TUZLARIJE - VIJESTI

24.08.2019. u 11:16 Broj citanja: 623
Sindikat profesionalnih fudbalera BiH se obratio FK Sloboda:
Dužni ste isplatiti igrače
Razlog obraćanja su bile višemjesečna nagomilana potraživanja igrača na osnovu plata i premija, a koje je Sloboda dužna isplatiti.

Tuzlarije

Sindikat je poslao sljedeće saopštenje:

Ovim putem Vam se obraćamo ispred Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini, organizacije koja štiti prava igrača na tlu naše države. Razlog našeg obraćanja jesu informacije o višemjesečnim, nagomilanim potraživanjima igrača na osnovu plata i premija, koja su za mnoge igrače odavno dospjela i koje ste dužni što prije isplatiti.

Želimo Vas samo podsjetiti da je i naša država, kada je nogometna/ fudbalska igra u pitanju, donijela određene pozitivne propise na osnovu FIFA-inih Pravilnika, te su se istih dužni pridržavati svi klubovi. Osvrćemo se samo na tačke Pravilnika o statusu i transferu igrača, koji predstavlja bazni dokument za definiranje međusobnih prava i obaveza između igrača, kao radnika i klubova, kao poslodavaoca. Članom 68. jasno su navedene upute o tome šta je zapravo igrač profesionalac, te ono najbitnije, koje su to precizno definisane obaveze klubova, kada su u pitanju uplate prema istom. Napomene radi, kada govorimo o tim uplatama, osnovna obaveza klubova kao poslodavaoca jeste da igraču, kome je to profesija i ono od čega egzistira, izmiriti redovnu uplatu tzv. NETO plate, a na osnovu uplate ugovorenog NETO iznosa klubovi uplaćuju doprinose za igrača, koji je registrovan kod njih. Dakle, u skladu sa zakonom o radu i zakonu o financijskom poslovanju, uplata doprinosa se vrši na osnovu prethodne isplate ugovorene NETO plate, bez obzira što klubovi u svojim ugovorima sa igračem profesionalcem, pogrešno navode samo BRUTO platu.

Također, u skladu s članom 69. prethodno navedenog Pravilnika, igrači zaključuju profesionalni ugovor usklađen sa zakonom o radu, odnosno govoreći pravnim riječnikom ugovor o radu, jer isti stvarno i formalno-pravno ima takav karakter. Igrači su odlučili da fudbal bude njihova profesija i imaju svoja prava i obaveze, kojih se moraju pridržavati, jednako kao i klubovi, te za njihovo pozitivno ili negativno držanje isto tako postoje posljedice, koje su decidno navedene u Pravilniku. Ovim odredbama se isključuje bilo kakvo zaključivanje dodatnih ugovora poput ugovora o djelu, gdje se ugovoreni iznosi dijele na nekoliko mjesečnih rata, što zakonski nije moguće, a i praktično neizvodivo. Klub, koji igračima nudi dodatne ugovore, poput ugovora o djelu, može se smatrati klubom koji želi nanijeti i materijalnu i nematerijalnu štetu igraču i dovesti ga u nepovoljan položaj. Takvim načinom poslovanja, klub direktno krši pozitivne propise naše države, te je moguće stvoriti osnove sumnje da takav klub nastoji izbjeći plaćanje punih iznosa poreza i obaveza prema državi, koji je dužan da redovno plaća i u skladu s tim može počiniti krivično djelo. Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini raspolaže sa svim informacijama kako klubovi posluju, kako se odnose prema igračima, te imamo dovoljna saznanja i intelektualne kapacitete da u skladu s tim i djelujemo kako bi ostvarili naše strateške ciljeve i zaštitili igrače.

Ukoliko bilo koji klub svojim djelovanjem dovede igrača u nepovoljan položaj, igrač ima svoja prava koja proizlaze iz članova 73. 86. 87. 88. 89. 90. 91. navedenog Pravilnika i ima mogućnost zatražiti jednostrani raskid ugovora na štetu kluba, te može zatražiti raskid ugovora uz opravdane okolnosti. Takav igrač nema nikakvih posljedica po njegov status, a za ovakve povrede odgovornost je na klubu, jer su morali znati da takvo ponašanje nije dozvoljeno prema igraču, koji samo obavlja svoj posao na najbolji mogući način i za takav angažman zaslužuje i pripada mu naknada koja je ugovorena. Ugovor je zakon između strana koje ga potpišu.

Posebno želimo istaći član 102. Pravilnika, koji se oslanja na odredbe zakona o radu, koje se tiču plaćanja dospjelih obaveza. Klub, kao poslodavac je dužan svom radniku (igraču) najkasnije 30 dana nakon ugovorenog roka uplatili platu. U suprotnom, klub podliježe sankcijama, te će biti kažnjen po prijavi zaposlenog, nakon uspješno okončanog disciplinskog postupka. Moramo naglasiti i odredbe Pravilnika o licenciranju klubova. Klubovi moraju izmiriti svoja dospjela potraživanja, redovno plaćati svoje obaveze, u suprotnom licenca i učešće kluba u Premijer ligi BiH može biti ugrožena, a takav klub "izbačen" iz najelitnijeg takmičenja u našoj zemlji bez obzira na ostvaren sportski rezultat.

U skladu sa svim navedenim, molimo Vas za informaciju kada će klub izmiriti svoja dospjela potraživanja prema igračima? Igrači su fizičke osobe, ne predstavljaju ničije privatno vlasništvo, a posebno ne privatno vlasništvo klubova i klubovi se prema njima moraju odnositi uz poštovanje i redovno izmirivati svoje obaveze prema njima, jer oni su ti koji svojim zalaganjem i trudom klubu donose rezultate i osiguraju postojanje i poslovanje kluba.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini vam stoji na raspolaganju za sva pitanja, savjete i podršku, obzirom da je nama u interesu da tradicionalni klubovi, poput FK Sloboda, uspješno posluju, imaju snažne omladinske selekcije i privlače navijačke mase na stadion Tušanj, te da u svojim redovima imaju zadovoljne igrače.", stoji u dopisu SPFBiH.

(tuzlarije.net - Sportsport.ba)               

 ˝Migrantska kriza nije u BiH, ona postoji samo u Bihaću˝
˝U gradu je 6.000 migranata, nećemo više finansirati Vučjak˝
Strpali i njih i bebu u zatvor
Britanski par slučajno ušao iz Kanade u SAD
Zaustavljanje pregovora i udvostručivanje carina
Trump nametnuo sankcije Turskoj

15.10.2019. u 20:51
Centralno grijanje d.d. Tuzla:
Danas počela sezone grijanjaTuzlarijeCentralno grijanje d.d. Tuzla obavještava da je sa danom 15.10.2019 godine zvanično nastupio početak sezone grijanja 2019/2020 u skladu sa članom 24."Opštih uslova za priključenje na sistem daljinskog grijanja i isporuku toplinske energije".

OPŠIRNIJE


15.10.2019. u 19:51
Prijem za članove Uprave JP „Elektroprivreda BiH“


Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović primio je danas u radnu posjetu članove Uprave JP Elektroprivrede BiH d.d Sarajevo v.d izvršnog direktora za proizvodnju Senada Sarajlića i izvršnog direktora za distribuciju Admira Andeliju. Razgovaralo se o aktuelnoj situaciji u energetskom sektoru na području TK.

OPŠIRNIJE


15.10.2019. u 19:42 Broj citanja: 411
Sead Kozlić podnio neopozivu ostavku


U hotelu Tuzla održana je vanredna press konferencija FK“ Sloboda“ na kojoj se govorilo o tome šta se uradilo kada je u pitanju proslava 100. godišnjice tuzlanskog kluba. Nakon što se zahvalio svima koji su pomogli da FK “Sloboda“ proslavi na pravi način svoj rodjendan Predsjednik UO Slobode, Sead Kozlić, podnio je neopozivu ostavku

OPŠIRNIJE


15.10.2019. u 19:35 Broj citanja: 413
˝NIKA CUP 2019˝
Gimnastičarke Slobode osvojile dvije zlatne i dvije srebrene medalje


Protekle sedmice, od petka 11.10.2019. do nedjelje 13.10.2019. takmičarke Kluba ritmičke gimnastike "Sloboda" Tuzla učestvovale su na međunarodnom turniru "NIKA CUP 2019" koji se održao u Lvivu (Ukrajina)

OPŠIRNIJE


15.10.2019. u 17:31 Broj citanja: 525
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeSlikala sam samo tri kuće, a puno je onih koje su u totalno ruševnom stanju. Objekata, koji osim što narušavaju estetiku grada ugrožavaju sigurnost prolaznika, ima raznih veličina, od manjih kuća do višespratnica. Vjerovatno nigdje nije zaštićeno privatno vlasništvo kao kod nas, što je s jedne strane dobro ali ima i lošu stranu, ne diraju ih i kada doslovno crjepovi, cigle, grede padaju gdje prolaze ljudi.

