TUZLARIJE - VIJESTI

28.03.2019. u 12:19 Broj citanja: 5052
Privatna ustanova Ekskluzivni dom za starija lica – Hotel Ahmedić:
Njega i briga za starije dostojna čovjeka

Životni vijek se produžio, rađa se manje djece, zbog raznih razloga sve je više starijih osoba koje žive same. Uz starost je često povezana i bolest, onemoćalost tako da se nameće pitanje: Kako omogućiti kvalitetno starenje, socijalizaciju starijih osoba na najbolji mogući način da se osjećaju ugodno?

Tuzlarije


Privatna ustanova Ekskluzivni dom za starija lica – Hotel Ahmedić, nudi konkretna rješenja za taj problem. U pitanju je prva privatna ustanova ovog tipa i to hotel za smještaj i brigu o starijim i iznemoglim osobama.

Uz medicinsku njegu, brigu i nadzor, pružaju i fizikalnu, radnu i okupacionu terapiju. Smještaj u blizini jezera Modrac predstavlja mirnu oazu, izolovanu od gradske buke. U potpunosti opremljen i klimatizovan objekat sa 24-satnim nadzorom, garantuje udobnost i sigurnost za sve njihove korisnike.

Tuzlarije


O samoj ustanovi, uslugama koje pruža i načinu kako se starija osoba može smjestiti, razgovarali smo sa Suzanom Plavšić, menadžericom i socijalnom radnicom ove ustanove.

Tuzlarije
Suzana Plavšić u jednoj od soba


Tuzlarije


Sve se manje živi u zajedničkom domaćinstvu, stariji roditelji uglavnom žive odvojeno od djece koja su ili u inostranstvu ili prezaposlena. U našim krajevima, tradicionalno se djeca ili drugi članovi porodice brinu o starijim osobama. Međutim, vremena su se znatno promijenila tako da je smještaj u razne ustanove postao za mnoge neminovnost. Koliko se kod nas promijenila svijest da je za starije osobe bolji kvalitetan smještaj u nekoj ustanovi nego da žive same kada se ne mogu o sebi brinuti?

- Naš Dom je počeo sa radom prije više od godinu i po dana i do današnjeg dana imali smo određen broj korisnika kojima smo pružali medicinsku njegu, pomoć i nadzor, a koji su kod nas dolazili iz određenih razloga i potreba. Moram priznati da je sve veća potreba starijeg stanovništva smještaj i briga od strane trećeg lica, te da se s tim mijenja i razmišljanje o smještaju u ustanove, odnosno domove za stare osobe. U zemljama regiona to je odavno već postalo pravilo da starije osobe koje ne mogu da brinu same o sebi, država ili porodica smjesti u određenu ustanovu, te na taj način olakša i poboljša kvalitetu života tih starijih osoba. Kod nas još uvijek, posebno u ruralnim krajevima, postoji pravilo da je smjestiti roditelja u dom loš čin od strane djece. Međutim, kako se vremena mijenjaju, mladi sve više odlaze iz naše zemlje, tako se mijenja i mišljenje o ovoj sve većoj potrebi.

Tuzlarije


Tuzlarije


Puno je raznih domova za smještaj starijih osoba, šta je to po čemu se razlikuje Privatna ustanova Ekskluzivni dom za starija lica – Hotel Ahmedić?

- Mi smo prije svega na našem kantonu prva Privatna ustanova socijalne zaštite za smještaj i brigu o starim osobama. Ono što mi nudimo svojim korisnicima jeste prije svega 24-satna medicinska njega, briga i nadzor od strane profesionalnog i stručnog medicinskog osoblja. Pored svakodnevne pažnje i njege koja im je posvećena, kao i pomoći za obavljanje osnovnih životnih potreba, ustanova nudi društvene aktivnosti, fizikalnu, radnu i okupacionu terapiju koja im je prijeko potrebna. Našim položajem u blizini jezera Modrac, a daleko od gradske buke, korisnicima garantujemo ugodan boravak u prirodnom okruženju. Cjelokupan objekat je u potpunosti klimatizovan i pokriven sa 24-satnim video nadzorom. Ustanova je opremljena sobama s posebnim kupatilima, televizorima, klima uređajima, savremenom kuhinjom, restoranom, prostorom za rehabilitaciju, te uređenim vrtom s prelijepim biljkama. Ukratko rečeno mi smo ustanova kojoj je na prvom mjestu svaki njen korisnik, te smo servis između korisnika, porodice i drugih socijalnih ustanova.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Možete li pojasniti šta znači medicinska briga i nadzor?

- Korisnici naše ustanove imaju 24-satni nadzor i medicinsku njegu i brigu od strane iskusnog i stručnog medicinskog osoblja. U medicinskom timu imamo stručne medicinske sestre - njegovatelje, te doktora opšte prakse, doktora specijalistu neuro-psihijatra, doktora stomatologa i logopeda, koji našim korisnicima svakodnevno stoje na raspolaganju. Ističemo da naša ustanova poseban akcenat stavlja na kvalitet medicinskih usluga. Medicinska briga koju pružamo je između ostalog: davanje terapije korisnicima (oralno, venski, muskularno), plasiranje braunile i katetera, mjerenje šećera u krvi (ŠUK), davanje inzulina, mjerenje vitalnih znakova života (tenzija, puls i temperatura), uzimanje uzoraka krvi i urina za labaratorijske pretrage, itd. Vodimo računa o ličnoj higijeni naših korisnika pa s tim u vezi tu je i svakodnevna briga oko presvlačenja, kupanja, brijanja (muških korisnika), šišanja, pranja odjeće i posteljine, hranjenja i sl.

Tuzlarije


Da li se kod vas mogu smjestiti i nepokretne osobe?

- Naravno. Mi imamo tri kategorije korisnika. To su pokretni, polupokretni i nepokretni korisnici. Sve korisnike tretiramo isto ali u skladu sa njihovim svakodnevnim potrebama. Nama dolaze osobe koje su nakon moždanih i srčanih udara otpuštene iz bolnice na kućno liječenje, osobe koje su imale određene povrede i lomove (kuk, noga, kralježnica i sl.), ali i osobe koje zbog određenih vrsta bolesti i same njihove starosti ne mogu da brinu same o sebi, te im je potrebna tuđa njega i pomoć. Mi korisnicima naše ustanove pružamo medicinsku njegu, brigu i nadzor, fizikalnu, radnu i okupacionu terapiju, te socijalnog radnika koji njima i njihovim porodicama stoji na raspolaganju.

Tuzlarije


Koliko već dugo radite i da li ste zadovoljni postignutim rezultatima?

- Ekskluzivni dom za starija lica – Hotel Ahmedić radi od septembra 2017. godine i od tada bilježi samo pozitivne rezultate kada je u pitanju usluga koju pruža svojim korisnicima. Prije nešto više od dva mjeseca postali smo zvanično prva Privatna ustanova socijalne zaštite za smještaj starijih osoba na Tuzlanskom kantonu, te smo trenutno u procesu prikupljanja dokumentacije kako bi od strane Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK dobili potrebnu saglasnost, te time ispunili sve zakonske procedure u segmentu pružanja smještaja i brige za starije osobe iz domena socijalne zaštite.
Moramo priznati da smo zadovoljni do sada postignutim rezultatima ali znamo da uvijek može više i bolje te se svakodnevno rukovodstvo ali i uposlenici naše ustanove trude da unaprijede naše usluge, našu brigu za naše trenutne i buduće korisnike.

Tuzlarije


U razgovoru sa ljudima koji se brinu o starijim osobama, rečeno nam je da se cijene za brigu u toku mjeseca kreću oko 450,00 KM. Neki imaju i dvije osobe koje se smjenjuju da bi se obezbijedila 24-satna briga. Na kraju, kada se na to doda i sve što je potrebno od raznih lijekova, pomagala, ishrane, te redovnog plaćanja komunalija za stan iznosi znaju biti veći od cijena smještaja u ustanovama luksuznog tipa kakva je vaša. Mnoge uz uslove zanimaju i cijene, pa možete li reći kakve su cijene i šta se za to dobije?

- Potpuno je sigurno kada na jednoj strani imate roditelja koji živi sam u stanu, a vi niste u mogućnosti da brinete o njemu, da briga druge osobe o njemu iziskuje velike troškove. Kako rekoste od plaćanja jedne ili dvije osobe da vode brigu o starijoj osobi, do plaćanja komunalija, kupovine hrane i higijenskih potrepština, lijekova, pelena i sl., puno je isplativije roditelja smjestiti u ustanovu za smještaj starijih osoba. U našoj ustanovi cijena zavisi od brige i njege koja je potrebna za jednog korisnika, znači da li je osoba pokretna, polupokretna, nepokretna i koliko je potrebno da se naš tim posveti toj osobi. Kako bi se odredila cijena smještaja potrebno je dostaviti određenu zdravstvenu dokumentaciju na osnovu koje se osoba prima u našu ustanovu ali i dogovaraju svi potrebni smještajni uslovi, pa i određuje sama cijena.

Za sve upite i detaljnije informacije stojimo na raspolaganju:
Privatna ustanova Ekskluzivni Dom za starija lica – Hotel Ahmedić nalazi se u Lukavcu, Mosorovac bb. Možete nas kontaktirati na brojeve telefona:
+ 387 35 543 276
+ 387 61 683 939
+ 387 62 356 601
e.mail: [email protected]
hotelahmedic.ba


S. Mešić

(tuzlarije.net)               













19.04.2024. Broj citanja: 2900
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 232
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 137
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 503
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 127
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 186
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 63
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 327
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1788
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 189
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane
















OSTALE VIJESTI
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"
"I Izrael i Iran pokušavaju spasiti obraz." Iranci na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi