TUZLARIJE - VIJESTI

07.08.2020. u 16:07 Broj citanja: 2164
Krizni štab Ministarstva zdravstva TK:
Naredba - aktivnosti koje se zahtijevaju od svih javno-zdravstvenih ustanova

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona donio je Naredbu kojom se definišu aktivnosti koje se zahtijevaju od svih javno-zdravstvenih ustanova i preporučuju i svim privatnim zdravstvenim ustanovama, a koju u nastavku prenosimo u cijelosti:

Tuzlarije


Trenutna projekcija epidemiološke situacije naznačava vjerovatnost dužeg trajanja proglašenog stanja pandemije na svjetskom nivou, kao i proglašenog stanja epidemije na nivou FBiH. Postojeći način organizacije rada i funkcionisanja javno-zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona ne omogućava kvalitetno i redovno pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu i osiguranicima na području Tuzlanskog kantona. Neophodno je da se pružanje usluga stanovništvu na području Kantona organizuje u maksimalnom obimu, u skladu sa trenutnim mogućnostima obzirom na neophodnost provođenja higijensko-epidemioloških mjera. Stoga, zahtijevamo od svih javno-zdravstvenih ustanova provođenje sljedećih aktivnosti, a iste preporučujemo i svim privatnim zdravstvenim ustanovama:

1. Zahtijeva se od svih domova zdravlja da, pored postojećih trijažnih punktova, mobilnih timova i COVID-19 ambulanti, organizuju i „specijalističko-konsultativne“ COVID-19 ambulante. U trenutno postojećim COVID-19 ambulantama i putem mobilnih timova pružaju se usluge pacijentima koji su COVID-19 pozitivni, kojima je izrečena mjera samoizolacije, kojima je izrečena mjera zdravstvenog nadzora i koji su na trijažnim punktovima suspektni na COVID-19 (temperatura, neki od simptoma, itd.).

2. „Specijalističko-konsultativne“ COVID-19 ambulante organizovati u cilju izvođenja specijalističko konsultativnih pregleda pacijenata koji su kroz trijažni punkt označeni kao sumnjivi, a imaju potrebu za pružanjem specijalističko-konsultativnih zdravstvenih usluga.

3. Zadužuju se domovi zdravlja da za sve ostale pacijente, koji prođu kroz trijažni proces, a koji istim nisu procijenjeni kao COVID-19 suspektni, osiguraju normalno pružanje zdravstvenih usluga kao što je to bilo i prije proglašenja pandemije, uz provođenje higijensko-epidemioloških mjera.

4. Preporučuje se svim domovima zdravlja, JZU Opća bolnica Gračanica i JZU UKC Tuzla da razmotre mogućnost saradnje i organizacije konsultativno-specijalističkih pregleda koji se trenutno obavljaju na JZU Opća bolnica Gračanica i JZU UKC Tuzla, u okviru domova zdravlja od strane specijalista zaposlenih na JZU Opća bolnica Gračanica i JZU UKC Tuzla, kada i gdje je to moguće, kako bi se omogućila što kvalitetnija zdravstvena zaštita građana Tuzlanskog kantona, a izbjegle gužve i smanjila mogućnost širenja infekcije. Navedeno bi podrazumijevalo da specijalisti sa JZU Opća bolnica Gračanica i JZU UKC Tuzla, umjesto u prostorijama JZU Opće bolnice Gračanica i JZU UKC Tuzla, konsultativno-specijalističke preglede obavljaju u prostorijama domova zdravlja.

5. Traži se od izabranih doktora porodične medicine da se upućivanje na konsultativno-specijalističke preglede u budućem periodu vrši isključivo prema njihovom mišljenju i u skladu sa zdravstvenim stanjem pacijenata, a ne prema formalnom određivanju termina od strane ljekara konsultativno-specijalističkih službi, naravno osim u slučajevima kada je isto medicinski opravdano i indikovano.

6. Zahtijeva se od JZU Opće bolnice „Dr.Mustafa Beganović“ Gračanica uspostava trijažnog punkta na ulazu, kao i COVID-19 ambulanti i bolesničkih soba na svim odjeljenjima bolnice. U COVID-19 ambulantama i bolesničkim sobama pružaju se usluge pacijentima koji su COVID-19 pozitivni, kojima je izrečena mjera samoizolacije, kojima je izrečena mjera zdravstvenog nadzora i koji su na trijažnim punktovima suspektni na COVID-19 (temperatura, neki od simptoma, itd). Ukoliko predloženo nije moguće razmotriti prenamjenu jednog dijela bolnice u „COVID-19“ odjeljenje. Za sve ostale pacijente, koji prođu kroz trijažni proces, a koji istim nisu procjenjeni kao COVID-19 suspektni, osigurati normalno pružanje zdravstvenih usluga kao što je to bilo i prije proglašenja pandemije, uz provođenje higijensko-epidemioloških mjera.

