TUZLARIJE - VIJESTI

11.10.2018. u 14:45 Broj citanja: 1090
Sutra na Korzu:
Obilježavanje Dana borbe protiv reumatoidnog artritisa

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv Reumatoidnog artritisa, koji se u cjelom svijetu obilježava 12. oktobra Udruženje osoba oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanskog kantona "Snaga" 12.10.2018 god.od 12:00 sati će obilježiti ovaj datum u užem gradskom jezgru, tačnije na Korzu prekoputa glavne gradske apoteke, te Vas pozivamo da nam se pridružite i date svoj doprinos našem radu,kao i obilježavanju ovog za nas važnog dana pod sloganom"Pokušaj biti ja".

Tuzlarije


Centralna događaj će se odvijati na Korzu prekoputa glavne gradske apoteke petak 12.10.2018 god. od 12:00 do 14:00 sati

PROGRAMSKI SADRŽAJ U SKLOPU OBILJEŽAVANJA 12.OKTOBRA SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV RA UDRUŽENJA SNAGA:

- 12:00-14:00 otvaranje štanda sa promotivnim materijalom- Predsjednik udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti TK"Snaga" Suad Ajdaslić,Prof.dr.Suada Mulić Bačić,Prim dr.Drago Antić,Prof.dr.Hajrija Selesković,Prim.dr.Križić Mario,te članovi udruženja Snaga TK,kao i ostali gosti i građani
- 13:00 Press za novinare u užem gradskom jezgru na Korzu kod glavne gradske apoteke.

Ovaj datum je jedinstvena prilika da oboljeli istaknu probleme,kao i pozitivne primjere sa kojima se oboljeli susreću.Ove godine je slogan" pokušaj biti ja" gdje ćemo pozitivnim primjerima ukazati kako se nositi sa problemima koje ova hronična bolest donosi.Svakako ćemo ukazati i na to kako većina oboljelih ima pozitivan stav prema svemu i uvijek i na svakom mjestu pokušavaju izvući ono najbolje iz svega.To je ono što treba svaki oboljeli da prepozna i nastavi živjeti što kvalitetnije uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreće.

Svakako ćemo ponovno istaći da je naš kanton jedini u federaciji BiH već od prošle godine ima u primjeni 20 bioloških terapija za oboljele.Naravno mi nismo zadovoljni brojem terapija i tražimo da se ovaj broj poveća i nastavi kontinuirana primjena iste.Moram ovdje istaći da smo mi jedini kanton u Federaciji BiH koji ima ovu terapiju na listi od januara prošle godine zahvaljujući radu udruženja i svim drugim koji su imali sluha da se ova terapija nađe na listama. Mi danas slobodno možemo reći kako je nekad nedostižna terapija postala stvarnost i promjenila naše živote iz temelja pa se nadamo da ćemo i mi jednoga dana dosanjati naš nedosanjani san "remisiju bolesti".Ne možemo reći da smo ni blizu riješili naše probleme i zadovoljni brojem onih koji ovu terapiju uspiju dobiti,ali smatramo da je ovo najbolji put ka rješavanju istih.

Bez kontinuirane primjene biološke terapije nema remisije bolesti što nam je svima kraljnji cilj. Aktivnošću našega udruženja potakli smo i druge kantone da oforme ovakva udurženja koja okupljaju oboljele od hroničnih reumatskih zapaljenskih bolesti.Krajnji rezultat je da se i u Sarajevu vrši obrada određenog broja pacijenata koji bi ušli u program primjene biološke terapije.

Zbog mogućnost i da imamo dostupnu biološku na našem kantonu za 20 oboljelih, oboljeli od RA su vrlo brzo osobe koje se vraćaju svakodnevnim obavezama i donose korist kako sebi tako i društvu.Kao takve mnogo manje koštaju državu od iznosa koji se izdvaja za nastale teške posljedice za njih,porodicu i društvo u cjelini.

Obilježavanjem dana borbe protiv RA oboljeli od RA, kao i drugi skromnim programom će obilježiti pomenuti datum.Poruka koju žele poslati sa ovog mjesta,na ovaj dan jeste "Pokušaj biti ja" Ovim putem želimo ukazati na značaj ove terapije i borbu pojedinca sa ovom teškom i opakom bolešću.(Kako oboljeli treba da pristupi bolesti i sa njom se uhvati u koštac sa svim problemima s kojima se susreće)

Epidemijologija i simptomi RA

Reumatoidni artritis je onesposobljavajuća autoimuna bolest koja uzrokuje upalu (oticanje) i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova i drugih organa u ljudskom tijelu. Reumatoidni artritis obično prvo utječe na zglobove u rukama i nogama, ali bilo koji zglob može biti zahvaćen. Pacijenti s reumatoidnim artritisom često imaju ukočene zglobove i općenito se osjećaju loše i umorno.Dakle, simptomi RA su jutarnja ukočenost,oticanje jednog ili više zglobova,opšta slabost,nedostatak energije,umor,gubitak tjelesne težine i bol u i oko zglobova.Žene obolijevaju tri puta češće nego muškarci.

