TUZLARIJE - VIJESTI

30.05.2019. u 21:26 Broj citanja: 2085
Realizovana inicijatva vijećnice Dervišević
Postavljene table sa natpisima biljnih vrsta u Gradskom parku

Vijećnica Kluba vijećnika Socijaldemokratske partije SDP Tuzla u Gradskom vijeću Tuzla Rejhana Dervišević, na redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla uputila je inicijativu Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica za postavljanje natpisa na stabla u Gradskom parku. Inicijativa je realizovana, natpisi su postavljeni, u nastavku možete pogledati fotografije kao i obrazloženje vijećnice Dervišević.

Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


Tuzlarije


TuzlarijeObrazloženje
Gradski parkovi su zelene površine i mjesta za rekreaciju i edukaciju koja podsjećaju stanovnike, da su dio prirode, te imaju ulogu i da zadovolje potrebu stanovnika za ostvarenjem kontakta sa prirodom. Posebno se ističe njihova sociološka, zdravstvena, ekološka, biološka, edukativna i estetska vrijednost.

Istraživanjem u kojem sam učestvovala tokom aprila 2017. godine, sagledano je stanje i izvršena inventarizacija dendrofonda Gradskog parka. Pored izrade katastra stabala sa ocjenom zdravstvenog stanja metodom pejzažne taksacije, urađena je analiza dendrološkog fonda, u okviru koje kategorizacija drveća i žbunja. Svako stablo je determinisano do nivoa vrste i pozicionirano u prostoru GPS uređajem.

Taksacija je obuhvatila veće primjerke žbunastih vrsta, kao i mlade sadnice kojima se u prethodnom periodu vršila dopuna dendrološkog fonda.

Registrovane su ukupno 52 biljne vrste u sastavu 42 roda i 26 porodica.

Zbog svega navedenog naš Gradski park može se tretirati kao tzv."oblikovana priroda", a to je prema Zakonu o zaštiti prirode ("Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine", broj 66/13), je dio prirode kojega je čovjek oblikovao sa namjenom odgoja, obrazovanja, oblikovanja pejzažnih elemenata ili sa kojom drugom svrhom, a koji je značajan za očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti;

U Gradskom parku u Tuzli, kao tzv. "oblikovanoj prirodi" potrebno je preduzeti sve, kako bi se ostvarili ciljevi zaštite prirode, propisani članom 3. Zakona o zaštiti prirode, a to je: očuvati i obnoviti postojeću biološku i pejzažnu raznolikost u stanju prirodne ravnoteže i usklađenih odnosa s ljudskim djelovanjem; utvrditi stanje i osigurati praćenje stanja prirodnih vrijednosti; osigurati sistem zaštite prirodnih vrijednosti radi trajnog očuvanja njihovih svojstava na osnovu kojih se proglašavaju zaštićenima; osigurati održivo korištenje i razvoj prirodnih dobara, biodiverzitet i pejzaža na dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja bez bitnog oštećivanja dijelova prirode i uz što manje narušavanja ravnoteže njenih dijelova; spriječiti štetne zahvate i poremećaje u prirodi kao posljedice tehnološkog razvoja i obavljanja djelatnosti, te osigurati što povoljnije uslove očuvanja i slobodnog razvoja prirode pri njenom ekonomskom korištenju; osigurati pravo građana na zdrav okoliš, odmor i razonodu u prirodi.

S obzirom da se radi o mjerama, koje podrazumijevaju značajne zahvate i iziskuju određene troškove, ovom Inicijativom nastojimo skrenuti pažnju na potrebu da se u prvoj fazi pokaže građankama i građanima Tuzle, koje vrijednosti posjeduje Gradski park u Tuzli, kao oblikovana priroda, u pogledu biljnih vrsta, koje se u njemu nalaze.

Dakle, Gradski park, pored estetske i rekreativne, ima značajnu kako edukativnu tako i naučno-istraživačku funkciju.

Gradski park je postao mjesto održavanja različitih kreativnih radionica, među kojima i onih na temu podizanja svijesti o odgovornosti prema očuvanju zdravlja, te kvalitetu životnog prostora i okoliša. Postavljanje natpisa na stabla omogućit će posjetiocima kako učenje tako i prepoznavanje vrsta.

