TUZLARIJE - VIJESTI

06.09.2007. Broj citanja: 6004
Dvije godine mrtvi Denis Garagić dobio opomenu od UKC-a
Administrativni apsurdi
Denis Garagić, već dvije godine mrtav, jer nije na vrijeme postavljena odgovarajuća dijagnoza, dobio je opomenu za izmirenje bolničkih troškova za svoje liječenje. Muhamed i Nevenka Garagić, roditelji preminulog mladića, na sve načine pokušali su naći pravdu za Denisa i odgovore na pitanja koja ih muče od smrti njihovog sina Denisa. Iz saopštenja Tužilaštva Tuzlanskog kantona, jasno je da je ovo završen slučaj, neće sprovoditi dalju istragu. Uz, po roditelje razočaravajuće saopštenje, stigla je i opomena pred tužbu. Administrativne greške se stalno dešavaju, papiri nemaju dušu ali Denisovi roditelji imaju, i ovakva maltretiranja im sigurno nisu potrebna.Saopštenje Tužilaštva Tuzlanskog kantona

Kantonalnom tužilaštvu TK-a Tuzla, PU Tuzla, pod br. 6399/06 od 13.11.2006. godine, dostavila je Izvještaj o događaju sa prilozima, a Izvještaj je zaprimljen u Tužilaštvo 17.11.2006. godine, a sadržaj Izvještaja odnosi se na prijavu Garagić Mehmeda iz Tuzle koji je prijavio ljekare Interne klinike JZU UKC Tuzla da su svojim nesavjesnim liječenjem i pogrešnim dijagnosticiranjem doveli do smrti njegovog sina Garagić Denisa, koji je dana 25.07.2005. godine, preminuo na Internoj klinici JZU UKC Tuzla.

U vezi sa ovim događajem od UKC Tuzla pribavljen je Zapisnik o obdukciji koja je obavljena nakon smrti Garagić Denisa, a obdukcija je obavljena po zahtjevu roditelja Garagić Denisa.

Obzirom da je uz Izvještaj dostavljena cjelokupna medicinska dokumentacija vezano za Garagić Denisa i njegovu hospitalizaciju u periodu od 23.07 – 25.07.2005. godine, tužilaštvo je izdalo naredbu stalnom sudskom vještaku prof dr Zdenki Cihlaržu da na osnovu medicinske dokumentacije, zapisnika o obdukciji, da svoj nalaz i mišljenje da li se u ovom konkretnom slučaju može smatrati da je nesavjesnim liječenjem i pogrešnim dijagnosticiranjem došlo do smrti Garagić Denisa, odnosno da li se isto nalazi u uzročno – posljedičnoj vezi sa smrću do koje je došlo na Internoj klinici UKC Tuzla dana 25.07.2005. godine.

Stalni sudski vještak specijalista sudske medicine prof dr Zdenko Cihlarž, nakon vještačenja dostavio u pismenoj formi svoj nalaz i mišljenje i u svom zaključnom mišljenju vještak je konstatovao da sprovedeni medicinski postupci su bili adekvatni težini stanja oštećenog, provedeni su po pravilima struke i nauke, ali je zatečeno stanje oboljenja aorte bilo takvih karakteristika da je, i u periodu od 23-25.07.2005. godine, dijagnostikovano kao takvo bi se završilo smrtnim ishodom.

U svom nalazu i mišljenju vještak je dao i osnovne pojmove i karakteristike, te je naveo: da cistična nekroza srednjeg sloja arterijskog zida je „tajanstvena“ bolest koja je obilježena žarišnim ali opsežnim razaranjem mišićno – elastičnog srednjeg sloja aorte a rjeđe su zahvaćeni drugi arterijski sudovi. Ovaj poremećaj se obično slučajno otkrije na obdukciji u bolesnika koji nisu imali nikakvih simptoma u vezi s njim. Ovaj poremećaj može biti od presudnih važnosti jer oslabljuje stijenku aorte i pogoduje rascjepu vaza, te napuknuću prisnice popraćenim krvarenjima unutar srednjeg sloja zida koja razmiču slojeve da bi konačno završilo kao masivna krvarenja, te na taj način nastaje disecirajuća aneurizma koje su često smrtonosne. Bez iznimke ovoj bolesti prethodi povišenje krvnog pritiska što bi moglo imati važnu ulogu u poticanju krvarenja unutar zida krvnog suda i povećava vjerovatnost da dođe do rascjepa prisnice. Ove aneurizme su okarakterizirane dugačkim krvarećim rascjepima unutar srednjeg sloja aorte. Rascjep obično započinje u uzlaznom dijelu luka i proteže se prema srcu kao i duž aorte. Ove razderotine su obične poprečne ili kose 4-5 cm duge, imaju oštre, čiste, ali nazupčane rubove. U nekim slučajevima bolesnici mogu preživjeti nekoliko dana, sedmica ili čak mjeseci, ali obično smrt nastupa u roku od prvih nekoliko dana. Posljedica disekcije jeste iznenadni nastup jake boli koji obično započinje na prednjoj strani grudi, širi se prema leđima i pomiče prema dolje kako disekcija napreduje.

Jakost te boli se lako može zamijeniti sa boli akutnog infarkta srca. Razlika je obično u tome što osobe sa disekcijom mogu izgledati kao da su u šoku i imaju obično normalan ili povišen arterijski pritisak za razliku od niskog pritiska koji je obično povezan sa infarktom srca.

