TUZLARIJE - VIJESTI

01.12.2020. u 12:59 Broj citanja: 440
Vlada TK:
Odluke o raspodjeli sredstava i druge odluke

Tuzlarije


Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost na odobravanje ukupno 119.000,00 KM za realizaciju projekata od gradskog, odnosno općinskog značaja u oblasti vodoprivrede. Od navedenog iznosa 75.000,00 KM je odobreno za sufinansiranje troškova rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srebreniku, a 44.000,00 KM za izradu Glavnog projekta prikupljanja, odvođenja i prečišćavanja sanitarno-fekalnih otpadnih voda sa područja mjesnih zajednica Mionica Centar, Mionica I, II i III u Gradačcu.

Vlada je danas prihvatila tekst Mišljenja na novoodobrena kreditna sredstva Bosna Bank International d.d. Sarajevo iz kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope iz sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu, predložen od strane Ministarstva privrede, na zahtjev Bosna Bank International d.d. Sarajevo. Današnje mišljenje odnosi se na plasman 200.000,00 KM kreditnih sredstava za jednog privredna subjekta. Sa današnjim mišljenjem Vlada Tuzlanskog kantona je dala pozitivno mišljenje za ukupno 48 korisnika ove kreditne linije sa ukupnim iznosom od 22.847.279,39 KM. Imajući u vidu ukupan iznos planiranih i raspoloživih kreditnih sredstava, preostaje još nešto više od 4,3 miliona KM za plasman privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona.

U okviru realizacije Programa rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2020. godinu, Vlada je danas JU OŠ "Podorašje" Srebrenik odobrila 46.000,00 KM na ime unutrašnje rekonstrukcije područne škole Lisovići sa izgradnjom unutrašnjih mokrih čvorova, zamjene vanjske stolarije u područnoj školi Jasenica i rekonstrukcije krova u područnoj školi Jasenica. Također, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je odobreno 14.040,00 KM, a Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak 12.000,00 KM za nabavku računarske i druge kancelarijske opreme.

Vlada je odobrila i 30.000,00 KM Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, na ime sufinansiranja rada i aktivnosti na rekonstrukciji objekata i projekata istraživačkog i dokumentacionog karaktera.

U skladu sa Programom raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice "Mediji", kojeg je Vlada donijela na prošloj sjednici, danas je Vlada donijela pojedinačne odluke o odobravanju sredstava za sufinansiranje medijskih projekata.

Zbog sve veće potrebe za testiranjem na COVID 19,Vlada je danas odobrila 12.730,00 KM Javnoj zdravstvenoj ustanovi Univerzitetski klinički centar Tuzla, u svrhu nabavke briseva i transportnih medija.

Također, Vlada je danas odobrila i 20.000,00 KM Kantonalnoj privrednoj komori Tuzlanskog kantona. Od ovog iznosa 15.000,00 KM je namijenjeno za sufinansiranje projekata promocije i prezentacije zajedničkih postavki privrede Tuzlanskog kantona na sajmovima uzemlji i inozemstvu tokom 2020. godine, a 5.000,00 KM za kontinuiranu edukaciju za privredne subjekte sa ciljem povećanja konkurentnosti privrede u Tuzlanskom kantonu.

Vlada je danas izmijenila Program manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2020.godinu, te odobrila 8.000,00 KM Udruženju muzičkih umjetnika za sufinansiranje troškova organizacije manifestacije Multimedijalna konferencija "Nominacija sevdalinke za upis na reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva", 500,00 KM Udruženju mladih "Obnova" za refundaciju troškova organizacije manifestacije "Sedmi tolerantni gulaš", 2.500,00 KM društvu Tuzlanski sajam d.o.o. Tuzla, na ime troškova organizacije međunarodnog sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ENERGA, te 2.000,00 KM Udruženju građana pčelara "Maslačak" Sapna, na ime troškova organizacije i realizacije manifestacije "Dani jabuke, pekmeza i meda".

Također, Vlada je i odobrila usmjeravanje transfera za posebne namjene u Budžet Tuzlanskog kantona za 2020. godinu. U svrhu izdavanja časopisa "Baština sjeveroistočne Bosne broj11", javnoj ustanovi "Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona" 1.000,00 KM je dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.


Vlada je danas formirala Komisiju za analizu stanja i predlaganje usklađivanja mjesečnog iznosa sredstava potrebnih za rad JU NUB "Derviš Sušić" Tuzla i JU Narodno pozorište Tuzla.

Vlada je danas prihvatila Smjernice za izradu Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2021. godinu sa Programom djelatnosti i mjera za unapređenje i provođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja za područje Tuzlanskog kantona za 2021. godinu i Plan potrebnih sredstava za provođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja za područje Tuzlanskog kantona za 2021. godinu.

Vlada je danas dala i saglasnost na tekst Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Javnog preduzeća "Šume Tuzlanskog kantona" d.d. Kladanj, a koji se odnosi na obavljanje poslova i finansiranje troškova čuvarske službe u državnim šumama, stručnih poslova gospodarenja privatnim šumama i poslova propisanih Zakonom o šumama za period 01.10.2020. - 31.12.2020. godine, u iznosu do 454.641,13 KM

Vlada je donijela i Odluku o popisu sredstava i izvora sredstava kod svih budžetskih korisnika sa stanjem na 31.12.2020.godine.


Vlada je, na danas održanoj sjednici, u cilju vođenja pregovora radi zaključivanja Sporazuma o utvrđivanju visine osnovice za obračun plaće, naknade za ishranu u toku rada i naknade za korištenje godišnjeg odmora za zaposlene kod korisnika Budžeta Tuzlanskog kantona u 2021.godini, imenovala Pregovarački tim Vlade Tuzlanskog kantona za vođenje pregovora sa predstavnicima sindikalnih organizacija zaposlenih kod budžetskih korisnika Tuzlanskog kantona.

Danas je Vlada donijela i odluku o prijenosu osnovnog sredstva, putničkog motornog vozila Audi A6, sa Ureda premijera Tuzlanskog kantona u trajno vlasništvo Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas za direktora Zavoda za prostorno planiranje i urbanizam, upravne organizacije u sastavu Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, na period od pet godina, imenovala Nasihu Jukić.

Utvrđen je prijedlog kandidata za privremeno imenovanje članova Nadzornog odbora privrednog društva Rudnik soli "Tuzla" d.d. Tuzla, do imenovanja u skladu sa zakonom a najduže do 90 dana, te su imenovani privremeni školski odbori u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

 Uklanjaju se svi tragovi postojanja prethodnog stanara
Kako se Bijela kuća priprema za novog predsjednika?
Trgovine su zabarikadirane, na ulicama 20.000 vojnika
U Washingtonu opsadno stanje
Najveća kampanja vakcinisanja u svijetu
Indija započela s vakcinisanjem 300 miliona stanovnika

19.01.2021. u 11:21 Broj citanja: 576
U Tuzlanskom kantonu:
Pozitivnih 45, u bolnici 54, na respiratoru 11, umrlo 6 osoba


U posljednja 24 sata u TK-u testirano je 350 uzoraka na korona virus od kojih je 45 bilo pozitivno. U UKC-u su testirana 322 uzoraka od kojih je 40 bilo pozitivnih, u privatnim laboratorijama testirano je 28 uzorka od kojih je 5 bilo pozitivno.

OPŠIRNIJE


19.01.2021. u 09:56
Preporuka za čitanje:
Per Petterson ˝Hajde da krademo konje˝


TuzlarijeRoman "Hajde da krademo konje" priča je o čovjeku koji je u 67. godini života odlučio da živi sam, daleko od grada. Jedne noći dok se šetao i vidio prvog susjeda, čija brvnara je dosta udaljena o njegove, počinje da se prisjeća svog života, posebno djetinjstva.

OPŠIRNIJE


19.01.2021. u 09:53
Video: Gorska Služba Spašavanja Stanica Tuzla


Gorska Služba Spašavanja Stanica Tuzla u nedjelju je organizovala pokaznu vježbu potrage i spašavanja u relnom vremenu. Vježba je sastavni dio aktivnosti ove humane služba koja je oformljena za stručno spašavanje ljudi i imovine građana Tuzle, Tuzlanskog Kantona, BiH i regije.

OPŠIRNIJE


19.01.2021. u 09:34
Iz Biltena MUP-a TK:
U Bistarcu Gornjem teško povrijeđena pješakinja


U protekla 24 sata na području Tuzlanskog kantona dogodilo se 7 saobraćajnih nezgoda u kojima su, pored pričinjene materijalne štete, 2 lica zadobila teške tjelesne povrede, 3 lica su zadobila lake tjelesne povrede, dok se za 2 lica ljekari nisu izjasnili o stepenu povreda.

OPŠIRNIJE


19.01.2021. u 00:57 Broj citanja: 1040
Asja Kravić, pomoćnica gradonačelnika za opću upravu i zajedničke poslove:
U 2020. rođeno 154 beba više nego u 2019. godini


U Tuzli je 2020. godine rođeno 1065 beba, 154 više nego u 2019. godini. Zvanične brojeve upisanih u matične knjige Tuzle rekla nam je Asja Kravić, pomoćnica gradonačelnika za Službu za opću upravu i zajedničke poslove.

OPŠIRNIJE


19.01.2021. u 00:45
Elektrodistribucija Tuzla:
Planska isključenja električne energije za 19. januarIz Elektrodis tribucije Tuzla su za 19. januar najavili planske prekide isporuke električne energije u mnogim od tuzlanskih naselja i ulica. Pregled planskog isključenja električne energije pogledajte u nastavku.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
169: Ruska vakcina “EpiVacCorona” 100 posto efikasna protiv virusa korona

: Rusija: Konačna odluka o Sporazumu “Otvoreno nebo” nakon dijaloga sa novom američkom administracijom

: UN: Gradnja novih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali jasno kršenje međunarodnog prava

: Belgija razmatra uvođenje novčane kazne za odbijanje testiranja na virus korona

: EU želi podijeliti višak vakcina protiv Covida-19

: Indonezija: Rekordnih 308 smrtnih slučajeva u jednom danu

: U Kini povećana lokalna transmisija koronavirusa

: Merkel i premijeri danas o produženju lockdowna u Njemačkoj

: Indonezija: Preliminarni izvještaj o padu aviona u roku od mjesec dana

: Kako se Bijela kuća priprema za novog predsjednika?

VIDEO Stižu snimke trenutka potresa od 6.8 u Argentini, popucala cesta
U svijetu zabilježeno više od 96 milijuna slučajeva zaraze, umrlo 2 milijuna ljudi
Šef EasyJeta: Potražnja za putovanjima u porastu, cijepljenje je ključno
Žena na Tajlandu na Fejsu vrijeđala kraljevsku obitelj, dobila 63 godine zatvora
Rusi tvrde da je njihovo drugo cjepivo EpiVacCorona 100 posto učinkovito
Objavljen plan Angele Merkel, uvodi još stroži lockdown. Evo što se sve mijenja
Znanstvenici: Novi soj može biti opasan i za one koji su već preboljeli koronu
U Hrvatskoj je sada više mrtvih od korone nego u Kini
Gazprom potvrdio da u gradnji Sjevernog toka 2 postoje problemi
Uhićena žena koju FBI sumnjiči da je možda pokušala prodati Pelosin laptop
U Izraelu prije mjesec dana počelo cijepljenje, studija pokazala pozitivne rezultate
Tijelo američkog planinara pronađeno u blizini drugog najvišeg vrha na svijetu
Britanski ministar zdravstva je ponovno u samoizolaciji
Trump planira pomilovati Lil Waynea, no ne i Giulianija i Bannona
Turske vlasti zabranile Twitteru, Pinterestu i Periscopeu nove ugovore o oglašavanju
Muškarac zbog straha od korone tri mjeseca živio u zračnoj luci u Chicagu
Jedna od najvećih njemačkih firmi u Kanadi gradi pogon za proizvodnju zelenog vodika
Medicinska sestra iz SAD-a odbila otići u mirovinu, zarazila se koronom i umrla
Melania Trump se oprašta od Bijele kuće: Četiri protekle godine bile su nezaboravne
Kamion u Indiji pregazio 16 migranata koji su spavali pored ceste, 13 ih je umrlo
SVAŠTARIJE

Trump planira pomilovati Lil Waynea, no ne i Giulianija i Bannona

Kamion u Indiji pregazio 16 migranata koji su spavali pored ceste, 13 ih je umrlo

Može li Joe Biden ujediniti Ameriku nakon krvavog napada na Kongres?

Čudna inauguracija u SAD-u: Grad je zabarikadiran, umjesto ljudi 200.000 zastava

Preminuo Esed Radeljaš, načelnik općine Foča – Ustikolina

Rast kineskog gospodarstva nadmašio sva očekivanja

Nasljednik Samsunga osuđen na zatvorsku kaznu

Uhapšen Aleksej Navaljni u Rusiji

Spasioci na istoku Kine otkrili znakove života u urušenom rudniku zlata

Diljem Amerike aktivirana Nacionalna garda zbog straha od Trumpove rulje