TUZLARIJE - VIJESTI

11.10.2018. u 14:45 Broj citanja: 1273
Sutra na Korzu:
Obilježavanje Dana borbe protiv reumatoidnog artritisa

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv Reumatoidnog artritisa, koji se u cjelom svijetu obilježava 12. oktobra Udruženje osoba oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanskog kantona "Snaga" 12.10.2018 god.od 12:00 sati će obilježiti ovaj datum u užem gradskom jezgru, tačnije na Korzu prekoputa glavne gradske apoteke, te Vas pozivamo da nam se pridružite i date svoj doprinos našem radu,kao i obilježavanju ovog za nas važnog dana pod sloganom"Pokušaj biti ja".

Tuzlarije


Centralna događaj će se odvijati na Korzu prekoputa glavne gradske apoteke petak 12.10.2018 god. od 12:00 do 14:00 sati

PROGRAMSKI SADRŽAJ U SKLOPU OBILJEŽAVANJA 12.OKTOBRA SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV RA UDRUŽENJA SNAGA:

- 12:00-14:00 otvaranje štanda sa promotivnim materijalom- Predsjednik udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti TK"Snaga" Suad Ajdaslić,Prof.dr.Suada Mulić Bačić,Prim dr.Drago Antić,Prof.dr.Hajrija Selesković,Prim.dr.Križić Mario,te članovi udruženja Snaga TK,kao i ostali gosti i građani
- 13:00 Press za novinare u užem gradskom jezgru na Korzu kod glavne gradske apoteke.

Ovaj datum je jedinstvena prilika da oboljeli istaknu probleme,kao i pozitivne primjere sa kojima se oboljeli susreću.Ove godine je slogan" pokušaj biti ja" gdje ćemo pozitivnim primjerima ukazati kako se nositi sa problemima koje ova hronična bolest donosi.Svakako ćemo ukazati i na to kako većina oboljelih ima pozitivan stav prema svemu i uvijek i na svakom mjestu pokušavaju izvući ono najbolje iz svega.To je ono što treba svaki oboljeli da prepozna i nastavi živjeti što kvalitetnije uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreće.

Svakako ćemo ponovno istaći da je naš kanton jedini u federaciji BiH već od prošle godine ima u primjeni 20 bioloških terapija za oboljele.Naravno mi nismo zadovoljni brojem terapija i tražimo da se ovaj broj poveća i nastavi kontinuirana primjena iste.Moram ovdje istaći da smo mi jedini kanton u Federaciji BiH koji ima ovu terapiju na listi od januara prošle godine zahvaljujući radu udruženja i svim drugim koji su imali sluha da se ova terapija nađe na listama. Mi danas slobodno možemo reći kako je nekad nedostižna terapija postala stvarnost i promjenila naše živote iz temelja pa se nadamo da ćemo i mi jednoga dana dosanjati naš nedosanjani san "remisiju bolesti".Ne možemo reći da smo ni blizu riješili naše probleme i zadovoljni brojem onih koji ovu terapiju uspiju dobiti,ali smatramo da je ovo najbolji put ka rješavanju istih.

Bez kontinuirane primjene biološke terapije nema remisije bolesti što nam je svima kraljnji cilj. Aktivnošću našega udruženja potakli smo i druge kantone da oforme ovakva udurženja koja okupljaju oboljele od hroničnih reumatskih zapaljenskih bolesti.Krajnji rezultat je da se i u Sarajevu vrši obrada određenog broja pacijenata koji bi ušli u program primjene biološke terapije.

Zbog mogućnost i da imamo dostupnu biološku na našem kantonu za 20 oboljelih, oboljeli od RA su vrlo brzo osobe koje se vraćaju svakodnevnim obavezama i donose korist kako sebi tako i društvu.Kao takve mnogo manje koštaju državu od iznosa koji se izdvaja za nastale teške posljedice za njih,porodicu i društvo u cjelini.

Obilježavanjem dana borbe protiv RA oboljeli od RA, kao i drugi skromnim programom će obilježiti pomenuti datum.Poruka koju žele poslati sa ovog mjesta,na ovaj dan jeste "Pokušaj biti ja" Ovim putem želimo ukazati na značaj ove terapije i borbu pojedinca sa ovom teškom i opakom bolešću.(Kako oboljeli treba da pristupi bolesti i sa njom se uhvati u koštac sa svim problemima s kojima se susreće)

Epidemijologija i simptomi RA

Reumatoidni artritis je onesposobljavajuća autoimuna bolest koja uzrokuje upalu (oticanje) i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova i drugih organa u ljudskom tijelu. Reumatoidni artritis obično prvo utječe na zglobove u rukama i nogama, ali bilo koji zglob može biti zahvaćen. Pacijenti s reumatoidnim artritisom često imaju ukočene zglobove i općenito se osjećaju loše i umorno.Dakle, simptomi RA su jutarnja ukočenost,oticanje jednog ili više zglobova,opšta slabost,nedostatak energije,umor,gubitak tjelesne težine i bol u i oko zglobova.Žene obolijevaju tri puta češće nego muškarci.

U BiH od reumatoidnog artritisa boluje predpostavlja se oko 40 000 ljudi,od toga oko 8.000 oboljelih od težih formi RA.Na Tuzlanskom kantonu od RA se liječi oko 7.500 oboljelih svih životnih dobi,a najviše u dobi od 20 do 40 godina.Od artritisa boluju i djeca predškolskog i školskog uzrasta i većinom radno sposobni ljudi.Od pomenutog broja oboljelih 20% je teško oboljelih od kojih su mnogi trajni invalidi.Brojka oboljelih od RA smatraju stručnjaci je daleko veća od ovog broja.
Rano otkrivanje bolesti i pravovremeno uključivanje terapije znatno utiče na razvoj i tok bolesti.

Zbog progresije bolesti i nedostupne terapije oboljeli su na čestom odusutvu sa radnog mjesta,samim tim su i radno sposobni članovi porodice primorani izostajati s posla da bi brinuli o oboljelima koji u fazi progresije bolesti nisu u stanju uraditi ni osnovne životne potrebe,kao ni ustati iz kreveta.Potrebno je imati u vidu da većina oboljelih cijeli život koristi terapiju i usluge zdravstva(fizikalno-banjski tretman po 2x godišnje,operativni zahvati desetine puta u toku života bolničko liječenje i dr.dolazi se do enormno velikih novčanih izdataka za liječenje posljedica,a u konačnici imate invalidnu osobu.Oboljeli nemaju dovoljan pristup kako konvencionalnoj tako i biološkoj terapiji.

U liječenje nastalih posljedica zbog nemogućnosti terapiji se ulaže mnogo sredstava,Jedini pravi način za dugoročno riješavanje problema sa kojima su suočeni oboljeli od RA i problema koje ima država sa oboljelim jeste rana dijagnoza bolesti i potrebna terapija biološka terapija u pravo vrijeme!
- Udruženje oboljelih od reumatskih bolesti TK" SNAGA" osnovano je 9.10.2013 godine sa ciljem podizanja svijesti i iznošenja u javnost problema sa kojima se suočavaju oboljeli od reumatskih bolesti i njihove porodice.Oboljeli od reumatskih bolesti su prepušteni sami sebi i najveći teret su sebi i svojim porodicama kao i društvu.O problemima i životu oboljelih od RA se u javnosti malo zna.Samim tim su marginalizirana kategorija ljudi,diskriminirana od države,uglavnom troškove liječanja snose sami,osjećaju se napušteno od strane države što dodatno pogoršava njihovo zdravstveno stanje.

Konvencionalna terapija za RA se ne nalazi na listama lijekova koji se finasiraju iz zdravstvenih fondova (metrotreksat-bazični lijek koji se koristi u kombinaciji sa svim drugim lijekovima, kortikosteroidi(Medrol),biološka terapija na tuzlanskom kantonu za samo 20 pacijenata na nivou godine).Od prošle ove godine se nalazi lijek Arava-leflunomid na listi sa 100% učešćem zavoda,što je veliki pomak,ali još uvijek nedovoljan za adekvatan tretman ove bolesti.Imajući u vidu socijalni status pacijenata i cijenu konvencionalne terapije isti nemaju mogućnosti nabaviti konvencionalnu terapiju,o biološkoj da i ne govorimo.

- U Republici Srpskoj biološka terapija je uvrštena na listu lijekova za nemaligne bolesti koja se finansira iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Uvrštavanjem biološke terapije na liste lijekova države u svijetu i okruženju su prepoznale ovaj problem kao uštedu u svojim budžetima dugoročno.

(tuzlarije.net)               

 Traži savezništvo zemalja iz regije Perzijskog zaliva i Evrope
Pompeo pokušava stvoriti međunarodnu koaliciju protiv Irana
Zarobljeno je 55.000 boraca ISIS-a
UN nema pojma što bi s njima
Svjetski mediji o velikoj pobjedi Ekrema Imamoglua
Snažna potvrda poraza Erdoganove politike u Istanbulu

24.06.2019. u 15:45
PZU Plava Poliklinika Tuzla:
Konkurs za posao certificiranog računovođe


TuzlarijeŽelite li biti dio kolektiva Plave Poliklinike, vodeće privatne zdravstvene ustanove sa više od 20 godina tradicije i preko 300.000 zadovoljnih pacijenata? U cilju optimizacije poslovnih procesa i ostvarenja poslovnih planova, ukazala se potreba za novim kadrovima.

OPŠIRNIJE


24.06.2019. u 15:33
Dokumentarno plesna predstava „U ime Oca“ u petak na Velikoj sceni BKC-a Živinice


Predstava "U ime oca“ govori o životu djece rođene poslije seksualnog zlostavljanja žena tokom rata u našoj zemlji, a ono što ovaj dokumentarno-plesni komad, u tri čina, čini posebno je da se u njemu pojavljuju i stvarni likovi.

OPŠIRNIJE


24.06.2019. u 14:47
˝IV Sportski memorijal Vuka Bojanića“:
Članovi Karate kluba ˝Winner˝ iz Tuzle osvojili 21 medalju


U nedjelju 23.06.2019 godine Karate Klub“Winner“ iz Tuzle je učestvovao na turniru u Beogradu pod nazivom „IV Sportski memorijal Vuka Bojanića“.

OPŠIRNIJE


24.06.2019. u 14:28
U srijedu završnica 5. noćnog futsal turnira “Stupine – Tuzla”


U srijedu, 26.06.2019. godine biće održana završnica V noćnog turnira u futsalu na sportskim terenima u naselju Stupine. Ovogodišnje takmičenje je privuklo veliki broj ekipa, ali i gledalaca koji su uživali u nogometnim nadmetanjima.

OPŠIRNIJE


24.06.2019. u 14:06
SPKD Prosvjeta Tuzla:
Održano edukativno predavanje na temu ˝Ishrana kao lijek˝


Doktor Branislav Vuković, asistent na Medicinskom fakultetu u Tuzli, održao je u nedjelju, 23. juna, edukativno predavanje na temu „Ishrana kao lijek“. Ovo je prvo u nizu predavanja o zdravlju, planiranih u ovoj godini, koje organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“.

OPŠIRNIJE


24.06.2019. u 11:51
Narednih dana u Behram-begovoj medresi će biti održana dva seminara


Narednih dana u Behram-begovoj medresi će biti održana dva seminara u saradnji s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Prvi je Institut primijenjene drame: aktivacija učenja kroz umjetnost, a drugi je Program educiranja i stručnog usavršavanja profesora i nastavnika engleskog jezika.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Danas hitna sjednica : Delegati SNSD-a neće prisustvovati sjednici Doma naroda

Sjednica Parlamenta FBiH: Bošković: Prekinuti sjednicu do izbora novog rukovodstva

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH : Hoće li odobriti nova sredstva za USK zbog migrantske krize?

Selektivna primjena pedagoških standarda: Protest prosvjetnih radnika Unsko-sanskog kantona

Povlače članove iz predloženog zakona: MUP RS odustaje od formiranja rezervnog sastava policije

Strahuju za sigurnost djece, ali i od zagađenja: Nezadovoljstvo mještana Glamoča zbog poligona OS BiH

Sporazum kojim bi se ukinule sankcije Iranu: Hook: Trump spreman da razgovara s Iranom

Izjasnio se krivim za ubojstvo pet žena i dvoje djece: Sedam doživotnih ciparskom serijskom ubojici

Svjetski mediji o velikoj pobjedi Ekrema Imamoglua: Snažna potvrda poraza Erdoganove politike u Istanbulu

Rusija, SAD i Izrael oko Irana: U Jeruzalemu se održava \'povijesni i jednistveni\' sastanak

Uhićen muškarac u Belgiji, sumnjiče ga da je planirao napad na ambasadu SAD-a
U ruševinama zgrade u Kambodži pronađena dvojica preživjelih
Vijetnam osudio državljanina SAD-a za "pokušaj državnog prevrata"
Evakuiran grad u Kazahstanu nakon eksplozije skladišta streljiva, puno ranjenih
Ciparski serijski ubojica žena i djece dobio sedam doživotnih, plakao na sudu
Dva borbena aviona se sudarila iznad Njemačke, jedan pilot pronađen
Mercedes mora povući 60.000 prodanih dizelaša
Početak kraja sultana Erdogana
Zarobljeno je 55.000 boraca ISIS-a. UN nema pojma što bi s njima
Stotine tisuća ljudi marširale na gay prideu u Sao Paulu
Libanon i Iran odbacuju američki plan za Bliski istok
Pompeo u posjetu Saudijskoj Arabiji zbog napetosti s Iranom
Majka u SAD-u ubila dijete, pregazila ga terencem u bizarnoj igri
Iranski ministar: Hakerski napadi SAD-a bili su neuspješni
U strogom turskom zatvoru kreće suđenje organizatorima prosvjeda protiv Erdogana
Potres u nedjelju navečer istjerao Rimljane na ulice
Četrnaestero mrtvih u rušenju šatora na religijskoj svečanosti u Indiji
Prije godinu dana tajlandski dječaci upali su u spilju. Ne smiju pričati o tome
Cijene nafte prošlog tjedna skočile više od 5 posto
Istok Japana zatresao potres
SVAŠTARIJE

Paviću 13 godina za zločin u Prijedoru

Eksplozija u skladištu oružja u Kazahstanu

Iran zaprijetio obaranjem novih američkih dronova

Potres u nedjelju navečer istjerao Rimljane na ulice

Prije godinu dana tajlandski dječaci upali su u spilju. Ne smiju pričati o tome

Preminuo legendarni košarkaš Žarko Varajić

Moguć štrajk zdravstvenih radnika u FBiH

Erdogan gubi izbore u Istanbulu

Na Himalajama pronađena tijela sedmorice nestalih planinara

Grom usmrtio muškarca iz Zenice