TUZLARIJE - VIJESTI

10.10.2019. u 11:12
U subotu na Korzu:
Obilježavanje Dana borbe protiv reumatoidnog artritisa

U svijetlu nadolazećeg Svjetskog dana borbe protiv Reumatoidnog artritisa (RA), koji se u cjelom svijetu obilježava 12. oktobra i godišnjice formiranja Udruženja, Udruženje osoba oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanskog kantona "Snaga" će kao znak podrške oboljelima od RA 12.10.2019. godine od 12:00 sati obilježiti ovaj datum.

Tuzlarije


Podrška će se organizovati u užem gradskom jezgru, tačnije ispred spomenika Ismetu i Meši do glavnog gradskog trga. Pozivamo vas da nam se pridružite i date svoj doprinos našem radu i budite podrška oboljelima od ove teške bolesti zajedničkom šetnjom u obilježavanju ovog za nas važnog dana pod sloganom "U ZAJEDNIŠTVU JE SNAGA".

Šetnja će se odvijati od spomenika Ismetu i Meši do glavnog gradskog trga(Trga Slobode), subota 12.10.2019. godine od 12:00 do 13:30 sati

PROGRAMSKI SADRŽAJ U SKLOPU OBILJEŽAVANJA 12. OKTOBRA SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV RA I GODIŠNJICE FORMIRANJA UDRUŽENJA SNAGA:

- 12:00-13:30 Šetnja u znak podrške svim oboljelim od RA od spomenika Ismetu i Meši do Trga Slobode
- 13:00 Press za novinare na glavnom gradskom trgu(Trg Slobode)
- 14:00 Druženje članova u prostorijama udruženja (M. Z. Stari grad)Obilježavanje 6. godišnjice formiranja udruženja

Ovaj datum je jedinstvena prilika da oboljeli istaknu probleme, kao i pozitivne primjere sa kojima se oboljeli susreću. Ove godine je slogan "U zajedništvu je snaga" gdje ćemo pokušti ukazati koliko je važno zajednički djelovati kako bi lakše rješavali zajedničke probleme koje ova hronična bolest donosi. Svakako ćemo ukazati i na to kako većina oboljelih ima pozitivan stav prema svemu i uvijek i na svakom mjestu pokušavaju izvući ono najbolje iz svega. To je ono što treba svaki oboljeli da prepozna i nastavi živjeti što kvalitetnije uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreće.

Svakako ćemo ponovno istaći da naš kanton u Federaciji BiH prednjači po broju bioloških terapija za oboljele. Naravno mi nismo zadovoljni brojem terapija i tražimo da se ovaj broj poveća i nastavi kontinuirana primjena iste. Zahvaljujući radu udruženja, Vladi kantona TK, našim doktorima i svima drugima koji su imali sluha mi danas slobodno možemo reći kako je nekad nedostižna terapija postala stvarnost i promjenila naše živote iz temelja pa se nadamo da ćemo i mi jednoga dana dosanjati naš nedosanjani san "remisiju bolesti". Ne možemo reći da smo ni blizu riješili naše probleme i zadovoljni brojem onih koji ovu terapiju uspiju dobiti, ali smatramo da je ovo najbolji put ka rješavanju istih.
Bez kontinuirane primjene biološke terapije nema remisije bolesti što nam je svima kraljnji cilj. Aktivnošću našega udruženja potakli smo i druge kantone da oforme ovakva udruženja koja okupljaju oboljele od hroničnih reumatskih zapaljenskih bolesti.

Zbog mogućnost i da imamo dostupnu biološku terapiju na našem kantonu, oboljeli od RA su vrlo brzo osobe koje se vraćaju svakodnevnim obavezama i donose korist kako sebi tako i društvu. Kao takve mnogo manje koštaju državu od iznosa koji se izdvaja za nastale teške posljedice za njih, porodicu i društvo u cjelini.

Obilježavanjem dana borbe protiv RA i godišnjice formiranja udruženja oboljeli od RA, kao i drugi skromnim druženjem će obilježiti pomenuti datum. Poruka koju žele poslati sa ovog mjesta, na ovaj dan jeste "U zajedništvu je Snaga" Ovim putem želimo ukazati na značaj zajedničkog okupljanja i djelovanja oboljelih kroz udruženje.

Sve naše probleme smo u stanju riješiti samo zajedničkim djelovanjem, a ne čekanjem da nam neko drugi riješi naše probleme. Potrebno je da to svate i drugi i pristupe udruženju kako bi dali svoj doprinos da naša zajednička borba bude što učinkovitija. Svakako jedan od ciljeva udruženja u narednom periodu će biti i insistiranje od nadležnih da se dođe do jedinstvenog registra oboljelih što je jedan od preduslova za planiranje i svih drugih aktivnosti u liječenju reumatskih zapaljenskih i dr. bolesti.

Epidemijologija i simptomi RA
Reumatoidni artritis je onesposobljavajuća autoimuna bolest koja uzrokuje upalu (oticanje) i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova i drugih organa u ljudskom tijelu. Reumatoidni artritis obično prvo utječe na zglobove u rukama i nogama, ali bilo koji zglob može biti zahvaćen. Pacijenti s reumatoidnim artritisom često imaju ukočene zglobove i općenito se osjećaju loše i umorno. Dakle, simptomi RA su jutarnja ukočenost, oticanje jednog ili više zglobova, opšta slabost, nedostatak energije, umor, gubitak tjelesne težine i bol u i oko zglobova. Žene obolijevaju tri puta češće nego muškarci. U BiH od reumatoidnog artritisa boluje predpostavlja se oko 40 000 ljudi, od toga oko 8. 000 oboljelih od težih formi RA. Na Tuzlanskom kantonu od RA se liječi oko 7. 500 oboljelih svih životnih dobi, a najviše u dobi od 20 do 40 godina. Od artritisa boluju i djeca predškolskog i školskog uzrasta i većinom radno sposobni ljudi. Od pomenutog broja oboljelih 20% je teško oboljelih od kojih su mnogi trajni invalidi. Brojka oboljelih od RA smatraju stručnjaci je daleko veća od ovog broja.

Rano otkrivanje bolesti i pravovremeno uključivanje terapije znatno utiče na razvoj i tok bolesti
Zbog progresije bolesti i nedostupne terapije oboljeli su na čestom odusutvu sa radnog mjesta, samim tim su i radno sposobni članovi porodice primorani izostajati s posla da bi brinuli o oboljelima koji u fazi progresije bolesti nisu u stanju uraditi ni osnovne životne potrebe, kao ni ustati iz kreveta. Potrebno je imati u vidu da većina oboljelih cijeli život koristi terapiju i usluge zdravstva(fizikalno-banjski tretman po 2x godišnje, operativni zahvati desetine puta u toku života bolničko liječenje i dr. dolazi se do enormno velikih novčanih izdataka za liječenje posljedica, a u konačnici imate invalidnu osobu. Oboljeli nemaju dovoljan pristup kako konvencionalnoj tako i biološkoj terapiji.

U liječenje nastalih posljedica zbog nemogućnosti pristupa terapiji se ulaže mnogo sredstava, jedini pravi način za dugoročno riješavanje problema sa kojima su suočeni oboljeli od RA i problema koje ima država sa oboljelim jeste rana dijagnoza bolesti i potrebna biološka terapija u pravo vrijeme!

- Udruženje oboljelih od reumatskih bolesti TK "SNAGA" osnovano je 9.10.2013. godine sa ciljem podizanja svijesti i iznošenja u javnost problema sa kojima se suočavaju oboljeli od reumatskih bolesti i njihove porodice. Oboljeli od reumatskih bolesti su prepušteni sami sebi i najveći teret su sebi i svojim porodicama kao i društvu. O problemima i životu oboljelih od RA se u javnosti malo zna. Samim tim su marginalizirana kategorija ljudi, diskriminirana od države, uglavnom troškove liječanja snose sami, osjećaju se napušteno od strane države što dodatno pogoršava njihovo zdravstveno stanje. Konvencionalna terapija za RA se ne nalazi na listama lijekova koji se finasiraju iz zdravstvenih fondova (metrotreksat-bazični lijek koji se koristi u kombinaciji sa svim drugim lijekovima, kortikosteroidi(Medrol), biološka terapija na tuzlanskom kantonu za samo 20 pacijenata na nivou godine). Od prošle ove godine se nalazi lijek Arava-leflunomid na listi sa 100% učešćem zavoda, što je veliki pomak, ali još uvijek nedovoljan za adekvatan tretman ove bolesti. Imajući u vidu socijalni status pacijenata i cijenu konvencionalne terapije isti nemaju mogućnosti nabaviti konvencionalnu terapiju, o biološkoj da i ne govorimo.

- U Republici Srpskoj biološka terapija je uvrštena na listu lijekova za nemaligne bolesti koja se finansira iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Uvrštavanjem biološke terapije na liste lijekova države u svijetu i okruženju su prepoznale ovaj problem kao uštedu u svojim budžetima dugoročno.

Predsjednik udruženja:
Ajdaslić Suad

(tuzlarije.net)               

 Moskva je novi saveznik
Sirijske vladine snage u pratnji ruskih vojnika ušle u grad Kobani
˝Migrantska kriza nije u BiH, ona postoji samo u Bihaću˝
˝U gradu je 6.000 migranata, nećemo više finansirati Vučjak˝
Strpali i njih i bebu u zatvor
Britanski par slučajno ušao iz Kanade u SAD

17.10.2019. u 01:32
U Tuzli osnovano Udruženje za bolesti štitnjače ˝ŠTIT“


TuzlarijeU Tuzli je prije nekoliko dana osnovano Udruženje za bolesti štitnjače "ŠTIT“. Gospođa Fehrija Šljivić koja je bila inicijator za osnivanje Udruženja okupila je oko sebe grupu entuzijastkinja koje su bile zainteresirane za ovaj način okupljanja i djelovanja oboljelih od bolesti štitnjače.

OPŠIRNIJE


17.10.2019. u 01:20
Najava promocije knjige ˝Riječi iz moga srca˝


Promocija knjige “Riječi iz moga srca”, mlade autorice iz Čelića Elme Jusić održati će se u okviru “Mjeseca knjige” u petak 18.oktobra u 12 sati u biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla.

OPŠIRNIJE


17.10.2019. u 01:16
Nekoliko naselja i ulica danas bez električne energije


Iz Elektrodistribucije Tuzla su za četvrtak 17. oktobar 2019. godine najavili planske prekide isporuke električne energije u više ulica i naselja na širem području grada.

OPŠIRNIJE


17.10.2019. u 01:03
PD Konjuh:
U nedjelju organizovano pješačenje do Vršana


Planinari PD “KONJUH” – Tuzla ponovo organizuju tradicionalno pješačenje do Vršana, u nedjelju 20. oktobra 2019. godine od 9:00 sati. Mjesto polaska je parking džamije Kralja Abdullaha.

OPŠIRNIJE


16.10.2019. u 22:44
Preporučujemo da pogledate:
VIDEO ˝Timski rad i odgovornost˝TuzlarijePreporučujemo vam video materijal koji je specifičan po tome što je nastao u vlastitoj produkciji uposlenika Tužilaštva Tuzlanskog kantona, a govori o radu ove institucije iz ugla osoba koje su nosioci njenog posla.

OPŠIRNIJE


16.10.2019. u 19:27
OŠ ˝Slavinovići˝:
Obilježen Svjetski dan zdrave hraneSvjetski dan zdrave hrane se obilježava svake godine 16. oktobra. Kao i predhodnih tako i ove godine, profesorice Lejla Beširović i Enisa Isović su organizovale i obilježile ovaj značajan dan zajedno sa našim dragim gostima u prostorijama OŠ "Slavinovići".  

OPŠIRNIJE


OSTALE VIJESTI
VIDEO: Za migrante u Vučjaku samo jedan obrok dnevno: Produbljuje se migrantska kriza u USK-u, povlači se i Crveni križ

VIDEO: Prekinuta sjednica VSTV-a: Kajmaković i Kajganić zamjenici glavne državne tužiteljice

VIDEO: Agonija koja traje 12 godina: Bivši radnici FDM-a žele da se okonča prodaja fabrike

VIDEO: Na pomolu nova skupštinska većina?: Nova parlamentarna kriza u Tuzlanskom kantonu

VIDEO: Šarović i Borenović se sastali u Banjoj Luci: SDS i PDP aktivno pregovaraju o formiranju novog VMBiH

VIDEO: Hapšenja u vezi s ubistvom Olivera Ivanovića: Hoxha: Uhapšeni policajac radio po nalogu Milana Radojičića

Zbog odbijanja kandidata za evropske komesare: Odgođen početak mandata nove Evropske komisije

Na granici s Turskom: Sirijska vojska ušla u kurdski grad Kobani

Među njima i beba: Obalska straža Italije pronašla 12 tijela migranata

Šesti put u karijeri: Messi osvojio Zlatnu kopačku

Međunarodni pomorski sindikati: Nastavite potragu za posadom, možda su još živi
Trump o nametanju dodatnih carina EU: Mogao bih, ali to bi bilo preokrutno
U pustinji Nevadi nađeno zabetonirano tijelo žene, dvoje uhićenih
Sirijske vladine snage u pratnji ruskih vojnika ušle u grad Kobani
Poljska će kriminalizirati spolni odgoj u školama?
Počele stizati vijesti o žrtvama: U potresu na Filipinima poginulo dijete
Oslobođeno još 500 dječaka iz škole u Nigeriji, vezani su lancima i zlostavljani
Marokanski kralj pomilovao novinarku kažnjenu zbog pobačaja i izvanbračnog seksa
Trump o Kurdima: Oni nisu anđeli
Prije 2 godine ubijena je malteška novinarka. Još se ne zna tko je to naredio
FOTO Prve fotografije Nizozemca koji je 9 godina u podrumu čekao kraj svijeta
Istraga o pedofiliji na internetu: Diljem svijeta uhićeno 338 osoba
Kim Jong-un zajahao bijelog konja na svetoj planini, poslao skrivenu poruku
VIDEO Filipine pogodio snažan potres jačine 6,4 po Richteru
Španjolski umirovljenici izašli na ulice, traže veće mirovine
Grčki premijer: Europa se mora pripremiti na novi val migracija i izbjeglica
Papa kritizirao debele ljude
Njemačka, Nizozemska i Italija zbog Brexita spremaju mjere u slučaju pada burze
Erdogan ne želi pregovarati s Kurdima: "Položite oružje i povucite se. Odmah"
Pogledajte snimku napuštene američke baze u Siriji
SVAŠTARIJE

Trump o nametanju dodatnih carina EU: Mogao bih, ali to bi bilo preokrutno

Messi osvojio Zlatnu kopačku

Erdogan ne želi pregovarati s Kurdima: "Položite oružje i povucite se. Odmah"

Suzavac i vodeni top na vatrogasce u Parizu

Katalonski lider koji je dobio najveću kaznu: "Ovo će samo ojačati odcjepljenje"

GRČKA - BIH 2:1 Očajna BiH treba čudo za plasman na Euro kroz kvalifikacije

Finska je pobijedila Armeniju, što to znači za šanse BiH da ode na Euro?

Sirijske snage ušle u kurdski grad Manbij, žele zaustaviti tursku invaziju

Urušila se zgrada u Brazilu, strahuje se da je u ruševinama zarobljeno 15 ljudi

U zabavnom parku u Francuskoj pala ljuljačka, poginula jedna osoba