit ćemo istom mjerom\'

Napadi su se dogodili između rujna i prosinca 2018.: Microsoft tvrdi da je otkrio hakiranja europskih institucija

Sliku kod krijumčara pronašla turska policija: Zaplijenjena slika Isusovog raspeća stara oko 800 godina

Nastavak osmine finala Lige prvaka: Ronaldo ponovo u Madridu, City favorit protiv Schalkea

Proslavljeni fudbaler i trener: Dušanu Bajeviću dodijeljena državna nagrada za sport

Žuti prsluci prosvjeduju pred UN-om
Policija objavila snimku likvidacije Hrvata u Amsterdamu. Znaju tko je ubojica
Rusi predstavili novu nuklearnu podmornicu bez posade, pogledajte snimku
Japan mora platiti odštetu građanima evakuiranima zbog Fukushime
Duterte najavio još strožu borbu protiv droge na Filipinima
Kukasti križevi na židovskom groblju u Francuskoj, Macron bijesan
Air France udvostručio neto dobit u prošloj godini
Tri britanske konzervativke napustile stranku zbog Brexita
Nesreća u australskom rudniku, jedna osoba poginula
Europski inspektori pretražili farme za uzgoj lososa. Zašto?
Putin prijeti: Usmjerit ćemo nuklearne projektile prema Americi
Vandaliziran spomenik legendarnom poljupcu s kraja Drugog svjetskog rata
Bivši šef FBI-a: Trump je ruski saveznik
Kina zatvorila Tibet za strance
Europski kolonizatori u Južnu Ameriku donijeli rat i bolest. Stanovništvo pomrlo
Njemačka još nije spremna isključiti Huawei iz 5G mreže
Pernarovom prijatelju i teoretičaru zavjera zabranjen ulaz u Australiju
VIDEO Amerikanci ponudili Indiji novi borbeni avion F-21
Azijske burze rastu, dolar slabi
Kim Jong-un na sastanak s Trumpom stiže vlakom, putovat će dva dana
SVAŠTARIJE

Trump potpisao odredbu o osnivanju svemirskih snaga

Kim Jong-un na sastanak s Trumpom stiže vlakom

Sedmero djece poginulo u požaru u Halifaxu

Muškarac u Francuskoj izbo četvero ljudi nožem, policija ga ubila

Oglasili se liječnici: Šauliću nije bilo spasa, evo kako mu je pukla aorta

˝Ognjena Vranješa neću više pozivati u reprezentaciju BiH˝

VIDEO Lavina na švicarskom skijalištu: Ima zatrpanih, traje potraga

Uskoro će nebom letjeti Beluga XL, jedan od najvećih aviona na svijetu

Osnivač Huaweija: "SAD nas ne može slomiti"

Novi američki veleposlanik prošetao Sarajevom sa svojim životnim partnerom