U BiH od reumatoidnog artritisa boluje predpostavlja se oko 40 000 ljudi,od toga oko 8.000 oboljelih od težih formi RA.Na Tuzlanskom kantonu od RA se liječi oko 7.500 oboljelih svih životnih dobi,a najviše u dobi od 20 do 40 godina.Od artritisa boluju i djeca predškolskog i školskog uzrasta i većinom radno sposobni ljudi.Od pomenutog broja oboljelih 20% je teško oboljelih od kojih su mnogi trajni invalidi.Brojka oboljelih od RA smatraju stručnjaci je daleko veća od ovog broja.
Rano otkrivanje bolesti i pravovremeno uključivanje terapije znatno utiče na razvoj i tok bolesti.

Zbog progresije bolesti i nedostupne terapije oboljeli su na čestom odusutvu sa radnog mjesta,samim tim su i radno sposobni članovi porodice primorani izostajati s posla da bi brinuli o oboljelima koji u fazi progresije bolesti nisu u stanju uraditi ni osnovne životne potrebe,kao ni ustati iz kreveta.Potrebno je imati u vidu da većina oboljelih cijeli život koristi terapiju i usluge zdravstva(fizikalno-banjski tretman po 2x godišnje,operativni zahvati desetine puta u toku života bolničko liječenje i dr.dolazi se do enormno velikih novčanih izdataka za liječenje posljedica,a u konačnici imate invalidnu osobu.Oboljeli nemaju dovoljan pristup kako konvencionalnoj tako i biološkoj terapiji.

U liječenje nastalih posljedica zbog nemogućnosti terapiji se ulaže mnogo sredstava,Jedini pravi način za dugoročno riješavanje problema sa kojima su suočeni oboljeli od RA i problema koje ima država sa oboljelim jeste rana dijagnoza bolesti i potrebna terapija biološka terapija u pravo vrijeme!
- Udruženje oboljelih od reumatskih bolesti TK" SNAGA" osnovano je 9.10.2013 godine sa ciljem podizanja svijesti i iznošenja u javnost problema sa kojima se suočavaju oboljeli od reumatskih bolesti i njihove porodice.Oboljeli od reumatskih bolesti su prepušteni sami sebi i najveći teret su sebi i svojim porodicama kao i društvu.O problemima i životu oboljelih od RA se u javnosti malo zna.Samim tim su marginalizirana kategorija ljudi,diskriminirana od države,uglavnom troškove liječanja snose sami,osjećaju se napušteno od strane države što dodatno pogoršava njihovo zdravstveno stanje.

Konvencionalna terapija za RA se ne nalazi na listama lijekova koji se finasiraju iz zdravstvenih fondova (metrotreksat-bazični lijek koji se koristi u kombinaciji sa svim drugim lijekovima, kortikosteroidi(Medrol),biološka terapija na tuzlanskom kantonu za samo 20 pacijenata na nivou godine).Od prošle ove godine se nalazi lijek Arava-leflunomid na listi sa 100% učešćem zavoda,što je veliki pomak,ali još uvijek nedovoljan za adekvatan tretman ove bolesti.Imajući u vidu socijalni status pacijenata i cijenu konvencionalne terapije isti nemaju mogućnosti nabaviti konvencionalnu terapiju,o biološkoj da i ne govorimo.

- U Republici Srpskoj biološka terapija je uvrštena na listu lijekova za nemaligne bolesti koja se finansira iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Uvrštavanjem biološke terapije na liste lijekova države u svijetu i okruženju su prepoznale ovaj problem kao uštedu u svojim budžetima dugoročno.

(tuzlarije.net)               

 Lažljivac bez premca
Pinocchio Trump, objavljeno je koliko je puta izrekao istu laž
NASA:
Voyager 2 nakon 40 godina stiže u međuzvjezdani prostor
Na svečanoj ceremoniji u Stokholmu
Uručene Nobelove nagrade za 2018. godinu

14.12.2018. u 07:00 Broj citanja: 560
˝Salus˝ Tuzla:
Besplatno liječenje uz ovjerenu zdravstvenu knjižicu


Još samo dvije sedmice nas dijele od Nove 2019. godine, a tim Porodične medicine Salus na čelu sa doktorom Almirom je spreman da Vam osigura što bolji rezultat liječenja uz obostrano zadovoljstvo. Doktoru Almiru vjeruje hiljade zadovoljnih pacijenata, a zašto ne biste i Vi?

OPŠIRNIJE


14.12.2018. u 06:00 Broj citanja: 373
Svečana akademija i plesni bal:
Univerzitet u Tuzli obilježava 42 godine rada i postojanja


U okviru obilježavanja 42 godine rada i postojanja Univerziteta u Tuzli, ova visokoškolska ustanova organizuje niz aktivnosti. Centralni događaj obilježavanje je Svečana akademija.

OPŠIRNIJE


14.12.2018. u 05:00
Bleasure On 16. decembra u Tuzli:
Spoj biznisa i zadovoljstva grupe poduzetnicaBleasure On predstavlja jedinstven spoj B2B (Business to Business) & B2C (Business to Customer) evenata, čiji je cilj organizacija i sprovođenje korporativnih događaja i susreta u ugodnom ambijentu, praćenim zabavnim sadržajima i nagradnim igrama. Bleasure On predstavlja najnoviji svjetski biznis trend kada su u pitanju konferencije i korporativni eventi.

OPŠIRNIJE


14.12.2018. u 04:00
19. i 26. decembra:
Akcija darivanja krvi u UKC-u Tuzla


Suočeni sa problemom u statističkim podacima, članovi Komiteta za javno zdravstvo (#SCOPH) ureda u Tuzli, Vas pozivaju na dobrovoljno darivanje krvi: 19.12. i 26.12. (srijeda) od 08.00h do 12.00h u Zavod za transfuziologiju, UKC Tuzla.

OPŠIRNIJE


14.12.2018. u 01:32
Takmičenje mladih poduzetnika:
Tuzlanski inovatori osvojili prvo mjesto


Pobjednici takmičenja nagrađeni su IT opremom po vlastitom izboru u iznosima od 1200 KM za prvo mjesto, 900 KM za drugo i 600 KM za treće mjesto. Tim mladih inovatora iz Tuzle – Makerspace primili su prvu nagradu za predstavljanje njihovog izuma – SOS narukvice Trace Brace.

OPŠIRNIJE


14.12.2018. u 00:10 Broj citanja: 6268
Dogodilo se u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


OSTALE VIJESTI
VIDEO: Tragedija u bihaćkom naselju Mali Lug: Otac ubio troje maloljetne djece, pa izvršio samoubistvo

VIDEO: Tačka nije uvrštena na dnevni red: CIK nije raspravljao o raspodjeli mandata u Domu naroda PFBiH

VIDEO: Za jedne važan dokument, za druge trošenje vremena: Reakcije u BiH na saborsku raspravu o položaju Hrvata

Vijeće ministara BiH predložilo izmjene Zakona: Uvodi se moratorij na povećanje akciza na cigarete

Odbijena većina amandmana: U Saboru nema konsenzusa o Deklaraciji o Hrvatima u BiH

U krvavom napadu u utorak ubio tri osobe: Policija ubila Cherifa Chekatta, napadača iz Strasbourga

Bez napretka u sprovođenju sporazuma iz Minska: EU produžila ekonomske sankcije Moskvi

Brexit glavna tema: U Briselu počeo samit lidera EU-a

Cecilia Payne-Gaposchkin - najveći ženski astronom u historiji: Odbacili najveća astronomska otkrića jer ih je otkrila žena

Odigrano posljednje kolo grupne faze Evropske lige: U nokaut fazi Celtic i Olympiakos, Milan se oprostio

Irski parlament legalizirao pobačaj
Senat se usprotivio Trumpu, glasao protiv Saudijske Arabije
Theresa May neće voditi stranku na sljedećim izborima
Policija ubila terorista iz Strasbourga
Žestoki prosvjedi protiv Orbana u Budimpešti, policiju prskaju suzavcem
Europski parlament odobrio 16,9 milijardi eura za svemirski program EU-a
Broj ubojstava u Londonu 2018. na najvišoj razini u posljednjih 10 godina
Migrantska obitelj već sedam tjedana živi u crkvi u Haagu
Europska unija produžila sankcije Rusiji zbog situacije na istoku Ukrajine
Britanski parlament glasat će o Brexitu u siječnju
Oslobađanje ukrajinskih brodova i mornara uvjet je za sastanak Putina i Trumpa
Nijemci prekinuli suđenje bivšem čuvaru nacističkog logora. Slabog je zdravlja
Sastaju se čelnici Europske unije, glavna tema summita bit će Brexit
Pritvorena peta osoba povezana s napadačem iz Strasbourga
Macron kaže da nikada neće staviti Europu ispred francuskog naroda
SAD će se suprotstaviti jačanju utjecaja Kine i Rusije u Africi
Velika policijska akcija u Strasbourgu, tražili terorista s božićnog sajma?
Policajac u Engleskoj silovao curicu, sve je snimao mobitelom
Leopard ubio indijskog budista dok je meditirao u šumi
NATO će Ukrajini dostaviti vojnu opremu
SVAŠTARIJE

Policija ubila Cherifa Chekatta, napadača iz Strasbourga

Otac ubio troje maloljetne djece, pa izvršio samoubistvo

U Sabornoj crkvi školarci izvodili ilahije i duhovnu glazbu

Zaraćene strane u Jemenu otvaraju aerodrom u glavnom gradu te zemlje

Bivši Trumpov advokat osuđen na tri godine zatvora

May preživjela glasanje, ostaje premijerka

U sudaru vozova poginulo najmanje sedam, povrijeđeno 46 osoba

Policija okružila katedralu u Strasbourgu, u tijeku velika potraga za napadačem

Theresa May bit će smijenjena s mjesta premijerke? Danas glasanje o povjerenju

Direktorka Huaweija uz kauciju puštena na slobodu