TUZLARIJE - VIJESTI

30.05.2019. u 21:26 Broj citanja: 1919
Realizovana inicijatva vijećnice Dervišević
Postavljene table sa natpisima biljnih vrsta u Gradskom parku

Vijećnica Kluba vijećnika Socijaldemokratske partije SDP Tuzla u Gradskom vijeću Tuzla Rejhana Dervišević, na redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla uputila je inicijativu Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica za postavljanje natpisa na stabla u Gradskom parku. Inicijativa je realizovana, natpisi su postavljeni, u nastavku možete pogledati fotografije kao i obrazloženje vijećnice Dervišević.

Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


Tuzlarije


TuzlarijeObrazloženje
Gradski parkovi su zelene površine i mjesta za rekreaciju i edukaciju koja podsjećaju stanovnike, da su dio prirode, te imaju ulogu i da zadovolje potrebu stanovnika za ostvarenjem kontakta sa prirodom. Posebno se ističe njihova sociološka, zdravstvena, ekološka, biološka, edukativna i estetska vrijednost.

Istraživanjem u kojem sam učestvovala tokom aprila 2017. godine, sagledano je stanje i izvršena inventarizacija dendrofonda Gradskog parka. Pored izrade katastra stabala sa ocjenom zdravstvenog stanja metodom pejzažne taksacije, urađena je analiza dendrološkog fonda, u okviru koje kategorizacija drveća i žbunja. Svako stablo je determinisano do nivoa vrste i pozicionirano u prostoru GPS uređajem.

Taksacija je obuhvatila veće primjerke žbunastih vrsta, kao i mlade sadnice kojima se u prethodnom periodu vršila dopuna dendrološkog fonda.

Registrovane su ukupno 52 biljne vrste u sastavu 42 roda i 26 porodica.

Zbog svega navedenog naš Gradski park može se tretirati kao tzv."oblikovana priroda", a to je prema Zakonu o zaštiti prirode ("Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine", broj 66/13), je dio prirode kojega je čovjek oblikovao sa namjenom odgoja, obrazovanja, oblikovanja pejzažnih elemenata ili sa kojom drugom svrhom, a koji je značajan za očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti;

U Gradskom parku u Tuzli, kao tzv. "oblikovanoj prirodi" potrebno je preduzeti sve, kako bi se ostvarili ciljevi zaštite prirode, propisani članom 3. Zakona o zaštiti prirode, a to je: očuvati i obnoviti postojeću biološku i pejzažnu raznolikost u stanju prirodne ravnoteže i usklađenih odnosa s ljudskim djelovanjem; utvrditi stanje i osigurati praćenje stanja prirodnih vrijednosti; osigurati sistem zaštite prirodnih vrijednosti radi trajnog očuvanja njihovih svojstava na osnovu kojih se proglašavaju zaštićenima; osigurati održivo korištenje i razvoj prirodnih dobara, biodiverzitet i pejzaža na dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja bez bitnog oštećivanja dijelova prirode i uz što manje narušavanja ravnoteže njenih dijelova; spriječiti štetne zahvate i poremećaje u prirodi kao posljedice tehnološkog razvoja i obavljanja djelatnosti, te osigurati što povoljnije uslove očuvanja i slobodnog razvoja prirode pri njenom ekonomskom korištenju; osigurati pravo građana na zdrav okoliš, odmor i razonodu u prirodi.

S obzirom da se radi o mjerama, koje podrazumijevaju značajne zahvate i iziskuju određene troškove, ovom Inicijativom nastojimo skrenuti pažnju na potrebu da se u prvoj fazi pokaže građankama i građanima Tuzle, koje vrijednosti posjeduje Gradski park u Tuzli, kao oblikovana priroda, u pogledu biljnih vrsta, koje se u njemu nalaze.

Dakle, Gradski park, pored estetske i rekreativne, ima značajnu kako edukativnu tako i naučno-istraživačku funkciju.

Gradski park je postao mjesto održavanja različitih kreativnih radionica, među kojima i onih na temu podizanja svijesti o odgovornosti prema očuvanju zdravlja, te kvalitetu životnog prostora i okoliša. Postavljanje natpisa na stabla omogućit će posjetiocima kako učenje tako i prepoznavanje vrsta.

