TUZLARIJE - VIJESTI

12.08.2007. Broj citanja: 2812
Malo istorije za nedjeljni odmor
Ideja “velike Bosne” nikada nije zaživjelaBosna u svom najvećem obimu početkom 17. vijeka
Dva je puta u prošlosti naša zemlja doživljavala svoj teritorijalni maksimum: Prvi put za vrijeme vladavine kralja Tvrtka I Kotromanića, a drugi put u 17. stoljeću, kada su Bosanski ejalet sačinjavali veliki dijelovi današnjih država Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

I pored veoma žive nacionalne svijesti o krajevima i gradovima koji su nekada pripadali Bosni, kod Bošnjaka se nikada nije politički koncipirala ideja o “velikoj Bosni” ili teritorijalnom revanšizmu, što ih historijski izdvaja od mnogih balkanskih naroda.

Gradovi uz Savu

Razlog tome djelimično leži i u poštivanju mnogih odredbi iz mirovnih sporazuma i konvencija koje su velikom većinom odredile granice današnje Bosne i Hercegovine te time dale međunarodnopravni legitimitet postojanju bh. teritorije. Od svog drugog teritorijalnog vrhunca bh. teritorija se postepeno smanjivala. Najprije su Karlovačkim mirom 1699. godine izgubljeni dijelovi Dalmacije (Knin, Sinj, Obrovac, Benkovac), Hrvatske (Gospić, Udbina, Glina, Dvor, Topusko) i Slavonije (Pakrac, Cernik), čime je utvrđena granica na Savi, Uni, u Cazinskoj krajini i Neumu.

Požarevačkim mirom iz 1718. godine izgubljen je Imotski i utvrđena je dalmatinska granica, a gradovi uz Savu ostali su u posjedu Austrije sve do 1739., kada su vraćeni Bosni.

Kada je 1791. Bosna izgubila Lapac, Srb i Cetingrad, utvrđena je i granica prema Hrvatskoj, odnosno, prema Austrijskom carstvu. Međutim, nakon osamostaljenja Srbije i Crne Gore, pojavili su se zahtjevi za ustupanje teritorija Bosanskog ejaleta tim zemljama.

Bosanskohercegovačka teritorija bila je u vlasti osmanskog sultana i na trgovanje gradovima Bošnjaci su imali veoma malo ili nimalo utjecaja. Najprije su Srbiji 1833. godine ustupljene teritorije s desne obale Drine (Šabac, Jadar, Krupanj, Loznica) te oblasti Moravica, Ivanjica, Stari Vlah i Brvenik, a potom su 1860. Crnoj Gori ustupljeni Grahovo i Šavnik. Ovi su gradovi i regioni tradicionalno smatrani bosanskim pa je njihovo ustupanje Srbiji izazvalo velika previranja kod Bošnjaka te sve učestalije otkazivanje poslušnosti osmanskim vlastima.

Sljedeći talas otimačine teritorija zapljusnuo je Bosnu i Hercegovinu odredbama Berlinskog kongresa 1878. godine, kada su Crnoj Gori ustupljena velika područja Hercegovine s Nikšićem, Pivom, Žabljakom i Kolašinom, a zemlja se našla pod austrougarskom okupacijom.

Kako je izgubljen Novopazarski sandžak
Aktivnošću reformskih osmanskih vlasti u Istanbulu Novopazarski sandžak je izdvojen iz Bosanskog i priključen Rumelijskom ejaletu iako su u gradovima tog sandžaka sve do 1908. bile stacionirane austrougarske trupe. Kada je Austrougarska anektirala Bosnu i Hercegovinu, povukla je trupe iz Novopazarskog sandžaka, čime je on postao nepovratno izgubljen za Bosnu. Njegove predjele i gradove rasparčale su Srbija i Crna Gora četiri godine kasnije u Prvom balkanskom ratu. Priboj, Prijepolje, Novu Varoš, Sjenicu, Tutin, Novi Pazar i Mitrovicu okupirala je Srbija, a Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Plav, Gusinje i Rožaj Crna Gora. U svim tim gradovima tada je postojala bošnjačka većina, koja se u pojedinim mjestima zadržala i do danas.
Kasnije, u Kraljevini Jugoslaviji čitava je teritorija BiH bila isparcelisana između nekoliko banovina, gdje su većinu imali Srbi (Vrbaska, Drinska, Zetska) i Hrvati (Primorska). Sporazumom između srpskih i hrvatskih političara Dragiše Cvetkovića i Vladka Mačeka 1939. godine, naša je zemlja bila potpuno podijeljena, ali je izbijanjem Drugog svjetskog rata cjelokupna pripojena tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Titovi partizani

Zahvaljujući narodnooslobodilačkoj borbi Titovih partizana, državnost Bosne ponovno je obnovljena 1943- 1945. Bosna i Hercegovina je, nakon rata, postala ravnopravna članica jugoslavenske federacije, i to prvi put voljom njenih naroda.

Ipak, ni taj period prošlosti nije prošao bez otimanja bh. teritorija. Samo jednim razgovorom crnogorski advokat Blažo Jovanović uvjerio je Đuru Pucara Starog da i naš drugi izlaz na more - Sutorina - pripadne Crnoj Gori, o čemu nisu ostavljeni ni pisani tragovi.

Da li će se pitanje povratka ovog teritorija matici u procesu utvrđivanja novog sporazuma o granicama sa Crnom Gorom ponovno aktuelizirati, ostaje da vidimo.

V.JERLAGIĆ - Sedmica - Avaz)

(tuzlarije.net)               
OSTALE VIJESTI
Rusi noćas dronovima masovno napali Kijev, jedna osoba poginula
Španjolci glasaju na lokalnim izborima. Evo zašto je to ispit za premijera Sancheza
Rusija raketirala više gradova. Ukrajina priznala napad na Krimski most
Umrla stogodišnja Odette Niles, simbol otpora tijekom nacističke okupacije Francuske
Hoće li Erdogan pasti nakon 20 godina?
Vozači mopeda u Teheranu prekrivaju tablice. Policija: Zbog toga možete u zatvor
Greenpeace u Parizu predstavio umjetničko djelo koje podsjeća na zagađenje plastikom
Ruski patrijarh Kiril otpustio svećenika: "Ometao je prijenos ikone Trojstva"
Šef ukrajinskih obavještajaca priznao ulogu u napadu na Krimski most
Amerikanki (22) morski pas odgrizao nogu dok je ronila na Karibima
Egipatski arheolozi u Sakkari otkrili dvije radionice za mumificiranje
Kina uklonila 1.4 milijuna objava s interneta
Rusi: Presreli smo dvije britanske rakete Storm Shadow
Čovjek koji se zabio u ured britanskog premijera optužen za nemoralno snimanje djece
Njemačka povlači preko stotinu zaposlenika vlade iz Rusije nakon odluke Moskve
Sukobu u SAD-u nema kraja, bliži se bankrot. "Svijetu prijeti majka svih kriza"
VIDEO Njemačka Kijevu šalje moćno oružje? Može uništiti bunkere duboko pod zemljom
NATO pozvao Kosovo na smanjivanje napetosti sa Srbijom. "KFOR će biti na oprezu"
Kina najavila "konkretne korake" za kraj rata u Ukrajini
Sjeverna Koreja postavila zidove i žice na granicu. "Pucajte na sve koji bježe"SVASTARIJE

Jači od Brene i Tine Turner: Ovaj bend prodao je najviše ploča u ex-Yu povijesti

Pijan jurio Mercedesom, naletio na pješakinje u Sarajevu. Poginula mlada doktorica

Umjetna inteligencija pomogla u otkrivanju novog antibiotika protiv superbakterije

Ne dešava se često: Let Croatia Airlinesa 2 puta vraćen u Zagreb

Odmalena sam mlatila bijednike. Mržnja i uvrede su me tjerale da budem najbolja

VIDEO Putnik otvorio vrata na avionu prilikom slijetanja u Južnu Koreju

Srušen rekord: Flight Radar objavio koliko je aviona bilo na nebu u jednom danu

Čovjek s paralizom prohodao nakon 10 godina. Ugradili mu implantat u mozak i kičmu

Najavljen prvi komercijalni let kineskog zrakoplova

DeSantis objavio kandidaturu. Borit će se s Trumpom da bude kandidat za predsjednika


osmrtnicama basmrtovnice