TUZLARIJE - VIJESTI

26.11.2020. u 15:15 Broj citanja: 678
Vive Žene najavile veliku kampanju: Čuješ, vidiš, znaš – REAGUJ!

U okviru regionalnog projekta „Sprovođenje normi, mijenjanje stavova“ kojeg finansira Europska unija, a provodi UN Women, U.G. Vive Žene Tuzla u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova TK provode projekat „Prevencija i sprječavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona.“

Tuzlarije


Osnovni zadatak projekta je obezbijediti zaštitu žrtvama nasilja u porodici kroz dosljedno podnošenje Zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera. Jedna od aktivnosti pomenutog projekta je i velika medijska kampanja: „Čuješ, vidiš, znaš – REAGUJ!“ koja će po prvi put pored žrtve nasilja u porodici uzeti u fokus policijske službenike koji su jedan od najznačajnijih i često prvih kontakata za žrtve. Istaknuto je ovo na danas (26.11.2020. godine) održanoj press konferenciji u povodu najave kampanje i obilježavanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

- Ono što je novo, odnosno drugačije, u ovom projektu u odnosu na sve dosadašnje realizirane projekte U.G. Vive Žene a koji se tiču borbe protiv nasilja u porodici, jeste naša ciljna grupa ili „publika“ na koju želimo uticati, ali na jedan afirmativan i podržavajući način su svi policijski službenici sa područja TK. U ovom slučaju se ne obraćamo direktno žrtvama nasilja u porodici, ali našim djelovanjem kroz aktivnosti ovog projekta one nisu zanemarene, jer sve što radimo je u svrhu njihove bolje zaštite – istakla je Aida Mustačević-Cipurković, koordinatorica projekta te dodala da podaci koji su dobiveni od strane MUP-a TK prilikom pripreme projekta za 2018. godinu i prvih šest mjeseci 2019. godine govore da je bilo 465 prijava nasilja u porodici, a samo 92 zahtjeva za izricanje zaštitne mjere upućena općinskim sudovima na području TK.

Ovaj pokazatelj govori o tome da policijski službenici ne provode Zakon u svim slučajevima prijave nasilja u porodici, a samo dosljedno provođenje Zakona obezbjeđuje veću zaštitu žena i djece žrtava porodičnog nasilja.

- Sve ovo nas dovodi do početka i najave kampanje sa današnjim danom, čiji naziv je ČUJEŠ, VIDIŠ, ZNAŠ – REAGUJ!, vežemo je za ovaj značajan datum 16 dana aktivizma borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, a sama kampanja će trajati do kraja aprila 2021. godine – zaključila je Aida Mustačević Cipurković.


U.G. Vive Žene i Ministarstvo unutrašnjih poslova TK potpisali su Protokol o saradnji na provođenju pomenutog projekta, a kako bi se olakšao rad policijskih službenika u slučajevima nasilja u porodici pripremljene su i „Smjernice za postupanje policijskih službenika u slučajevima nasilja u porodici“. Prema riječima Amre Kapidžić, portparolke Ministarstva unutrašnjih poslova TK u 2020. godini za period januar-septembar evidentirane su 302 prijave krivičnog djela nasilja u porodici.

- Nadležnim, općinskim sudovima ukupno je podneseno 62 zahtjeva za 99 zaštitnih mjera, a općinski sudovi za navedeni period donijeli su 55 rješenja sa 91 zaštitnom mjerom, dok je za navedeni period podneseno 102 izvještaja o izvršenom krivičnom djelu – informisala je prisutne novinare Amra Kapidžić.

Sigurna kuća koja djeluje u sklopu Vive Žene našla se pred velikim izazovom kada je počela pandemija izazvana virusom Covid19.

- Bez obzira na postojanje zakona, konvencija, protokola, pandemija korona virusa dočekana je nespremno, a to znači da nisu postojale pisane procedure o prijemu žrtava, postojao je racionalan i opravdan strah za zdravlje drugih žrtava, uposlenika, nisu postojale posebne prostorije za smještaj koje bi bile izdvojene od drugih klijentica i djece. Također, dešavalo se da zbog sporosti testiranja žrtve ne mogu biti primljene u Sigurnu kuću i da su prinuđene da budu kod srodnika ili su čak neke vraćene kući – istakla je Danijela Huremović, koordinatorica Sigurne kuće, te dodala da žrtve nasilja i djeca ne mogu čekati, njima treba hitna, pravovremena i adekvatna pomoć, posebno onda kad je ugrožen život.

Trenutno je situacija nešto povoljnija obzirom da su u suradnji sa predstavnicima Koordinacionog tijela (Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak, MUP, Zavoda za javno zdravstvo, Kriznog štaba civilne zaštite, Centra za socijalni rad Tuzla, Doma za djecu bez roditeljskog staranja ) izrađene „Smjernice za prijem žrtava nasilja u Sigurnu kuću za vrijeme pandemije izazvane korona virusom.“ Kako ističu iz U.G. Vive Žene ovo je u velikoj mjeri olakšalo proceduru prijema, na način da žrtve više nisu morale čekati, adaptiran je prostor u Sigunoj kući za smještaj žrtava koje čekaju rezultate testiranja. Kasnije su osposobljene tri prostorije, sobe, za boravak osoba, u obaveznoj izolaciji u trajanju od 14 dana, a nakon toga uz pomoć Zavoda za javno zdravstvo TK osigurano je testiranje po hitnoj proceduri koje traje najviše dva dana.

(tuzlarije.net)               

 Stvoren je novi pakt protiv Kine
Francuska bijesna: Zabili ste nam nož u leđa
Prvi let bez profesionalnih astronauta
SpaceX odletio u svemir s civilnom posadom, pogledajte video
BBC - analiza:
Udvostručio se broj dana s temperaturama preko 50 stepeni

19.09.2021. u 01:04
Liga mladih KSBiH: Raspored finalnih turnira za pionire i juniore


Finalni turniri Lige mladih KSBiH spustit će zavjesu na sezonu 2020/2021 kada je u pitanju košarka za mlađe selekcije. Pioniri i juniori Slobode osigurali su plasman na finalne turnire u svojim konkurencijama i obje selekcije svoje utakmice odigrat će narednog vikenda. Ulaskom u finale selekcije su osigurale medalje te sada slijedi borba za plasman od prvog do trećeg mjesta.

OPŠIRNIJE


19.09.2021. u 00:48
Srebrenik: Obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije


Prije tačno 30 godina, 19. septembra 1991. godine, zbog značajno narušene bezbjednosne situacije, Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine donijelo je jednoglasnu Odluku kojom je naredilo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine mobilizaciju cjelokupnog sastava milicije s ciljem zaštite teritorijalnog integriteta

OPŠIRNIJE


19.09.2021. u 00:38
Obilježena 30. godišnjica od formiranja Patriotske lige Tuzla


Okupljanjem pripadnika Patriotske lige Tuzla, predstavnika ostalih boračkih organizacija i patriota Tuzle ispred objekta gdje je 18. septembra 1991. godine formirana ova jedinica, počela je manifestacija obilježavanja 30. godišnjice od formiranja jedinice Patriotske lige Tuzla.

OPŠIRNIJE


18.09.2021. u 21:48 Broj citanja: 303
Žižović uvjeren da je Sloboda zaslužila da pobijedi


Nakon poraza od Tuzla Cityja Sloboda itekako ima za čim da žali nakon 1:0 poraza od gradskog rivala Tuzla Cityja na Tušnju. Imali su "gosti" svoje šanse, čak nisu iskoristili ni penal u prvom dijelu, pa je stigla kazna u vidu gola Sulejmana Krpića u nadoknadi vremena za pobjedu Tuzla Cityja, koji je uvjerljivo prvi sa 22 boda.

OPŠIRNIJE


18.09.2021. u 17:29 Broj citanja: 554
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Molimo Njemačku da nam vrati kojeg majstora, sevapa će zaraditi. Situacija je takva da više nemam gdje držati alat šta sam nakupovala da popravljamo dok dočekamo majstora. Još da kupim knjigu "Sam svoj majstor". Ne može se do njih doći, do daljenjeg sam na čekanju, prije bih dobila nekoga iz Bijele kuće. Neka neka, a baš me zanima je li im u Nemačkoj iznose iće i piće, pa još obavezno kakvog bakšiša.

OPŠIRNIJE


18.09.2021. u 13:05 Broj citanja: 727
BiH druga u svijetu po broju umrlih na milion stanovnikaKo nije znao do sada, sigurno šokantno zvuči da je BiH druga u svijetu i prva u Evropi po broju umrlih na milion stanovnika. Oni koji su pratili situaciju znaju da je BiH mjesecima u samom vrhu tog ružnog poretka i da nema velike razlike da li ​je peta, treća ili druga.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
106: Francuska: Održani deseti protesti zbog načina vladine borbe protiv pandemije

: Katedrala Notr Dam u Parizu konačno stabilizovana

: Papa Franja pozvao biskupe da slušaju žrtve zlostavljana radi budućnosti Crkve

: Putin pozvao SAD i NATO da snose troškove obnove u Afganistanu

: Afganistan: Djevojčice isključene iz srednjih škola

: SAD: Zemljotres 4,4 jačine potresao je Los Anđeles

: Australija: Blizu 1.900 novozaraženih koronavirusom

: Francuska povlači ambasadore iz SAD-a i Australije na konsultacije

: Holandija: U luci Roterdam zaplijenjene četiri tone kokaina

: Orban: Brisel blokira fondove zbog politike prema LGBT zajednici

VIDEO Žestok sukob protivnika lockdowna i policije u Australiji, stotine uhićenih
Milanović otišao na sjednicu UN-a u New York, pozvao i Kolindu
Više policije nego prosvjednika na skupu Trumpovih obožavatelja pred Kongresom
Tisuće Haićana spavaju pod mostom u SAD-u, Amerikanci ih žele što brže vratiti kući
Meksički predsjednik predlaže latinskoamerički savez sličan Europskoj uniji
Afganistanski novinari traže međunarodnu pomoć
Trumpovi pristaše najavili prosvjed, Kongres je u stanju pripravnosti
Završeni sigurnosni radovi na Notre-Dameu, započinje restauracija
Drugi dan parlamentarnih izbora u Rusiji, oporba spominje prevaru
Francuska je bijesna zbog australskih podmornica, Novi Zeland ih ne želi u svom moru
Jesu li covid-potvrde opravdana strategija?
Talibani ukinuli ministarstvo za žene i uveli ono za sprečavanje poroka
U Australiji uhićeno preko 250 prosvjednika protiv mjera, ozlijeđeni policajci
Više od 10 tisuća Haićana spava pod mostom na granici SAD-a i Meksika
Širi se snimka malog Kineza u zaštitnom odijelu: "U karantenu ide sam, bez roditelja"
Osuđen američki milijarder Robert Durst, slučajno je priznao ubojstvo prijateljice
Biden pozvao svjetske čelnike da smanje emisije metana
Umro bivši alžirski predsjednik, na vlasti je bio 20 godina
Eskalirao sukob oko novog pakta protiv Kine, Francuska povukla veleposlanika iz SAD-a
Washington Post: Biden će tražiti da se do 2022. procijepi 70% svjetske populacije

SVASTARIJE

Pogledajte golčinu Džeke iz mrtvog ugla. Svi su ostali iznenađeni

Prije 35 godina poginuli su članovi Crvene jabuke: ˝Još ne znam zašto je bio u Fići˝

Afganistan: Djevojčice isključene iz srednjih škola

SAD priznao: U napadu dronom u Kabulu ubili smo deset civila

Umro je Minja Subota

Kardinal antivakser završio na intenzivnoj s covidom. Papa: To je ironija života

Novi problem za Bidena: Hiljade migranata ispod mosta u Teksasu

Ozonska rupa nad Južnim polom sada je veća od Antarktika

Raketiran Kabul

Deseci ljudi iz Putinova okruženja imaju koronu

smrtovnice