Iz navedenih razloga, a kako bi biljne vrste, koje se nalaze u gradskom parku približili, djeci i odraslima, mlađim i starijim generacijama, ali i omogućili brojnim mladim naučnicima, da se bave istraživanjima iz oblasti biologije, pokrećem inicijativu i sugerišem nadležnoj Službi za komunalne poslove, da osmisli i postavi table sa natpisima biljnih vrsta u Gradskom parku na jezicima naroda Bosne i Hercegovine.

Na tabli bi trebao biti istaknut latinski i narodni naziv stabla.

Navedene aktivnosti bi po mom mišljenju trebalo provesti u saradnji sa UO Zavod za urbanizam Tuzla, koji bi osmislio estetski izgled i veličinu natpisa na stablima i u blizini raznih biljnih vrsta, kao i mjesta gdje bi se isti trebali postaviti.

Kada su u pitanju sredstva za ove namjene ona bi se mogla obezbijediti iz Budžeta Grada Tuzla za 2017. godinu sa pozicija Službe za komunalne poslove, izgradnju i pitanja mjesnih zajednica ekonomski kod 821300 Nabavka opreme-urbani mobilijar. Ako je iznos planiran na navedenoj poziciji nedostatan da se provede podnesena inicijativa, predlažem da se sredstva obezbijede u rebalansu Budžeta Grada Tuzla za 2018. godinu, Odlukom o prestruktuiranju rashoda u Budžetu Grada Tuzla za 2018. godinu ili pak Budžetom Grada Tuzla za narednu 2019. godinu.VIJEĆNICA
GRADSKOG VIJEĆA TUZLA

Prof.dr.sci. Rejhana Dervišević

(tuzlarije.net)               

 VIDEO Snimke pokazuju strašno stanje na Grenlandu:
"Ovo smo očekivali tek 2070."
Izvještaj organizacije Border Violence Monitoring
Hrvatska u BiH u junu i julu nezakonito prebacila 438 migranata
FOTO: Pawlikowskom i Inarrituu uručeno Počasno Srce Sarajeva
Bh. filmom ˝Sin˝ počeo 25. SFF

18.08.2019. u 14:01
Pokaznom vježbom završena Ljetna škola crvenog križa


U periodu od 13. do 18. augusta na obroncima Majevice u organizaciji Crvenog križa grada Tuzla održana je Ljetna međunarodna škola mladih. Bila je ovo prilika da se mladi iz Tuzle, Lukavca, Živinica, Gradačac, Osijeka, Novog Sada, Sombora i Brčko Distrikta BiH međusobno druže, nauče i usvoje nove vještine iz prve pomoći.

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 12:01
Stare slike pričaju:
Gimnazijalke iz šezdesetih godina prošlog vijeka


Tuzlarije
Na slici su gimanzijalke Željka Kaloci, Najla Azapagic Susic, Branka Joketović i Teodora Mićić Seka. Odjevene gotovo isto, nose mantile koji su tada bili moderni, karirane haljine, cipele u spic, tu su i frizure šezdesetih i knjige u ruci da upotpune dojam.

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 11:12
Najava Kolegija gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića


U ponedjeljak, 19.08.2019. u zgradi Gradske upave u 11,00 održat će se Kolegij gradonačelnika Tuzle. Dnevnim redom predviđeno je razmatranje Izvještaja o radu i poslovanju javnih i drugih preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 10:44
Problemi za Slobodu i Velež na istoj poziciji

Na Koševu će dvojica igrača morati igrati s dozom opreza


I Sloboda i Velež ostali su bez igrača na poziciji lijevog beka, pošto su standardni prvotimci protiv Željezničara, odnosno Širokog Brijega dobili treće žute kartone i morat će da pauziraju 6. kolo.

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 10:33
Mladi volonteri iz Evrope u akciji očuvanja Jevrejskog groblja u Tuzli

Foto/video


U Tuzli ovih dana borave volonteri iz Evrope. Oni su vođeni željom da upoznaju više o našoj tradiciji i kulturi, posebno o tradiciji Jevreja na našim prostorima, odlučili svoje slobodno vrijeme posvetiti čišćenju i uređenju Jevrejskog groblja u Tuzli, koje je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

OPŠIRNIJE


17.08.2019. u 15:55 Broj citanja: 592
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Tuzlarije
Kad se u nešto ne razumije najbolje je ništa ne raditi, posebno kada su u pitanju struja i plin. Imaju stručnjaci pa neka se bave svojim poslom. Najgore je što većina ljudi kada koristi autobus, brod ili neko drugo prevozno sredstvo privatnika, misli da se podrazumijeva da je sve ok. Tako bi i trebalo biti, da se poštuju standardi i posjeduju potrebne dozvole ali

OPŠIRNIJE


OSTALE VIJESTI
Iñárritu održao masterclass predavanje: \'Nadam se da moje filmove neće biti moguće uklopiti u algoritam\'

Talibani negirali odgovornost: Bombaš-samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 osobe

VIDEO: Medeno polje sporna lokacija: Lokacije prihvatnih centara za migrante još nisu definirane

Barikade u Srinagaru: Indija ponovno uvela ograničenja kretanja u Kašmiru nakon sukoba

Organizatori se nadaju da se neće ponoviti neredi: Desetine hiljada demonstranata preplavile centar Hong Konga

Nedaleko od granične ograde: Izraelska vojska ubila troje Palestinaca

Nakon novih američkih sankcija Karakasu: Maduro ponovo uporedio Trumpa s Hitlerom

Premijer Pakistana upozorio međunarodnu zajednicu: Khan: Indijsko nuklearno oružje je u rukama fašista i rasista

Evakuirano 2.000 mještana: Veliki požar bukti na Kanarskim otocima

Nasilje prije utakmice između momčadi Motague i Olimpije: Tri mrtva u sukobima navijača na nogometnom stadionu u Hondurasu

Novi masovni prosvjedi u Hong Kongu, na ulicama deseci tisuća ljudi
Poplave u Indiji u dva mjeseca ubile više od tisuću ljudi. Stiže još kiše
Rusija: Nećemo raspoređivati nove rakete po Europi, ali samo uz jedan uvjet
VIDEO Snimke pokazuju strašno stanje na Grenlandu: "Ovo smo očekivali tek 2070."
Gost u Parizu ubio konobara jer je predugo čekao sendvič
Indija opet uvela ograničenja kretanja u Kašmiru
Bombaš samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 i ranio 182 osobe
Kava je druga najtraženija roba na svijetu, evo koliko je konzumiraju Hrvati
Hong Kong se priprema za novi masovni prosvjed
Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, svi strahuju od recesije
Procurili dokumenti o Brexitu bez dogovora. Britanija će imati ogromne probleme
Dolar ojačao, euro pod pritiskom
VIDEO Istanbul paraliziran, cijeli je pod vodom, jedna osoba poginula
U velikom požaru u Bangladešu izgorjelo 15.000 domova
Par desetaka aktivista prosvjeduje u Moskvi, traže pravedne izbore
Juncker ide na hitnu operaciju
U zračnom napadu u Siriji poginula sedmeročlana obitelj
Indijska vlada tvrdi da je u Kašmiru jako napeto: "Traje intenzivna paljba"
Sudanske frakcije potpisale sporazum o prijelaznoj vladi
Hrvat koji živi u Njemačkoj došao u Poreč pa krao po autima turista
SVAŠTARIJE

Gost u Parizu ubio konobara jer je predugo čekao sendvič

Bombaš samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 i ranio 182 osobe

U velikom požaru u Bangladešu izgorjelo 15.000 domova

VIDEO Istanbul paraliziran, cijeli je pod vodom, jedna osoba poginula

Osmero poginulo u požaru u hotelu u Odesi

"Holivudski Trbosjek" proglašen krivim, ubio djevojku Ashtona Kutchera i susjedu

Žena u Kanadi skočila iz aviona, nije se otvorio padobran. Čudom je preživjela

Na Novom Zelandu ubijen surfer iz Australije

Martina Mlinarević izbačena s festivala u Čitluku: "Ko vas je** majmuni"

Uhapšeni vlasnik i kapetan broda na kojem su otrovani Italijani