U svom zaključnom razmatranju vještak je dao i mišljenje koje se sastoji u sljedećem:

U prvom kontaktu sa oštećenim kao i u toku daljeg opserviranja (sve do neposredno prije nastupanja smrtnog ishoda) pomenuti simptomi nisu ukazivali na pojavu disecirajućeg oboljenja aorte, koje je već tada postojalo, a koje nije ničim klinički gledano ukazivalo na njeno postojanje, tim prije što bilo teško i posumnjati na isto prije svega obzirom na godine starosti. Bolovi u trbuhu, kao i glavobolja na koje se žalio Garagić Denis mogli su a potiču od niza drugih stanja (kao i ostale tegobe) ili promjena a ne od raslojavanja zida uzlazne i grudne aorte, koje ničim nije dijagnosticirano niti je postojala ni jedna objektivna medicinska potvrda njenog postojanja. Do iznenadnog pogoršanja bolesti dolazi kada je nastao izliv krvi u srčanu kesu koji je neposredni uzrok nastanka ove prirodne smrti. Po mišljenje vještaka da je navedeno stanje oboljenja aorte i bilo dijagnosticirano (CT-MRI-kontrastna aortografija) u navedenom periodu (od 23.-25.07.2005. godine) ne bi se mogao spriječiti smrtni ishod jer se plastika aorte kod navedenog opsega i dužine zahvatanja njenog zida (neposredno iznad ušća aorte, te do početnog silaznog grudnog dijela iza ušća lijeve potključne arterije uz zahvatanje i plućnih arterija) ne bi mogla uspješno obaviti i uspostaviti kontinuitet cirkulacije krvi kroz navedeni (veliki) dio aorte (kao i plućne arterije).

Po mišljenje vještaka, u cjelokupnim postupcima liječnika nije bilo elemenata niti primjene očigledno nepodobnog sredstva ili načina liječenja, a sve što je poduzeto bilo je adekvatno ustanovljenim stanjima i nalazima, te utemeljeno na principima medicinske nauke i prakse.

Obzirom na nalaz i mišljenje vještaka sudske medicine očito je da su svi medicinski postupci bili adekvatni, da su provedeni po pravilima struke i nauke, pa u ovom konkretnom slučaju nisu ostvarena obilježja bilo kojeg krivičnog djela, pa je stoga Tužilaštvo donijelo odluku da se neće donositi Naredba o provođenju istrage.

(tuzlarije.net - S.M.)               
OSTALE VIJESTI
96: Sud u Italiji: Država nije bila u dosluhu sa mafijašima

: U Španiji protiv koronavirusa vakcinisano više od 76 posto građana

: Generalni sekretar UN-a Guterres: Milioni ljudi svaki dan na spavanje idu gladni

: Portugalija ukida sve mjere protiv kovida 19 od 1. oktobra

: Johnson: Čovječanstvo dostiže prekretnicu u klimatskim promjenama

: Lukašenko kaže da je pronašao radnike u tvornicama koji špijuniraju za zapad

: Liban: Struja koju isporučuje država mogla bi biti potpuno isključena krajem septembra

: U Izraelu učitelji bez covid potvrda ne mogu na posao, a ostat će i bez plaće

: Katarski ministar: Nadamo se da će talibani ispuniti obveze

: “Novavaks” prijavio vakcinu protiv Kovida-19

Ljevičarskom teroristu Šakalu odbijeno smanjenje doživotne kazne
Šaman iz Šri Lanke koji je u snu "vidio" napitak protiv covida umro od te bolesti
Litva pozvala ljude da bace kineske mobitele, javio se Huawei
Dojenče u Turskoj slučajno cijepljeno protiv korone
Covid će do proljeća u Britaniji biti kao prehlada, kažu stručnjaci
Novavax zatražio odobrenje WHO-a za svoje cjepivo protiv covida-19
Glavni tajnik UN-a: Moramo izbjeći novi hladni rat, bio bi opasniji od prošlog
11 muškaraca silovalo i tetoviralo djevojku u Maroku, dobili 20 godina zatvora
Izraelski učitelji bez covid-potvrde ne smiju na posao i ostaju bez plaće
Rusija danas ima rekordan broj umrlih s covidom-19
Tinejdžerica u Italiji odbila dogovoreni brak, zatim nestala. Uhićen njen ujak
Europske kompanije zabrinute zbog nove politike Kine
Susreli se Jandroković i kineska veleposlanica u Hrvatskoj, pričali o Pelješkom mostu
Ceremonija dodjele Nobelove nagrade opet otkazana zbog pandemije
Učiteljica (28) ubijena dok je šetala u Londonu. Udruge: Događa se epidemija femicida
EMA o trećoj dozi Pfizerovog cjepiva odlučuje početkom listopada
Bidenova vlada smanjuje upotrebu plina koji se koristi u frižiderima i klimama
Kineska tvrtka planira veliko testiranje cjepiva u obliku spreja za nos
Amazon će uložiti milijarde dolara u Novi Zeland
Vlada Litve: Ljudi, bacite kineske mobiteleSVASTARIJE

Drastična kazna za Velež zbog spaljivanja auta suca i fizičkog napada na igrače Borca

Trump tuži nećakinju jer je novinarima dala informacije o njegovim prevarama

Otkriveni detalji haosa u Mostaru. Petorica huligana pretukla su suce pa im zapalila auto

VIDEO Pas prekinuo utakmicu u Tuzli pa progurao igraču loptu kroz noge

Trudeau pobijedio na izborima u Kanadi

Francuska se povukla iz odbrambenih pregovora s Britanijom

Spektakl kakav BiH ne pamti. Pogledajte kako je Sarajevo proslavilo Željin rođendan

Umrla je Marina Tucaković

Jedinstvena Rusija dobila parlamentarne izbore prema prvim anketama

Pogledajte golčinu Džeke iz mrtvog ugla. Svi su ostali iznenađeni

smrtovnice