TUZLARIJE - VIJESTI

05.03.2007. Broj citanja: 1329
Jusuf Barčić:
BiH se mora vratiti pravom islamu


Medijska eksploatacija ekscesnih situacija u kojima posljednjih sedmica učestvuju Jusuf Barčić i njegove vehabije, učinile su da manje više svi znamo ko je Jusuf Barčić i kako izgleda ali nije svima baš jasno šta taj čovjek hoće. Iz tog razloga i prenosimo članak koji je o njemu objavljen u Slobodnoj Dalmaciji.

Bosanskohercegovački selefije, u domaćim medijima najčešće nazivani vehabije - pripadnici najradikalnije islamske struje, pod vodstvom samoprozvanog imama Jusufa Barčića prije nekoliko su godina iz svojih medžlisa u zabitima sjeveroistočne Bosne krenuli u pohod na sela i gradove, čiji muslimanski živalj pod svaku cijenu žele vratiti izvornom islamu kakav se prakticirao za vrijeme Prorokova života.


Jusuf Barčić
Njihov put Bosnom obilježili su incidenti, napadi na “obične” muslimane, “neprikladno” odjevene žene, čak i na imame, zauzimanje džamija i vjerskih prostorija, a vrhunac agresije zbio se prošlog tjedna kad su sljedbenici radikalnog tumačenja islama odbili napustiti Carevu džamiju u Sarajevu. Pozvana je policija, a čuveni vjerski spomenik je prvi put u pet stotina godina otkad je izgrađen bio zatvoren, a od državnih organa zatraženo je da se Barčića spriječi u održavanju predavanja u svim džamijama na teritoriju BiH.

Barčić svake srijede održava predavanja o islamu u prema sarajevskoj četvrti Alipašino polje, gdje je niknula monumentalna džamija saudijskoga kralja Fahda.

U predavanjima nerijetko iznosi problematične i potencijalno opasne stavove, poput onih da pravi muslimanski vjernici ne smiju poštovati civilne zakone, jer se oni, kaže Barčić, stavljaju između Boga i njegovih “robova”!

Ignoriranje zakona
Barčićeva predavanja u džamiji kralja Fahda zapravo su ilegalna, jer zakoni BiH jasno kažu da predavanja o islamu smiju održavati samo pripadnici Islamske zajednice BiH ili one osobe koje od te zajednice dobiju odgovarajuću dozvolu. Barčić nije u strukturama Islamske zajednice, niti je od nje dobio bilo kakvu službenu dozvolu da drži predavanja o islamu.

No, on ignorira zakone BiH pozivajući se na islamske zakone, koji, kako kaže, izričito zabranjuju da se džamije zatvaraju i da se muslimanima onemogućuje da u njima obitavaju, mole i drže predavanja o islamu. Islamska je zajednica tolerirala Barčića i njegove sljedbenike dok su se zadržavali u džamiji kralja Fahda, koju je financirala i izgradila vlada Saudijske Arabije, a Barčić je islamske nauke studirao u Meki i Medini.

Čudni stisak ruke
Novinari su se s Barčićem susreli ispred sporednog ulaza u džamiju, gdje je bio parkiran njegov auto njemačkih registracijskih oznaka, prepun propagandnoga materijala: islamskih knjiga, CD-ova, kaseta itd. Novinar Slobodne Dalmacije primijetio je Barčićev čudan stisak ruke – „kao da je htio izbjeći da nam se spoje dlanovi“ - kao i to da je izbjegavao kontakt očima zamišljeno gledajući u pod.

Svoj spor s Islamskom zajednicom BiH Barčić tumači:
- Islam mora biti tumačen onako kako je objavom dostavljen, on se mora zasnivati na govoru Proroka. Islamska zajednica tvrdi da je njezino tumačenje vjere utemeljeno na knjizi, a zapravo je unijela mnoge strane običaje i vjerovanja u praksu muslimana. Islam se u Bosni previše udaljio od onoga kakav se uči i prakticira u Meki i Medini, a takvo krivo tumačenje i prakticiranje vjere slabi muslimane i udaljava ih jedne od drugih. Mi nismo vehabije niti bilo kakav drugi pokret, jer islam je jedan i ne poznaje podjele i sektaštvo. Mi predstavljamo čisti, izvorni islam, za razliku od Islamske zajednice, koja propovijeda iskvareni islam, rekao je Barčić.

Na optužbe sarajevskog muftije da pokušavaju uspostaviti paralelnu islamsku zajednicu u BiH, Barčić samouvjereno odgovara:
- Mi ne želimo stvoriti nikakvu paralelnu zajednicu, mi želimo da Islamska zajednica BiH tumači islam onako kako treba. A to, među ostalim, znači da se ne smiju zatvarati džamije i da svaki musliman ima pravo moliti, učiti Kuran i držati predavanja o islamu u muslimanskim vjerskim objektima.

Upitan o tome što sve poduzima kako bi (re)islamizirao BiH i kakva budućnost čeka kršćane i Židove u toj državi, Barčić izbjegava odgovor.

Islam od Adama
- Islam je na zemlji prisutan od Adama i zauvijek će na njoj i ostati. Islam je tu za sve ljude, bez obzira na njihovu rasnu i nacionalnu pripadnost, rekao je Barčić dodavši da onaj „tko vjeruje u Allaha, njemu vjera zabranjuje da sluša druge zakone jer se oni suprotstavljaju Bogu“.
Na optužbe Islamske zajednice BiH da služi interesima saudijske vlade, a možda čak i interesima zapadnih tajnih službi, Barčić odvraća:
- Za vrijeme rata mnoge su vlade islamskih zemalja slale financijsku pomoć muslimanima u BiH, ali taj se novac nikada nije koristio u svrhu podmićivanja.

(Slobodna Dalmacija)



Vezani tekst:
Nije svaki vehabija terorist, nego je svaki terorist vehabija!

(tuzlarije.net - V.K.)               










OSTALE VIJESTI
Ozbiljno upozorenje Zelenskog: "Jedva se držimo. Bez pomoći ćemo izgubiti"
Njemački proizvođač oružja gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
"Izraelu treba majka svih napada." Prvi put se oglasio Putin, Kina razljutila Izrael
VIDEO Ukrajinci su izveli odvažan napad kako bi ukrali ruski tenk s ometačem dronova
Policija u Bruxellesu upala na desničarski skup, glavni govornici bili Orban i Farage
Bivši američki savjetnik: Izraelu treba majka svih napada na nuklearni program Irana
Macron pozvao Rusiju na primirje za vrijeme Olimpijskih igara, oni hladno reagirali
Polako se normalizira promet u Panamskom kanalu
Ukrajinci objavili potresnu snimku dronom: "Ovako izgleda Časiv Jar"
Sukob Irana i Izraela mogao bi imati utjecaj na cijene nafte
Oluje i jake kiše u Pakistanu, poginulo 50 ljudi
Ovo su scenariji izraelske osvete. "Sad smo u novoj, jako opasnoj fazi"
Zelenski: Nismo imali dovoljno raketa da zaustavimo ruski napad na elektranu
Britanci planiraju zauvijek zabraniti kupovinu cigareta mlađima od 15
Srpski specijalac skakao iz helikoptera pa nestao. Sad je nađeno njegovo tijelo
Xi: Kina nije strana ni sudionik u ukrajinskom ratu
Srbin prije 17 godina greškom sebe i sina upisao kao Hrvate. Slučaj je još na sudu
Iranski veleposlanik u Hrvatskoj: Napali smo Izrael jer nismo imali drugu opciju
EU se žali da je kineska roba zatrpala tržišta. Evo što je Xi danas rekao Scholzu
Analitičar: Netanyahu je zaigrao krajnje rizičnu igru







SVASTARIJE

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo

VIDEO Dječak izbo biskupa u Australiji. Izbili neredi, masa htjela linčovati napadača

Novi napad nožem u Sydneyju, izboden i biskup

Počinje suđenje Trumpu, prvo protiv nekog bivšeg predsjednika Amerike u povijesti

Rusi brutalno raketiraju milijunski grad. To je najava velike ofenzive?

Deseci hiljada ljudi evakuirano nakon poplava u Rusiji. Vrhunac se tek očekuje

Iran: Operacija Iskreno obećanje je ispunila sve ciljeve. Gađali smo dvije mete

Ako Izrael uzvrati istom mjerom, Iran neće imati šanse





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi