TUZLARIJE - VIJESTI

31.05.2019. u 09:18
Završen trening NIRA LIDERI

U subotu, 25. maja 2019. godine, u prostorijama Filozofskog fakulteta u Tuzli održan je i završni trening "Nira lideri" koji su u okviru Inicijative za kreativni dijalog (IKDE) organizirali TPO Fondacija iz Sarajeva (www.tpo.ba) i Univerzitet u Tuzli (www.untz.ba ).

Tuzlarije


Treninzi "Nira lideri" osmišljeni su kao dva dvodnevna treninga, ali su zbog većeg broja zainteresiranih studenata formirane i dvije grupe, tako da je održan i dvostruko veći broj radionica. Od 13. aprila, pa sve do 25. maja, Filozofski fakultet je skoro svakog vikenda bio domaćin ovih radionica/treninga.

Prvi dio "Nira lideri" treninga obuhvatao je lični, a drugi profesionalni razvoj. Sve dosadašnje treninge su izvodile stručnjakinje u oblasti ličnog i profesionalnog razvoja – Amra Delić, Elmida Sarić i Džejna Bajramović.

Amra Delić, specijalistica neuropsihijatrije i psihoterapeutkinja. Završila Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli, gdje je i magistrirala. Doktorski studij pohađala u okviru EU HORIZON 2020 Marie Curie Sklodowska Innovative Training Network "Children Born of War: Past, Present and Future". Fokus istraživačkog rada je u oblasti mentalnog zdravlja, psihološke traume i ljudskih prava. Dr. Delić je i aktivistica za ljudska prava, sa posebnim fokusom na prava osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu i "djece rođene zbog rata". Dobitnica je prve nagrade za doprinos ravnopravnosti spolova u 2014. godini, koju joj je dodijelilo Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, za volonterski angažman u motiviranju žena, preživjelih seksualnog nasilja u ratu, da prekinu šutnju. Dugogodišnja je suradnica i trenerica u TPO Fondaciji.

Elmida Sarić kao trenerica, mentorica, projektni coach, od 2003. godine radi na procesu programiranja EU pomoći u BiH i ima veliko iskustvo radeći u okviru različitih instrumenata EU (CARDS, IPA 2007/13, IPA II 2014-2020). Ona je radila na pružanju tehničke pomoći, fasilitacije i obuke u svim fazama Upravljanja Projektnim Ciklusom (PCM) kako za organizacije civilnog društva tako i za vladu u BiH (od lokalnog do državnog nivoa). Ona je pružala ekspertsku pomoć u planiranja logičkog okvira i pisanju prijedloga projekata, vodila procese konsultacija sa zainteresovanim stranama u cilju prikupljanja inputa u relevantnim sektorima za podršku kroz IPA II, sprovodila monitoring projekata kao i evaluacije. Elmida Sarić je radila u zemljama u regionu Zapadnog Balkana, pružajući svoju ekspertizu organizacijama civilnog društva da identifikuju potrebe korisnika i da ih usklade sa odgovarajućim rješenjima predstavljenim kroz relevantnu projektnu dokumentaciju koja uključuje logički okvir. Oblasti u kojima pruža tehničku pomoć i obuku su: Pisanje prijedloga projekata; Dizajniranje logičke matrice; Indikatori; Izrada Budžeta; Monitoring, Evaluacija i Izvještavanje (MER); Strateško planiranje; "Soft" vještine neophodne za upravljanje projektima (komunikacija, liderstvo, timski rad, prioriteti, donošenje odluka, prezentacijske vještine).

Džejna Bajramović, diplomirala na Mašinskom fakultetu Unverziteta u Sarajevu, business trener, business coach. Manager sa 20 godina iskustva i stručnosti u svim aspektima uspješnog poslovanja sistema različitih renomiranih kompanija različitih djelatnosti, strukture, te oblika vlasništva.
Uza specijalnost: strateški management, razvoj strategija i njihova implementacija, organizacijsko ponašanje, organizacijska psihologija, komunikacije i odnosi s javnostima.

Također, podršku svim treninzima na Filozofskom fakultetu u Tuzli pružale su i koordinatorice projekta iz Sarajeva, Azra Nezirić i Amina Mašić.

Na završnim treninzima i radionicama, studentima su se pridružile i članice Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu "Naš glas" (www.nasglas.ba).

Tokom svih treninga, studenti i studentice su bili u prilici naučiti kako jačati svoje samopouzdanje, preuzeti kontrolu, naučiti prihvatati uspjehe i neuspjehe, vjerovati u sebe i postizati svoje ciljeve, kako upravljati svojom karijerom, brendirati svoje talente, te steći osnovne vještine potrebne za profesionalni razvoj i apliciranje na projekte.

Nakon održavanja i završnog treninga, svim učesnicima i učesnicama dodijeljeni su certifikati TPO Fondacije.

(tuzlarije.net)               

 VIDEO Snimke pokazuju strašno stanje na Grenlandu:
"Ovo smo očekivali tek 2070."
Izvještaj organizacije Border Violence Monitoring
Hrvatska u BiH u junu i julu nezakonito prebacila 438 migranata
FOTO: Pawlikowskom i Inarrituu uručeno Počasno Srce Sarajeva
Bh. filmom ˝Sin˝ počeo 25. SFF

18.08.2019. u 14:01
Pokaznom vježbom završena Ljetna škola crvenog križa


U periodu od 13. do 18. augusta na obroncima Majevice u organizaciji Crvenog križa grada Tuzla održana je Ljetna međunarodna škola mladih. Bila je ovo prilika da se mladi iz Tuzle, Lukavca, Živinica, Gradačac, Osijeka, Novog Sada, Sombora i Brčko Distrikta BiH međusobno druže, nauče i usvoje nove vještine iz prve pomoći.

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 12:01
Stare slike pričaju:
Gimnazijalke iz šezdesetih godina prošlog vijeka


Tuzlarije
Na slici su gimanzijalke Željka Kaloci, Najla Azapagic Susic, Branka Joketović i Teodora Mićić Seka. Odjevene gotovo isto, nose mantile koji su tada bili moderni, karirane haljine, cipele u spic, tu su i frizure šezdesetih i knjige u ruci da upotpune dojam.

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 11:12
Najava Kolegija gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića


U ponedjeljak, 19.08.2019. u zgradi Gradske upave u 11,00 održat će se Kolegij gradonačelnika Tuzle. Dnevnim redom predviđeno je razmatranje Izvještaja o radu i poslovanju javnih i drugih preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 10:44
Problemi za Slobodu i Velež na istoj poziciji

Na Koševu će dvojica igrača morati igrati s dozom opreza


I Sloboda i Velež ostali su bez igrača na poziciji lijevog beka, pošto su standardni prvotimci protiv Željezničara, odnosno Širokog Brijega dobili treće žute kartone i morat će da pauziraju 6. kolo.

OPŠIRNIJE


18.08.2019. u 10:33
Mladi volonteri iz Evrope u akciji očuvanja Jevrejskog groblja u Tuzli

Foto/video


U Tuzli ovih dana borave volonteri iz Evrope. Oni su vođeni željom da upoznaju više o našoj tradiciji i kulturi, posebno o tradiciji Jevreja na našim prostorima, odlučili svoje slobodno vrijeme posvetiti čišćenju i uređenju Jevrejskog groblja u Tuzli, koje je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

OPŠIRNIJE


17.08.2019. u 15:55 Broj citanja: 592
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Tuzlarije
Kad se u nešto ne razumije najbolje je ništa ne raditi, posebno kada su u pitanju struja i plin. Imaju stručnjaci pa neka se bave svojim poslom. Najgore je što većina ljudi kada koristi autobus, brod ili neko drugo prevozno sredstvo privatnika, misli da se podrazumijeva da je sve ok. Tako bi i trebalo biti, da se poštuju standardi i posjeduju potrebne dozvole ali

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Iñárritu održao masterclass predavanje: \'Nadam se da moje filmove neće biti moguće uklopiti u algoritam\'

Talibani negirali odgovornost: Bombaš-samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 osobe

VIDEO: Medeno polje sporna lokacija: Lokacije prihvatnih centara za migrante još nisu definirane

Barikade u Srinagaru: Indija ponovno uvela ograničenja kretanja u Kašmiru nakon sukoba

Organizatori se nadaju da se neće ponoviti neredi: Desetine hiljada demonstranata preplavile centar Hong Konga

Nedaleko od granične ograde: Izraelska vojska ubila troje Palestinaca

Nakon novih američkih sankcija Karakasu: Maduro ponovo uporedio Trumpa s Hitlerom

Premijer Pakistana upozorio međunarodnu zajednicu: Khan: Indijsko nuklearno oružje je u rukama fašista i rasista

Evakuirano 2.000 mještana: Veliki požar bukti na Kanarskim otocima

Nasilje prije utakmice između momčadi Motague i Olimpije: Tri mrtva u sukobima navijača na nogometnom stadionu u Hondurasu

Novi masovni prosvjedi u Hong Kongu, na ulicama deseci tisuća ljudi
Poplave u Indiji u dva mjeseca ubile više od tisuću ljudi. Stiže još kiše
Rusija: Nećemo raspoređivati nove rakete po Europi, ali samo uz jedan uvjet
VIDEO Snimke pokazuju strašno stanje na Grenlandu: "Ovo smo očekivali tek 2070."
Gost u Parizu ubio konobara jer je predugo čekao sendvič
Indija opet uvela ograničenja kretanja u Kašmiru
Bombaš samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 i ranio 182 osobe
Kava je druga najtraženija roba na svijetu, evo koliko je konzumiraju Hrvati
Hong Kong se priprema za novi masovni prosvjed
Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, svi strahuju od recesije
Procurili dokumenti o Brexitu bez dogovora. Britanija će imati ogromne probleme
Dolar ojačao, euro pod pritiskom
VIDEO Istanbul paraliziran, cijeli je pod vodom, jedna osoba poginula
U velikom požaru u Bangladešu izgorjelo 15.000 domova
Par desetaka aktivista prosvjeduje u Moskvi, traže pravedne izbore
Juncker ide na hitnu operaciju
U zračnom napadu u Siriji poginula sedmeročlana obitelj
Indijska vlada tvrdi da je u Kašmiru jako napeto: "Traje intenzivna paljba"
Sudanske frakcije potpisale sporazum o prijelaznoj vladi
Hrvat koji živi u Njemačkoj došao u Poreč pa krao po autima turista
SVAŠTARIJE

Gost u Parizu ubio konobara jer je predugo čekao sendvič

Bombaš samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 i ranio 182 osobe

U velikom požaru u Bangladešu izgorjelo 15.000 domova

VIDEO Istanbul paraliziran, cijeli je pod vodom, jedna osoba poginula

Osmero poginulo u požaru u hotelu u Odesi

"Holivudski Trbosjek" proglašen krivim, ubio djevojku Ashtona Kutchera i susjedu

Žena u Kanadi skočila iz aviona, nije se otvorio padobran. Čudom je preživjela

Na Novom Zelandu ubijen surfer iz Australije

Martina Mlinarević izbačena s festivala u Čitluku: "Ko vas je** majmuni"

Uhapšeni vlasnik i kapetan broda na kojem su otrovani Italijani