TUZLARIJE - VIJESTI

05.03.2019. u 10:56 Broj citanja: 330
5100 učenika do funkcionalnih znanja kroz primjenu inovativnih nastavnih metoda

Tuzlarije


KOLIKO JE VAŽNO FUNKCIONALNO ZNANJE KOD UČENIKA/CA?
Stvaranje prilika učenicima/ama za sticanje funkcionalnog znanja tokom redovnog nastavnog procesa, prvenstveno odgovara iskazanim potrebama samih učenika/ca, a zatim i potrebama današnjice. Poznavanje samog gradiva ne znači mnogo, ako učenici/e ne znaju to znanje da primjene. Samom primjenom, učenici/e će lakše da shvate značaj naučenog, pa će samim tim biti motivisaniji i aktivniji. Primjenjivanjem znanja, učenici/e će se osloboditi misli da rade nešto uzaludno što im više nikada neće trebati i time će biti motivisaniji, te će s toga stvoriti uslovi za kontinuirano učenje.

U istraživanju koje je sprovedeno među 334 učenika/ce osmog razreda osnovnih škola, najvažnijim indikatorima učeničkih kompetencija učenici/e smatraju: razumijevanje i poštivanje sebe i drugih, uspješno samostalno učenje, znati logički misliti i zaključivati te uočavati i rješavati različite probleme. (Odgojne znanosti Vol. 12, br. 1, 2010, str. 65-78, Izvorni znanstveni članak).

ULOGA NASTAVNIKA/CA U STVARANJU FUNKCIONALNOG ZNANJA UČENIKA/CA
Prema "Standardima kompetencija za profesiju nastavnika", osnovna uloga nastavnika/ca je da razvija ključne kompetencije kod učenika/ca koje ih osposobljavaju za život i rad i na taj način im pruža osnovu za dalje učenje.

Kako je danas jedan od glavnih ciljeva obrazovanja razvijanje funkcionalne pismenosti, jedna od osnovnih uloga nastavnika/ca u kontekstu formalnog obrazovanja odnosi se upravo na podršku i podsticanje funkcionalnog znanja i ključnih kompetencija koje su učenicima/ama potrebne za život i rad u savremenom društvu. Nastavnici/e treba pomognu učenicima/ama da pronađu primjenu za naučeno i da usmjere učenike/ce da povezuju novo gradivo sa prethodnim ili sa iskustvima koje učenik/ca već posjeduje.

PODRŠKA MEĐUNARODNOG UDRUŽENJA "INTERAKTIVNE OTVORENE ŠKOLE" NASTAVNOM OSOBLJU OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA TUZLANSKOG KANTONA
Poznata je dugogodišnja praksa podrške osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona od strane MIOS-a Tuzla, kako menadžmentu škola tako i nastavnom osoblju. MIOS Tuzla podržava razvoj otvorenih škola koristeći metode interaktivnog učenja, pružajući profesionalne treninge o novim metodama učenja, promoviranjem demokratskog razvoja i implementiranjem standarda otvorenih škola u zajednici.

U periodu od februara 2017. – decembra 2019. godine, Međunarodno udruženje "Interaktivne otvorene škole" Tuzla sprovodi projekat "Škola za sve".

U periodu septembar 2017. – juni 2018. godine, MIOS Tuzla je organizovao modularne edukacije o inovativnim nastavnim metoda tokom kojih je prisustvovalo ukupno 286 nastavnika/ce iz 42 osnovne i srednje škole Tuzlanskoga kantona. Edukacije kojim su prisustvovali nastavnici/e osnovnih i srednjih škola su bile na temu: projektna nastava, interaktivne metode, servisno učenje i inkluzija.

KAKO NASTAVNICI/E TUZLANSKOG KANTONA UZ PODRŠKU MIOS-A TUZLA DOPRINOSE STVARANJU FUNKCIONALNIH ZNANJA KOD UČENIKA/CA?
Nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona koji su prisustvovali edukacijama organizovanim od strane MIOS-a Tuzla, imali su priliku da jačaju kompetencije za primjenu savremenih pedagoških metoda usmjerenih na učenika/ca, njihove potrebe, interese i motive, koje potiču kreativnost, komunikaciju, samostalnost i kritičko mišljenje te koriste elemente igre i zabave u poučavanju. Nakon svakog modula edukacije, nastavnici/e su naučeno sa edukacije primijenili za realizaciju redovnog nastavnog plana i programa u radu sa učenicima/ama.

Kroz realizaciju 71 nastavnog časa sa primjenom interaktivnih metoda u nastavi, 53 nastavna časa sa primjenom strategija u poučavanju s ciljem pružanja podrške učenicima koji se susreću sa poteškoćam i preprekama u učenju i učešću u redovnom nastavnom procesu, zatim 25 projekata primjene metode projektne nastave i 10 projekata primjene metode servisnog učenja, 5149 učenika/ca osnovnih i srednjih škola je imalo priliku da stiče funkcionalna znanja u skladu sa realiziranim nastavnim sadržajem.

Primjenom interaktivnih metoda učenici/e su imali/e priliku da preuzimaju aktivnu ulogu podupirući jedni druge u usvajaju novih sadržaja. Radili su u parovima ili većim grupama s jasno dodijeljenim ulogama u kojima je svaki/a učenik/ca doprinjeo/la u stvaranju konačnog rezultata.

Podrškom učenicima/ama koji/e se susreću sa poteškoćama i preprekama u učenju i učešću u redovnom nastavnom procesu omogućeno je razvijanje njihove sposobnosti i drugih potencijala do socijalizovanih ličnih maksimuma.

Primjenom metode projektne nastave učenici/e su imali/e priliku da kroz određeni vremenski period samostalno, u skladu sa nastavnim planom i programom, istražuju dogovoreni problem i to u svim fazama, počevši od osmišljavanja istraživanja, provođenja do prezentacije rezultata.

Zatim, kroz primjenu metode servisnog učenja učenici/e su imali/e priliku da uspostave vezu između sadržaja nastavnog plana i programa i servisa koje mogu pružiti u zajednici što predstavlja balans učenja i servisa. Učenici/e su polazili/e od potreba u zajednici na osnovu kojih su tražili vezu u nastavnom programu te nizom koraka kroz aktivnosti, tj. učenje kroz proces, su usvajali sadržaj nastavnih predmeta.

Primjena metoda projektna nastava i servisno učenje je finansijski podržana od strane MIOS-a Tuzla.

Navedene inovativne nastave metode, uz motivisane nastavnike/ce, pomažu učenicima/ama da se suoče s izazovima koji ih čekaju u budućnosti.

ČEMU SARADNJA MIOS-A TUZLA I NASTAVNIKA/CA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA TUZLANSKOG KANTONA DODATNO DOPRINOSI?
Kroz međusobnu saradnju, MIOS Tuzla, osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona doprinose ostvarenju 4. globalnog cilja održivog razvoja. Doprinos u ostvarenju 4. globalnog cilja održivog razvoja se ogleda u ostvarivanju uključivog i kvalitetnog obrazovanja kao i promoviranja mogućnosti cjeloživotnog učenja. Samim time veliki doprinos se daje u postizanju inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja sve djece što potvrđuje uvjerenje da je školovanje najmoćnije i dokazano sredstvo održivog razvoja.

4. globalni cilj održivog razvoja se temelji na potrebama koje su defnisane u u opisu cilja i koje se odnose na nedostatak adekvatno obučenih nastavnika, loše uvjete u školama i pitanje jednakih mogućnosti koje se pružaju djeci.

TuzlarijeKako bi se obezbijedilo kvalitetno obrazovanje, izgradili stavovi o jednakosti djece unutar škola i samim tim stvarale prilike svim učenicima/ama bez obzira na njihovu etničku pripadnost, boju kože, vjersku opredjeljenost, socio-ekonomski status, potrebna su ulaganja u obrazovne stipendije za učenike/ce, edukacije za obuku nastavnika/ca kao infrastukturni dio koji se odnosi na uvjete boravka unutar školske zgrade.

Projekat "Škola za sve" je finansijski podržan od strane Njemačkog ministrastva razvoja i ekonomije (BMZ) i Freudenberg fondacije, Njemačka.

(tuzlarije.net)               

 VIDEO Snimke pokazuju strašno stanje na Grenlandu:
"Ovo smo očekivali tek 2070."
Izvještaj organizacije Border Violence Monitoring
Hrvatska u BiH u junu i julu nezakonito prebacila 438 migranata
FOTO: Pawlikowskom i Inarrituu uručeno Počasno Srce Sarajeva
Bh. filmom ˝Sin˝ počeo 25. SFF

18.08.2019. u 14:01
Pokaznom vježbom završena Ljetna škola crvenog križaU periodu od 13. do 18. augusta na obroncima Majevice u organizaciji Crvenog križa grada Tuzla održana je Ljetna međunarodna škola mladih. Bila je ovo prilika da se mladi iz Tuzle, Lukavca, Živinica, Gradačac, Osijeka, Novog Sada, Sombora i Brčko Distrikta BiH međusobno druže, nauče i usvoje nove vještine iz prve pomoći.

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 12:01
Stare slike pričaju:
Gimnazijalke iz šezdesetih godina prošlog vijeka


Tuzlarije Na slici su gimanzijalke Željka Kaloci, Najla Azapagic Susic, Branka Joketović i Teodora Mićić Seka. Odjevene gotovo isto, nose mantile koji su tada bili moderni, karirane haljine, cipele u spic, tu su i frizure šezdesetih i knjige u ruci da upotpune dojam.

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 11:12
Najava Kolegija gradonačelnika Tuzle Jasmina ImamovićaU ponedjeljak, 19.08.2019. u zgradi Gradske upave u 11,00 održat će se Kolegij gradonačelnika Tuzle. Dnevnim redom predviđeno je razmatranje Izvještaja o radu i poslovanju javnih i drugih preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 10:44
Problemi za Slobodu i Velež na istoj poziciji

Na Koševu će dvojica igrača morati igrati s dozom oprezaI Sloboda i Velež ostali su bez igrača na poziciji lijevog beka, pošto su standardni prvotimci protiv Željezničara, odnosno Širokog Brijega dobili treće žute kartone i morat će da pauziraju 6. kolo.

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 10:33
Mladi volonteri iz Evrope u akciji očuvanja Jevrejskog groblja u Tuzli

Foto/video


U Tuzli ovih dana borave volonteri iz Evrope. Oni su vođeni željom da upoznaju više o našoj tradiciji i kulturi, posebno o tradiciji Jevreja na našim prostorima, odlučili svoje slobodno vrijeme posvetiti čišćenju i uređenju Jevrejskog groblja u Tuzli, koje je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

OPŠIRNIJE


17.08.2019. u 15:55 Broj citanja: 592
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeKad se u nešto ne razumije najbolje je ništa ne raditi, posebno kada su u pitanju struja i plin. Imaju stručnjaci pa neka se bave svojim poslom. Najgore je što većina ljudi kada koristi autobus, brod ili neko drugo prevozno sredstvo privatnika, misli da se podrazumijeva da je sve ok. Tako bi i trebalo biti, da se poštuju standardi i posjeduju potrebne dozvole ali

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Iñárritu održao masterclass predavanje: \'Nadam se da moje filmove neće biti moguće uklopiti u algoritam\'

Talibani negirali odgovornost: Bombaš-samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 osobe

VIDEO: Medeno polje sporna lokacija: Lokacije prihvatnih centara za migrante još nisu definirane

Barikade u Srinagaru: Indija ponovno uvela ograničenja kretanja u Kašmiru nakon sukoba

Organizatori se nadaju da se neće ponoviti neredi: Desetine hiljada demonstranata preplavile centar Hong Konga

Nedaleko od granične ograde: Izraelska vojska ubila troje Palestinaca

Nakon novih američkih sankcija Karakasu: Maduro ponovo uporedio Trumpa s Hitlerom

Premijer Pakistana upozorio međunarodnu zajednicu: Khan: Indijsko nuklearno oružje je u rukama fašista i rasista

Evakuirano 2.000 mještana: Veliki požar bukti na Kanarskim otocima

Nasilje prije utakmice između momčadi Motague i Olimpije: Tri mrtva u sukobima navijača na nogometnom stadionu u Hondurasu

Novi masovni prosvjedi u Hong Kongu, na ulicama deseci tisuća ljudi
Poplave u Indiji u dva mjeseca ubile više od tisuću ljudi. Stiže još kiše
Rusija: Nećemo raspoređivati nove rakete po Europi, ali samo uz jedan uvjet
VIDEO Snimke pokazuju strašno stanje na Grenlandu: "Ovo smo očekivali tek 2070."
Gost u Parizu ubio konobara jer je predugo čekao sendvič
Indija opet uvela ograničenja kretanja u Kašmiru
Bombaš samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 i ranio 182 osobe
Kava je druga najtraženija roba na svijetu, evo koliko je konzumiraju Hrvati
Hong Kong se priprema za novi masovni prosvjed
Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, svi strahuju od recesije
Procurili dokumenti o Brexitu bez dogovora. Britanija će imati ogromne probleme
Dolar ojačao, euro pod pritiskom
VIDEO Istanbul paraliziran, cijeli je pod vodom, jedna osoba poginula
U velikom požaru u Bangladešu izgorjelo 15.000 domova
Par desetaka aktivista prosvjeduje u Moskvi, traže pravedne izbore
Juncker ide na hitnu operaciju
U zračnom napadu u Siriji poginula sedmeročlana obitelj
Indijska vlada tvrdi da je u Kašmiru jako napeto: "Traje intenzivna paljba"
Sudanske frakcije potpisale sporazum o prijelaznoj vladi
Hrvat koji živi u Njemačkoj došao u Poreč pa krao po autima turista
SVAŠTARIJE

Gost u Parizu ubio konobara jer je predugo čekao sendvič

Bombaš samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 i ranio 182 osobe

U velikom požaru u Bangladešu izgorjelo 15.000 domova

VIDEO Istanbul paraliziran, cijeli je pod vodom, jedna osoba poginula

Osmero poginulo u požaru u hotelu u Odesi

"Holivudski Trbosjek" proglašen krivim, ubio djevojku Ashtona Kutchera i susjedu

Žena u Kanadi skočila iz aviona, nije se otvorio padobran. Čudom je preživjela

Na Novom Zelandu ubijen surfer iz Australije

Martina Mlinarević izbačena s festivala u Čitluku: "Ko vas je** majmuni"

Uhapšeni vlasnik i kapetan broda na kojem su otrovani Italijani