TUZLARIJE - VIJESTI

10.10.2019. u 11:12 Broj citanja: 514
U subotu na Korzu:
Obilježavanje Dana borbe protiv reumatoidnog artritisa

U svijetlu nadolazećeg Svjetskog dana borbe protiv Reumatoidnog artritisa (RA), koji se u cjelom svijetu obilježava 12. oktobra i godišnjice formiranja Udruženja, Udruženje osoba oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanskog kantona "Snaga" će kao znak podrške oboljelima od RA 12.10.2019. godine od 12:00 sati obilježiti ovaj datum.

Tuzlarije


Podrška će se organizovati u užem gradskom jezgru, tačnije ispred spomenika Ismetu i Meši do glavnog gradskog trga. Pozivamo vas da nam se pridružite i date svoj doprinos našem radu i budite podrška oboljelima od ove teške bolesti zajedničkom šetnjom u obilježavanju ovog za nas važnog dana pod sloganom "U ZAJEDNIŠTVU JE SNAGA".

Šetnja će se odvijati od spomenika Ismetu i Meši do glavnog gradskog trga(Trga Slobode), subota 12.10.2019. godine od 12:00 do 13:30 sati

PROGRAMSKI SADRŽAJ U SKLOPU OBILJEŽAVANJA 12. OKTOBRA SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV RA I GODIŠNJICE FORMIRANJA UDRUŽENJA SNAGA:

- 12:00-13:30 Šetnja u znak podrške svim oboljelim od RA od spomenika Ismetu i Meši do Trga Slobode
- 13:00 Press za novinare na glavnom gradskom trgu(Trg Slobode)
- 14:00 Druženje članova u prostorijama udruženja (M. Z. Stari grad)Obilježavanje 6. godišnjice formiranja udruženja

Ovaj datum je jedinstvena prilika da oboljeli istaknu probleme, kao i pozitivne primjere sa kojima se oboljeli susreću. Ove godine je slogan "U zajedništvu je snaga" gdje ćemo pokušti ukazati koliko je važno zajednički djelovati kako bi lakše rješavali zajedničke probleme koje ova hronična bolest donosi. Svakako ćemo ukazati i na to kako većina oboljelih ima pozitivan stav prema svemu i uvijek i na svakom mjestu pokušavaju izvući ono najbolje iz svega. To je ono što treba svaki oboljeli da prepozna i nastavi živjeti što kvalitetnije uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreće.

Svakako ćemo ponovno istaći da naš kanton u Federaciji BiH prednjači po broju bioloških terapija za oboljele. Naravno mi nismo zadovoljni brojem terapija i tražimo da se ovaj broj poveća i nastavi kontinuirana primjena iste. Zahvaljujući radu udruženja, Vladi kantona TK, našim doktorima i svima drugima koji su imali sluha mi danas slobodno možemo reći kako je nekad nedostižna terapija postala stvarnost i promjenila naše živote iz temelja pa se nadamo da ćemo i mi jednoga dana dosanjati naš nedosanjani san "remisiju bolesti". Ne možemo reći da smo ni blizu riješili naše probleme i zadovoljni brojem onih koji ovu terapiju uspiju dobiti, ali smatramo da je ovo najbolji put ka rješavanju istih.
Bez kontinuirane primjene biološke terapije nema remisije bolesti što nam je svima kraljnji cilj. Aktivnošću našega udruženja potakli smo i druge kantone da oforme ovakva udruženja koja okupljaju oboljele od hroničnih reumatskih zapaljenskih bolesti.

Zbog mogućnost i da imamo dostupnu biološku terapiju na našem kantonu, oboljeli od RA su vrlo brzo osobe koje se vraćaju svakodnevnim obavezama i donose korist kako sebi tako i društvu. Kao takve mnogo manje koštaju državu od iznosa koji se izdvaja za nastale teške posljedice za njih, porodicu i društvo u cjelini.

Obilježavanjem dana borbe protiv RA i godišnjice formiranja udruženja oboljeli od RA, kao i drugi skromnim druženjem će obilježiti pomenuti datum. Poruka koju žele poslati sa ovog mjesta, na ovaj dan jeste "U zajedništvu je Snaga" Ovim putem želimo ukazati na značaj zajedničkog okupljanja i djelovanja oboljelih kroz udruženje.

Sve naše probleme smo u stanju riješiti samo zajedničkim djelovanjem, a ne čekanjem da nam neko drugi riješi naše probleme. Potrebno je da to svate i drugi i pristupe udruženju kako bi dali svoj doprinos da naša zajednička borba bude što učinkovitija. Svakako jedan od ciljeva udruženja u narednom periodu će biti i insistiranje od nadležnih da se dođe do jedinstvenog registra oboljelih što je jedan od preduslova za planiranje i svih drugih aktivnosti u liječenju reumatskih zapaljenskih i dr. bolesti.

Epidemijologija i simptomi RA
Reumatoidni artritis je onesposobljavajuća autoimuna bolest koja uzrokuje upalu (oticanje) i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova i drugih organa u ljudskom tijelu. Reumatoidni artritis obično prvo utječe na zglobove u rukama i nogama, ali bilo koji zglob može biti zahvaćen. Pacijenti s reumatoidnim artritisom često imaju ukočene zglobove i općenito se osjećaju loše i umorno. Dakle, simptomi RA su jutarnja ukočenost, oticanje jednog ili više zglobova, opšta slabost, nedostatak energije, umor, gubitak tjelesne težine i bol u i oko zglobova. Žene obolijevaju tri puta češće nego muškarci. U BiH od reumatoidnog artritisa boluje predpostavlja se oko 40 000 ljudi, od toga oko 8. 000 oboljelih od težih formi RA. Na Tuzlanskom kantonu od RA se liječi oko 7. 500 oboljelih svih životnih dobi, a najviše u dobi od 20 do 40 godina. Od artritisa boluju i djeca predškolskog i školskog uzrasta i većinom radno sposobni ljudi. Od pomenutog broja oboljelih 20% je teško oboljelih od kojih su mnogi trajni invalidi. Brojka oboljelih od RA smatraju stručnjaci je daleko veća od ovog broja.

Rano otkrivanje bolesti i pravovremeno uključivanje terapije znatno utiče na razvoj i tok bolesti
Zbog progresije bolesti i nedostupne terapije oboljeli su na čestom odusutvu sa radnog mjesta, samim tim su i radno sposobni članovi porodice primorani izostajati s posla da bi brinuli o oboljelima koji u fazi progresije bolesti nisu u stanju uraditi ni osnovne životne potrebe, kao ni ustati iz kreveta. Potrebno je imati u vidu da većina oboljelih cijeli život koristi terapiju i usluge zdravstva(fizikalno-banjski tretman po 2x godišnje, operativni zahvati desetine puta u toku života bolničko liječenje i dr. dolazi se do enormno velikih novčanih izdataka za liječenje posljedica, a u konačnici imate invalidnu osobu. Oboljeli nemaju dovoljan pristup kako konvencionalnoj tako i biološkoj terapiji.

U liječenje nastalih posljedica zbog nemogućnosti pristupa terapiji se ulaže mnogo sredstava, jedini pravi način za dugoročno riješavanje problema sa kojima su suočeni oboljeli od RA i problema koje ima država sa oboljelim jeste rana dijagnoza bolesti i potrebna biološka terapija u pravo vrijeme!

- Udruženje oboljelih od reumatskih bolesti TK "SNAGA" osnovano je 9.10.2013. godine sa ciljem podizanja svijesti i iznošenja u javnost problema sa kojima se suočavaju oboljeli od reumatskih bolesti i njihove porodice. Oboljeli od reumatskih bolesti su prepušteni sami sebi i najveći teret su sebi i svojim porodicama kao i društvu. O problemima i životu oboljelih od RA se u javnosti malo zna. Samim tim su marginalizirana kategorija ljudi, diskriminirana od države, uglavnom troškove liječanja snose sami, osjećaju se napušteno od strane države što dodatno pogoršava njihovo zdravstveno stanje. Konvencionalna terapija za RA se ne nalazi na listama lijekova koji se finasiraju iz zdravstvenih fondova (metrotreksat-bazični lijek koji se koristi u kombinaciji sa svim drugim lijekovima, kortikosteroidi(Medrol), biološka terapija na tuzlanskom kantonu za samo 20 pacijenata na nivou godine). Od prošle ove godine se nalazi lijek Arava-leflunomid na listi sa 100% učešćem zavoda, što je veliki pomak, ali još uvijek nedovoljan za adekvatan tretman ove bolesti. Imajući u vidu socijalni status pacijenata i cijenu konvencionalne terapije isti nemaju mogućnosti nabaviti konvencionalnu terapiju, o biološkoj da i ne govorimo.

- U Republici Srpskoj biološka terapija je uvrštena na listu lijekova za nemaligne bolesti koja se finansira iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Uvrštavanjem biološke terapije na liste lijekova države u svijetu i okruženju su prepoznale ovaj problem kao uštedu u svojim budžetima dugoročno.

Predsjednik udruženja:
Ajdaslić Suad

(tuzlarije.net)               

 Zanimljivosti
Fotografije koje nećete često vidjeti
Nemojte se uljuljkati u lažan osjećaj sigurnosti
Non-stop nas prate na internetu, kako se zaštititi
Moć glasina
Glasine o bijelim kombijima masovno se šire Facebookom, ljudi u SAD-u paničare

14.12.2019. u 00:29
74 godine na sceni:
Održan koncert GKUD ˝Bosna˝ TuzlaTuzlarijeZa sve prijatelje, ljubitelje tradicije, folklora, plesa i pjesme Gradsko kulturno umjetničko društvo “Bosna”, sinoć je u Bosanskom kulturnom centru TK Tuzla organizovalo tradicionalni godišnji koncert.

OPŠIRNIJE


14.12.2019. u 00:28 Broj citanja: 494
Sport Reality:
Novi SR u Tuzli - proslavite otvaranje uz popuste i poklone!


TuzlarijeU četvrtak, 19. decembra, u TC "Mercator" u Tuzli, Sport Reality će sa svojim starim i novim kupcima proslaviti otvaranje još ljepše i modernije prodavnice. Povodom otvaranja nove prodavnice, od 19. do 22. decembra, Sport Reality je za svoje kupce pripremio brojne pogodnosti.

OPŠIRNIJE


14.12.2019. u 00:10 Broj citanja: 3562
Dogodilo se u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


14.12.2019. u 00:07 Broj citanja: 7231
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


13.12.2019. u 19:07
Mejdan domaćin najvećeg derbija Futsal lige BiH


TuzlarijeNajveći derbi Premijer futsal lige BIH igra se 14.12.2019 (subota) u 17.00 sati u tuzlanskom Mejdanu između domaće ekipe FC „ Salines Tuzla City“ i gostujuće momčadi FC „Mostar SG“ iz Mostara. Utakmicu će prenositi City TV iz Mostara, a susret će se moći pogledati i na You Tube kanalu.

OPŠIRNIJE


13.12.2019. u 16:56 Broj citanja: 573
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Koncertom Bombaj štampe počeo je sinoć Zimski grad Tuzla koji će trajati do 7. januara. Centar grada je okićen, postavljene su kućice sa raznim sadržajem, a najavljeni su i brojni muzičari koji će nastupati. Večeras je domaći bend Vis Retro. Mnoge vole tu vrstu zabave, nešto jedu, piju, usput razgovaraju sa poznanicima i slušaju muziku. Samo se treba utopliti jer zna biti hladno.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Dokument kojim je službeno okončan četverogodišnji rat u BiH: Na današnji dan potpisan je Dejtonski mirovni sporazum

Domaćih 26,5 posto, a stranih 73,5 posto: U oktobru u BiH boravilo oko 166.000 turista

Sastanak proširenog koordinacionog tima za pitanje migranata KS: Migrantima u Ušivku i Blažuju pružiti uvjete dostojne čovjeka

Zbog ratnog zločina nad otetim putnicima u Štrpcima: Podignuta optužnica protiv Milana Lukića

VIDEO: Nastavljeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću: Tužilaštvo tvrdi da je saobraćajno vještačenje plagijat

\'Još jedan veoma važan\' test na poligonu Sohae: Pjongjang proveo još jedno testiranje

Vlada Srbije i Vijeće ministara BiH: Potpisan sporazum o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo

\'Najmitskije sunčane naočale u povijesti rock and rolla\': Lennonove okrugle sunčane naočale prodane za 137.500 funti

Sjeverna Koreja izvela novi test na poligonu za lansiranje raketa
Uništavanje Amazone u studenom bilo je za 100 posto veće nego lani
Ronioci na Novom Zelandu traže tijela nestalih nakon erupcije vulkana
Trump nakon odobrenja optužbi: Opoziv je prijevara. To je sramota
Naoružana skupina ubila četiri taoca u Nigeriji
Objavljena snimka uhićenja ISIL-ovaca u Rusiji, planirali su teroristički napad?
Novi argentinski predsjednik iznenadio bivše studente, došao im na ispit
Teroristički napad na Židove u New Jerseyju izveli su crnački ekstremisti
SAD i Kina dogovorili dio trgovinskog sporazuma, ovo je vrlo važno
Demokrati odobrili optužbe protiv Trumpa za zloporabu ovlasti
Zbog kinesko-američkih pregovora i izbora u Britaniji porasle cijene nafte
Putin želi konstruktivan dijalog s Borisom Johnsonom
Požar dva dana uništavao jedini ruski nosač aviona, dvoje mrtvih
U New Yorku uhićen 13-godišnjak, ubio je nožem brucošicu tijekom pljačke
Kina optužila Sjedinjene Države da ozbiljno potkapaju međusobno povjerenje
EU želi nakon potvrde Brexita započeti trgovinske pregovore s Britanijom
Neredi u Indiji zbog zakona o državljanstvu. Muslimani: "Diskriminirani smo"
VIDEO Kombi u SAD-u posipao zaleđene ceste solju, odsklizao u mrzlo jezero
Nigerijci za Guardian: Vraćamo se u Hrvatsku samo uz pratnju, bojimo se policije
Što stoji iza povijesne pobjede Borisa Johnsona?
SVAŠTARIJE

Potpisan sporazum o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo

Vojska izvukla tijela šest žrtava na Novom Zelandu

SAD priznao genocid Turske nad Armencima, što će reći Erdogan?

UŽIVO Laburisti razočarani, Johnson poručio: Dogodio se politički potres

Zbog otapanja ledenjaka na Grenlandu more se podiglo za 11 milimetara

Otkriven motiv napada u New Jerseyju u kojem je ubijeno šestero ljudi

Više od 600 migranata smješteno u Ušivak i Blažuj

Prvi električni komercijalni hidroavion poletio u Kanadi

Š est osoba ubijeno višesatnoj pucnjavi u New Jerseyu

Švedska liječnica vratila Nobelovu nagradu za mir zbog Handkea