TUZLARIJE - VIJESTI

02.05.2006. Broj citanja: 3766
Naličje turističkih aranžmana
Noćna mora od ljetovanja


Bliži se vrijeme godišnjih odmora a primamljive ponude za ljetovanje u inostranstvu ponekad nisu ono što turisti očekuju pod utiskom šarenih prospekta i slatkorječivih obećanja u turističkim agencijama. Pored onih koji su imali sreću i proveli ugodne trenutke ima i onih kojima se odmor pretvorio u noćnu moru. Tuzlarije su primile pismo o jednom takvom ljetovanju pa vam savjetujemo da ga pročitate prije nego što se i sami odlučite na putovanje.

Riječ je o pismu kojeg su naše čitateljice nakon ljetovanja uputile direktorima agencija. Kako same kažu, pravdu nisu našle ali s ovim pismom mogu postići bar to da još neko od naših sugrađana ne doživi isto razočarenje.


Tuzla, 29.08.2005.

N/R Direktora turističke agencije «Kompas» Tuzla
N/R Direktora turističke agencije «Avio Express» Sarajevo

U organizaciji turisticke agencije «Kompas» iz Tuzle, koja je imala zaključen posrednički ugovor sa turističkom agencijom „Avio Express“ iz Sarajeva, zaključile smo ugovor o organizovanju putovanja i ljetovanju u Hotelu „Monte Carlo“u Alany, Turska, s tim što smo izbor hotela i kompletnog aranžmana izvršile prema preporuci zaposlenih u agenciji «Kompas» iz Tuzle, s obzirom da smo dobile informaciju da je to „najtraženiji i najposjećeniji hotel u Alany-i“.

U traženom roku smo uplatile kompletan iznos za 14 dnevni boravak u visini od 1369 KM po osobi, uz obavještenje dato u agenciji da na aerodromu dodatno plaćamo aerodromske taxe u visini od 50 KM po osobi. Informacije o vremenu čekiranja, polijetanja aviona, visini aerodromske taxe, dobili smo potvrdu iz Agencije Kompas dan prije polaska, to jest 01.08.2005.

Po dolasku na aerodrom doživjele smo prvo neprijatno iznenađenje na šalteru Avio expressa, kada nam je gospođa koja tu radi grubim glasom i na vrlo neljubazan način saopštila da visina aerodromske takse iznosi 70 KM. Nakon toga dolazi sljedeća neprijatnost, avion kasni. Niko iz agencije Avio express-a nas nije obavjestio o razlozima kašnjenja aviona i do danas je ostala nepoznanica da li je nama rečeno pogrešno vrijeme polijetanja ili se radilo o kašnjenju.

U Alanyu stižemo u kasnim večernjim satima, ili bolje rečeno ranim jutarnjim satima. Vodič se pojavljuje i ubrzo odlazi u drugi autobus. Po dolasku u naš autobus, nakon pauze, u tim kasno večernjim - rano jutarnjim satima, vodič Amel, u zargonskom stilu daje „instrukcije“, i obavještava nas da će nam peškire mjenjati svaki II, III, IV, V dan ako ih bacimo na pod i dobro izgazimo itd.

Stižemo do Hotela „Monte Carlo“, gdje pored nas izlazi samo još jedna djevojka, za koju naknadno saznajemo da je u bliskim rodbinskim odnosima sa vlasnikom agencije. Tu doživljavamo već treću neprijatnu situaciju kada nas vodič odmah ostavlja same u polumračnoj recepciji sa recepcionarom koji samo govori turski i njemački. U 3 h ujutro, umjesto, kao što je navedeno u katalogu “ugodan lobby sa recepcijom“, zatičemo prljavu recepciju, težak i neugodan miris, plastično cvijeće, starim novinskim papirima izljepljenu prostoriju na kojoj piše “massage“, ispred frizerskog salona suše se peškiri.

Ulazimo u sobu oko 4 h ujutro i tada doživljavamo pravi stres jer nas zatiče još jedno, ali najveće razočarenje. U sobi su se nalazi kreveti sa prljavim madracima, sa posteljinom prljavo žuto-sive boje, na čaršafima i prekrivačima brojne rupe. Kupatilo jako prljavo, peškiri vlažni, žuti.



Izlazimo na balkon i zatičemo prljave stolice, brojne opuške i razno drugo smeće, što znači da soba nakon prethodnih gostiju nije očišćena. Na taj način nam prolazi prvi dan zasluženog godišnjeg odmora.





Odmah ujutro, 03.08.2005. kontaktirale smo Agenciju Kompas radi prigovora da putovanje nije organizirano u skladu sa prospektom koji smo dobili i ugovorom koji smo o putovanju zaključili sa Agencijom. U tom hotelu smo provele 6 dana i za cijelo to vrijeme niti jednom nisu promjenili posteljinu, čistačica je jedino izbacivala smeće i ostavljala toalet-papir i to na zahtjev, a soba, kupatilo i balkon nikada nisu počišćeni za vrijeme našeg boravka, iako smo tražile.



Iz Agenciju „Kompas“ u Tuzli, nakon 10 min. od našeg telefonskog prigovora obavještavaju nas da će doći vodič Ibro koji će nas provesti po eventualno slobodnim hotelima i organizirati promjenu hotela. Čekale smo cijeli dan, u međuvremenu smo sišle na ručak, koji je bio organiziran u hotelskom restoranu koji je takođe bio izuzetno prljav, isflekani stoljnaci na stolovima, plastične čaše koje se višekratno koriste, hrana sumnjivog mirisa, oznojeni i neljubazni konobari. Vodič Ibro je došao u hotel tek u 15 h i 15 min, kada je bio zakazan sastanak grupe, i obaviještava nas da nije obavješten da je trebao doći ranije i da postoje problemi. I on krajnje neljubazan, sa neprofesionalnim ponašanjem, i iskazuje čuđenje čime smo nezadovoljne. Daje nam odgovor da je smještaj u stilu „koliko para toliko muzike“, i po njegovim kriterijuma to je „super hotel“, a ako zahtjevamo promjenu morat ćemo doplatiti. Pokušavamo mu objasniti čime smo nezadovoljne na šta on odgovara da smo „tračile vrijeme“. Po odlasku vodiča Ibre, čije je puno ime Ibrahim Čelik, ponovno zovemo Kompas, nakon čega nam je obećano da će promjena hotela biti organizovana 04.08.2005. Ali tog dana u hotel dolazi drugi vodič Alen, koji nas obavještava da nije moguće premještanje u novi Hotel do 09.08.2005. kada bi trebala biti slobodna soba u Hotelu "Sunrise Katya".

Dogovaramo odlazak na Pamukkale (subota i nedjelja) u želji da provedemo što manje vremana u Hotelu „Monte Carlo“. U međuvremenu smo obje imale alimentarnu intoksikaciju, srećom pa smo obje ljekari, još dva dana propala zbog dijareje i povraćanja. Plaža je još jedno razočarenje, ponovno prljavština i obilježena brojem 3, kao dio javne plaže. Na plaži prljave ležaljke, i pored toga što je u katalogu navedeno da na plaži „bez doplate stoje na raspolaganju ležaljke“, traže da platimo 3 Eura za ležaljku.

U subotu ujutu, 05.08.2005. krećemo na izlet koji je koštao 45 EURA, vodič Amel nam po polasku donosi Lunch –pakete čiji sadržaj je vrlo sumnjive kvalitete, a put nastavljamo sa vodičem Nedžadom. S nama na put kreće i turski vodič koji govori samo turski i njegova uloga u toku putovanja je bila da broji putnike. Nažalost, najviše vremena u putovanju smo proveli u prodavnicima tekstila, kože, tako da je više ličilo na šoping turu nego na turistički obilazak istorijskog mjesta. Veliko razočarenje ponovno doživljavamo po dolasku na Pamukalle, kada nas vodič Nedžad obaviještava da imamo samo pola sata vremena za obilazak. Svi putnici i umorni i nezadovoljni.

Želimo naglasiti da je jedna od nas u toku 2000. godine, u organizaciji druge turističke agencije posjetila Pamukalle, kada je imala divan doživljaj i uživala u predjelima i istorijskim činjenicama koje je vodič tom prilikom dao za to mjesto kao turističko znamenje Turske.

Po povratku sa izleta, porodica Čustović, koja je provela u istom hotelu 15 dana sa dvoje male djece u organizaciji Avio Express-a iz Sarajeva, kojom prilikom su oba dječaka cijelo vrijeme imala dijareje, rekli su nam da su jako nezadovoljni, da su tražili premještaj u drugi hotel odmah po dolasku, ali obećanje nikada nije ispunjeno. Po povratku sa izleta, porodica Čustović je zatekla ispražnjenu sobu, i po njihovoj procjeni šteta je bila oko 400 KM. Iako su odmah zvali vodiča i prigovorili upravi hotela, nakon brojnih ignorisanja poziva i čekanja u hotelu, pojavio se vodič Amel, razgovarao sa direktorom hotela, nakon čega su im u zamjenu za stvari ponudili vaučere za putovanja, i to tek dan prije povratka u BiH.

O svim daljim neugodnostima oko premještanja u drugi hotel, troškova koje smo imale tom prilikom, na vrijeme smo obavijestile odgovorne u Agenciji Kompas u Tuzli, te konačno, tek sedmi dan našeg boravka, 09.08.2005., prebacuju nas u drugi, pristojan hotel. Prekasno, jer više nismo bile sposobne uživati u godišnjem odmoru, nego smo zbog svih neugodnosti jedva čekale da se vratimo kući.

(Imena i adrese poznati redakciji Tuzlarija)

(tuzlarije.net - V.K.-S.M.)               










OSTALE VIJESTI
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela







SVASTARIJE

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi