TUZLARIJE - VIJESTI

05.03.2019. u 10:56 Broj citanja: 379
5100 učenika do funkcionalnih znanja kroz primjenu inovativnih nastavnih metoda

Tuzlarije


KOLIKO JE VAŽNO FUNKCIONALNO ZNANJE KOD UČENIKA/CA?
Stvaranje prilika učenicima/ama za sticanje funkcionalnog znanja tokom redovnog nastavnog procesa, prvenstveno odgovara iskazanim potrebama samih učenika/ca, a zatim i potrebama današnjice. Poznavanje samog gradiva ne znači mnogo, ako učenici/e ne znaju to znanje da primjene. Samom primjenom, učenici/e će lakše da shvate značaj naučenog, pa će samim tim biti motivisaniji i aktivniji. Primjenjivanjem znanja, učenici/e će se osloboditi misli da rade nešto uzaludno što im više nikada neće trebati i time će biti motivisaniji, te će s toga stvoriti uslovi za kontinuirano učenje.

U istraživanju koje je sprovedeno među 334 učenika/ce osmog razreda osnovnih škola, najvažnijim indikatorima učeničkih kompetencija učenici/e smatraju: razumijevanje i poštivanje sebe i drugih, uspješno samostalno učenje, znati logički misliti i zaključivati te uočavati i rješavati različite probleme. (Odgojne znanosti Vol. 12, br. 1, 2010, str. 65-78, Izvorni znanstveni članak).

ULOGA NASTAVNIKA/CA U STVARANJU FUNKCIONALNOG ZNANJA UČENIKA/CA
Prema "Standardima kompetencija za profesiju nastavnika", osnovna uloga nastavnika/ca je da razvija ključne kompetencije kod učenika/ca koje ih osposobljavaju za život i rad i na taj način im pruža osnovu za dalje učenje.

Kako je danas jedan od glavnih ciljeva obrazovanja razvijanje funkcionalne pismenosti, jedna od osnovnih uloga nastavnika/ca u kontekstu formalnog obrazovanja odnosi se upravo na podršku i podsticanje funkcionalnog znanja i ključnih kompetencija koje su učenicima/ama potrebne za život i rad u savremenom društvu. Nastavnici/e treba pomognu učenicima/ama da pronađu primjenu za naučeno i da usmjere učenike/ce da povezuju novo gradivo sa prethodnim ili sa iskustvima koje učenik/ca već posjeduje.

PODRŠKA MEĐUNARODNOG UDRUŽENJA "INTERAKTIVNE OTVORENE ŠKOLE" NASTAVNOM OSOBLJU OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA TUZLANSKOG KANTONA
Poznata je dugogodišnja praksa podrške osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona od strane MIOS-a Tuzla, kako menadžmentu škola tako i nastavnom osoblju. MIOS Tuzla podržava razvoj otvorenih škola koristeći metode interaktivnog učenja, pružajući profesionalne treninge o novim metodama učenja, promoviranjem demokratskog razvoja i implementiranjem standarda otvorenih škola u zajednici.

U periodu od februara 2017. – decembra 2019. godine, Međunarodno udruženje "Interaktivne otvorene škole" Tuzla sprovodi projekat "Škola za sve".

U periodu septembar 2017. – juni 2018. godine, MIOS Tuzla je organizovao modularne edukacije o inovativnim nastavnim metoda tokom kojih je prisustvovalo ukupno 286 nastavnika/ce iz 42 osnovne i srednje škole Tuzlanskoga kantona. Edukacije kojim su prisustvovali nastavnici/e osnovnih i srednjih škola su bile na temu: projektna nastava, interaktivne metode, servisno učenje i inkluzija.

KAKO NASTAVNICI/E TUZLANSKOG KANTONA UZ PODRŠKU MIOS-A TUZLA DOPRINOSE STVARANJU FUNKCIONALNIH ZNANJA KOD UČENIKA/CA?
Nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona koji su prisustvovali edukacijama organizovanim od strane MIOS-a Tuzla, imali su priliku da jačaju kompetencije za primjenu savremenih pedagoških metoda usmjerenih na učenika/ca, njihove potrebe, interese i motive, koje potiču kreativnost, komunikaciju, samostalnost i kritičko mišljenje te koriste elemente igre i zabave u poučavanju. Nakon svakog modula edukacije, nastavnici/e su naučeno sa edukacije primijenili za realizaciju redovnog nastavnog plana i programa u radu sa učenicima/ama.

Kroz realizaciju 71 nastavnog časa sa primjenom interaktivnih metoda u nastavi, 53 nastavna časa sa primjenom strategija u poučavanju s ciljem pružanja podrške učenicima koji se susreću sa poteškoćam i preprekama u učenju i učešću u redovnom nastavnom procesu, zatim 25 projekata primjene metode projektne nastave i 10 projekata primjene metode servisnog učenja, 5149 učenika/ca osnovnih i srednjih škola je imalo priliku da stiče funkcionalna znanja u skladu sa realiziranim nastavnim sadržajem.

Primjenom interaktivnih metoda učenici/e su imali/e priliku da preuzimaju aktivnu ulogu podupirući jedni druge u usvajaju novih sadržaja. Radili su u parovima ili većim grupama s jasno dodijeljenim ulogama u kojima je svaki/a učenik/ca doprinjeo/la u stvaranju konačnog rezultata.

Podrškom učenicima/ama koji/e se susreću sa poteškoćama i preprekama u učenju i učešću u redovnom nastavnom procesu omogućeno je razvijanje njihove sposobnosti i drugih potencijala do socijalizovanih ličnih maksimuma.

Primjenom metode projektne nastave učenici/e su imali/e priliku da kroz određeni vremenski period samostalno, u skladu sa nastavnim planom i programom, istražuju dogovoreni problem i to u svim fazama, počevši od osmišljavanja istraživanja, provođenja do prezentacije rezultata.

Zatim, kroz primjenu metode servisnog učenja učenici/e su imali/e priliku da uspostave vezu između sadržaja nastavnog plana i programa i servisa koje mogu pružiti u zajednici što predstavlja balans učenja i servisa. Učenici/e su polazili/e od potreba u zajednici na osnovu kojih su tražili vezu u nastavnom programu te nizom koraka kroz aktivnosti, tj. učenje kroz proces, su usvajali sadržaj nastavnih predmeta.

Primjena metoda projektna nastava i servisno učenje je finansijski podržana od strane MIOS-a Tuzla.

Navedene inovativne nastave metode, uz motivisane nastavnike/ce, pomažu učenicima/ama da se suoče s izazovima koji ih čekaju u budućnosti.

ČEMU SARADNJA MIOS-A TUZLA I NASTAVNIKA/CA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA TUZLANSKOG KANTONA DODATNO DOPRINOSI?
Kroz međusobnu saradnju, MIOS Tuzla, osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona doprinose ostvarenju 4. globalnog cilja održivog razvoja. Doprinos u ostvarenju 4. globalnog cilja održivog razvoja se ogleda u ostvarivanju uključivog i kvalitetnog obrazovanja kao i promoviranja mogućnosti cjeloživotnog učenja. Samim time veliki doprinos se daje u postizanju inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja sve djece što potvrđuje uvjerenje da je školovanje najmoćnije i dokazano sredstvo održivog razvoja.

4. globalni cilj održivog razvoja se temelji na potrebama koje su defnisane u u opisu cilja i koje se odnose na nedostatak adekvatno obučenih nastavnika, loše uvjete u školama i pitanje jednakih mogućnosti koje se pružaju djeci.

TuzlarijeKako bi se obezbijedilo kvalitetno obrazovanje, izgradili stavovi o jednakosti djece unutar škola i samim tim stvarale prilike svim učenicima/ama bez obzira na njihovu etničku pripadnost, boju kože, vjersku opredjeljenost, socio-ekonomski status, potrebna su ulaganja u obrazovne stipendije za učenike/ce, edukacije za obuku nastavnika/ca kao infrastukturni dio koji se odnosi na uvjete boravka unutar školske zgrade.

Projekat "Škola za sve" je finansijski podržan od strane Njemačkog ministrastva razvoja i ekonomije (BMZ) i Freudenberg fondacije, Njemačka.

(tuzlarije.net)               

 Zanimljivosti
Fotografije koje nećete često vidjeti
Nemojte se uljuljkati u lažan osjećaj sigurnosti
Non-stop nas prate na internetu, kako se zaštititi
Moć glasina
Glasine o bijelim kombijima masovno se šire Facebookom, ljudi u SAD-u paničare

16.12.2019. u 12:13
Srijeda na Filozofskom fakultetu:
Najava predavanja o ekologiji profesora Muhameda Omerovića


U srijedu u 17.00 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli (učionica 135) dr. sc. Muhamed Omerović, vanredni profesor će održati javno predavanje o temi Ekološki odgoj i obrazovanje u službi razvoja ekološke svijesti i ekološke etike kod mladih.

OPŠIRNIJE


16.12.2019. u 11:58
Poslanici Skupštine TK jednoglasno usvojili:
Peter Handke persona non grata u Tuzlanskom kantonu


Kontraverzni austrijski književnik Peter Handke, koji je ove godine dobio Nobelovu nagradu za književnost proglašen je personom non grata na redovnoj sjednici Skupštine TK. Tako su poslanici Skuptine TK jednoglasno usvojili na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine TK.

OPŠIRNIJE


16.12.2019. u 11:39
Najava:
Izložba radova nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji „Srebrenica 2019.“


HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli će u utorak, 17. prosinca u galeriji Kristian Kreković u Franjevačkom samostanu u Tuzli s početkom u 19,00 sati upriličiti izložbu radova nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji „Srebrenica 2019.“

OPŠIRNIJE


16.12.2019. u 11:26
˝Sevdalinko u srcu te nosim˝:
Konferencija u susret 12. Festivalu sevdalinke - Promocija CD-a u izdanju BHRT-a


Tuzlarije
Udruženje muzičkih umjetnika Tuzla organizuje druženje uz sevdalinku u susret 12. festivalu sevdalinke pod nazivom "Sevdalinko u srcu te nosim".

OPŠIRNIJE


15.12.2019. u 23:47
„Nippon Top Ten – Trofej Voždovca“
Pet medalja za takmičare KBS Tuzla Sinbra


U nedjelju 15.12.2019 godine u Beogradu je održan međunarodni karate turnir „Nippon Top Ten – Trofej Voždovca“ na kojem su učešće uzeli takmičari iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Albanije i Slovenije. Takmičari KBS Tuzla Sinbra osvojili su pet medalja.

OPŠIRNIJE


15.12.2019. u 23:40 Broj citanja: 1207
Okončani izbori:
Novi predsjednik GO SDA Tuzla je Salko Zildžić


Tuzlarije
Nakon uspješno sprovedenih izbornih skupština u mjesnim odborima, na osnovu Saglasnosti Kadrovske komisije SDA i u skladu sa Statutom SDA i Pravilima izbornog postupka u SDA, održana Izborna skupština za novo rukovodstvo Gradskog odbora SDA Tuzla

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Pred ulazom preduzeća okupili se radnici: Nadzorni odbor Aluminija danas odlučuje o ponudi Abraham grupe

Skupština TK nastavlja s radom: Uskoro smjena direktora osnovnih i srednjih škola u TK

Posebna sjednica: NSRS danas o budžetu i zaduženjima RS-a u 2020.godini

SBB: Radončić novi ministar sigurnosti BiH: Damir Arnaut podnio ostavku na sve stranačke funkcije

Proces Ratku Mladiću: Rasprava o žalbama 17. i 18. marta u Hagu

Tokom akcije protiv krijumčara droge: U automobilu u Brazilu pronađena tijela sedam osoba

Ardern: Stati uz one koji su izgubili najbliže: Minuta šutnje za 18 žrtava erupcije vulkana na Novom Zelandu

Trenutno je aktivno 110 požara: Požari u Australiji: Poginulo šest osoba, izgorjele 744 kuće

Nesreća koja se u Oregonu dogodila 2016.: Par dobio 9,7 miliona dolara odštete zbog udara kamiona

John i Charlotte Handerson : Najstariji par na svijetu sprema proslavu 80. godišnjice braka

Studentski prosvjedi zbog zakona o državljanstvu šire se diljem Indije
Vatrogasci u Australiji zapalili kontrolirani požar, izgorjele kuće
Njemačke željeznice uskoro će trebati 100.000 novih radnika, ovo su im plaće
Obama: Žene su nedvojbeno bolje od muškaraca
Greta Thunberg rekla da svjetske čelnike treba staviti pred zid, ispričala se
U prosvjedima u Iranu ubijene 304 osobe, Amnesty zatražio istragu
Turski predsjednik zaprijetio SAD-u: Zatvorit ćemo američke vojne baze
Britanski turist upucan i ubijen ispred luksuznog hotela u Argentini
Hong Kong u recesiji, kineski premijer: Mora se vratiti red
U Beču uhićena dvojica Čečena, planirala su teroristički napad tijekom Božića?
Američki izaslanik poručio Sjevernoj Koreji: Idemo razgovarati, još nije kasno
Sukobi policije i prosvjednika u Bejrutu drugu noć zaredom
Bivši ravnatelj FBI-ja priznao propuste u ruskoj istrazi, Trump likuje
Francuska Argentini izručuje policajca "mesara", sudjelovao u 500 ubojstava
SAD i Kina postigli važan sporazum, pregovarali su dvije i pol godine
UN-ov klimatski skup u Madridu završio razočaranjem i svađom
Greta na slici sjedi na podu vlaka, njemačke željeznice: "Bila je u 1. razredu"
Johnson do kraja sljedeće godine želi novi trgovinski sporazum s EU-om
Škole u Teheranu zatvorene zbog rekordnog onečišćenja zraka
Strani lovci u Bocvani ubili zaštićenog slona, ukinute im dozvole za lov
SVAŠTARIJE

SAD i Kina postigli važan sporazum, pregovarali su dvije i pol godine

UN-ov klimatski skup u Madridu završio razočaranjem i svađom

Uletjela vozilom u kafić, muškarac poginuo, četvoro povrijeđeno

Poznata prva žrtva jakog potresa na Filipinima, imala je 6 godina

Požar u stambenoj zgradi u Tetovu, 13 lica povrijeđeno

Autobus u Nepalu sletio s puta, 14 mrtvih

Izdato 17 naloga za hapšenje zbog pogibija u zemljotresu u Albaniji

Na današnji dan potpisan je Dejtonski mirovni sporazum

Potpisan sporazum o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo

Vojska izvukla tijela šest žrtava na Novom Zelandu