TUZLARIJE - VIJESTI

20.03.2019. u 21:28 Broj citanja: 3359
Koordinacija hrvatskih i katoličkih udruga Grada Tuzle i Tuzlanskoga kantona:
Otvoreno pismo u povodu javne difamacije gospodina Ivana Bandića

"Naša reakcija je javni čin solidarnosti s čovjekom koji je meta medijskoga i politikantskoga linča", navodi se u otvorenom pismu Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga Grada Tuzle i Tuzlanskoga kantona kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti:

Tuzlarije


Mi, članice Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona, ovim javnim apelom želimo istaknuti svoju zabrinutost i ogorčenje u pojedinim medijima u BiH iskonstruiranim optužbama koje su vezane za gospodina Ivana Bandića, generalnog konzula Republike Hrvatske u Tuzli.

Naša reakcija je javni čin solidarnosti s čovjekom koji je meta medijskoga i politikantskoga linča, a ne polemika oko tzv. "špijunske afere", demantiranje napisa u medijima ili bilo kakav utjecaj na pravosudne institucije u BiH koje bi trebale iznijeti na vidjelo istinu oko ovoga nezgodnoga slučaja, koji opterećuje ne samo odnose BiH i Hrvatske, nego i unosi nemir među obične ljude u Tuzli i TK.

Iza ovoga čina solidarnosti s gospodinom Bandićem i informiranja javnosti o njegovu petogodišnjem diplomatskom i ljudskom angažmanu među nama stoje ljudi i organizacije iz Tuzle i okolice koje okupljaju Hrvate ovoga kraja, bez ikakvoga stranačkoga, političkoga ili kakvoga drugoga interesa.
Cilj nam je prvotno informirati javnost u RH o angažmanu gospodina Bandića u Tuzli kroz proteklih nešto više od pet godina njegova rada i djelovanja na prostoru sjeveroistočne Bosne i Hercegovine.

Ivan Bandić je svojom ljudskošću, solidarnim odnosom, predanim radom, otvorenošću i iskrenim postupanjem proteklih godina zaista zadužio ne samo nas, članice spomenute Koordinacije, nego i brojne druge pojedince i skupine iz ovoga kraja, bez obzira na njihova nacionalna, vjerska i svaka druga opredjeljenja. Javno difamiranje uglednoga diplomata i istinskoga prijatelja našega grada i zemlje izazvalo je nevjericu i brojne reakcije naših sugrađana, koji ne mogu povjerovati u iskonstruirane navodne "afere" i osuđuju, zajedno s nama, ovaj pokušaj diskreditiranja gospodina Bandića. U svakom susretu s gospodinom Bandićem, i službeno i privatno, moglo se jasno vidjeti i u njemu prepoznati istinskoga prijatelja Bosne i Hercegovine, njezinih stanovnika, neovisno o njihovu nacionalnom ili političkom habitusu. Stoga je pretvaranje prijatelja BiH u izmaštanoga "špijunskoga" neprijatelja ove zemlje krajnje zlobno i nemoralno te ga, zajedno s istinoljubivom javnošću, oštro osuđujemo.

Ponajviše zahvaljujući diplomatskim aktivnostima Ivana Bandića, Republika Hrvatska je u proteklih nekoliko godina samo na prostor Tuzle i Tuzlanskog kantona investirala više od milijun konvertibilnih maraka u različite razvojne projekte, važne za život, kulturni identitet i opstanak Hrvata na ovom prostoru. Za taj materijalni aspekt, ali i za promoviranje i informiranje vlasti RH o životu i potrebama hrvatske zajednice ovdje, gospodinu Bandiću dugujemo i izričemo iskrenu zahvalnost. Važno je napomenuti da je navedeni novac utrošen na popravljanje i unapređenje života u našim lokalnim zajednicama, na projekte koji nisu dovoljno kvalitetno prepoznati od lokalnih vlasti, s kojima je, i to treba posebno naglasiti, u neposrednoj komunikaciji bio i sam generalni konzul Bandić, pokušavajući institucionalno povezati potrebe tih zajednica s mogućom potporom Republike Hrvatske, čiji je diplomat sam bio.

Svojom nesalomivom energijom, opuštenim i čak "sportskim duhom" i proaktivnim zalaganjem, gospodin Bandić je brojnim institucijama i pojedincima s prostora Tuzlanskog kantona otvorio vrata institucija u Republici Hrvatskoj, počevši od grada Zagreba pa do Slavonije i Dalmacije. Na taj je način značajno afirmirao grad Tuzlu i Tuzlanski kanton i brojne gospodarske potencijale koje ova sredina ima. Posebice ja važno istaknuti da je takav način djelovanja povezao ljude s obje strane granice, pruživši im mogućnost za rad na zajedničkim projektima koji su uvijek imali za cilj bolji i kvalitetniji život za sve građane Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Sve navedeno predstavlja samo dio nesebičnoga i odgovornoga diplomatskoga i ljudskoga zalaganja, koje stoji iza gospodina Ivana Bandića kao generalnog konzula Republike Hrvatske u Tuzli. Promatrajući ove vrlo pozitivne rezultate koje je kao konzul ostvario, jako su nas, kao ljude koji osobno poznaju gospodina Bandića i koji razumiju njegovu ljudsku muku u ovim trenucima, pogodili i uznemirili napisi pojedinih novinara i izjave političara iz BiH te difamirajuće poluinformacije koje ne samo da štete ugledu i diplomatskome statusu Ivana Bandića, nego ga vrijeđaju na onoj osnovnoj ljudskoj i egzistencijalnoj razini. Posebno smo zgroženi činjenicom što se na teret gospodinu Bandiću stavljaju određene radnje i događanja koja su se zbila u Tuzli u vrijeme kada gospodin Bandić nije ni bio konzul u našem gradu. Sama ta činjenica otvara, objektivno gledajući, veliku sumnju u istinitost i motive i svih drugih medijskih navoda i otvorenoga difamiranja ovoga čovjeka.

Stoga, stojeći na humanoj i odgovornoj poziciji solidarnosti s gospodinom Bandićem, našim tuzlanskim konzulom, prijateljem i čovjekom koji je predstavljen u dijelu medija i politike u potpuno krivom i lažnom kontekstu, još jednom pozivamo institucije Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine da urade sve ono što je u njihovoj nadležnosti kako bi istina o ovom, za čovjeka i pojedinca Ivana Bandića mučnom događanju izašla što prije na vidjelo. Pri tome naglašavamo svoje puno povjerenje u državne pravosudne i sigurnosne institucije (BiH i RH), koje bi morale sve učiniti da se narušeno povjerenje između država popravi, a da sigurnost svih građana i njihov dobar glas budu garantirani. To se odnosi i na gospodina Bandića, čija su sigurnost, dobar glas i pravo na istinu u javnosti ovih dana dovedeni u pitanje.

Nadamo se i vjerujemo, i kao odgovorni pojedinci i kao članovi ove tuzlanske Koordinacije, da naš apel i zaista ljudska i prijateljska potpora Ivanu Bandiću neće otići u prazno. Ili zlobno biti pročitana kao nekakvo protivno djelovanje državnim ili sigurnosnim interesima neke od država. Vjerujemo također da zlokobno targetiranje i jeftina difamacija neće obeshrabriti Ivana da ovdje u našemu Gradu ili drugdje, gdje ga diplomatska misija odvede, nastavi svoju misiju promicanja odgovornoga dijaloga naroda i država, njegovanja pristojne komunikacije i dostojanstvenoga reprezentiranja Republike Hrvatske, koja u njegovu djelovanju i čestitome radu zaista ima čovjeka i diplomata, s kojim su ovdje u Tuzli ne samo naša Koordinacija, nego i svi dobronamjerni građani imali čast surađivati.
Naša moralna i ljudska odgovornost obvezala je nas da se javno očitujemo i iza svake riječi ovoga otvorena pisma stoje i pojedinci i organizacije okupljeni u Koordinaciju hrvatskih i katoličkih udruga Grada Tuzle i Tuzlanskoga kantona.

Koordinacija hrvatskih i katoličkih udruga TK

(tuzlarije.net)               













17.04.2024. Broj citanja: 2571
U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima




17.04.2024. Broj citanja: 150
Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke




16.04.2024. Broj citanja: 761
Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ




16.04.2024. Broj citanja: 1389
VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom




16.04.2024. Broj citanja: 371
Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike




16.04.2024. Broj citanja: 244
VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj




15.04.2024. Broj citanja: 230
Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo




15.04.2024. Broj citanja: 353
VIDEO Dječak izbo biskupa u Australiji. Izbili neredi, masa htjela linčovati napadača




15.04.2024. Broj citanja: 713
Novi napad nožem u Sydneyju, izboden i biskup




15.04.2024. Broj citanja: 122
Počinje suđenje Trumpu, prvo protiv nekog bivšeg predsjednika Amerike u povijesti
















OSTALE VIJESTI
Ovo su rezultati u dijaspori
Netanyahu britanskom šefu diplomacije: Sami ćemo odlučiti kako ćemo odgovoriti Iranu
Njemački i britanski šefovi diplomacije pozvali Izrael na suzdržanost od eskalacije
U izraelskim napadima uništeno više od 4000 embrija u Gazi
Rusi nadograđuju svoje tenkove-kornjače. Sad imaju radijske ometače
U BiH pronađena djevojčica iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima
Rusi raketirali Černihiv, poginulo najmanje 13 ljudi
Birači izvan Hrvatske: Putovala sam dva sata, ali htjela sam glasati, volim Hrvatsku
VIDEO Napad na glavnu rusku bazu na Krimu, goleme eksplozije, izbio požar
Kako je Iran od moderne države postao zemlja islamističkih fanatika
Britanski pedijatri: Šamaranje djece je neprihvatljivo, zakonom ga zabranite
Osnivač Telegrama: Aplikaciju će uskoro koristiti više od milijardu ljudi
Tijelo bostonskog policajca nađeno u snijegu. Za ubojstvo optužena njegova djevojka
SAD: Pitanje je hoće li Palestina dobiti svoju državu ako postane članica UN-a
BBC potvrdio: Ubijeno najmanje 50.000 Rusa
Stotine evakuirane nakon erupcije indonezijskog vulkana Ruang
UN pokušava spriječiti glad u Gazi: "Stalno neki novi problemi"
Gruzija želi uvesti zakon o stranim agentima: "Vlada je u dosluhu s Putinom"
Erdogan napao Netanyahua. SAD: Evo što znamo o izraelskom protunapadu
Kanađanin se obogatio prevarivši više od milijun Amerikanaca







SVASTARIJE

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo

VIDEO Dječak izbo biskupa u Australiji. Izbili neredi, masa htjela linčovati napadača

Novi napad nožem u Sydneyju, izboden i biskup

Počinje suđenje Trumpu, prvo protiv nekog bivšeg predsjednika Amerike u povijesti





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi