TUZLARIJE - VIJESTI

06.04.2020. u 19:16 Broj citanja: 1403
Agencija za bankarstvo FBiH
Preporuka za privremeno postupanje kod isplate penzija/mirovina

Agencija za bankarstvo FBiH je dana 30.03.2020. godine, svim bankama sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine, uputila Preporuku za privremeno postupanje kod isplate penzija/mirovina i drugih socijalnih primanja za vrijeme trajanja zabrane kretanja osobama starijim od 65 godina života.
Ovim putem, u svrhu informisanja javnosti, posebno korisnike penzija/mirovina i drugih socijalnih primanja, prenosimo Preporuku u originalnom tekstu, kako slijedi:

Tuzlarije

"Na osnovu Odluke Vlade Federacije BiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa(COVID-19)napodručjuFederacijeBiH,V.broj408/2020od16.3.2020.godine i Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj: 12-40-6-148-34/20 od 20.3.2020. godine zabranjeno je kretanje osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH.

Donošenjem navedenih mjera, osobe sa 65 i više godina života (primaoci domaćih i ino penzija/mirovina i drugih socijalnih primanja preko računa kod komercijalnih banaka), kao i korisnici penzija/mirovina i drugih socijalnih primanja kojima je izdato Rješenje nadležnog organa o samoizolaciji (u daljem tekstu: Korisnici), imaju otežan pristup vlastitim sredstvima na računima kod banaka.

Navedeno se posebno odnosi na Korisnike koji nisu ovlastili druga lica za raspolaganje sredstvima na računu ili su ovlastili osobe sa 65 i više godina života, te na Korisnike koji ne posjeduju platne kartice ili su iste istekle.
Slijedom navedenog, a uvažavajući vanredne okolnosti i veoma tešku situaciju u društvu prouzrokovanu pojavom virusnog oboljenja COVID-19, potrebno je da banke u okviru svojih nadležnosti osiguraju kontinuitet raspolaganja sredstvima na računima Korisnika, te privremeno urede načine pružanja platnih usluga isplate gotovog novca sa računa.

U kontekstu navedenog, u periodu važenja zabrane kretanja Korisnicima, banke mogu omogućiti isplatu gotovog novca sa računa Korisnika na sljedeći način:
- isplatom sredstava koja se odnose na penziju/mirovinu/određena socijalna primanja u prostorijama banke ovlaštenom licu, na osnovu jednokratne punomoći kojom se navedeno lice opunomoćuje za podizanje sredstava u tačno određenom iznosu sa tekućeg, a´vista ili deviznog računa Korisnika (u daljem tekstu: Punomoć).


Punomoć se može dati na obrascu koji je sastavni dio ove Preporuke (Prilog 1) ili u vidu vlastoručne pisane punomoći u slobodnoj formi, u kojem slučaju ta punomoć obavezno sadrži sve podatke kao iz Priloga 1, uz obavezu navođenja tačnog iznosa novčanih sredstava koji bi ovlaštenom licu bio isplaćen sa računa Korisnika.
Punomoć ne mora biti ovjerena kod nadležnog organa,a banka je dužna korištenjem sredstava za komunikaciju (telefon i sl.) provjeriti s korisnikom autentičnost/sadržaj date Punomoći, uz obaveznu provjeru sa Korisnikom imena i prezimena ovlaštene osobe koju je opunomoćio za podizanje sredstava. Preporučuje se da zaposlenik banke sačini kratku zabilježbu o statusu poziva, te navedenu sačuva uz isplatnilistić.
Isplata penzije/mirovine/određenog socijalnog primanja vrši se ovlaštenom licu po Punomoći, uz obavezu davanja banci primjerka te Punomoći i stavljanja na uvid original ličnih dokumenata ovlaštenog lica i Korisnika. Za Korisnike kojima je od strane nadležnog organa izdato rješenje o samoizolaciji, ovlašteno lice je u obavezi da uz Punomoć priloži i original Rješenja o samoizolaciji.
Punomoć izdata od strane Korisnika je jednokratna i važi za samo jednu transakciju. Na navedeni način, sredstva sa računa mogu biti podignuta maksimalno jedan put.

Izuzetno, Korisnik se putem telefonske linije za komunikaciju sa bankom može izjasniti o tome da ne želi da novčana sredstva budu isplaćena na ovaj način.
Pored navedenog načina, banke mogu osigurati i druge načine raspolaganja sredstvima Korisnicima, kao npr. izdavanje debitnih kartica bez naknade za ugrožene kategorije stanovništva ili eventualno druge modalitete za isplatu penzija/mirovina i drugih socijalnih primanja.

U svakom momentu banka je dužna postupati sa visokim stepenom pažnje radi smanjenja mogućnosti potencijalnih zloupotreba,a sve radi zaštite interesa banke I Korisnika. Zabranjeno je da banka ovlaštenom licu komunicira iznos sredstava na računu Korisnika.
U cilju adekvatnog, blagovremenog i transparentnog postupanja banke su dužne onavedenom informisati Korisnike putem uobičajenih kanala komunikacije, te odrediti posebnu telefonsku liniju na koju se Korisnici mogu obratiti radi dobijanja neophodnih informacija.

Ova Preporuka se donosi u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih virusnim oboljenjem COVID-19, a banke je mogu primjenjivati isključivo u periodu važenja donesenih mjera od strane nadležnih institucija I organa koje se odnose na ograničeno kretanje oređenim kategorijama stanovništva. "

Punomoć za podizanje sredstava penzije/mirovine/drugih socijalnih primanja
Tuzlarije


AGENCIJA ZA BANKARSTVO FEDERACIJE BIH

(tuzlarije.net)               

 Brojna reagovanja:
Novalić, Solak i Hodžić imaju status osumnjičenih
Naredba Kriznog štab Federalnog ministarstva zdravstva
Dozvoljeno okupljanje 100 ljudi u zatvorenom i 300 na otvorenom
Koronavirus - iz minute u minutu (29.05.)
U BiH više od 2.465 oboljelih, u svijetu preko 360.000 preminulih

30.05.2020. u 12:18
U Tuzlanskom kantonu:
Testirano 263 uzorka, svi negativni


Ukupno pozitivnih na području TK od početka testiranja (27.mart) je 98, trenutno aktivno pozitivnih je 13. Do sada je bilo tri smrtna slučaja. Svih 13 aktivno zaraženih se liječi u kući, 7 pripada klasteru Živinice, 1 Gračanici i 5 klasteru koji se veže za let iz Saudijske Arabije.

OPŠIRNIJE


30.05.2020. u 07:54
Gimnastički klub Tuzla započinje sa trenažnim procesom u sali


TuzlarijePozivamo svu djecu uzrasta bivše članove i novu djecu od 5 do 15 godina da nas kontaktiraju i posjete naše treninge SPORTSKE GIMNASTIKE. Treniranje gimnastike pruža optimalan razvoj svih motoričkih sposobnosti i odlična je aktivnost za djecu za sprečavanje razvoja deformiteta urođenih ili stečenih.

OPŠIRNIJE


30.05.2020. u 07:34
Predstavljen projekat:
Virtualna šetnja kroz Memorijalni centar „Kapija“U Memorijalnom centru „Kapija“ jučer je predstavljen projekat izrade Virtaulne šetnje kroz Memorijalni centar „Kapija“, koji su realizovali JU Centar za kulturu Tuzla, Udruženje građana – multimedijalna produkcija Fisheye Media Tuzla, virtualna platforma gradskog vodiča Cityguide 360 i RTV 7 Tuzla.

OPŠIRNIJE


30.05.2020. u 01:00
Kreativna strana predmeta Volonterizam
Studenti ERF objavili „Priručnik porodičnih aktivnosti˝


Tuzlarije Ovaj priručnik, nastao je u sklopu aktivnosti povodom Međunarodnog dana porodice, te kako su nam predstavili studenti, opisuje zajedničke aktivnosti roditelja i djece koje su od presudnog značaja za djecu, od najranijih mjeseci pa i tokom čitavog života.

OPŠIRNIJE


30.05.2020. u 00:46
Saopštenje za javnost udruženja građana i fondacija TK:
„Jednaka prava za udruženja građana i fondacije u TK“


Udruženja građana i fondacije koje djeluju na području Tuzlanskog kantona su uputile zahtjev Skupštini i Vladi Tuzlanskog kantona za izmjene i dopune Zakona o subvenciji za ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće kojim bi se udruženja građana i fondacije stavile u ravnopravan položaj sa ostalim poslovnim subjektima u TK.

OPŠIRNIJE


29.05.2020. u 23:18 Broj citanja: 351
Proglašen prestanak stanja nesreće uzrokovane koronavirusom u FBiH


Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku da 31.5.2020. godine prestaje stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljena u „Službenim novinama Federacije BiH“.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
(VIDEO) Tužilaštvo BiH ima rok za zahtjev do 18 sati: Danas odluka o pritvoru za Novalića, Solaka i Hodžića

\'Tužilaštvo BiH procesira samo Bošnjake\': Tadić optužila Izetbegovića za pritisak na rad pravosuđa i nju

Zbog izjava o prisluškivanju opozicije: Dodik će biti pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BiH

Tražit će povrat avansno uplaćenih 4.228.000 KM : RS raskida ugovor o nabavci mobilne bolnice

U organizaciji \'Platforme za progres\': Sarajevo: Protestna šetnja pod nazivom \'Dosta je bilo šutnje\'

Sedam osoba iz Tešnja i jedna iz Usore: Osam novih slučajeva zaraze koronavirusom u FBiH

Mnoge demonstracije prate pljačke, paljevine...: SAD: Jedna osoba ubijena tokom protesta za Georga Floyda

U toku istraživanje slučaja korupcije: Predsjednik uprave \'Hrvatskih šuma\' ispitan i pušten

U znak sjećanja na ubijenih 3.176 Bošnjaka i Hrvata: U Prijedoru i ove godine obilježavanje Dana bijelih traka

Procjena Međunarodne organizacije rada: U svijetu izgubljeno oko 300 miliona radnih mjesta zbog koronavirusa

Američki državni tajnik čestitao Hrvatima Dan državnosti
Britanski znanstvenici: Još je prerano za ublažavanje mjera, to može biti opasno
Bez novih slučajeva Slovenija spremna objaviti i administrativni kraj epidemije
Dva policajca stradala u pucnjavi tijekom nereda u Americi, jedan je ubijen
Biden se oglasio o nasilnim prosvjedima u Americi
Merkel odbila Trumpov poziv na G7 samit, kao razlog navela pandemiju
Tešanj i dalje najveće žarište koronavirusa u BiH, potvrđeno 7 novih slučajeva
Berlin poručio da je prekid veza SAD-a i WHO-a ozbiljan udarac za svjetsko zdravstvo
Večeras povijesno lansiranje NASA-e i SpaceX-a. Raketa će se vidjeti i u Hrvatskoj
Ministrica pravosuđa Hong Konga: Američki intervencionizam nije prihvatljiv
VIDEO Eksplodirao prototip Muskove svemirske letjelice
Objavljeni detalji smrti crnca u SAD-u, evo što se sve policajcu stavlja na teret
Trump objavio početak ukidanja posebnog statusa Hong Kongu
Brazil prestigao Španjolsku po broju umrlih od korone
Amerikom se šire nasilni prosvjedi zbog ubojstva crnca, Trump na ulice poslao vojsku
U Sloveniji odobren novi zakonski paket pomoći za koronakrizu
Obitelj preminulog crnca komentirala uhićenje policajca koji mu je gnječio vrat
Britanija razmatra omogućavanje državljanstva za 3 milijuna stanovnika Hong Konga
Indijci zaključili da ulovljeni golub ipak nije špijunirao za Pakistan
U Minneapolisu uveden policijski sat zbog nasilnih prosvjeda
SVAŠTARIJE

Amerikom se šire nasilni prosvjedi zbog ubojstva crnca, Trump na ulice poslao vojsku

Izetbegović: Nastavak udara Tužilaštva BiH na Bošnjake

Guverner pozvao Nacionalnu gardu zbog prosvjeda povodom smrti Afroamerikanca

Kina prijeti napadom na Tajvan

Twitter sakrio Trumpovu objavu, kažu da krši pravilo o zabrani veličanja nasilja

Treća noć protesta u Minneapolisu uz pljačke i paljenje

Trump potpisao uredbu kojom ograničava zaštitu društvenih mreža

Vijeće sigurnosti danas raspravlja o Hong Kongu

Mike Pompeo proglasio Amira Zukića nepoželjnim u SAD-u

Raste bijes Amerikanaca zbog ubojstva crnca, razbijaju i pale po gradovima