Iz navedenih razloga, a kako bi biljne vrste, koje se nalaze u gradskom parku približili, djeci i odraslima, mlađim i starijim generacijama, ali i omogućili brojnim mladim naučnicima, da se bave istraživanjima iz oblasti biologije, pokrećem inicijativu i sugerišem nadležnoj Službi za komunalne poslove, da osmisli i postavi table sa natpisima biljnih vrsta u Gradskom parku na jezicima naroda Bosne i Hercegovine.

Na tabli bi trebao biti istaknut latinski i narodni naziv stabla.

Navedene aktivnosti bi po mom mišljenju trebalo provesti u saradnji sa UO Zavod za urbanizam Tuzla, koji bi osmislio estetski izgled i veličinu natpisa na stablima i u blizini raznih biljnih vrsta, kao i mjesta gdje bi se isti trebali postaviti.

Kada su u pitanju sredstva za ove namjene ona bi se mogla obezbijediti iz Budžeta Grada Tuzla za 2017. godinu sa pozicija Službe za komunalne poslove, izgradnju i pitanja mjesnih zajednica ekonomski kod 821300 Nabavka opreme-urbani mobilijar. Ako je iznos planiran na navedenoj poziciji nedostatan da se provede podnesena inicijativa, predlažem da se sredstva obezbijede u rebalansu Budžeta Grada Tuzla za 2018. godinu, Odlukom o prestruktuiranju rashoda u Budžetu Grada Tuzla za 2018. godinu ili pak Budžetom Grada Tuzla za narednu 2019. godinu.VIJEĆNICA
GRADSKOG VIJEĆA TUZLA

Prof.dr.sci. Rejhana Dervišević

(tuzlarije.net)               

 Nemojte se uljuljkati u lažan osjećaj sigurnosti
Non-stop nas prate na internetu, kako se zaštititi
Moć glasina
Glasine o bijelim kombijima masovno se šire Facebookom, ljudi u SAD-u paničare
Fizičar Ivica Puljak, redovni profesor fizike na FESB-u u Splitu:
Kako znamo kako je nastao svemir?

12.12.2019. u 15:17
Budžet Tuzle planiran kao razvojni i socijalni u iznosi od preko 75 miliona KMNa danas održanoj sjednici Kolegija gradonačelika Tuzla utvrđen je prijedlog Budžeta Tuzle za 2020. godinu. Ukupno planirana sredstva u Budžetu iznos 75.076.612,11 miliona KM, što je u odnosu na Nacrt Budžeta više za 13.323.399,11 KM ili 21,57%.

OPŠIRNIJE


12.12.2019. u 15:04
Sjećanje na jednog od najvećih hirurga i humanista:
U subotu u Tuzli turnir “Dešo u srcu”U organizaciji Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla te Sindikalnog sportskog društva Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u subotu 14. decembra u 11:00 sati u Univerzitetskoj dvorani Tuzla bit će održan 9. Memorijalni fudbalski susret prijateljstva „DEŠO U SRCU“.

OPŠIRNIJE


12.12.2019. u 11:18
Najava Izložbe grafičkih listova u Kući i ateljeu ˝Ismet Mujezinović˝ TuzlaTuzlarijeU petak, 13.12.2019. godine u 19 sati, u Kući i ateljeu "Ismet Mujezinović", u organizaciji JU Centar za kulturu Tuzla, bit će otvorena Izložba grafičkih listova Amera Hadžića i Hasana Čakara.

OPŠIRNIJE


12.12.2019. u 10:50
BKC Tuzla, 13. decembra:
Najava koncerta GKUD ˝Bosna˝TuzlarijeGradsko kulturno umjetničko društvo "Bosna" će u petak 13.12.2019. u 19 sati u Bosanskom kulturno centru Tuzlanskog kantona održati koncert u povodu 74 godine rada i djelovanja Društva.

OPŠIRNIJE


12.12.2019. u 10:13
Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka:
Napravljen korak bliže ka izgradnji Roditeljske kuće u Tuzli


TuzlarijeIntenzivirale su se pripreme za izgradnju prve tuzlanske Roditeljske kuće, koju gradi Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka, a čija je namjena prije svega smještaj djece oboljele od raka i njihovih porodica tokom liječenja.

OPŠIRNIJE


12.12.2019. u 09:17
Promocija osmog broja časopisa ˝Školske priče˝U Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla jučer je upriličena promocija osmog broja časopisa "Školske priče". Promotori časopisa su bili Selma Bešić, Amra Okanović- Karić i Adnan Mujkić.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
O formiranju Vlade FBiH: Počeo sastanak delegacija SDA i HDZ

Prijetnja potkopavanja nezavisnosti i profesionalnosti policije: Odgođeno glasanje o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima TK

Stopa neuhranjenosti među djecom porasla na 16 posto: Milioni gladnih poslije velike suše i poplava u Južnom Sudanu

Reporteri bez granica: U Iraku ubijena tri novinara, dvojica kidnapovana

Dogovor o dugoročnom budžetu i klimatski neutralnoj Uniji: Počinje dvodnevni samit lidera članica EU

Johnson se nada dobiti većinu kako bi proveo izlazak iz EU: U Velikoj Britaniji održavaju se izbori ključni za Brexit

Trump ponovo ismijao klimatsku aktivistkinju: \'Smiri se, Greta, smiri se!\'

Inovativnost, mašta i praksa na prvom mjestu: Školski predmeti širom svijeta koje djeca rado izučavaju

Deseci žena ga optužili za seksualno zlostavljanje: Harvey Weinstein postigao privremenu nagodbu od 25 milijuna dolara

Trump se opet narugao Greti Thunberg na Twitteru, ona mu uzvratila
Sjeverna Koreja kaže da SAD nema što ponuditi na nuklearnim pregovorima
UŽIVO U tijeku izbori u Velikoj Britaniji, uhićen muškarac zbog sumnjive naprave
Izraelski premijer Netanyahu napušta ministarske dužnosti, ali ostaje premijer
Matteo Salvini pod istragom zbog navodne zlouporabe službenih zrakoplova
Nijemci nude 15.000 eura za njegovatelje s Balkana. Ali ima i puno prevara
Španjolski Ustavni sud zabranio političke aktivnosti Katalonije u inozemstvu
Ukrajina produljila poseban status regijama pod kontrolom proruskih separatista
Američki NY Times objavio priču o Nigerijcima i hrvatskoj policiji, evo što kaže
Njemačka odgovorila na ruski izgon diplomata: Poduzet ćemo daljnje korake
Pronađena vrijedna Klimtova slika nestala prije 23 godine
VIDEO Zapalio se ruski nosač aviona, jedan radnik nestao
Harvey Weinstein postigao privremenu nagodbu, tužiteljice dobile milijune
Rusija uzvratila Njemačkoj, odlučila protjerati dvojicu njemačkih diplomata
Policija počinje tražiti tijela žrtava erupcije vulkana. Mnogi su još kritično
Amerikanac sletio autom u mrzlu rijeku. Spašen jer je viknuo: Siri, zovi hitnu
Azijske burze porasle, dolar pao
FOTO Potraga za čileanskim zrakoplovom: U moru nađene krhotine
Wall Street blago porastao
Na Gibraltaru uhićen Hrvat kojeg sumnjiče za šverc 155 kg kokaina
SVAŠTARIJE

Zbog otapanja ledenjaka na Grenlandu more se podiglo za 11 milimetara

Otkriven motiv napada u New Jerseyju u kojem je ubijeno šestero ljudi

Više od 600 migranata smješteno u Ušivak i Blažuj

Prvi električni komercijalni hidroavion poletio u Kanadi

Š est osoba ubijeno višesatnoj pucnjavi u New Jerseyu

Švedska liječnica vratila Nobelovu nagradu za mir zbog Handkea

Savezni sudac zabranio Trumpu korištenje vojnih sredstava za gradnju zida

Počinje akcija premještanja migranta s Vučjaka

Gusti dim nadvio se nad Sydneyem

Ukrajina i Rusija postigle sporazum o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika