TUZLARIJE - VIJESTI

05.06.2020. u 10:41 Broj citanja: 1976
MZ Mandići:
Rudnik soli odbija da izda konačnu saglasnost za izgradnju puta

U nastavku objavljujemo pismo MZ Mandići upućeno Vladi TK, ministru privrede u Vladi TK, Nadzornom odboru Rudnika soli "Tuzla", Upravi društva i javnosti, a odnosi se na situaciju da Rudnik soli odbija da izda konačnu saglasnost za izgradnju puta za naselje Mandići.

Tuzlarije


Povodom odbijanja novog direktora Rudnika soli "Tuzla" da izda konačnu saglasnost za izgradnju puta za naselje Mandići, u situaciji smo da vam se obratimo za hitno izjašnjenje o ovom problemu. Vladi TK, kao vlasniku Rudnika, Ministru Privrede u Vladi TK, kao organu koji u ime Vlade upravlja ovim poslovnim subjektom, Nadzornom odboru Rudnika soli "Tuzla", koji vrši kontrolu nad radom i poslovanjem društva, Upravi društva na znanje i javnosti da se upozna sa samovoljom pojedinaca.

Tuzlarije
Zbor MZ Mandići

Tuzlarije

Naime, mještani naselja Mandići, već dugi niz godina se suočavaju sa problemom putne komunikacije od ovog naselja ka centru grada jer je postojeća komunikacija neadekvatna sa aspekta širine puta, krivina pod 90stepeni, nagiba itd. tako da sa prvim snijegom ovo naselje je praktično odsječeno od svijeta, ne ide autobus, nema odvoza smeća, nema mogućnosti pristupa hitne pomoći, vatrogasaca itd. itd. U zimskom periodu su česti saobraćajni udesi zbog klizavog i neuslovnog puta. Zbog svega navedenog mještani su se samoorganozivali i pokrenuli inicijativu za izgradnju novog puta kojim bi se izbjegla postojeće neuslovna trasa, a to podrazumijeva prolaz kroz dio kruga Rudnika soli. Ovakva inicijativa je postojala i prije 50-tak godina, ali je zbog eksploatacije kamene soli bilo neizvedivo, ali sa prestankom eksploatacije su stvoreni uslovi da se napokon realizuje ovaj projekat. S tim u vezi je pokrenuta inicijativa i komunalna služba grada Tuzla je izradila projekat koji je zbog neriješenih imovinskih odnosa sa jednim privatnim posjednikom i blizine objekta pumpne stanice i rezervoara vode u vlasništvu Rudnika, odbačena i na inicijativu tadašnje Uprave predložena je nova trasa koja je podrazumijevala ulazak u krug kod pomoćne kapije, obilazak oko rezervoara i pumpne stanice i dalje tzv "servisnim putem" Rudnika do spajanja sa ranije izgrađenom cestom, u dužini cca 700 metara.

Tuzlarije


Pritome je trebalo izmjestiti oko 220 metara sonovoda. Na zahtjev Službe za komunalne poslove grada Tuzla, Rudnik soli je izdao načelnu saglasnost za izgradnju puta sa naznačenim kč parcelama kojima se pruža nova trasa, (akt broj 02-15/1745 od 10.05.2017godine, čiju fotokopiju vam dostavljamo u prilogu).Ovim aktom je obavezana Služba za komunalne poslove da novi projekt isprojektuje te isti prije revizije, dostavi Rudniku čija će stručna komisija dati svoje mišljenje i saglasnost na zahtjevana tehnička rješenja.

Moramo napomenuti da je tadašnja uprava, iako je to u njenoj nadležnosti insitirala da saglasnost dobije od Nadzornog odbora društva i od resornog Ministarstva privrede Vlade TK, što je i učinjeno, pa je načelna saglasnost izdata tek nakon pribavljene saglasnosti ova dva subjekta.Takođe je na zahtjev uprave dogovoreno da se zemljište ne izuzima iz vlasništva Rudnika već će Rudnik izdati pravo služnosti puta mještanima Mandića što će biti utvrđeno notarski obrađenim Ugovorom.

Nakon toga se pristupilo izradi glavnog projekta, koji je više puta korigovan, po zahtjevu stručne komisije (ukupno 18 zahtjeva), čiji je zahtjev bio da uticaj dinamičkog opterećenja na cjevovode bude jednak nuli, što je ispoštovano dijelom smanjenjem širine saobraćajnice sa 6 na 5,5 metara, a dijelom adekvatnim tehničkim rješenjima projekat smo uspješno završili i isprojektovali.

Prvi problem sa kojim smo se susreli je, da Rudnik nije imao tačne horizontalne i vertikalne nivelete cjevovoda slane i tehnološke vode, pa smo morali pristupiti raskopima i snimanju niveleta, što je i učinjeno. Sve zahtjeve stručnih lica Rudnika, a bilo ih je zaista mnogo, smo ispunjavali, svjesno i savjesno, znajući ponekad da su i pretjerani, ali sve u želji da projekat izvedemo na opšte zadovoljstvo svih zainteresiranih strana.

Tuzlarije


U međuvremenu je došlo do smjene Uprave Rudnika i mi smo inicirali sastanak sa novom Upravom koji je održan 15.04.2020.god. gdje su bili prisutni Direktor društva sa svojim saradnicima i Predsjednik zbora građana, gdje je u problem uključena i potencijalna saglasnost za istraživanje solnog nalazišta u Rasovcu, jer je većinsko vlasništvo zemljišta mještana Mandića i Rasovca, kao zainteresiranih strana, pa je dogovoren slijedeći sastanak, na kome bi pored predstavnika Rudnika i mještana Mandića, prisustvovali i predstavnici Službe za komunalne poslove i Službe za prostorno uređenje grada Tuzla.

Taj sastanak je održan 05.05.2020.god. gdje je zaključeno da se za sedam dana ponovo sastanemo u istom sastavu a da se u međuvremenu sagledaju ovlasti za potpisivanje sporazuma.

Dana 12.05.2020.god. smo došli na sastanak uvjereni da je došao kraj našim mukama i daće mo dobiti konačnu saglasnost za izgradnju dugo čekanog puta, međutim naišli smo na totalno razočarenje. Naime novi direktor nam je saopštio da je nakon sagledavanja stanja na terenu donio odluku da put ne može biti građen projektovanom trasom već nam nudi novu-staru trasu, koja je odbačena upravo iz razloga koje je navela tadašnja uprava a to je blizina pumpne stanice i rezervoara.

Obrazloženje koje nam je dao direktor je u najmanju ruku smiješno, prvo nekakav pravilnik o protupožarnoj zaštiti, zatim izdvajanje pumpne stanice iz cjeline kruga, pa kao radnik bi morao izaći iz kruga rudnika pa ga može ugrist zmija, i na kraju cijepanje kruga Rudnika.

Ni jedan od navedenih raloga nije imao nikakve argumente za nedavanje saglasnosti, što smo pokušali objasniti i na tom i na narednom sastanku uz argumente koje smo ponudili, šta Rudnik dobija tim putem:

- izgradnjom puta projektovanom trasom Rudnik dobiva asfaltiran servisni put,

-izgrađen put u dužini od cca 700 metara za istražne radnje u Rasovcu, jer postojećim putem ne može pristupiti istaživanju,zbog gabarita bušačkih garnitura,

- dobiva 220 metara novog cjevovoda slanice koji im je do sada bio usko grlo u proizvodnji,

-dobiva saglasnost lokalne zajednice za istraživanje nalazišta soli u Rasovcu, jer je nalazište Tetima, sa povećanjem kapaciteta sve bliže kraju eksploatacije.

Sve ovo nije bilo dovoljno da se promijeni mišljenje isključivo novog direktora jer ostali članovi uprave i komisije na naše argumente su ostali nijemi.

Nadalje smo istakli da novi direktor i Uprava nasljeđuju sve obaveze i prava od prethodne, tako i oni nasljeđuju načelnu saglasnost, na osnovu koje su utrošena značajna sredstva za izradu projekata izmještanja sonovoda, izgradnju puta, projekta rasvjete, zatim geomehaničkog ispitivanja terena, raskopa za utvrđivanje niveleta cjevovoda, izdavanja urbanističke saaglasnosti itd. itd. Sve je to koštalo građane a sve se odlukom jednog čovjeka baca.

Na sjednici Predsjedništva zbora građana smo razmotrili situaciju i donijeli odluku da vam se obratimo u naprijed navedenim svojstvima, da se ova odluka novog direktora Rudnika promijeni u korist mještana Mandića i Rasovca a bez štete i u korist i samog Rudnika.

Naime, građani su ogorčeni na ovakvu odluku i sigurni da je ona samo plod politike a nikakvih argumenata, pa zahtijevaju održavanje protestnih zborova ispred Rudnika, zabranu pristupa zaposlenicima Rudnika na putevima čiju izgradnju su oni finansirali, ne davanje saglasnosti za istražne radnje na lokalitetu Rasovac ni pod kojim uslovima itd.

Bitno je napomenuti da sredtva za izgradnju puta u visini od 500 000KM (iz kreditnog zaduženja grada) leže na računu od 2016.godine, kao i dodatna budžetska sredstva stoje neiskorištena.

Imajući u vidu sve navedeno zahtijevamo od Vlade TK, Ministarstva privred TK i Nadzornog odbora Rudnika soli hitno izjašnjenje o ovom pitanju, a najkasnije u roku od 15. dana.

(tuzlarije.net)               













25.04.2024. Broj citanja: 38
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli




25.04.2024. Broj citanja: 62
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima




24.04.2024. Broj citanja: 805
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝




24.04.2024. Broj citanja: 678
Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra




24.04.2024. Broj citanja: 289
Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝




24.04.2024. Broj citanja: 129
U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti




24.04.2024. Broj citanja: 110
Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝




24.04.2024. Broj citanja: 368
VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju




24.04.2024. Broj citanja: 172
U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura




24.04.2024. Broj citanja: 167
Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina
















OSTALE VIJESTI
Srpski plaćenik: Rusi me žele protjerati u Srbiju, gdje mi prijeti 25 godina zatvora
Grčki vojni brod presreo dronove Huta u Crvenom moru
Pet tinejdžera optuženo za terorizam nakon napada nožem u crkvi u Sydneyju
Svemirska luka u Škotskoj sve bliže lansiranju satelita
Venecija od danas naplaćuje ulazak u grad turistima
Američki šef diplomacije: Nadamo se da će više Amerikanaca studirati u Kini
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli
Pad na azijskim burzama. Ulagače zabrinule poruke iz tvrtke vlasnice Facebooka
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke
Pentagon potvrdio: Isporučili smo moćne ATACMS-e Ukrajincima
VIDEO Zastupnik u EU parlamentu pustio živu golubicu u znak mira, pogledajte
U Makedoniji su predsjednički izbori, vodi oporbena desničarska kandidatkinja
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul
Ide li Plenković u Bruxelles? Sunčana Glavak: Neće on nigdje
Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke ubijen u zatvoru. MUP lagao odvjetniku da je živ
Grčki Vrhovni sud zabranio desničarima ulazak u izbornu utrku za EP







SVASTARIJE

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura

Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi