TUZLARIJE - VIJESTI

12.11.2019. u 17:43 Broj citanja: 398
Saopćenje za javnost Kolegija Gradskog vijeća Tuzla i Komisije za istinu o Tuzli ´92-´95

Tuzlarije


Povodom objavljivanja knjige "Tuzlanska kapija – režirana tragedija" i promocije koju je organizovalo Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Kolegij Gradskog vijeća Tuzla i Komisija za istinu o Tuzli ´92-´95 upućuju

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Kolegij Gradskog vijeća Tuzla i Komisija za istinu o Tuzli ´92-´95 osuđuju objavljivanje knjige "Tuzlanska kapija – režirana tragedija" i promociju koju je organizovalo Ministarstvo odbrane Republike Srbije, na čelu sa Aleksandarom Vulinom, nekadašnjim portparolom JUL-a, koje je, da podsjetimo, za potrebe odbrane Novaka Đukića, svojevremeno iznajmilo i svoj vojni poligon, te smatraju da je to novi napad na državu Bosnu i Hercegovinu, na žrtve tuzlanske Kapije i njihove porodice, na Tuzlu, grad kojem je ubijena mladost i na njene građane, na istinu i pravdu, međunarodno pravo i međunarodne sudove.

Kontinuirani pokušaji negiranja istine o tuzlanskoj Kapiji, koji se dešavaju pod okriljem državnih organa Srbije, u ovom slučaju Ministarstva odbrane Republike Srbije, a što je za epilog dobilo sramnu promociju knjige "Tuzlanska kapija – režirana tragedija", još su jedan u nizu dokaza da oficijelna vlast susjedne države ne odustaje od veličanja okupatorsko – genocidne politike devedesetih. Veličanjem ratnih zločina, Srbija ne odustaje od dokazivanja da je zločinačka i genocidna politika i dalje aktuelna kod srbijanske zvanične vlasti.

Knjiga "Tuzlanska kapija – režirana tragedija" nije prva knjiga koja negira zločin na Tuzlanskoj kapiji, postoji čitava edicija u kojoj objavljuju knjige ratnih zločinaca a glavni urednik te izdavačke djelatnosti je Miroslav Toholj, ministar informisanja u vladi Radovana Karadžića tokom rata.

Srbijanski general – potpukovnik Ilija Branković, autor knjige "Tuzlanska kapija – režirana tragedija" je takođe osuđeni ratni zločinac. Autor knjige, u kojoj brani drugog ratnog zločinca, je osuđen u Zadru 1997. na 20 godina zatvora u odsustvu, kao dio grupe Momčila Perišića, za granatiranje i napad na Zadar. Obojica su bjegunci od zakona.

"Tuzlanska kapija – režirana tragedija" je još jedan besraman pokušaj negiranja jednog od najvećih pravosnažno osuđenih ratnih zločina u BiH te još jedan pokušaj plasiranja potpuno iskrivljenog koncepta sakrivanja istine koja je dokazana u sudskom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine u kojem je Novak Đukić, kao komandant taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, koji je 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzle, proglašen krivim i pravosnažno osuđen na 20 godine zatvora za ratni zločin granatiranje Kapije – urbanog područje Tuzle, kada je ubijeno 71, a teže i lakše ranjeno više od 200 lica.

Kolegij Gradskog vijeća Tuzla i Komisija za istinu o Tuzli ´92-´95 smatraju da ove, po ko zna koji put ponovljene laži, kojima srbijanski režim pokušava opravdati pružanje utočišta i skrivanje generala Vojske Republike Srpske, Novaka Đukića, pravosnažno osuđenog ratnog zločinca, žrtvama tuzlanske "Kapije" ponovo ne daju mira i na besraman i beskrupulozan način vrijeđaju kako nevino stradale, tako i porodice žrtava stravičnog masakra koji se dogodio 25. maja 1995. godine kao i sve građane Tuzle.

Kolegij Gradskog vijeća Tuzla i Komisija za istinu o Tuzli ´92-´95 pozivaju vlasti Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku te da, po zahtjevu pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, izruče Bosni i Hercegovini osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića.

Kolegij Gradskog vijeća Tuzla i Komisija za istinu o Tuzli ´92-´95 traže od nadležnih organa u Bosni i Hercegovini da konkretnim pravnim radnjama zaštite žrtve osuđenog zločinca Novaka Đukića i da zahtijevaju njegovo izručenje radi služenja zatvorske kazne.

Kolegij Gradskog vijeća Tuzla i Komisija za istinu o Tuzli ´92-´95 upozoravaju međunarodnu zajednicu da falsificiranje činjenica i negiranje ratnog zločina, kojeg su, kao takvog, okarakterizirali Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i nacionalni sudovi za ratne zločine i zaštita i skrivanje presuđenog ratnog zločinca, predstavlja dodatne tenzije i ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti u regiji.

Pozivamo vlade Sjedinjenih Američkih Država, vlade zemalja članica Evropske unije, Ujedinjenih nacija te Vijeće Evrope i Odbor Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji da zaštite žrtve ratnog zločina na tuzlanskoj Kapiji i njihove porodice i da odmah zatraže od vlasti Republike Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku te da, po zahtjevu pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, izruče Bosni i Hercegovini osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, u skladu sa važećim Protokolom o ekstradiciji, zaključenim između Bosne i Hercegovine i Srbije i da konačno počnu poštovati protokole i sporazume potpisane sa Bosnom i Hercegovinom.

PREDSJEDAVAJUĆI GRADSKOG VIJEĆA TUZLA
Dr.med.sci. Aleksandar Vujadinović

(tuzlarije.net - Grad Tuzla)               

 Fizičar Ivica Puljak, redovni profesor fizike na FESB-u u Splitu:
Kako znamo kako je nastao svemir?
Vakcina postoji već 50 godina ali postoje i protivnici vakcnisanja
Od ospica u 2018. umrlo 140.000 osoba
Ajdin Kurbašić, jedan od Tuzlaka među oblasnim kontrolorima letenja:
˝Preuzeli smo kontrolu našeg neba, radno je od starta˝

06.12.2019. u 20:52 Broj citanja: 416
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Išla sam Gradinu jer je muž po ko zna koji put dao krv. Puna mu je ona knjižica, da ga malo pohvalim. Dobio je sendvič i sok, eto rekoh, taman da ne moram kuhati. Ja sam išla kao moralna podrška, mada sam razmišljala da i ja dam. Imam i ja želju ali osjećam i određenu dozu straha. Ne volim ništa u vezi doktora, bolnica i sl., a kako pripadam onoj generaciji kojima su kao djeci stalno davali injekcije, ne volim igle.

OPŠIRNIJE


06.12.2019. u 19:04 Broj citanja: 596
Uprava policije
Prezentacija novih policijskih vozila


Danas je u krugu Jedinice policije za specijalnu podršku Uprave policije MUP-a TK-a organizovana je prezentacija 15 motornih vozila, koje je Uprava policije nabavila u cilju efikasnijeg izvršavanja operativnih zadataka. Pored navedenog, u toku je realizacija nabavke i isporuka službenih pištolja u vrijednosti oko 100 000 KM

OPŠIRNIJE


06.12.2019. u 17:32
Održan okrugli sto o borbi protiv korupcije:
Vlada TK u vrh prioriteta stavlja borbu protiv korupcije


Tim za sprečavanje korupcije na području Tuzlanskog kantona, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, danas je u Tuzli organizovao okrugli sto s članovima Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona o borbi protiv korupcije u ovom kantonu.

OPŠIRNIJE


06.12.2019. u 15:02
Šetnja za podršku ženama i djevojčicama:
Nasilje nije privatni, već društveni problem


TuzlarijeU povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas je u centru grada ogranizovana "Šetnja za podršku ženama i djevojčicama, žrtvama nasilja". Događaj je organizovalo Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla.

OPŠIRNIJE


06.12.2019. u 13:26
U Tuzli počela trodnevna Internacionalna naučna Konferencija:
“Ekonomija integracija ICEI 2019”


Grad Tuzla je domaćin trodnevne Internacionalne naučne Konferencije “Ekonomija integracija ICEI 2019″, a organizatori su Ekonomski fakultet UNTZ i Grad Tuzla. Tokom konferencije su održane panel diskusije, naučne i studijske sesije.

OPŠIRNIJE


06.12.2019. u 13:02
Kreditna sredstva za privredu TK uz subvencioniranje profitne marže:
Potpisan ugovor sa BBI bankomTuzlarijeMinistar privrede TK Asmir Hasić i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: \'Na Vučjaku su uslovi života stravični\': Mijatović: Svi u BiH da preuzmu odgovornost za migrante

VIDEO: Migranti već četvrti dan odbijaju hranu: Izmještanje migranata sa Vučjaka odgođeno za ponedjeljak

VIDEO: Hoće li doći do smjena u VSTV-u?: Reakcije na Priebeov izvještaj o vladavini prava u BiH

Sastanak u Banjoj Luci: Čović u ponedjeljak Tegeltiji dostavlja imena kandidata HDZ-a

VIDEO: Organiziran donatorski sastanak: Memorijalni centar Potočari fizički ugrožen i propada

Povrijeđeno na desetine ljudi: U napadu u Bagdadu ubijeno 16 osoba

VIDEO: Dobitnik Nobelove nagrade za književnost: Handke opet negirao genocid

VIDEO: Najavila i dodjelu 60 milijuna eura: Angela Merkel prvi put u Auschwitzu

VIDEO: Veliki uspjeh bugojanskih srednjoškolaca: Ahmed i Amel zlatni i bronzani na IYMC-u

Nekad je teško razaznati istinu: 12 poznatih osoba koje nikad nisu ni postojale

Johnson hoće trgovinski sporazum s EU-om, a Corbyn demokratski socijalizam
SAD ne može odlučiti treba li UN raspravljati o problemima u Sjevernoj Koreji
Zrakoplovna baza na Floridi zaprimila prijetnju bombom, područje je evakuirano
Salvini prijeti da će bojkotirati Nutellu jer mu nije dovoljno talijanska
Njemački socijaldemokrati ostaju u koaliciji s Angelom Merkel
Razorna vatra stigla blizu Sydneyja: "Požar je prevelik da bi ga se ugasilo"
U MĂĽnchenu pronađen mladić iz Slavonskog Broda koji je nestao prije mjesec dana
Drugi dan štrajka u Francuskoj: Otkazani letovi, bolnicama nedostaje osoblja
Merkel i Putin se idući tjedan sastaju u Parizu
Marš za klimu: U Madridu se okupile tisuće prosvjednika, među njima i Greta
KGB je zbog odmazde ubio nobelovca Alberta Camusa?
Francuski premijer kaže da su izmjene mirovinskog sustava neizbježne
Britanska izaslanica u SAD-u dala otkaz: Neću više pričati poluistine o Brexitu
Handke odbio pričati o Miloševiću i Srebrenici: Pitanja su prazna i neupućena
Zelenskij obišao ukrajinsku bojišnicu uoči sastanka s Putinom
Eksplozija plina u zgradi u Slovačkoj, pet mrtvih, jedna osoba pala s balkona
Tinejdžer koji je dječaka bacio s 10. kata muzeja u Londonu priznao krivnju
Neočekivan skok zaposlenosti u SAD-u
Facebook tuži hongkonšku tvrtku, hakirala tuđe račune i plaćala skupe reklame
FOTO Zatvorski čuvari u SAD-u pozirali s nacističkim pozdravom. Prijeti im otkaz
SVAŠTARIJE

Osam požara oko Sydneyja dimom zaklonilo grad u kojem živi 5 milijuna ljudi

Migranti na Vučjaku već četvrti dan odbijaju svaki oblik pomoći

Alpe se potpuno mijenjaju. Golemi ledenjak klizi prema dolini, ljudi u panici

Ruski grad preplavljen gladnim polarnim medvjedima

VIDEO U policijskoj potjeri za pljačkašima na Floridi ubijeno četvero ljudi

Francuska paralizirana općim štrajkom, na ulice izašlo skoro milijun ljudi

FOTO Ledenjaci na Novom Zelandu postali crvenkasti zbog požara u Australiji

VIDEO Nasilje na ulicama Pariza, policija se sukobila s prosvjednicima

Ovako se Indonežani obračunavaju s ilegalnim ribarima

Američki Kongres pokreće opoziv Trumpa