TUZLARIJE - VIJESTI

28.02.2019. u 16:24
Predsjednik ŽKK RMU Banovići:
Moja strategija "neka svako radi svoj posao” se pokazala uspješnom

Košarkašice i treneri ŽKK RMU Banovići jesu blago ovog kolektiva, ali svaki uspješan kolektiv mora imati jak i stabilan menadžment.

Tuzlarije


Na čelu kluba prvaka BiH u ženskoj košarci, osvajača Kupa BiH, jedinog neporaženog kluba u tekućoj sezoni, jedinog predstavnika naše zemlje u regionalnoj WABA ligi, kluba koji je u prošloj sezoni zabilježio nevjerovatan score pobjeda i poraza od 27:0 i koji ove godine slavi ozbiljnu godišnjicu je gospodin Zijad Bećić.

Razgovarali smo s njim o tome kako je jednom čovjeku koji nikada ranije nije bio angažovan u sportskim krugovima pošlo za rukom da prema nezapamćenom uspjehu odvede jedan klub, o poteškoćama s kojima se susreću u neuređenoj državi kao što je naša, planovima za naredni period…

Koji je bio Vaš motiv da prihvatite poziciju predsjednika kluba koji je u vrijeme kada ste Vi imenovani, bio u prilično lošoj situaciji, a s obzirom na to da niste "čovjek iz sporta"?

U oktobru 2014. godine sam pozvan na godišnju izvještajno-izbornu Skupštinu kluba, te mi je ponuđena pozicija predsjednika kluba. Iskreno,o klubu,r ezultatima, finansijama nisam znao gotovo ništa i ovu dužnost sam prihvatio više iz razloga što nisam mogao odbiti ljude koji su mi to ponudili nego što sam bio zainteresovan za ovu dužnost. Nikako ne mogu zaboraviti našu prvu domaću utakmicu koju smo igrali protiv Brčanke i koju smo izgubili sa 50 koševa razlike, niti prazne tribine na kojima je bilo tek par roditelja od naših igračica.

Nakon te utakmice u meni se pojavio strah da neću ispuniti ukazano povjerenje, ali i jaka želja da pokažemo da i u malim sredinama možemo praviti velike rezultate. Postavio sam sam sebi zadatak – ili promijeniti ovo stanje ili napustiti klub. Srećom, promijenili smo stanje nabolje i od tada pa do danas, Brčanka nas nikad više nije pobijedila niti u Banovićima, niti u Brčkom, a naše tribine su ispunjene našim navijačima, a ne samo roditeljima igračica.

Koja je Vaša strategija vođenja, odnosno, tako reći, tajna zahvaljujući kojoj ste za 4 godine uspjeli napraviti sve što ste napravili?

Tuzlarije


"Neka svako radi svoj posao” je moja strategija. Uprava, na čelu sa mnom, treba da obezbijedi dobre uslove za funkcionisanje ekipe, treba da napravi dobru procjenu i dovede dobrog trenera, kao i da treneru osigura igrače koji mogu ispuniti zacrtane ciljeve. Nijednog momenta se nisam želio miješati u sastav ekipe, jer je to, prvenstveno, zadatak trenera. Rezultati na kraju sezone nam daju povratnu informaciju da li su ostvareni zacrtani ciljevi. Svake godine dižemo ljestvicu, jer čvrsto vjerujem da znamo i možemo uvijek više i bolje.

Kolika je razlika u obavljanju posla koji nalaže Vaša funkcija sada, kada ste predsjednik najuspješnijeg ženskog košarkaškog kluba u BiH i onda kada ste tek došli, u pogledu sponzora i partnera? Imaju li uopšte ljudi iz biznisa sluha za saradnju sa sportskim klubovima?

Najveći problem sa kojim se susreću sve sportske ekipe je nedostatak novca. Nažalost, država nije osigurala sredstva za normalno funkcionisanje klubova, pa smo prisiljeni tražiti alternativne načine finansiranja putem sponzora, reklamiranja i sl. Ženska košarka na našim područjima nije baš atraktivan sport, zato sam posebno sretan što smo u ove prethodne četiri godine uradili jako puno na popularizaciji ovog sporta.