OPŠIRNIJE


15.10.2019. u 15:53 Broj citanja: 1053
PU Živinice
Otkriven počinilac saobraćajne nezgode u kojoj je poginula pješakinja


Operativnim radom i pretragom terena, policijski službenici PU Živinice pronašli su vozilo marke „Passat“, stranih registarskih oznaka, sa vidnim oštećenjima, za koje postoje osnovi sumnje da je učestvovalo u navedenoj saobraćajnoj nezgodi.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Grčka - BiH 2:1, šansu ćemo tražiti kroz baraž Lige nacija: Poraz Zmajeva u Atini

VIDEO: \'Migrantska kriza nije u BiH, ona postoji samo u Bihaću\': Fazlić: U gradu ih je 6.000, nećemo više finansirati Vučjak

Na lokaciju privremenog prihvatnog kampa Vučjak: Policija USK dislocira migrante s javnih površina

VIDEO: U klupe sjeli zastupnici u Skupštini HNK-a: Zakon o policijskim službenicima izazvao najviše polemike

VIDEO: Privrednici razgovarali sa Šarovićem: Očekuje se napredak u izvozu crvenog mesa

VIDEO: Američki ambasador posjetio Visoko, Kakanj i Zenicu: Nelson i Šut razgovarali o finansijskoj nezavisnosti policije

\'Unija će izgubiti na vjerodostojnosti\': Pendarovski: Promijenili ime zbog EU-a i ništa

U britanskom zatvoru ubijen Richard Huckle: Ubijen pedofil koji je zlostavljao preko 200 djece

Otac prekinuo sve kontakte s vanjskim svijetom: Pronađena porodica koja je u podrumu čekala \'smak svijeta\'

FOTO: Prvi poraz i prvi primljeni golovi za bh. tim: BiH poražena od Njemačke s 0:2

Potpredsjednik SAD-a dolazi na hitan sastanak s Erdoganom
Jedna osoba poginula u rušenju zgrade u Brazilu, desetero nestalo
Američka delegacija koju predvodi Mike Pence kreće sutra za Tursku
Beskućniku zabranili ulaz u sklonište za vrijeme tajfuna u Japanu
Novi detalji: Žena koju je u SAD-u upucao policajac u rukama je imala pištolj
UN je danas nakon 15 godina okončao mirovnu misiju na Haitiju
Kineske trudnice krijumčare svoju krv u Hong Kong kako bi otkrile spol djeteta
Srušio se vojni helikopter na sjeveru Afganistana, sedam poginulih
Policija: Britanskog najmonstruoznijeg pedofila u zatvoru ubio silovatelj
Rusija jača suradnju s Ujedinjenim Arapskim Emiratima
Ovo su Amerikanci koje će Turci u Siriji ubijati uz Trumpovo dopuštenje
U zabavnom parku u Francuskoj pala ljuljačka, poginula jedna osoba
Brod pun migranata krenuo prema Italiji. Salvini: Neka idu u Francusku
Urušila se zgrada u Brazilu, strahuje se da je u ruševinama zarobljeno 15 ljudi
Amerikanke organizirale borbe između dementnih osoba u staračkom domu
Tijekom izbora u Afganistanu ubijeno 85 civila, više od trećine ubijenih djeca
Sirijske snage ušle u kurdski grad Manbij, žele zaustaviti tursku invaziju
Studija: Mladi u Njemačkoj najviše zabrinuti zbog klime, ali i zbog izbjeglica
Rusija poručila da je turska akcija u Siriji neprihvatljiva
Brazilska policija istražuje šefa stranke predsjednika Bolsonara
SVAŠTARIJE

GRČKA - BIH 2:1 Očajna BiH treba čudo za plasman na Euro kroz kvalifikacije

Finska je pobijedila Armeniju, što to znači za šanse BiH da ode na Euro?

Sirijske snage ušle u kurdski grad Manbij, žele zaustaviti tursku invaziju

Urušila se zgrada u Brazilu, strahuje se da je u ruševinama zarobljeno 15 ljudi

U zabavnom parku u Francuskoj pala ljuljačka, poginula jedna osoba

Rusija poručila da je turska akcija u Siriji neprihvatljiva

Policija USK dislocira migrante s javnih površina

Švicarska je izgubila više od 500 ledenjaka, tope se brže nego ikad

Zmajevi traže četvrtu pobjedu u kvalifikacijama

Broj žrtava razornog tajfuna u Japanu porastao na 66