TUZLARIJE - VIJESTI

25.03.2020. u 13:06 Broj citanja: 1061
Održana 21. vanredna sjednica Vlade TK:
Mjere za ublažavanje posljedica pandemije korona virusom


Tuzlarije


Svjesna da pandemija virusa COVID-19 ostavlja posljedice na cjelokupnu društveno-ekonomsku situaciju u Tuzlanskom kantonu, Vlada Tuzlanskog kantona nastoji da, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlaštenjima i finansijskim mogućnostima, te posljedice svede na što manju mjeru. S tim u vezi na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada je Zaključkom utvrdila da je njen prioritet očuvanje života i zdravlja građana, kao i očuvanje stabilnosti zdravstvenog sektora koji ima maksimalnu moralnu i materijalnu podršku Vlade Tuzlanskog kantona u provođenju aktivnosti u borbi protiv pandemije korona virusa u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini.

Imajući u vidu naprijed navedeno, do sada je odobreno 900.000,00 KM iz sredstava posebnog poreza za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, 200.000.00 KM iz budžetske rezerve i 100.000.00 KM iz sredstava Kantonalne direkcije robnih rezervi, a Vlada će i dalje nastaviti pružati svaku moguću pomoć zdravstvenim i svim drugim institucijama za provođenje aktivnosti na zaštiti života i građana Tuzlanskog kantona.

S tim u vezi, Vlada Tuzlanskog kantona podržava najavljene mjere Vlade Federacije BiH i u skladu sa svojim nadležnostima i finansijskim mogućnostima pružit će podršku Programu aktivnosti Vlade FBiH za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije korona virusa.

Putem određenih rješenja, koja su u pripremi, Vlada će definisati način ostvarivanja ušteda u Budžetu Tuzlanskog kantona i utvrditi pojedinačne mjere štednje za sve budžetske korisnike.

Vlada Tuzlanskog kantona odustaje od nabavke putničkih automobila za budžetske korisnike, izuzev MUP-a, a revidirat će i sve ostale planirane kapitalne izdatake i kapitalne transfere iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020.godinu.

Realizaciju programa iz namjenskih sredstava Vlada je danas odgodila do daljnjeg.

Sredstva ostvarena uštedama će se, putem programa koje će utvrditi Vlada Tuzlanskog kantona, prerasporediti na budžetske pozicije namijenjene prevenciji posljedica ili otklanjanju posljedica nastalih kao su rezultat pandemije korona virusa. Ovom prilikom vodit će se računa o privredi na području Tuzlanskog kantona i oblasti zdravstva, ne dovodeći u pitanje finansiranje ustavnih i zakonskih obaveza Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona nastojat će povećati iznos sredstava namijenjen za podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, prvenstveno za subvenciju nabavke sjemena, đubriva i zaštitnih sredstava za proljetnu sjetvu osnovnih poljoprivrednih kultura neophodnih za ishranu stanovništva. Također, kada je u pitanju podrška poljoprivrednoj proizvodnji, Vlada Tuzlanskog kantona se obavezuje da će od poljoprivrednih proizvođača, koji potpišu ugovore sa Vladom i koji pristupe sjetvi u skladu sa spomenutim Programom, putem Kantonalne direkcije robnih rezervi, otkupiti sav višak poljoprivrednih proizvoda koji ne mogu plasirati na tržištu, u količinama koje su neophodne za obnavljanje zaliha Kantonalne direkcije robnih rezervi.

Kada je u pitanju podrška privredi, u vezi sa ranije osiguranom subvencioniranom, beskamatnom, kreditnom linijom u BBI banci, ukupne vrijednosti od 27.150.000,00 KM, Vlada Tuzlanskog kantona, zahtijeva bržu realizaciju postupaka odabira korisnika kako bi sredstva što prije bila upućena krajnjim korisnicima.

Vlada Tuzlanskog kantona će osigurati dodatni milion konvertibilnih maraka sa Eskrow računa radi osiguranja dodatnih 27.000.000,00 KM povoljnih kreditnih sredstava za potrebe privrede Tuzlanskog kantona.

Privredni subjekti koji u ovom periodu budu otpuštali radnike neće biti obuhvaćeni programima Vlade Tuzlanskog kantona.

Danas donesenim zaključkom Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da, u skladu sa naprijed definisanim mjerama, pristupi zakonskoj proceduri utvrđivanja Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu i Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu, vodeći računa o fiskalnoj stabilnosti i likvidnosti budžeta, te dostignutom nivou isplata oblika socijalne i dječije zaštite, dopunskih prava iz BIZ-a i drugih rashoda i izdataka na način da se omogući normalno funkcionisanje svih ustavnih nadležnosti kantona.

Svi budžetski korisnici su zaduženi da, u cilju realizacije navedene obaveze Ministarstva finansija, postupaju u skladu sa rokovima koje utvrdi Ministarstvo finansija.

Realizacijom Programa javnih investicija Vlada Tuzlanskog kantona će nastojati zadržati kontinuitet investicione aktivnosti u Tuzlanskom kantonu.

Na kraju, Vlada Tuzlanskog kantona traži od Vlade Federacije BiH da izmijeni Odluku o uslovima i načinu korištenja sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, kojom bi bilo omogućeno korištenje ukupno akumuliranih sredstava iz posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća. Ova sredstva bi bila usmjerena u mjere prevencije novonastale situacije u borbi protiv pandemije korona virusa na području Tuzlanskog kantona.

U cilju realizacije prethodno donesene odluke Vlada je na današnjoj sjednici odobrila usmjeravanje prihoda za posebne namjene u Budžet Tuzlanskog kantona za 2020. godinu. Ovim je Kantonalnoj upravi civilne zaštite, za nabavku medicinske i zaštitne opreme radi poduzimanja mjera i aktivnosti s ciljem zaštite stanovništva i ublažavanja posljedica utjecaja globalne pandemije koronavirusa (Covid-19), na raspolaganje stavljeno prethodno odobrenih 900.000,00 KM.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

 U Španjolskoj preminule 674 osobe
Najmanje preminulih u zadnjih devet dana
Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez:
Ispoštovati preporuke s kojima štitimo zdravlje stanovništva FBiH
Ima 500 bolničkih kreveta i prateću opremu na 6.000 m2
U Banju Luku stigao avion s mobilnom bolnicom

05.04.2020. u 14:53 Broj citanja: 612
Prva pozitivna osoba na korona virus u Kalesiji


Kada su u pitanju gradovi i općine sa područja Tuzlanskog kantona, do sada su pozitivne osobe na korona virus registrovane u Tuzli, Srebreniku, Živinicama, Gračanici, Banovićima, Sapni, Lukavcu, i evo danas u Kalesiji. O prvom slučaju u Kalesiji govori dr. Muhamed Osmanović, direktora JZU Dom zdravlja Kalesija.

OPŠIRNIJE


05.04.2020. u 14:28 Broj citanja: 1248
U TK ukupno 68 zaraženih, 12 od jučer:
Šest uposlenika Klinike za ORL UKC-a Tuzla pozitivno na korona virus


TuzlarijeU toku jučerašnjeg dana testiran je 171 uzorak od kojih je 12 novih pozitivnih. Od toga je šest uposlenika UKC-a Tuzla, i to Klinike za ORL. Trenutno se radi dezinfekcija klinike i sve potrebne mjere.

OPŠIRNIJE


05.04.2020. u 14:26 Broj citanja: 743
Saopštenje gradonačelnika Tuzle o današnjoj odluci Vlade Federacije BiH


Vlada Federacije je danas, 5.4.2020. stavila van snage Odluku o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2020. Federalnom minstarstvu finansija sa pozicije „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - KANTONI I OPĆINE.

OPŠIRNIJE


05.04.2020. u 13:00 Broj citanja: 2155
U Tuzlanskom kantonu:
12 novih pozitivnih na korona virus


U toku noći urađeno je testiranje 171 uzorka, novih pozitivnih slučajeva imamo 12. Do sada je u TK ukupno 67 pozitivnih osoba. Od ovog broja 17 je hospitalizirano u UKC-u Tuzla, 5 osoba su hospitalizirane u Centru za srce ("Medical Institute Bayer"), jedna je u Brčkom, i 43 osobe su u kućnoj izolaciji.

OPŠIRNIJE


05.04.2020. u 11:47 Broj citanja: 396
Vlada FBiH preusmjerila 21 milion KM zdravstvu


Tuzlarije
Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da 21 milion KM s tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - kantonima i općinama usmjeri u tekuću rezervu Vlade FBiH, a Vlada FBiH će ova sredstva preusmjeriti na Federalno ministarstvo zdravstva za nabavku medicinske opreme neophodne za borbu protiv koronavirusa.

OPŠIRNIJE


05.04.2020. u 11:41
Narednih dana sunčano vrijeme, temperature do 23 stepena


Tuzlarije
Danas će u Bosni preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, a u Hercegovini, veći dio dana, pretežno oblačno vrijeme. Vjetar umjeren, povremeno sa jakim udarima, istočni i sjeveroistočni. Prijepodne u Hercegovini i na jugozapadu Bosne očekuju se olujni udari vjetra.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Odluka o raspodjeli nižim nivoima vlasti stavljena van snage : Vlada FBiH preusmjerila 21 milion KM zdravstvu

Zaraženo šest uposlenika Klinike za bolesti uha, grla i nosa: U TK-u otkriveno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Sve osobe iz karantina će biti testirane na koronavirus: Šeranić: Ničiji komfor nije iznad javnog zdravlja

VIDEO: Počinje isplata penzija, dozvoljen izlazak starijima: Krnjić penzionerima: Ne žurite, poštujte upute, držite distancu

VIDEO: Avionom iz Štokholma: 54 državljana BiH dolaze iz Danske, Švedske i Norveške

VIDEO: Položeno cvijeće na spomen-obilježja: Obilježavanje opsade Sarajeva

Prvi put od početka epidemije: U rimskoj bolnici više otpuštenih nego primljenih pacijenata

Jak vjetar i talasi odnijeli putnike sa palube: Najmanje 27 nestalih sa trajekta kod Solomona

Porodični sukob: Muškarac u Rusiji ubio pet ljudi

Prije 41 godinu: Na današnji dan Bosna postala prvak Evrope u košarci

U Britaniji u jednom danu umrlo 619 ljudi, skoro 6000 novozaraženih
U polupraznom Jeruzalemu franjevci vjernicima dijelili maslinove grančice
U Srbiji u jednom danu skoro 300 novozaraženih, umrlo još 7 osoba
Novi šef laburista žestoko napao Johnsona zbog koronavirusa
U Velikoj Britaniji bi od koronavirusa moglo umrijeti između 7000 i 20.000 ljudi
I španjolska gripa imala je svoje teorije zavjere: "Strašno novo oružje rata"
Njemačka još nije dosegla vrhunac epidemije
Od koronavirusa je u svijetu umrlo više od 65.000 ljudi
Papa služio misu na Cvjetnicu u praznoj Bazilici svetog Petra
U Španjolskoj preminule 674 osobe, najmanje u zadnjih devet dana
Talijanski ministar zdravlja objavio plana oporavka
Europska unija će uskoro odobriti prodaju kukaca za prehranu ljudi
Iran u travnju nastavlja s gospodarskim aktivnostima niskog rizika
Bill Gates financira proizvodnju cjepiva iako će zbog toga izgubiti milijarde
U karanteni je i drugi migrantski logor u Grčkoj
Na Novom Zelandu više od 1000 zaraženih
Zbog Trumpa se u SAD-u od koronavirusa može liječiti lijekovima koji nisu testirani
Kissinger: Koronavirus će zauvijek promijeniti svjetski poredak
45 milijuna ljudi na jugu Afrike suočava se s glađu: "Ovakvu krizu još nismo vidjeli"
Trump traži od Indije da počne izvoziti lijek koji bi mogao liječiti koronavirus
SVAŠTARIJE

Najmanje 27 nestalih sa trajekta kod Solomona

U RS-u obavljena 94 testiranja, troje pozitivnih na koronavirus

Muškarac u Rusiji ubio pet ljudi

Zbog Trumpa se u SAD-u od koronavirusa može liječiti lijekovima koji nisu testirani

45 miliona ljudi na jugu Afrike suočava se s glađu:

KCUS: Testirano 90 uzoraka, dva pozitivna na koronavirus

Trump traži od Indije da počne izvoziti lijek koji bi mogao liječiti koronavirus

Čovjek koji je u Francuskoj nožem ubio dvoje ljudi je izbjeglica iz Sudana

SAD ima najviše oboljelih na svijetu, oglasio se Trump: Imat ćemo puno mrtvih

Čerkez: Velike grupe na izletištima, ponašajmo se ozbiljno