Rezultat toga je da imamo oko 100 djevojčica u našoj školi košarke. Ne treba zanemariti činjenicu da smo od strane Olimpijskog komiteta BiH kao i od Sportskog saveza BiH proglašeni najuspješnijom sportskom ekipom u BiH. Kao prvaci države, kao najuspješnija ekipa u BiH i kao kolektiv koji u svojim pogonima ima 100 djevojčica raznih uzrasta, djelujemo puno ozbiljnije u odnosu na prije 4 godine i samim tim smo puno interesantniji za sponzore. Naravno, klubu za ove rezultate treba puno više novaca nego za rezultate koje je ostvarivao prije četiri godine, ali za sada uspijevamo osigurati sredstva za nesmetano funkcionisanje kluba i to je u konačnici jedino bitno.

Koliko je teško voditi jedan sportski kolektiv u državi koja jako malo ulaže u sport?

Jako teško. Od Vijeća ministara BiH nemamo nikakvu podršku. Od Federalnog ministarstva kulture i sporta dobijemo zanemarljiva sredstva, dok nam dobru podršku daje Vlada TK i resono ministarsvo za kulturu,sport i mlade. Naravno, tu je lokalna zajednica koja je prepoznala naše rezultate i od kojih imamo maksimalnu podršku. Slobodno mogu reći da bez podrške općine Banovići, klub ne bi bio u stanju ostvariti ove rezultate.

Iz Vaše lične perspektive, koliko ste zadovoljni ovom sezonom?

Ja sam čovjek koji nikada nije u potpunosti zadovoljan, jer smatram da se uvijek može više i bolje. Ali zaista, ne treba biti neskroman i treba reći da smo mi u domaćoj ligi jedina neporažena ekipa, da imamo odlične šanse da odbranimo titulu prvaka BiH. Nismo izgubili obraz ni u WABA ligi, gdje nastupaju najveće ekipe našeg regiona sa budžetima koji su i nekoliko puta veći od našeg budžeta i gdje smo,kao potpuni autsajderi na početku sezone ipak ostvarili dvije pobjede, a svi ostali su se morali dobro namučiti da ostvare pobjedu.

Kakvi su planovi ŽKK RMU Banovići u narednom periodu?

U 2019. godini kada se obilježava 45 godina postojanja i rada kluba, želimo da našim navijačima, ali i našem gradu poklonimo duplu titulu i po drugi put. Želimo da (p)ostanemo prvaci BiH i osvajači KUP-a BiH. U WABA ligi pokušat ćemo ostvariti još jednu pobjedu.

Naravno,već sada se mora početi razmišljati i o narednoj sezoni. Vrijeme brzo prolazi, a namjera ove Uprave, koja je krajem prošle godine dobila još jedan mandat, je da i narednih godina Banovići budu prepoznatljivi po ženskoj košarci. Možda je došlo vrijeme i da se uradi monografija ženske košarke u Banovićima. Svakako da ovi rezultati trebaju biti zapisani, a monografija je nabolji način za to.

Zijad Bečić nije želio biti lažno skroman kada je govorio o uspjesima kluba na čijem je čelu, ali nije mogao zanemariti ni zasluge cijelog sistema u kome djeluje i koji ima veliki udio u kreiranju ove fenomenalne priče o Banovićkom sportu.

"Posebnu zahvalnost iskazujem našoj vjernoj publici koja nas prati svo vrijeme i koji su naš šesti igrač. Zahvaljujem se i medijima koji nas prate iz utakmice u utakmicu,koji su prepoznali naš rad, trud i značaj naših rezultata. Ogromno hvala moram reći našim sponzorima koji nam stoje iza leđa, a naročito RMU Banovići, našem generalnom sponzoru, na čelu sa generalnim direktorom Muneverom Čergićem”, ističe on.

Upitnici koje su mnogi imali iznad glave, kada je u pitanju "podizanje iz mrtvih” ŽKK RMU Banovići u samo 4 sezone, sada su nestali. Ovo je pozadina uspjeha trenutno najboljeg ženskog košarkaškog kluba u Bosni i Hercegovini.I to nije sve, iz njihovog menadžmenta ne planiraju ostati na do sada postignutom, a predsjednik ne krije ni koliko je ponosan na cijeli kolektiv i sve one koji su im pružili podršku.

"Ovu podrška publike, zainteresovanost medija, a prvenstveno rezultati koje ostvarujemo jesu razlog zbog kojih smatram da ja, kao predsjednik kluba, ali i svi drugi treba da budemo zadovoljni, a istovremeno i ponosni na ovu generaciju košarkašica koja će biti upisana zlatnim slovima u historiji, kako Banovićke, tako i bh.košarke", završava ovaj razgovor predsjednik ŽKK RMU Banovići, gospodin Zijad Bećić.

D.I.

(tuzlarije.net)               

 Amerikanci nude Palestincima ˝priliku stoljeća˝
Palestinci to smatraju pokušajem da ih se ˝kupi˝
Traži savezništvo zemalja iz regije Perzijskog zaliva i Evrope
Pompeo pokušava stvoriti međunarodnu koaliciju protiv Irana
Zarobljeno je 55.000 boraca ISIS-a
UN nema pojma što bi s njima

27.06.2019. u 13:02
Takmičenje mladih ˝SOLANA INNOVATION CHALLENGE˝


Tuzlarije
Nakon uspješno organizovanih Innovation Challenge takmičenja Solana d.d. Tuzla priključuje se kompanijama AS Holdinga te nastavlja rad sa mladim ljudima koji su spremni za stvarne poslovne izazove. Najava takmičenja, predstavljanje žirija i prezentacije radova su 28.06.2019. godine.

OPŠIRNIJE


27.06.2019. u 12:28
Univerzitet u Tuzli svečano promovisao 546 diplomanata i magistara


Tuzlarije
Univerzitet u Tuzli danas je svečano promovirao 453 diplomanta i 93 magistra. Dodjelom diploma i tradicionalnim bacanjem kapa u zrak akademska zajednica u Bosni i Hercegovini je postala bogatija za ukupno 546 visokoobrazovanih osoba.

OPŠIRNIJE


27.06.2019. u 10:49
Najava promocije knjige ˝Pogled na moj svijet˝ autora Omera Ibrahimagića


Tuzlarije
Promocija knjige "Pogled na moj svijet", koja je nagrađena u natječaju Fondacije za izdavaštvo Sarajevo, autora Omera Ć. Ibrahimagića, biće organizovana, 29.06.2019. godine u 20:00 sati, u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović, uz podršku JU Centar za kulturu Tuzla.

OPŠIRNIJE


27.06.2019. u 09:57
Završena kampanja „Za život – pričaj, podrži, podijeli“


Tuzlarije
U UKC Tuzla održana je svečana dodjela nagrada za najbolje kratke filmove na temu promocije doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja transplantacijom čime je završena kampanja „Za život – pričaj, podrži, podijeli“. Kampanja je počela u maju, a na javni poziv federalnog ministarstva zdravstva pristiglo je ukupno 36 radova

OPŠIRNIJE


27.06.2019. u 09:16
Predstava za djecu Teatra kabare Tuzla večeras na Trgu Slobode


Večeras (četvrtak) će s početkom u 19,30 sati biti izvedena predstava za djecu "Izmislionica u selu Pričevac" Šime Ešića u okviru manifestacije Ljeto u Tuzli. Predstava se izvodi besplatno na Trgu Slobode kod Fontane. Predstava je nastala u koprodukciji Teatra kabare Tuzla i izdavačke kuće Bosanska riječ.

OPŠIRNIJE


27.06.2019. u 09:14 Broj citanja: 540
Dobro jutro sa sunčane Panonike


Tuzlarije
Dobro jutro sa sunčane Panonike u 08 sati, temperatura kristalno čiste vode iznosi 27,2 stepena, salinitet 35 grama/litar, temperatura zraka u hladu 24 stepena celzijusa. Pred nama je lijep i sunčan dan, savršen za kupanje, odmor i uživanje na plaži usred grada Tuzle.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Sjednica Vijeća ministara BiH: Ministri danas o lokalitetima nelegalnog ulaska migranata u BiH

TI organizirao konferenciju o finansiranju političkih stranaka: \'Povjerenje u izbore je u ovoj zemlji na prilično niskom nivou\'

Posljedice fiskalizacije advokatske djelatnosti: Polusatni protest advokata u Brčkom

Zastupnici opozicije pozvali na današnje proteste: Protesti protiv represije pripadnika MUP-a RS prema građanima

Osumnjičen za povezanost sa napadima u Parizu 2015.: Uhapšen bh. državljanin zbog podrške terorističkoj organizaciji

Napao policijsku patrolu u centru Tunisa: Petero ranjenih u samoubilačkom bombaškom napadu u Tunisu

Blokirali ulice i natjerali zaposlenike na izlazak iz zgrada: Hong Kong u kaosu zbog novih prosvjeda

Sumnja se na curenje plina: U eksploziji zgrade u Beču poginule dvije osobe

Pet oporbenih stranaka nije uspjelo prikupiti potrebnu većinu: Češka vlada preživjela glasanje o povjerenju

Adaptacija romana Orhana Pamuka: U Sarajevu premijerno izvedena predstava \'Snijeg\'

Žuti prsluci dosad napravili 217 milijuna eura štete
Amerikanci našli nove nedostatke na Boeingu 737 MAX, objavili su upozorenje
Muškarac ukrao kip Marilyn Monroe u Hollywoodu, već je uništio Trumpovu zvijezdu
Bosanac uhićen u Njemačkoj zbog terorističkog masakra u Parizu 2015.
Šefica UN-a za klimu: Toplinski valovi u Europi znak su globalnog zatopljenja
Novi prosvjedi u Hong Kongu, sukobili se prosvjednici i policija
Merkel se opet nekontrolirano tresla pred kamerama
Trump prije sastanka zaprijetio Indiji: "Carine moraju biti ukinute"
Marija Pejčinović Burić zarađivat će 184 tisuće kuna mjesečno
Avion u Sibiru se zabio u zgradu i zapalio, poginulo dvoje ljudi
Amerikanac ubio posvojenu kćer iz Indije, nađena je u odvodu
Češka vlada preživjela glasanje o povjerenju
Prva predsjednička debata američkih demokrata, sukobili se zbog granice
Velikim automobilskim kompanijama prijete ogromne kazne
Azijske burze porasle, moguć dogovor SAD-a i Kine
Sastanak G20 u sjeni sukoba SAD-a s Kinom i Iranom
U stampedu na Madagaskaru poginulo 15 ljudi, 80 ozlijeđenih
Venezuelanska vlada tvrdi da je spriječila pokušaj vojnog puča
Novi čelnik Pentagona želi umiriti saveznike u NATO-u
Europske zemlje kritizirale SAD i Iran
SVAŠTARIJE

Amerikanci našli nove nedostatke na Boeingu 737 MAX, objavili su upozorenje

Merkel se opet nekontrolirano tresla pred kamerama

Hong Kong u kaosu zbog novih prosvjeda

Uhapšen bh. državljanin zbog podrške terorističkoj organizaciji

U avionskoj nesreći poginule dvije osobe

Palestinci odbacili američki mirovni plan

Radnici Borca iz Banovića otputovali u Sarajevo

Objavljena potresna slika oca i kćeri, umrli su na granici SAD-a i Meksika

Metereolozi složni - danas u Europi počinje pakao

Nobelovac Orhan Pamuk se družio sa sarajevskom publikom