7. Zahtijeva se od JZU UKC Tuzla uspostava COVID-19 ambulanti na svim klinikama, kao i COVID-19 odjeljenja na klinikama gdje je to moguće. Ukoliko predloženo nije moguće razmotriti prenamjenu Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u COVID-19 odjeljenje. U COVID-19 ambulantama i odjeljenjima će se pružati usluge pacijentima koji su COVID-19 pozitivni, kojima je izrečena mjera samoizolacije, kojima je izrečena mjera zdravstvenog nadzora i koji su na trijažnim punktovima suspektni na COVID-19 (temperatura, neki od simptoma, itd). Za sve ostale pacijente, koji prođu kroz trijažni proces, a koji istim nisu procijenjeni kao COVID-19 suspektni, osigurati normalno pružanje zdravstvenih usluga kao što je to bilo i prije proglašenja pandemije, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

8. Traži se od JZU UKC Tuzla da Kliniku za plućne bolesti pripremi za COVID-19 bolnicu, zbog činjenice da je trenutna popunjenost COVID-19 odjeljenja Klinike za infektivne bolesti 70% od ukupnog broja kreveta.

9. Zadužuje se Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, HES-e svih domova zdravlja i JZU UKC Tuzla da se testiranja i upravljanja COVID-19 slučajevima vrši u skladu sa važećim smjernicama i preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Svjetske zdravstvene organizacije.
Zadužuje se Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona da na osnovu gore navedenih aktuelnih smjernica i preporuka izradi smjernice za Tuzlanski kanton, te da iste što prije dostavi svim JZU i PZU na području Kantona, kako bi postupanje pri testiranju i upravljanju slučajevima COVID-19 bilo jednako na području cijelog Kantona.

10. Preporučujemo zdravstvenim ustanovama da sagledaju mogućnost nabavke UV lampi za dezinfekciju prostorija, obzirom na njihovu efikasnost i ekonomičnost nabavke i održavanja.

11. Zahtijeva se od svih domova zdravlja da urade kompletnu laboratorijsko-dijagnostičku i rentgenološku obradu COVID-19 pacijenta, prije nego što upute istog prema JZU UKC Tuzla, osim u danima vikenda i danima praznika.

12. Traži se od JZU na području Tuzlanskog kantona da realizuju već traženu aktivnost, odnosno da obezbijede telefonske linije koje će biti dostupne građanima 24 sata.

Neophodno je sve zdravstvene ustanove vode evidenciju poziva vezanih za COVID-19, a evidencija treba da sadrži: ime i prezime osobe koja primila poziv, ime i prezime osobe koja je uputila poziv, kratak opis problema, te poduzete aktivnosti na osnovu telefonskog poziva. Izvještaje o obavljenim telefonskim pozivima sa svim podacima iz evidencije potrebno je slati Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona na mail svakog ponedjeljka do 10 h.

13. Nalaže se pokretanje disciplinskih i drugih postupaka u skladu sa propisima iz radno-pravnog odnosa za sve zaposlenike svih zdravstvenih ustanova, koji se ne pridržavaju higijensko-epidemioloških mjera, kao i za one uposlenike koji odbijaju da pružaju zdravstvene usluge stanovništvu.

(tuzlarije.net)               













18.04.2024. Broj citanja: 1281
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 152
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane




18.04.2024. Broj citanja: 1391
Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝




17.04.2024. Broj citanja: 2997
U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima




17.04.2024. Broj citanja: 175
Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke




16.04.2024. Broj citanja: 881
Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ




16.04.2024. Broj citanja: 1489
VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom




16.04.2024. Broj citanja: 444
Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike




16.04.2024. Broj citanja: 288
VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj




15.04.2024. Broj citanja: 257
Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo
















OSTALE VIJESTI
Iran u UN-u zaprijetio Izraelu
Trump: Opstanak Ukrajine je važan za SAD
New York Times: Stranka krajnje desnice bi mogla odlučiti hrvatske izbore
Scholz traži od saveznika u NATO-u da Kijevu isporuče šest sustava Patriot
EU misli da Kina isporučuje Rusiji komponente za izradu oružja
SAD: Blokirat ćemo puno članstvo Palestine u UN-u, trebaju pregovarati s Izraelom
Zapovjednik kenijske vojske poginuo u padu vojnog helikoptera
Argentina traži partnerski status u NATO-u
Problemi s porotom na suđenju Trumpu, jedna odustala jer joj je Fox otkrio identitet
Iranski zapovjednik: Iran bi mogao preispitati svoju nuklearnu politiku
Uhićen Poljak. "S Rusima je planirao atentat na Zelenskog"
Stoltenberg: NATO radi na dodatnoj protuzračnoj obrani za Ukrajinu
Potres magnitude 5.6 po Richteru u Turskoj
WHO: Povećao se rizik od prelaza ptičje gripe na čovjeka, jako smo zabrinuti
SAD i Britanija uveli sankcije Iranu, ciljaju na proizvođače dronova
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira za Torino, s njim je bila i trudna supruga
Zaharova: Kijev nastavlja otvoreno najavljivati terorističke napade na Rusiju
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, tisuće evakuirane
Brazilka mrtvog "ujaka" u invalidskim kolicima dovela u banku da digne kredit
Njemački mediji o izborima u Hrvatskoj: Vjerojatno kreće faza nestabilnosti







SVASTARIJE

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi