TUZLARIJE - VIJESTI

24.08.2019. u 11:16 Broj citanja: 736
Sindikat profesionalnih fudbalera BiH se obratio FK Sloboda:
Dužni ste isplatiti igrače
Razlog obraćanja su bile višemjesečna nagomilana potraživanja igrača na osnovu plata i premija, a koje je Sloboda dužna isplatiti.

Tuzlarije

Sindikat je poslao sljedeće saopštenje:

Ovim putem Vam se obraćamo ispred Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini, organizacije koja štiti prava igrača na tlu naše države. Razlog našeg obraćanja jesu informacije o višemjesečnim, nagomilanim potraživanjima igrača na osnovu plata i premija, koja su za mnoge igrače odavno dospjela i koje ste dužni što prije isplatiti.

Želimo Vas samo podsjetiti da je i naša država, kada je nogometna/ fudbalska igra u pitanju, donijela određene pozitivne propise na osnovu FIFA-inih Pravilnika, te su se istih dužni pridržavati svi klubovi. Osvrćemo se samo na tačke Pravilnika o statusu i transferu igrača, koji predstavlja bazni dokument za definiranje međusobnih prava i obaveza između igrača, kao radnika i klubova, kao poslodavaoca. Članom 68. jasno su navedene upute o tome šta je zapravo igrač profesionalac, te ono najbitnije, koje su to precizno definisane obaveze klubova, kada su u pitanju uplate prema istom. Napomene radi, kada govorimo o tim uplatama, osnovna obaveza klubova kao poslodavaoca jeste da igraču, kome je to profesija i ono od čega egzistira, izmiriti redovnu uplatu tzv. NETO plate, a na osnovu uplate ugovorenog NETO iznosa klubovi uplaćuju doprinose za igrača, koji je registrovan kod njih. Dakle, u skladu sa zakonom o radu i zakonu o financijskom poslovanju, uplata doprinosa se vrši na osnovu prethodne isplate ugovorene NETO plate, bez obzira što klubovi u svojim ugovorima sa igračem profesionalcem, pogrešno navode samo BRUTO platu.

Također, u skladu s članom 69. prethodno navedenog Pravilnika, igrači zaključuju profesionalni ugovor usklađen sa zakonom o radu, odnosno govoreći pravnim riječnikom ugovor o radu, jer isti stvarno i formalno-pravno ima takav karakter. Igrači su odlučili da fudbal bude njihova profesija i imaju svoja prava i obaveze, kojih se moraju pridržavati, jednako kao i klubovi, te za njihovo pozitivno ili negativno držanje isto tako postoje posljedice, koje su decidno navedene u Pravilniku. Ovim odredbama se isključuje bilo kakvo zaključivanje dodatnih ugovora poput ugovora o djelu, gdje se ugovoreni iznosi dijele na nekoliko mjesečnih rata, što zakonski nije moguće, a i praktično neizvodivo. Klub, koji igračima nudi dodatne ugovore, poput ugovora o djelu, može se smatrati klubom koji želi nanijeti i materijalnu i nematerijalnu štetu igraču i dovesti ga u nepovoljan položaj. Takvim načinom poslovanja, klub direktno krši pozitivne propise naše države, te je moguće stvoriti osnove sumnje da takav klub nastoji izbjeći plaćanje punih iznosa poreza i obaveza prema državi, koji je dužan da redovno plaća i u skladu s tim može počiniti krivično djelo. Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini raspolaže sa svim informacijama kako klubovi posluju, kako se odnose prema igračima, te imamo dovoljna saznanja i intelektualne kapacitete da u skladu s tim i djelujemo kako bi ostvarili naše strateške ciljeve i zaštitili igrače.

Ukoliko bilo koji klub svojim djelovanjem dovede igrača u nepovoljan položaj, igrač ima svoja prava koja proizlaze iz članova 73. 86. 87. 88. 89. 90. 91. navedenog Pravilnika i ima mogućnost zatražiti jednostrani raskid ugovora na štetu kluba, te može zatražiti raskid ugovora uz opravdane okolnosti. Takav igrač nema nikakvih posljedica po njegov status, a za ovakve povrede odgovornost je na klubu, jer su morali znati da takvo ponašanje nije dozvoljeno prema igraču, koji samo obavlja svoj posao na najbolji mogući način i za takav angažman zaslužuje i pripada mu naknada koja je ugovorena. Ugovor je zakon između strana koje ga potpišu.

Posebno želimo istaći član 102. Pravilnika, koji se oslanja na odredbe zakona o radu, koje se tiču plaćanja dospjelih obaveza. Klub, kao poslodavac je dužan svom radniku (igraču) najkasnije 30 dana nakon ugovorenog roka uplatili platu. U suprotnom, klub podliježe sankcijama, te će biti kažnjen po prijavi zaposlenog, nakon uspješno okončanog disciplinskog postupka. Moramo naglasiti i odredbe Pravilnika o licenciranju klubova. Klubovi moraju izmiriti svoja dospjela potraživanja, redovno plaćati svoje obaveze, u suprotnom licenca i učešće kluba u Premijer ligi BiH može biti ugrožena, a takav klub "izbačen" iz najelitnijeg takmičenja u našoj zemlji bez obzira na ostvaren sportski rezultat.

U skladu sa svim navedenim, molimo Vas za informaciju kada će klub izmiriti svoja dospjela potraživanja prema igračima? Igrači su fizičke osobe, ne predstavljaju ničije privatno vlasništvo, a posebno ne privatno vlasništvo klubova i klubovi se prema njima moraju odnositi uz poštovanje i redovno izmirivati svoje obaveze prema njima, jer oni su ti koji svojim zalaganjem i trudom klubu donose rezultate i osiguraju postojanje i poslovanje kluba.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini vam stoji na raspolaganju za sva pitanja, savjete i podršku, obzirom da je nama u interesu da tradicionalni klubovi, poput FK Sloboda, uspješno posluju, imaju snažne omladinske selekcije i privlače navijačke mase na stadion Tušanj, te da u svojim redovima imaju zadovoljne igrače.", stoji u dopisu SPFBiH.

(tuzlarije.net - Sportsport.ba)               

 Bez ograničenja
Od 1. juna Bosna i Hercegovina otvara granice prema susjedima
Koronavirus - iz minute u minutu (28.05.)
U BiH više od 2.435 oboljelih, u svijetu preko 5,6 miliona
Evo zašto treba dobro provjeriti ispunjavaju li se uslovi za putovanje:
Hrvat sletio na Kanare, nije mu dopušten ulazak u zemlju

28.05.2020. u 19:43
Dan bijelih traka 31. maj:
Za jednakost i dostojanstvo žrtava!


Omladinski pokret "Revolt” u saradnji sa građanskom inicijativom "Jer me se tiče" poziva građanke i građane da obilježe Međunarodni dan bijelih traka u Tuzli, 31. maja 2020. godine u 12 sati na platou kod "Ismeta i Meše". Jer nas se tiče!

OPŠIRNIJE


28.05.2020. u 18:06
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Inače, danas su u naš ZOO vrt stigli medvjedići koji su ostali bez majke. Pisalo se nedavno da je medvjedica pronađena u teškom stanju u Bjelovićima kod Kreševa. Veterinari su učinili sve što su mogli ali je uginula. Neki su pisali da su lovci ranili medvjedicu ali nisu, nju je teško povrijedio mužjak, a zašto, ko će znati.

OPŠIRNIJE


28.05.2020. u 17:41
Rekonstrukcija raskrsnice kod Livnice u završnoj fazi


Radovi na rekonstrukciji raskrsnice kod Livnice trebali bi da se okonačaju do 1. juna 2020. godine. Završene su saobraćajnice, trotoari, postavljeni semafori ostaje još iscrtavanje horizontalne signalizacije. Semaforizacija bi trebala da doprinose bezbijednosti učesnika u saobraćaju

OPŠIRNIJE


28.05.2020. u 17:14
Odstranjenje tumora srednje etaže lica uz prethodnu embolizaciju tumorske mase


Tuzlarije
Multidisciplinarnim pristupom Klinike za bolesti uha, grla i nosa, Klinike za neurohirurgiju i Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu, a uz podršku Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku četrdesetdvogodišnjem pacijentu je emboliziran, a potom i odstranjen tumor nosa, paranazalnih sinusa i baze lobanje.

OPŠIRNIJE


28.05.2020. u 15:11 Broj citanja: 483
Saopštenje Doma zdravlja Tuzla:
Pacijenti naručeni za laboratoriju u petak odgađaju se za ponedjeljak


Tuzlarije
Ured za odnose s javnošću Doma zdravlja Tuzla obavještava da je 28. maja 2020. godine u Domu zdravlja Tuzla u dva navrata dolazilo do nestanka električne energije. Time je automatski onemogućen rad laboratorije i analize koje se rade.

OPŠIRNIJE


28.05.2020. u 14:56 Broj citanja: 356
Klub vijećnika SDA Tuzla:
˝Tražimo otkazivanje online sjednice Gradskog vijeća˝


Rebalans Budžeta Grada Tuzle za 2020. godinu i Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2019. godinu - previše značajna pitanja za građane Tuzle da bi se o njima odlučivalo na online sjednici. Klub vijećnika SDA Tuzla protivi se održavanju online sjednice Gradskog vijeća Tuzla koja je zakazana za petak 29. maj.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Solak, Hodžić, Novalić: U SIPA-i saslušanje tri osobe u vezu s aferom \'Respiratori\'

VIDEO: Nova kriza vlasti: DF i opozicija traže smjenu čelnih ljudi Federacije BiH

Bez ograničenja: Od 1. juna Bosna i Hercegovina otvara granice prema susjedima

Devet novozaraženih: Od posljedica koronavirusa u RS-u preminule dvije osobe

VIDEO: 106 osoba u samoizolaciji: U Tešnju još 17 osoba zaraženo koronavirusom

VIDEO: Bez podrške prijedlogu Denisa Zvizdića: Dom naroda PSBiH nije podržao dopune Zakona o PDV-u

Posljedice ekonomske krize: Kuvajtska aviokompanija otpušta 1.500 stranih zaposlenih

Sumorne prognoze Svjetske zdravstvene organizacije: Mogli bismo se suočiti s drugim, gorim vrhuncem u epidemiji

Očekuju se brojne reakcije: Kina usvojila Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong

Poslovodni odbor RTV FBiH: Obavještenje o programima RTV Federacije BiH

Britanska tvrtka koja razvija cjepivo: Možda ćemo morati namjerno zaraziti neke ljude
Česi planiraju graditi novi nuklearni reaktor
Slovenija želi otvaranje granice i s Austrijom
Više od 40 milijuna Amerikanaca ostalo je bez posla
Fijasko najmoćnije zemlje svijeta: Od "zaustavili smo je" do 100 tisuća mrtvih
Broj novozaraženih u Moskvi najniži u više od mjesec dana, Rusija objavila podatke
Cijene nafte stabilne ispod 35 dolara po barelu
Četiri zapadne zemlje osudile Kinu zbog nametanja zakona Hong Kongu
Toyoti zbog koronavirusa gotovo prepolovljena prodaja u travnju
Američko pravosuđe kaže da je istraga smrti Georgea Floyda glavni prioritet
Britanska policija izvijestila je li Johnsonov savjetnik kršio karantenu
Mađarski viceguverner neočekivano podnio ostavku
Zuckerberg: Facebook i ostale mreže ne bi trebali biti arbitri istine
Jako raste broj zaraženih u Južnoj Koreji, vraćaju se stroge mjere
Objavljeni prvi epidemiološki rezultati otvaranja škola u Danskoj
EasyJet gasi trećinu radnih mjesta
Kina odobrila kontroverzni zakon koji smanjuje autonomiju Hong Konga
Doktorica Sršen: Koronavirus je na neki način oslabio
Specijalci po Hong Kongu, sprema se kažnjavanje nepoštovanja kineske himne
Indonezijski ministar na udaru jer je koronavirus usporedio sa ženama
SVAŠTARIJE

Žestoki protesti u SAD-u nakon smrti crnca pri hapšenju

U Tešnju još 19 osoba zaraženo koronavirusom

Boeing ponovo počeo s proizvodnjom aviona 737 MAX

Prvi let SpaceX-a s posadom odgođen

CNN: Svijet je žrtvovao starce da bi spasio bolnice. Rezultat je bila katastrofa

Više Amerikanaca umrlo je od korone nego u ratovima u Koreji, Vijetnamu i Iraku

UŽIVO Pratite povijesno polijetanje, NASA i SpaceX uskoro šalju astronaute u svemir

Trump napao Twitter, prijeti zatvaranjem društvenih mreža

Biden nazvao Trumpa ˝potpunom budalom˝ jer ne nosi masku

Otkaz policajcima zbog nasilne smrti Afroamerikanca