TUZLARIJE - VIJESTI

28.12.2018. u 15:44 Broj citanja: 1204
Ostale odluke Vlade na danas održanoj sjednici

Tuzlarije


Vlada je, na današnjoj sjednici, dala saglasnost na Odluku Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona kojom se utvrđuje visina troškova polaganja stručnog ispita nastavnika, stručnih saradnika, saradnika i odgajatelja u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, internatima i domovima učenika na području Tuzlanskog kantona. Naknada za polaganje iznosi 150,00 KM za troškove prvog polaganja stručnog ispita. Naknada troškova za polaganje ponovljenog ispita iznosi 75,00 KM, koliko i naknada polaganja svakog popravnog ispita iz općeg dijela.

Vlada je danas donijela i Odluku o izmjeni Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2018. godini. Naime, nakon što su općinske službe dostavile podatke o broju podnesenih zahtjeva sa procijenjenim iznosom sredstava potrebnih za realizaciju novčane podrške, utvrđeno je da je za određene proizvodnje potrebno više sredstava nego što je planirano Programom, dok je za određene proizvodnje neophodno umanjiti visinu planiranih sredstava s obzirom na broj zahtjeva i obim proizvodnje. Također, imajući u vidu da je u 2018. godini došlo do prekoračenja planiranih sredstava u Programu, odnosno da je rješenjima općinskih službi odobreno više novčanih podrški od planiranih, u Odlukom je predviđeno da će sredstva biti osigurana iz sredstava novčane podrške za 2019. godinu.

Vlada je dala i saglasnost na saglasnost Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o Izmjenama Programa raspodjele sredstava subvencija za djecu, učenike i studente za 2018. godinu. Ovim izmjenama izvršena je raspodjela 65.000,00 KM centrima za socijalni rad na području Tuzlanskog kantona prema podacima centara o utrošku sredstava za ove namjene.

U cilju realizacije Programa ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2018. godini Vlada je danas dala saglasnost na odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o odobravanju 20.065,00 KM za finansiranje troskova izrade studije i projektne dokumentacije regulacije i uredenja korita na vodotocima II kategorije na podrucju opcine Kladanj-Drinjaca, Osica, Suha, Zatoca i Gosteljana području općine Kladanj. Također, za finansiranje troškova izgradnje vodovoda u MZ Gornji Moranjci u Srebreniku Vlada je odobrila 70.000,00 KM.

Vlada je danas dala saglasnosti na Pravilnik o plaćama, naknadama i drugim primanjima radnika Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona i Pravilnik o izmjenama Pravilnika o osnovama i mjerilima za utvrđivanje plaća i drugih ličnih primanja radnika sudova Tuzlanskog kantona i kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona. Razlog za donošenje ovih pravilnika je postignuti dogovor o povećanju koeficijenata za obračun plaća za sve budžetske korisnike, odnosno uvećanje koeficijenata za obračun plaća za 6,5%.

Vlada je danas dala saglasnosti na Odluku o izmjenama Sporazuma o osnivanju Zajedničke komisije za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona i Odluku odavanju saglasnosti na Odluku o izmjeni Sporazuma o osnivanju Zajedničke komisije za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i doktora medicine i stomatologije na području Tuzlanskog kantona. Također, Vlada je ovlastila ministra zdravstva Bahrudina Hadžiefendića da, u ime Vlade Tuzlanskog kantona, sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona potpiše Odluku o izmjenama Sporazuma o osnivanju Zajedničke komisije za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona.
Vlada je danas donijela i Rješenje o izmjeni Rješenja o imenovanju Tima za sprečavanje korupcije na području Tuzlanskog kantona.

Zbog obezbjeđenja neophodnih dodatnih sredstava za ugradnju termoizolacije na sportskoj dvorani Kladanj, Vlada je danas donijela Odluku o izmjenama Akcionog plana energijske efikasnosti javnih objekata na području Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. Naime, U toku realiziranja ugovora za realizaciju ovog projekta utvrđena je potreba za dodatnim radovima i finansijskim sredstvima koji nisu mogli biti predviđeni u osnovnom ugovoru, a koji su neophodni za izvođenje radova termoizolacije.

Vlada je danas odobrila usmjeravanje tri transfera za posebne namjene, u Budžet Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. U svrhu sufinansiranja obavljanja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa/volonterskog staža osoba sa VSS za JU OŠ „Čelić“, Čelić, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona je dodijelila 302,11 KM. Ista ustanova je za realizaciju isplate naknade za rad volontera-pripravnika za mjesec oktobar 2018. godine, za JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla dodijelila 302,11 KM. U svrhu sufinansiranja Programa pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa VSS na području Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine za JU OŠ „Teočak“ Teočak, 200,00 KM je dodijelilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela i odluke o visini osnovice za obračun plaća za oktobar 2018. godine i naknadi za ishranu zaposlenih u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave u Tuzlanskom kantonu. Osnovica je nepromijenjena i iznosi 404 KM, a naknada za ishranu 8 KM po izrađenom danu.

Također, Vlada je odobrila i unutrašnje preraspodjele planiranih rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2018. godinu, kojom se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za 2018. godinu.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas privremeno imenovala upravne odbore javnih ustanova Arhiv Tuzlanskog kantona i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

Druga godišnjica rata
Upozorenje iz Kijeva: Putin je odredio rok, neće riskirati
Netanyahuov plan za Gazu:
Izrael će kontrolirati sve teritorije i granicu s Egiptom
Svjetski lideri:
Izrael treba odustati od katastrofalne operacije u Rafahu

25.02.2024. u 00:04
20. kolo Premijer lige BiH:
Tuzla City u nedjelju dočekuju HŠK PosušjeU 20. kolu Premijer lige BiH fudbaleri Tuzla Citya na Gradskom stadionu Tušanj, u nedjelju u 13 sati dočekuju HŠK Posušje. Obavještavamo sve navijače, simpatizere kluba i ostale koji bi voljeli pogledati utakmicu, da će ulaz biti slobodan.

OPŠIRNIJE


25.02.2024. u 00:02 Broj citanja: 1180
Najnovije vijesti iz svijetaTuzlarije

OPŠIRNIJE


25.02.2024. u 00:01 Broj citanja: 866
Dogodilo se na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan deset petnaest godina ranije.

OPŠIRNIJE


24.02.2024. u 20:40
Kid’s festival:
Odžana četvrta smotra predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona


Protekle sedmice u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održan je 4. Kid´s festival u organizaciji Richmond Park International Primary School Tuzla. Projekat je podržan od Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Pedagoškog zavoda TK.

OPŠIRNIJE


24.02.2024. u 17:40 Broj citanja: 940
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaObično svaka zgrada ima neke bučnije stanare, neke kojima se ne može ništa reći, koji ne plaćaju ništa a koriste sve, pa se ostali stanari dovijaju kako znaju i umiju da s takvima izađu na kraj. Dogovor kuću gradi pa tako, kad su komšije u dobrim odnosima, najavi se da će biti renoviranja, zabave i sl., i nema problema.

OPŠIRNIJE


24.02.2024. u 17:40 Broj citanja: 386
˝Putovanje˝ sa Majom Rogan u Turističko-ugostiteljskoj školi Tuzla


Učenici i profesori u Turističko-ugostiteljskoj školi u Tuzli "ukrcali" su se na nezaboravno "putovanje" sa Majom Rogan, licenciranom turističkom voditeljicom i spisateljicom, sa preko 20 godina radnog iskustva, rođenoj u Tuzli, gdje završava osnovnu školu i nakon toga odlazi sa roditeljima živjeti u Beograd.

OPŠIRNIJE


OSTALE VIJESTI
SAD i Britanija pokrenuli nove napade na Hute u Jemenu
Tonući brod koji su pogodili Huti ostavlja masnu mrlju u Crvenom moru od skoro 30 km
Zemlje G7 na drugu godišnjicu rata: Ukrajina može računati na našu podršku
Dječaku potpuno izliječen smrtonosan rak. Što to znači za ostale?
VIDEO Biden udovicu Navalnog Juliju nazvao Yolanda
Italija i Kanada potpisale sigurnosne sporazume s Ukrajinom
Izraelska vojska: Traju žestoke borbe u Han Junisu i gradu Gazi
VIDEO Bačene dvije tone gnojiva ispred doma ruskog veleposlanika u Poljskoj
Zelenski poručio iz Kijeva: Doći će najbolji dan u našim životima
Zapad je povijesnim sankcijama pokušao slomiti Putina. Zašto nije upalilo?
Putin nije vječan. Tko bi ga mogao naslijediti?
VIDEO Eksplozije u Rusiji. "Pogođena je čeličana jednog od najbogatijih Rusa"
VIDEO Skup potpore Ukrajini u Zagrebu: "Borimo se i ginemo za slobodu"
Afganistanac (27) ubio tri žene u Beču
VIDEO Invazija komaraca na Buenos Aires
EU dala 50 vozila ukrajinskim snagama sigurnosti, Britanija najavila pomoć
Objavljena nova američka procjena. "Ukrajini do proljeća prijeti katastrofa"
Studije otkrivaju koliko danas najduže možemo živjeti i koliko bismo još mogli
VIDEO Buknuo požar ogromne zgrade u Kini, 15 mrtvih. Krenuo od električnih bicikala?SVASTARIJE

VIDEO Invazija komaraca na Buenos Aires

VIDEO Buknuo požar ogromne zgrade u Kini, 15 mrtvih. Krenuo od električnih bicikala?

Brazilski predsjednik: Ono što država Izrael radi nije rat, to je genocid

Invazija jeftinih kineskih auta na Europu. Prijeti novi sveopći trgovinski rat

Šef NATO-a dao dozvolu: Ukrajinci će smjeti avionima F-16 gađati Rusiju

Ljubitelj Miloševića i negator genocida dobio najviše austrijsko odlikovanje

Je li ovo čovjek koji će spasiti NATO?

Amerika uvodi 500 novih sankcija Rusiji: ˝Putin će ovo skupo platiti˝

EU uvela rekordne sankcije Rusiji. ˝Ovo je težak udarac Putinovoj vojsci˝

Ovo je trenutak kad su vatrogasci spasili dvoje ljudi iz goruće zgrade u Valenciji

prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi