TUZLARIJE - VIJESTI

10.10.2019. u 11:12 Broj citanja: 890
U subotu na Korzu:
Obilježavanje Dana borbe protiv reumatoidnog artritisa

U svijetlu nadolazećeg Svjetskog dana borbe protiv Reumatoidnog artritisa (RA), koji se u cjelom svijetu obilježava 12. oktobra i godišnjice formiranja Udruženja, Udruženje osoba oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanskog kantona "Snaga" će kao znak podrške oboljelima od RA 12.10.2019. godine od 12:00 sati obilježiti ovaj datum.

Tuzlarije


Podrška će se organizovati u užem gradskom jezgru, tačnije ispred spomenika Ismetu i Meši do glavnog gradskog trga. Pozivamo vas da nam se pridružite i date svoj doprinos našem radu i budite podrška oboljelima od ove teške bolesti zajedničkom šetnjom u obilježavanju ovog za nas važnog dana pod sloganom "U ZAJEDNIŠTVU JE SNAGA".

Šetnja će se odvijati od spomenika Ismetu i Meši do glavnog gradskog trga(Trga Slobode), subota 12.10.2019. godine od 12:00 do 13:30 sati

PROGRAMSKI SADRŽAJ U SKLOPU OBILJEŽAVANJA 12. OKTOBRA SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV RA I GODIŠNJICE FORMIRANJA UDRUŽENJA SNAGA:

- 12:00-13:30 Šetnja u znak podrške svim oboljelim od RA od spomenika Ismetu i Meši do Trga Slobode
- 13:00 Press za novinare na glavnom gradskom trgu(Trg Slobode)
- 14:00 Druženje članova u prostorijama udruženja (M. Z. Stari grad)Obilježavanje 6. godišnjice formiranja udruženja

Ovaj datum je jedinstvena prilika da oboljeli istaknu probleme, kao i pozitivne primjere sa kojima se oboljeli susreću. Ove godine je slogan "U zajedništvu je snaga" gdje ćemo pokušti ukazati koliko je važno zajednički djelovati kako bi lakše rješavali zajedničke probleme koje ova hronična bolest donosi. Svakako ćemo ukazati i na to kako većina oboljelih ima pozitivan stav prema svemu i uvijek i na svakom mjestu pokušavaju izvući ono najbolje iz svega. To je ono što treba svaki oboljeli da prepozna i nastavi živjeti što kvalitetnije uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreće.

Svakako ćemo ponovno istaći da naš kanton u Federaciji BiH prednjači po broju bioloških terapija za oboljele. Naravno mi nismo zadovoljni brojem terapija i tražimo da se ovaj broj poveća i nastavi kontinuirana primjena iste. Zahvaljujući radu udruženja, Vladi kantona TK, našim doktorima i svima drugima koji su imali sluha mi danas slobodno možemo reći kako je nekad nedostižna terapija postala stvarnost i promjenila naše živote iz temelja pa se nadamo da ćemo i mi jednoga dana dosanjati naš nedosanjani san "remisiju bolesti". Ne možemo reći da smo ni blizu riješili naše probleme i zadovoljni brojem onih koji ovu terapiju uspiju dobiti, ali smatramo da je ovo najbolji put ka rješavanju istih.
Bez kontinuirane primjene biološke terapije nema remisije bolesti što nam je svima kraljnji cilj. Aktivnošću našega udruženja potakli smo i druge kantone da oforme ovakva udruženja koja okupljaju oboljele od hroničnih reumatskih zapaljenskih bolesti.

Zbog mogućnost i da imamo dostupnu biološku terapiju na našem kantonu, oboljeli od RA su vrlo brzo osobe koje se vraćaju svakodnevnim obavezama i donose korist kako sebi tako i društvu. Kao takve mnogo manje koštaju državu od iznosa koji se izdvaja za nastale teške posljedice za njih, porodicu i društvo u cjelini.

Obilježavanjem dana borbe protiv RA i godišnjice formiranja udruženja oboljeli od RA, kao i drugi skromnim druženjem će obilježiti pomenuti datum. Poruka koju žele poslati sa ovog mjesta, na ovaj dan jeste "U zajedništvu je Snaga" Ovim putem želimo ukazati na značaj zajedničkog okupljanja i djelovanja oboljelih kroz udruženje.

Sve naše probleme smo u stanju riješiti samo zajedničkim djelovanjem, a ne čekanjem da nam neko drugi riješi naše probleme. Potrebno je da to svate i drugi i pristupe udruženju kako bi dali svoj doprinos da naša zajednička borba bude što učinkovitija. Svakako jedan od ciljeva udruženja u narednom periodu će biti i insistiranje od nadležnih da se dođe do jedinstvenog registra oboljelih što je jedan od preduslova za planiranje i svih drugih aktivnosti u liječenju reumatskih zapaljenskih i dr. bolesti.

Epidemijologija i simptomi RA
Reumatoidni artritis je onesposobljavajuća autoimuna bolest koja uzrokuje upalu (oticanje) i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova i drugih organa u ljudskom tijelu. Reumatoidni artritis obično prvo utječe na zglobove u rukama i nogama, ali bilo koji zglob može biti zahvaćen. Pacijenti s reumatoidnim artritisom često imaju ukočene zglobove i općenito se osjećaju loše i umorno. Dakle, simptomi RA su jutarnja ukočenost, oticanje jednog ili više zglobova, opšta slabost, nedostatak energije, umor, gubitak tjelesne težine i bol u i oko zglobova. Žene obolijevaju tri puta češće nego muškarci. U BiH od reumatoidnog artritisa boluje predpostavlja se oko 40 000 ljudi, od toga oko 8. 000 oboljelih od težih formi RA. Na Tuzlanskom kantonu od RA se liječi oko 7. 500 oboljelih svih životnih dobi, a najviše u dobi od 20 do 40 godina. Od artritisa boluju i djeca predškolskog i školskog uzrasta i većinom radno sposobni ljudi. Od pomenutog broja oboljelih 20% je teško oboljelih od kojih su mnogi trajni invalidi. Brojka oboljelih od RA smatraju stručnjaci je daleko veća od ovog broja.

Rano otkrivanje bolesti i pravovremeno uključivanje terapije znatno utiče na razvoj i tok bolesti
Zbog progresije bolesti i nedostupne terapije oboljeli su na čestom odusutvu sa radnog mjesta, samim tim su i radno sposobni članovi porodice primorani izostajati s posla da bi brinuli o oboljelima koji u fazi progresije bolesti nisu u stanju uraditi ni osnovne životne potrebe, kao ni ustati iz kreveta. Potrebno je imati u vidu da većina oboljelih cijeli život koristi terapiju i usluge zdravstva(fizikalno-banjski tretman po 2x godišnje, operativni zahvati desetine puta u toku života bolničko liječenje i dr. dolazi se do enormno velikih novčanih izdataka za liječenje posljedica, a u konačnici imate invalidnu osobu. Oboljeli nemaju dovoljan pristup kako konvencionalnoj tako i biološkoj terapiji.

U liječenje nastalih posljedica zbog nemogućnosti pristupa terapiji se ulaže mnogo sredstava, jedini pravi način za dugoročno riješavanje problema sa kojima su suočeni oboljeli od RA i problema koje ima država sa oboljelim jeste rana dijagnoza bolesti i potrebna biološka terapija u pravo vrijeme!

- Udruženje oboljelih od reumatskih bolesti TK "SNAGA" osnovano je 9.10.2013. godine sa ciljem podizanja svijesti i iznošenja u javnost problema sa kojima se suočavaju oboljeli od reumatskih bolesti i njihove porodice. Oboljeli od reumatskih bolesti su prepušteni sami sebi i najveći teret su sebi i svojim porodicama kao i društvu. O problemima i životu oboljelih od RA se u javnosti malo zna. Samim tim su marginalizirana kategorija ljudi, diskriminirana od države, uglavnom troškove liječanja snose sami, osjećaju se napušteno od strane države što dodatno pogoršava njihovo zdravstveno stanje. Konvencionalna terapija za RA se ne nalazi na listama lijekova koji se finasiraju iz zdravstvenih fondova (metrotreksat-bazični lijek koji se koristi u kombinaciji sa svim drugim lijekovima, kortikosteroidi(Medrol), biološka terapija na tuzlanskom kantonu za samo 20 pacijenata na nivou godine). Od prošle ove godine se nalazi lijek Arava-leflunomid na listi sa 100% učešćem zavoda, što je veliki pomak, ali još uvijek nedovoljan za adekvatan tretman ove bolesti. Imajući u vidu socijalni status pacijenata i cijenu konvencionalne terapije isti nemaju mogućnosti nabaviti konvencionalnu terapiju, o biološkoj da i ne govorimo.

- U Republici Srpskoj biološka terapija je uvrštena na listu lijekova za nemaligne bolesti koja se finansira iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Uvrštavanjem biološke terapije na liste lijekova države u svijetu i okruženju su prepoznale ovaj problem kao uštedu u svojim budžetima dugoročno.

Predsjednik udruženja:
Ajdaslić Suad

(tuzlarije.net)               

 Duž obale Tasmanije
Masovno nasukavanje kitova u Australiji, uginulo ih je 90
Analiza
Kuga je uništila feudalizam, a korona bi ga mogla vratiti
Traže izmještanje svih migranata iz ove općine
Kladušani odlučni: Nema novih prihvatnih centara za migrante

22.09.2020. u 19:33 Broj citanja: 2726
Zbog saobraćajke obustavljen saobraćaj u ulici Armije BiH


Zbog saobraćajne nesreće koja se dogodila u Tuzli (ul.Armije BiH)još uvijek je obustavljen saobraćaj. U sudaru je učestvovalo vozilo Službe hitne medicinske pomoći Gračanice i putničko motorno vozilo. Pet osoba je zadobilo povrede, a u toku je uviđaj.

OPŠIRNIJE


22.09.2020. u 18:05 Broj citanja: 612
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Za one koji nisu išli do zapadnog dijela grada sjevernom saobraćajnicom evo slika radova na raskrsnicama Batva i Paša Bunar. Koliko sam shvatila, renoviranje raskrsnica uključuje i postavljanje semafora. Ona kod Batve je godinama problematična jer se vozači koji dolaze iz Batve teško uključju u saobraćaj ako skreću prema Slatini.

OPŠIRNIJE


22.09.2020. u 15:40
Ortotsko-protetska pomagala za ratne vojne invalide


Danas donesenom odlukom Vlada je utvrdila iznose finansijskog učešća Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona u nabavci ortotsko-protetskih pomagala i drugih pomagala, endoproteza, stomatološko-protetskih i ortodonskih pomagala, pomagala i sanitarnih sprava za ratne vojne invalide

OPŠIRNIJE


22.09.2020. u 15:36 Broj citanja: 362
U okviru kadrovskih pitanja donesene odluke o razrješenjima i imenovanjimaDate su prethodne saglasnosti Upravnom odboru Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona za prijevremeno razrješenje Emira Huskića vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona

OPŠIRNIJE


22.09.2020. u 15:35
Tokom augusta na području našeg kantona evidentirano 2.699 ilegalnih migranata


Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima na prostoru TK za august 2020. godine. Tokom mjeseca augusta službenici Uprave policije su pronašli i evidentirali 2.699 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente.

OPŠIRNIJE


22.09.2020. u 14:04 Broj citanja: 504
Vlada TK:
Nagrade za nesebičnu podršku pri realizaciji odgojno-obrazovnog procesaNa današnjoj sjednici Vlada je utvrdila kriterije za raspodjelu sredstava za obilježavanje jubileja i održavanje manifestacija u obrazovanju. Nagradu za "Životno djelo" u 2020. godini dobit će ukupno dvadeset nastavnika.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Na potezu Tužilaštvo BiH: Objavljeni haški dokumenti o Viškovićevoj ulozi u Srebrenici

VIDEO: Špekulacije o smjeni sve glasnije: Opozicija računa na Čamparin glas za rušenje Vlade KS-a

Pododbor za promet, energiju, okoliš i regionalni razvoj: EU da se uključi u pitanje odlagališta na Trgovskoj gori

VIDEO: Potpisani ugovori s poslodavcima vrijedni 168.000 KM: U ZDK-u posao dobila 23 demobilizirana borca

Naknadno prijavljeno još devet smrtnih ishoda u FBiH: U BiH 215 novozaraženih, pet osoba preminulo

\'Nije dovoljno za imunitet krda\': Capak: 400.000 ljudi u Hrvatskoj došlo u kontakt s COVID-19

VIDEO: Specijalni Trumpov izaslanik u Beogradu: Grenell: Razvojem ekonomije riješit će se i politička pitanja

Kao svoj uspjeh naveo dogovor Srbije i Kosova: Trump u UN-u kritikovao Kinu

VIDEO: Počelo oslikavanje glavnog oltara: Pravoslavna crkva u Požarnici kod Tuzle poprima stari sjaj

Kvalifikacije za Euro 2022.: Ubjedljiv poraz nogometašica BiH od Italije

Macron: Američka strategija maksimalnog pritiska na Iran bez rezultata
Bloomberg prikuplja milijune, želi bivšim zatvorenicima vratiti biračko pravo
Bolsonaro optužio domorodačko stanovništvo za požare u Amazoniji
Boris Johnson se obratio naciji i najavio nove mjere protiv koronavirusa
Putin želi snažniji WHO, predložio konferenciju o cjepivu protiv koronavirusa
Europol i FBI uhitili 179 osoba, trgovale drogom na dark webu
Kineski predsjednik: Ne kanimo voditi ni hladni, a ni vrući rat ni s jednom zemljom
U SAD-u od posljedica covida-19 umrlo 200.000 ljudi
Hakeri objavili epizode megapopularne serije. Jedan je osuđen i mora platiti kaznu
Dva muškarca osuđena na smrt u Pakistanu, krivi za smrt više od 260 ljudi u požaru
Erdogan, Merkel i Michel sastali se zbog spora Grčke i Turske na Sredozemlju
Raste broj zaraza u Švedskoj, razmatraju se nove mjere
Počela opća skupština UN-a, Guterres pozvao na izbjegavanje hladnog rata
U Rusiji uhićen vođa sekte koja ima više od 10.000 članova
Organizatori odustali od tradicionalne dodjele Nobela u Stockholmu
Trump će u subotu objaviti svoj izbor za novu sutkinju Vrhovnog suda
Aviokompanije predlažu da se putnici testiraju na koronavirus prije letova
Assange tvrdi da u zatvoru čuje glasove i da se želi ubiti
Britanija uvodi nove stroge mjere
Dvojica aktivista osuđena na smrt zbog požara u Pakistanu u kojem je umrlo 280 ljudi
SVAŠTARIJE

Rukomet: Ekipe Izviđača i Slobode u finalu Kupa BiH

Vlak pun novih automobila zaglavio u preniskom podvožnjaku VIDEO

Što znači smrt liberalne sutkinje Vrhovnog suda? Trump je dobio veliku priliku

Osobni čuvar britanskog ministra vanjskih poslova ostavio pištolj u avionu

Moskva optužuje Washington za letove u blizini njene granice

Šest anesteziologa u zeničkoj bolnici pozitivno na COVID 19

U Sibiru se pojavljuju goleme čudne izbočine na zemlji, pogledajte snimku

Dva Alžirca uhapšena zbog sumnje na ubistvo

VIDEO Auto u Turskoj se zabio u dućan, za dlaku promašio dvoje male djece

VIDEO Kitovi ubojice napadaju brodove u Španjolskoj: ˝Bilo me je strah˝